Germanii cumpără la greu radiatoare electrice. Cum plănuiesc să se încălzească la iarnă?

Germanii ar putea recurge la iarnă la încălzirea cu radiatoare electrice, ineficiente, care ar suprasolicita rețeaua electrică, pentru a evita gazele, au avertizat companiile de utilități într-un articol publicat duminică, transmite Reuters.

Gospodăriile s-au aprovizionat cu încălzitoare electrice cu ventilator, inclusiv dispozitive portabile, arată cifrele de vânzări, pe fondul temerilor că Rusia ar putea opri sau limita aprovizionarea cu gaze în urma războiului său din Ucraina, transmite news.ro.

Directorul general al asociației germane a utilităților de energie și apă, BDEW, a declarat pentru cotidianul Handelsblatt că clienții ar putea avea facturi de energie și mai mari dacă nu folosesc dispozitivele cu moderație.

”Și pot suprasolicita rețelele electrice, de exemplu atunci când multe gospodării își pornesc radiatoarele într-o parte a orașului în același timp, într-o noapte rece de iarnă”, a arătat directorul BDEW, Kerstin Andreae.

Ea a spus că a înțeles temerile oamenilor de frigul din case, dar că unele dintre mecanismele de adaptare ar putea avea efecte negative.

Germania, împreună cu alte țări din Uniunea Europeană, se străduiește să sprijine gospodăriile și industriile împovărate de o nouă creștere a prețurilor energiei, după ce Rusia a oprit livrările prin conducta de gaze naturale Nord Stream 1.

Guvernul german a promis că utilizatorii industriali vor fi primii care vor fi raționați în cazul unui deficit și că gospodăriile private vor fi scutite de orice reduceri.

Președintele agenției federale pentru rețea a Germaniei a mai spus că utilizarea radiatoarelor poate provoca pene de curent locale, potrivit unui interviu acordat ziarului Tagesspiegel.

Klaus Mueller a adăugat că, chiar și pe fondul prețurilor ”foarte mari” ale gazelor, încălzitoarele electrice ar costa totuși utilizatorii mai mult decât încălzirea centrală pe bază de gaze, care este cea mai comună formă de încălzire rezidențială din țară.

Germanii au cumpărat 600.000 de dispozitive electrice de încălzire în prima jumătate a anului, în creștere cu aproape 35% față de un an mai devreme, potrivit datelor firmei de cercetare a pieței GfK.

Rapperului rus MC Doni i-a fost interzisă intrarea în Moldova. Motivul

Rapperului rus MC Doni i-au interzis intrarea în Republica Moldova. Artistul a făcut cale întoarsă de pe Aeroportul Internațional Chișinău, scrie newstv.md.



MC Doni urma să cânte la concertul organizat în Taraclia, dedicat aniversării a 211 de la întemeierea orașului. Artistul a intrat în Republica Moldova folosind un pașaport uzbec, dar acest lucru nu l-a ajutat, scrie presa.

Mai mult, pe canalele de Telegram a fost publicat un document emis de autoritățile țării noastre, în care este menționată decizia de refuz.

Ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a declarat că ”nu s-au întrunit condițiile de intrare în Moldova”.

Nu este pentru prima dată, când autoritățile de la Chișinău nu le permit artiștilor ruși să intre pe teritoriul Republicii Moldova. La sfârșitul anului 2023, cântărețul Irakli a fost întors de pe Aeroport. De asemenea, la data de 29 iulie 2022, Filip Kirkorov a făcut cale întoarsă.

Totodată, în vara anului 2023, celebrul artist sârb Goran Bregovic nu a fost lăsat să vină în Moldova, pentru a participa la festivalul „Gustar”. Poliția de Frontieră a precizat că interdicția a fost aplicată încă în anul 2022.

Incendiu de proporții în apropierea lacului Dănceni, unde 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări

Circa 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări în apropierea lacului Dănceni din raionul Ialoveni. Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, incendiul a izbucnit în dimineața zilei de 6 mai, scrie deschide.md.

La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri.

La scurt timp, incendiul a fost localizat și lichidat. Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.

Finala Eurovision 2024, sub amenințare teroristă

Manifestații cu aproximativ 40.000 de oameni, propalestinieni și proisraelieni, au fost anunțate în Suedia, țară care găzduiește în această săptămână concursul Eurovision 2024, în urma prezenței cântăreței israeliene Eden Golan. Au fost primite inclusiv amenințări teroriste, astfel că autoritățile suedeze sunt în alertă, cerând și întăriri din țările vecine, relatează Bild citată de libertatea.ro.

Semifinale Eurovision 2024 au loc marți și joi, sâmbătă este programată finala în care vor concerta artiști din 26 de națiuni. Potrivit autorităților locale, orașul Malmö este în „alertă roșie”. De altfel, vineri, un bărbat și o femeie au dat foc unui Coran în Suedia, înaintea începerii concursului Eurovision La concurs participă pentru Israel Eden Golan, 20 de ani. 

Ea s-a calificat cu piesa „October Rain”, dar melodia a fost interzisă pentru că este „prea politizată” și avea presupuse referiri la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. A rescris versurile, melodia se numește acum „Uragan” și a fost aprobată.

Anterior, 1.000 de artiști suedezi și 1.400 de artiști finlandezi au cerut excluderea Edenei Golan din cel mai mare festival de muzică din Europa. Eden Golan, cazată într-o locație secretă, păzită de bodyguarzi Serviciul secret israelian Shin Bet a fost la Malmö cu săptămâni în urmă pentru a verifica toate locațiile. Artista ar trebui să părăsească hotelul doar pentru repetiții, întâlniri cu presă și pentru concursul oficial.

Locația ei exactă este secretă, mai mulți bodyguarzi sunt tot timpul cu ea. Există informații furnizate de serviciile secrete că teroriştii islamişti au ameninţat că vor ataca scena finalei.

Cred că participarea noastră la Eurovision Song Contest în acest an este foarte importantă. Și are chiar mai multă semnificație decât oricare alt an.


Răzbunarea Rusiei după înfrângerile din Harkov. Moscova anunță atacuri cu rachete și cu trupe aeropurtate pentru a recâștiga zonele pierdute
Articolul anterior
Pană uriașă de curent în estul Ucrainei. Un atac al Moscovei a lăsat Harkovul fără lumină și apă
Articolul următor