Rușii pleacă în Belarus pentru turism și cumpărături: „Totul funcționează acolo, găsim tot ce avem nevoie”

Un număr tot mai mare de ruși aleg Belarusul vecin pentru petrecerea vacanței, în încercarea de face cumpărături și de a accesa cu această ocazie bunuri și servicii financiare occidentale, care nu mai sunt disponibile acasă din cauza sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei Ucrainei, scrie Digi24, cu referire la The Moscow Times.

Spre deosebire de Rusia, majoritatea comercianților cu amănuntul străini și marile companii de plăți sunt prezente în Belarus, care este adesea numită „ultima dictatură din Europa”.

„Mărci precum H&M, Bershka și Pull & Bear au părăsit Rusia, dar noi, cei care călătorim în Belarus, ne putem îmbrăca cu ele din cap până în picioare”, a spus Elena Șitikova, director la agenția de turism Family Travel din regiunea Arkhangelsk, care oferă tururi în Belarus.

„Totul funcționează acolo, nu există sancțiuni”, a adăugat ea.

Cu mai multe zboruri zilnice și trenuri între Moscova și Minsk, Belarus a devenit o destinație din ce în ce mai populară pentru rușii care doresc să cumpere bunuri occidentale, sau să deschidă un cont bancar, ocazie cu care li se emit carduri de debit Visa sau MasterCard, care nu mai sunt disponibile în Rusia.

Condusă de aliatul apropiat al Kremlinului, Alexandr Lukașenko, Belarus a fost folosit ca zonă de așteptare de către trupele ruse în timpul invaziei Ucrainei. Dar, în ciuda îngrijorărilor exprimate de Kiev, Lukașenko a negat că armata belarusă a trecut pe teritoriul ucrainean, permițând Minskului să evite cele mai severe sancțiuni occidentale.

A existat o creștere de peste 60% a rezervărilor de excursii în Belarus, a declarat Anna Ovsyanikina, de la agenția de turism Delfin, care se ocupă de rezervările pentru această destinație.

Agenția de turism FUN&SUN a lansat tururi de cumpărături de patru zile în capitala Belarusului, Minsk, la prețuri începând de la 16.750 de ruble (279 de dolari) de persoană, la sfârșitul lunii august.

„Turiștii au început să meargă mai des în Belarus și am observat, de asemenea, că fac cumpărături printre altele, așa că am decis să oferim acest produs”, a declarat un purtător de cuvânt al FUN&SUN pentru The Moscow Times.

„Cererea a fost foarte mare pentru prima călătorie și apoi pentru cele ulterioare”.

Agentul de turism Șitikova a spus că s-a îndrăgostit de Belarus după ce a vizitat-o la începutul acestui an.

La întoarcerea ei în Rusia, ea a observat o cerere „neașteptat de mare” pentru călătorii în această țară și a decis să ofere tururi speciale clienților agenției ei.

„Totul se potrivește cu Belarus: nicio barieră lingvistică, șansa de a avea o experiență excelentă de cumpărături și de a vă bucura de priveliști frumoase”, a spus ea pentru The Moscow Times.

„Nu există probleme, mâncare excelentă și, de asemenea, cred că este o destinație foarte accesibilă”, a adăugat aceasta.

Peste 1200 de afaceri străine s-au retras complet sau și-au limitat operațiunile pe piața rusă de la începutul războiului din Ucraina, conform datelor adunate de Yale University School of Management, ceea ce îngreunează mult obținerea multor bunuri occidentale.

Printre aceste companii se numără cei mai mari retaileri de lux și fashion din lume, a căror închidere a lăsat mall-urile din Rusia cu șiruri de magazine goale.

Clienții FUN&SUN care călătoresc în Belarus își pot satisface pofta pentru mărcile străine petrecând o zi întreagă la mall-urile din Minsk, unde mărci precum ZARA, Massimo Dutti, Calvin Klein și Levis sunt disponibile pe scară largă.

Cealaltă atracție a vacanței în Belarus pentru unii ruși este opțiunea de a deschide un cont bancar local care va emite carduri Visa și Mastercard.

După ce companiile internaționale de plăți au ieșit de pe piața rusă în semn de protest față de invazia Ucrainei, rușii nu mai pot face cumpărături de pe site-uri străine și nici nu mai pot folosi cardurile în străinătate.

Numărul cererilor de carduri de plată făcute de cetățenii ruși la Belarusbank, cea mai mare bancă din țară, a crescut cu peste 50 la sută în primele patru luni de război, potrivit informațiilor publicate de portalul de știri Office Life.

Turiștii aflați într-un tur de cumpărături cu FUN&SUN pot deschide un cont bancar în Belarus în prima zi a vizitei lor, imediat după un cocktail de bun venit la hotelul de patru stele Minsk din inima capitalei Belarusului, spun agenții de turism. Cardul de debit Visa sau Mastercard poate fi ridicat două zile mai târziu.

Dar unii ruși au descoperit că nu este așa de ușor să deschizi un cont bancar în Belarus.

