Charles al III-lea va fi proclamat astăzi rege în cadrul unei ceremonii istorice

Charles al III-lea va fi proclamat în mod oficial rege, în cadrul unei ceremonii istorice care va avea loc sâmbătă dimineață la Palatul St James, anunță BBC.

Regele Charles al III-lea a ținut primul său discurs în calitate de suveran, la o zi după ce mama lui, Regina Elisabeta, a decedat.

Un val de alte proclamații va avea loc în toată Marea Britanie până duminică. Ceremonia vine după ce regele s-a angajat să urmeze exemplul „scumpei sale mame”, într-un prim discurs emoționant, transmite mediafax.ro.

Vineri seară, regele a transmis națiunii „durerea profundă” pricinuită de pierderea mamei sale, lăudându-i căldura, umorul şi „abilitatea infailibilă de a vedea întotdeauna ce e mai bun în oameni”.

Regele a promis să servească naţiunea cu acelaşi „devotament de nezdruncinat” ca şi regretata regină în timpul domniei sale de 70 de ani.

Charles a devenit rege în momentul în care mama sa a murit, dar Consiliul de Aderare se ţine cât mai curând posibil după moartea unui suveran pentru a face o proclamare oficială a succesorului.

Cum se va desfaşura ceremonia

În cadrul consiliului, regele va face o declaraţie personală cu privire la moartea reginei şi va depune un jurământ de a păstra Biserica Scoţie, deoarece în Scoţia există o diviziune a puterilor între biserică şi stat.

Printre cei prezenţi se vor număra Camilla, soţia lui Charles de 17 ani, care are acum titlul de regină consort, şi fiul regelui, William, noul prinţ de Wales.

Prima proclamare publică va avea loc de la balconul Friar Court din Palatul St James din Londra, la ora locală 11:00, un moment care este de obicei însoţit de un fast multisecular, cu trompetişti care cântă şi salve de tun trase în Hyde Park şi la Turnul Londrei.

Deşi nu fac parte din proclamarea oficială, cuvintele „Regina a murit, trăiască regele” sunt adesea adăugate ulterior.

Regele a recunoscut că viaţa sa s-a schimbat acum, spunând că nu va mai putea să ofere „atât de mult din timpul şi energia mea” organizaţiilor caritabile şi problemelor pe care le-a susţinut timp de decenii ca moştenitor al tronului.

Monarhul, în vârstă de 73 de ani, a declarat că speră ca, în ciuda durerii pricinuite de moartea reginei, oamenii din Marea Britanie şi din Commonwealth „să-şi amintească şi să se întărească din lumina exemplului ei”.

O ceremonie de proclamare a aderării Regelui Carol al III-lea va avea loc, de asemenea, sâmbătă, la Ottawa.

Ceremonia va avea loc la ora 10.00 EDT (14.00 GMT) la Rideau Hall, reşedinţa oficială a guvernatorului general, reprezentantul monarhului în Canada, potrivit  The Guardian .

Canada a încetat să mai fie o colonie a Marii Britanii în 1867, dar a rămas în Imperiul Britanic până în 1982 şi este încă membră a Commonwealth-ului.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Caz șocant în raionul Nisporeni. Un copil de 7 ani a fost găsit fără suflare, iar mama sa a ajuns la spital
Articolul anterior
După anunțul companiei aeriene de la noi, cetățenii din Rusia ar putea călători spre Europa prin Moldova
Articolul următor