Mai multe localități din Moldova își sărbătoresc astăzi hramul

La 28 august, după calendarul Iulian (de stil vechi), creștinii ortodocși sărbătoresc „Adormirea Maicii Domnului”. În această zi, peste o sută de sate, precum și mun. Ungheni și Soroca, orașele Cimișlia, Telenești și Drochia sărbătoresc hramul Bisericii și al localității, relatează news.ungheni.org.

Astăzi, de Sfântul Nicolae, 94 de localități din Moldova își sărbătoresc  hramul | Unica.md

Lista localităților din Republica Moldova care își sărbătoresc hramul la 28 august:

  • Raionul Ungheni– Municipiul Ungheni și satele Petrești și Hârcești;
  • Raionul Nisporeni– satele Valea Trestieni, Găureni și Călimănești;
  • Raionul Călărași – satele Hârbovăț, Dereneu, Frumoasa și Rădeni
  • Raionul Fălești – satele Năvârneț, Frumușica, Beleuți, Valea Rusului, Ilenuța și Răuțel;
  • Chișinău– orașul Sângera și satele Condrița, Goienii Vechi și Bubuieci;
  • Raionul Briceni– orașul Lipcani și satele Bogdănești, Caracușenii Vechi, Colicăuți și Mihaileni;
  • Raionul Basarabeasca– satul Iordanovca;
  • Raionul Cahul– satele Cneazevca și Sărata Răzeși;
  • Raionul Comrat (UTAG) – satul Chirsova;
  • Raionul Căușeni – satele Copanca, Tănătari, Sălcuța și Chircăieștii Noi;
  • Raionul Criuleni– satele Dolinnoe, Răculești și Stețcani;
  • Raionul Cantemir– satele Antonești, Vâlcele, Dimitrova, Constantinești și Chioselia;
  • Raionul Cimișlia – orașul Cimișlia;
  • Raionul Ceadâr-Lunga(UTAG) – satele Copceac, Tomai, Gaidar;
  • Raionul Dubăsari – satul Molovata Nouă;
  • Raionul Drochia– orașul Drochia și sateleSofia, Drochia, Iliciovca, Macareuca și Moara de Piatră;
  • Raionul Dondușeni – satele Țaul și Târnova;
  • Raionul Edineț – satele Cuconeștii Noi, Trinca și Constantinovca;
  • Raionul Florești– satele Alexandrovca, Sănătăuca, Dumitreni, Țâra și Poiana Cunicea;
  • Raionul Glodeni– satul Balatina;
  • Raionul Ialoveni– satul Găureni;
  • Raionul Leova– raioanele Cneazevca și Sărata Răzeși;
  • Raionul Hâncești – satele Logănești, Bobeica, Cornești, Pogănești și Cotul Morii;
  • Raionul Orhei – satele Susleni și Tabăra;
  • Raionul Ocnița– satele Gârbova, Naslavcea și Corestăuți;
  • Raionul Telenești – orașul Telenești și satele Mândrești, Văsieni, Zgărdești, Bogzești, Băneștii Vechi și Țânțăreni;
  • Raionul Rezina– satele Pripiceni-Răzeși, Cogâlniceni, Bușeuca, Ghiduleni, Meșeni, și Țâpova;
  • Raionul Râșcani – satele Aluniș, Mălăiești, Cucueții Vechi și Nihoreni;
  • Raionul Soroca– municipiul Soroca și satele Bădiceni, Grigorăuca, Vasilcău, Redi-Cerișnovăț, Nimereuca, Cerlina, Dubna și Vărăncău
  • Raionul Strășeni – satele Scoreni, Negrești, Căpriana, Pănășești, Roșcani și Huzum;
  • Raionul Sângerei– satele Dobrogea Veche și Coada Iazului;
  • Raionul Ștefan Vodă – satul Talmaza;
  • Raionul Șoldănești– satul Pohoarna;
  • Raionul Vulcănești – satul Cișmichioi.

Premieră! La Chișinău a avut loc primul summit școlar moldo-american „Conectați prin Știință”

În premieră în Capitală, peste 100 de elevi și 25 de cadre didactice din instituțiile de învățământ din Chișinău și din Wilmington, SUA, și-au prezentat proiectele STEAM implementate în instituțiile lor anul acesta în cadrul Summit-ului Școlar Moldo-American „Conectați prin Știință”. Elevi de diferite vârste au din Chișinău și Carolina de Nord, SUA, au abordat subiecte ce țin de încălzirea globală, sustenabilitatea urbană și protejarea mediului înconjurător. Cele mai reușite proiecte implementate în instituțiile din municipiul Chișinău au fost premiate, transmite IPN.

Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, Daniela Munca-Aftenev, a declarat că inițiativele STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics, în traducere Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) sunt fascinante. Echipele lucrează împreună pentru a găsi soluții la problemele globale. Toate proiectele prezentate la summit fac un primul pas în lumea miraculoasă a științei.

Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a menționat că primul summit școlar moldo-american „Conectați prin Știință” va intra în istorie.  „Eu tare mă bucur că există această oportunitate de a ne conecta prin știință, dar și cu știință, pentru că voi știți să rezolvați împreună cu semenii voștri probleme globale, probleme legate de climă, de sustenabilitate, de ecologie, ceea ce este, de fapt, extrem de important. Sunt aceleași probleme cu care se confruntă întreaga lume, întreg globul pământesc”, s-a adresat viceprimarul participanților la eveniment.

Conferențiarul universitar Diana Chișca de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, membră a comisiei de evaluare, a comunicat că în concursul au aplicat 27 de participanți cu diferite proiecte STEM, realizate nu doar la nivel de echipă școlară, dar și în cooperare cu colegi din alte state. Copiii au dat dovadă de abilități și cunoștințe vaste, în special abilități de lucru în echipă chiar și în momentul în care se aflau la o distanță foarte mare unul de altul. Multe proiecte au fost realizate în decursul unei perioade mai mari de timp. S-a observat munca asiduă depusă. Atât munca elevilor participanți, cât și a cadrelor didactice care au coordonat proiectele. „Putem să ne mândrim că în Republica Moldova avem copii care pot să devină cercetători și oameni de știință”, a menționat conferențiarul universitar.

Fiecare proiect a fost evaluat în baza criteriului încadrarea în domeniile STEM, impact, în ce măsură au fost rezolvate probleme. STEM presupune realizarea unui produs care va fi palpabil și funcțional. Pentru Republica Moldova este ceva nou, dar se vede cum acest domeniu se dezvoltă.

Cele mai multe proiecte s-au axat la rezolvarea problemelor de mediu, inclusiv în municipiul Chișinău. S-au propus soluții pentru îmbunătățirea calității aerului, soliții pentru casă inteligentă. Este o muncă enormă în afara orelor de curs, în timpul liber al elevilor. Este nevoie de mult mai mult decât pur și simplu să faci matematică, informatică, este nevoie de programare deosebită, este nevoie de alte abilități pe care le învață elevii la toate disciplinele școlare, au precizat participanții la eveniment.

,,Dă-mă, mamă, după Iura”, o piesă din Moldova îi cucerește și pe românii de peste Prut

Magnat & Feoctist, doi artiști basarabeni, au lansat videoclipul pentru piesa „Dă-mă mamă după Iura” împreună cu ansamblul folcloric ,,Frunza Nucului”. În câteva zile, peste jumătate de milion de internauți au urmărit videoclipul.

Piesa a câștigat rapid popularitate pe internet, inclusiv în rândul românilor de peste Prut.

Autorul versurilor este Magnat & Feoctist. Regia videoclipului a fost realizată de Dumitru Ciulafli, iar producția este semnată de Radu Duminița.

,,Moldova ramâne numărul unu, în cultură, muzică și talent! Vă salut din Botoșani, frați moldoveni!”, ,,Îmi place enorm de mult stilul acesta al vostru, le mai dați o viață acestor cântece folclorice uitate, sunteți top”, ,,Bravo Ineștenii-Teleneștenii”, ,,Felicitari! Femeile sunt nr.1 în tot videoclipul”, sunt câteva dintre comentariile scrise de internauți.

Denumirile geografice de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi scrise obligatoriu în limba română. Proiectul de lege, votat de Parlament

Denumirile geografice de pe teritoriul Republicii Moldova, precum cele ale localităților, gărilor, aeroporturilor, aerodromurilor, porturilor, podurilor, râurilor, zonelor istorice și culturale vor fi scrise în limba română, potrivit unui proiect de lege votat de către Parlament.

Singura excepție de la lege o constituie ariile locuite tradițional sau în număr substanțial de persoane aparținând minorităților naționale și dacă există o cerere suficientă. Aici, denumirile geografice vor fi scrise, pe lângă română, și în limbile minoritare vorbite de către locuitorii din aceste localități.

Potrivit documentului, cererea de atribuire sau de schimbare a denumirilor geografice urmează a fi depusă la Comisia națională pentru denumiri geografice, însoțită de decizia autorității publice centrale/ autorității administrației publice locale/ grupului de experți/ persoanei fizice și/ sau juridice ce are afiliere cu obiectul denumirii geografice adoptată în urma consultărilor publice.

Comisia națională pentru denumiri geografice, constituită din reprezentanți de nivel decizional delegați de către autoritățile publice centrale și locale, din savanți și reprezentanți din societatea civilă, urmează să verifice corectitudinea denumirii propuse, iar avizul Comisiei naționale pentru denumiri geografice va fi expediat autorităților publice centrale și celor ale administrației publice locale.

Legea va intra în vigoare la expirarea a trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Până în prezent, R. Moldova nu a avut un cadru normativ care să reglementeze domeniul denumirilor geografice, acest lucru fiind lăsat, începând cu anul 1990, pe seama Academiei de Științe a Moldovei.

Președinta Maia Sandu a încheiat Ziua Independenței la Ungheni: ,,Experiența orașului este un exemplu de dezvoltare care merită preluat”
Articolul anterior
Svetlana Sainsus, internată de urgență cu fiica ei în spital: ,,Mai aveți să ne otrăviți”
Articolul următor