„Prietenii mei și cu mine ne-am gândit să deschidem un cont bancar, dar se pare că nu am fost primii care au venit cu această idee „genială”, iar băncile au introdus restricții”, a spus Denis, 33 de ani, un manager de produs din Moscova, care a vizitat recent Belarus.

Printre cerințele băncilor din Belarus se numără un număr de telefon local și un sold minim permanent al contului de cel puțin 30.000 de ruble (500 de dolari), potrivit lui Denis, care a refuzat să-și dea numele de familie din motive de siguranță.

„Am decis să nu deschidem conturile în cele din urmă, deoarece sistemul de plată rusesc Mir oricum lucrează mai ales în Belarus. Dacă ajungem în Turcia, în vacanță, anul acesta, vom folosi doar numerar”, a spus el pentru The Moscow Times.

Belarus nu este singura țară care atrage rușii care doresc să combine călătoria de agrement cu deschiderea unui cont bancar străin.

Alte destinații populare pentru așa-numitul „turism bancar” sunt Armenia, Kazahstan, Uzbekistan și Turcia.

Primul „tur bancar” organizat intitulat „Pentru Visa în Uzbekistan” a fost introdus de agenția Grupului VEDI, în martie.

Dar agentul de turism Șitikova a susținut că Belarusul este mai accesibil, are un potențial turistic neexploatat, chiar și dincolo de cel al cardurilor bancare, al mărcilor occidentale și al sanatoriilor din epoca sovietică cu care țara este adesea asociată de cei care au crescut sub conducerea comunistă.

„Nu vreau ca turiștii cu care lucrez să asocieze Belarus doar cu sanatoriile. Este o țară extrem de frumoasă, în care personal vreau să mă întorc în continuare”, a spus ea.

Mecanismul de confiscare a bunurilor infracționale va fi perfecționat

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, prin care va fi îmbunătățit mecanismul de confiscare a bunurilor provenite din infracțiuni. Această inițiativă legislativă va consolida cadrul legal în domeniul urmăririi, identificării, confiscării și gestionării bunurilor infracționale, precum și responsabilitățile instituțiilor competente, așa cum stabilește Directiva (UE) 2024/1260 privind recuperarea și confiscarea activelor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, în premieră, va fi permisă confiscarea unor bunuri echivalente sau a valorii acestora în cazul în care bunurile vizate nu pot fi confiscate, inclusiv a beneficiilor obținute, chiar dacă persoana implicată nu mai poate fi trasă la răspundere penală. Totodată, în cazul infracțiunilor economice, de mediu, de terorism și abuz sexual asupra copiilor, vor fi analizate bunurile dobândite cu cinci ani înainte sau după săvârșirea faptei, deduse judecării pentru a fi supuse confiscării. Prevederea se va aplica inclusiv în situațiile în care persoana nu poate fi trasă la răspundere penală din cauza decesului, liberării de răspundere sau de pedeapsă penală. Un aspect important este și faptul că va fi permisă confiscarea bunurilor transferate către terți, dacă terțul cunoștea că scopul transferului era de a evita măsurile de confiscare, inclusiv atunci când persoana urmărită penal păstrează controlul asupra acestora.

În faza de urmărire penală, în situația în care bunurile imobile sechestrate pot fi abandonate intenționat de către persoana care le posedă, instanța, la solicitarea procurorului, le va transmite Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) pentru administrare. Totuși, când urmărirea penală se încetează, dar sunt bunuri ce urmează a fi confiscate, procurorul va solicita instanței acest lucru. 

În etapa de judecare a cauzei, printre elementele noi este și faptul că procurorul poate solicita ARBI investigații suplimentare pentru identificarea bunurilor infracționale, atât înainte de transmiterea cauzei în instanța, cât și pe parcursul procesului în instanță. Judecătorul este cel care va dispune confiscarea bunurilor nu doar în caz de condamnare, dar și pentru  încetare a procesului penal, dacă se aplică confiscare specială, extinsă sau de la terți.

În etapa executorie, procurorul va fi cel care va coordona procesul de executare, iar Serviciul Fiscal de Stat va executa hotărârile penale, asistat de ARBI și executorii judecătorești. ARBI va fi instituția care va ține evidența bunurilor sechestrate și confiscate, dar și va gestiona repatrierea bunurilor din afara țării, precum și aplicarea hotărârilor străine de confiscare.

Această măsură legislativă reprezintă un pas important în cadrul Planului de măsuri pentru deoligarhizare și în implementarea Programului Național de Recuperare a Bunurilor Infracționale 2023–2027, asigurând o mai mare eficiență în combaterea criminalității și în protejarea intereselor statului.

Scenariu sumbru în regiunea separatistă Transnistria: Gazprom condiționează livrarea gazului

Autoritățile de la Chișinău admit că regiunea separatistă prorusă Transnistria nu va mai fi aprovizionată cu gaz rusesc, după ce contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira pe 1 ianuarie 2025, compania rusă Gazprom evitând să ofere un răspuns clar și invocând o pretinsă datorie, scrie adevărul.ro.

