Anchetă în Portugalia după furtul și comercializarea documentelor NATO

Anchetă în Portugalia după ce documente NATO au fost furate și scoase la vânzare pe internet. Foto: Profimedia Justiţia portugheză a deschis o anchetă cu privire la cazul documentelor confidenţiale trimise de NATO şi găsite la vânzare pe internet, a indicat marţi Ministerul Public.

Anchetă în Portugalia după furtul și comercializarea documentelor NATO

„Confirmăm deschiderea unei anchete ce va fi condusă de Ministerul Public al Departamentului central de investigaţii şi de acţiune penală (DCIAP)”, a declarat un purtător de cuvânt al parchetului, transmite digi24.ro.

Reacţia justiţiei portugheze intervine după ce cotidianul Diario de Noticias a relatat joi că sute de documente confidenţiale trimise de NATO Portugaliei au fost găsite la vânzare pe dark web.

Acest furt de documente s-a făcut printr-o piraterie informatică „întreprinsă de boţi programaţi pentru a detecta acest tip de documente”, a scris cotidianul portughez.

Incidentul fusese detectat de structurile de informaţii americane şi ulterior semnalat autorităţilor portugheze în august prin intermediul ambasadei SUA la Lisabona.

Potrivit Diario de Noticias, ancheta agenţiilor de securitate cibernetică portugheze ar fi identificat drept ţinte ale atacului Statul Major al armatei, serviciul de informaţii militare şi un departament al Ministerului Apărării.

 Cabinetul prim-ministrului portughez Antonio Costa a reiterat răspunsul dat cotidianului, afirmând că guvernul lucrează „pentru ca credibilitatea Portugaliei, în calitate de membru fondator al Alianţei atlantice, să rămână intactă”.

„De fiecare dată când există o suspiciune de intruziune (…) situaţia este analizată îndelung” şi sunt luate măsuri pentru „a întări sensibilizarea la securitatea cibernetică”, a adăugat guvernul, fără a confirma sau dezminţi furtul de documente.

Și-a transformat apartamentul într-un loc de consum al drogurilor: Un bărbat din Capitală, reținut de oamenii legii

Polițiștii de la Buiucani au documentat activitatea ilegală a unui bărbat de 43 de ani din Capitală, care a amenajat în propriul apartament un spațiu de consum a drogurilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În timpul perchezițiilor efectuate au fost depistate și ridicate mai multe dispozitive artizanale, destinate consumului de substanțe narcotice.

În momentul intervenției, în apartamentul bărbatului au fost depistați și identificați alți trei bărbați, consumatori de droguri.

Proprietarul este cercetat penal, iar conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă până la 4 ani de închisoare.

În continuare se desfășoară și alte acțiuni de urmărire penală, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Poliția își reiterează angajamentul ferm în destructurarea rețelelor care favorizează consumul substanțelor interzise.

Amenzi pentru mai mulți ”întreprinzători” care activau inclusiv prin platforme online sau prestau servicii

În perioada lunii martie curent, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) și-a continuat acțiunile de combatere a activității ilicite de întreprinzător, fiind aplicate sancțiuni în 280 de cazuri și amenzi în sumă de 447,55 mii de lei.

Activitățile ilicite au fost identificate în mai multe sectoare economice, cele mai frecvente fiind în comerțul cu bunuri, inclusiv prin platforme online, prestări de servicii și transport de pasageri în regim taxi, transmite Știri.md.

„Aceste acțiuni au drept scop identificarea și sancționarea persoanelor fizice care desfășoară activități ilicite de întreprinzător, precum și aducerea acestora în cadrul legal prin aplicarea măsurilor de conformare”, comunică SFS.

Totodată, instituția face apel la conformare voluntară.

„Toate persoanele fizice care desfășoară activități economice urmează să se înregistreze legal într-o formă organizatorico-juridică și să respecte cerințele legale; Ignorarea obligațiilor atrage sancțiuni, dar și pierderea unor drepturi esențiale, cum ar fi accesul la protecție socială sau pensii; Evitarea sancțiunilor! Serviciul Fiscal de Stat încurajează toate persoanele fizice să-și declare activitățile economice și să evite sancțiunile, optând pentru conformarea voluntară”, subliniază SFS.

De menționat că, în cazul în care se depistează desfășurarea activității ilicite de întreprinzător de către persoanele fizice, funcționarii fiscali întocmesc proces-verbal cu privire la contravenție, cu aplicarea amenzilor de la 1.500 la 4.500 de lei.

BNM va pune în circulație o monedă comemorativă

Banca Naţională a Moldovei (BNM) lansează din 18 aprilie în circulație o nouă monedă comemorativă – „100 de ani de la prima instalare a statuii Lupului Roman la Chişinău”.

Moneda de 50 de lei este confecționată din argint 999/1000, transmite infotag.md. 

Diametrul acesteia este de 35 de milimetri, greutatea de 22 de grame, iar tirajul este de 300 de exemplare.

Rușii și-au doborât din greșeală un avion supersonic în Crimeea
Articolul anterior
Comisia Europeană va propune reducerea consumul lunar de electricitate
Articolul următor
Close menu