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, Gazprom solicită Chișinăului să discute cu Kievul și să-l convingă să prelungească contractul privind tranzitul livrărilor de gaze naturale prin Ucraina, având în vedere că acesta expiră în data de 1 ianuarie 2025.

,,Noi am discutat si anterior, și înțelegem că decizia ar putea fi luată în ultimul moment. Am informat Kievul că ar fi un scenariu mai simplu, dacă se va păstra tranzitul, dar sunt și rute alternative”, a declarat acesta. 

În același timp, compania rusă susține că este gata să livreze gazul prin rute alternative, precum cea din Turcia. Însă invocă pretinsa datorie de 709 milioane de dolari, care nu a fost confirmată în urma unui audit realizat de Republica Moldova, dar care nu este recunoscut de compania rusă, spune Victor Parlicov la întoarcerea de la Sankt-Petersburg, unde a avut o întrevedere cu președintele Gazprom, Alexei Miller.

,,A apărut o discuție mai complicată pentru că în înțelegerea noastră, Gazprom leagă subiectul de livrare prin rute alternative, prin Turcia, cu achitarea acelei pretinse datorii. Ei spun că, dacă nu va fi progres pe datorie, vor lua în considerare cât vor livra, cum vor livra pe rute alternative. Noi, în urma acelui protocol semnat în 2021, ne-am făcut partea noastră chiar daca a fost cu întârziere, am făcut auditul. Auditul a ajuns la concluzia că datoria a fost una prescrisă și când am venit cu poziție față de Gazprom, am propus sa achităm o parte mică din acele opt milioane. Rusia nu recunoaște rezultatele auditului, dar nu am primit până acum o alternativă. Am solicitat să-și formuleze poziția și să o prezinte. Poziția noastră se bazează pe acel audit. Aceasta este concluzia vizitei in Rusia”, a afirmat ministrul Energiei, Victor Parlicov.  

Scenarii sumbre

Ministrul moldovean al Energiei a reiterat că contractul cu Gazprom prevede livrări până la granița Republicii Moldova, însă compania rusă evită să spună deocamdată dacă își va onora obligațiile contractuale, începând cu anul viitor. Prin urmare, Chișinăul se pregătește pentru scenarii în care regiunea separatistă pro-rusă Transnistria fie va rămâne fără gaz rusesc, fie va primi cantități insuficiente de gaz. 

Premierul Dorin Recean spune că avem de confruntat o iarnă foarte grea: ”Trebuie să găsim soluție pentru o eventuală criză în regiunea transnistreană”

Premierul Dorin Recean a declarat în debutul ședinței Guvernului că avem de confruntat o iarnă foarte grea, iar o eventuală criză legată de gazele naturale în regiunea transnistreană s-ar putea transforma „într-o catastrofă umanitară”, scrie radiochisinau.md.

Șeful executivului a subliniat că o eventuala criză ar putea veni din două surse: prima este o eventuală întrerupere de gaze naturale către stânga Nistrului, iar cea de-a doua se referă la majorarea tarifelor la gazele naturale

„Dificultățile și o eventuală criză survine din două surse – prima este o eventuală întrerupere de gaze naturale către stânga Nistrului, acolo trăiesc peste 350 de mii de cetățeni și majoritatea sunt cetățenii noștri și ei riscă fără căldură și electricitate. Și asta se poate transforma într-o catastrofă umanitară. Pentru că sunt cetățenii noștri noi trebuie să găsim soluție pentru o eventuală criză acolo. Ea se poate întâmpla în cazul în care Gazprom nu își va onora obligațiunile contractuale.

A doua sursă a crizei este solicitarea de majorare a tarifelor la gazele naturale. Este o solicitare care trebuie să fie analizată foarte atent și transparent de ANRE”, a spus Dorin Recean.

Totodată, prim-ministrul a dat asigurări că guvernul va fi alături de cetățeni, chiar dacă situația va fi complicată. 

„În orice caz, Guvernul va fi alături de cetățenii R. Moldova. Știu că există foarte multe întrebări în ceea ce privește această solicitare de majorare a tarifelor la gaze. Există foarte multe întrebări cum s-au făcut achizițiile vara, toamna și sunt validate așteptările cetățenilor la aceste întrebări să fie clarificate și în cadrul audierilor parlamentare ce vor avea loc aceste lucruri vor fi răspunse”, a conchis Recean.

Declarațiile lui Dorin Recean vin în contextul în care, ieri, Moldovagaz a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a tarifului la gaze naturale cu circa 4 lei pentru un metru cub, începând cu 1 decembrie, argumentând că solicitarea vine în condițiile unei creșteri a prețurilor pe piața internațională. 

Caz fără precedent! Patru inspectori de mediu au fost bătuți cu bestialitate noaptea trecută de un grup de vreo 20 de braconieri
Articolul anterior
Iubita lui Pique şi-a redeschis contul de Instagram. Cât a fost închis apăruseră o mulţime de fake-uri
Articolul următor