Soldații ruși au fugit din Harkov deghizați în civili, pe biciclete pe care le-au furat de la localnici

La câteva ore după ce soldații ucraineni au eliberat localități din Harkov, rușii au încercat să fugă cât mai repede. Fiecare cum a putut. Unii s-au deghizat în ucraineni și au fugit pe bicicletele pe care le-au furat de la localnici, scrie The Washington Post.

Soldații ruși au fugit din Harkov pe biciclete, deghizați în ucraineni

În câteva ore, soldații ruși au fugit cu toții din Zaliznichne, un sat la est de Harkov, după un atac puternic al soldaților ucraineni care i-au luat prin surprindere prin amploare, transmite Digi24.ro.

Localnicii au povestit uimiți cum rușii au aruncat puștile și au lăsat în urma lor lăzi cu muniție și vehicule incendiate, inclusiv un tanc rusesc încărcat pe o platformă. S-a întâmplat chiar într-un moment în care primii anchetatori soseau la Harkov pentru a ridica trupurile civililor împușcați de ruși, unele rămase acolo de luni de zile. „Nu pot să cred că am trecut prin așa ceva în secolul XXI”, povestește Olena Matvienko plângând.

Oamenii au spus că rușii erau atât de speriați, încât au fugit încă din zori. Cei care au rămas blocați erau disperați. Localnicii au povestit că i-au auzit implorându-i pe comandanții unităților din care făceau parte să vină să îi ia de acolo.

„Au venit la noi în casă să ia haine, ca să nu fie depistați cu dronele, după uniforme. Ne-au luat bicicletele. Doi dintre ei l-au amenințat cu armele pe fostul meu soț până când le-a dat cheile de la mașină”, a povestit Olena Matvienko.

Ministerul rus al Apărării a prezentat duminică o hartă cu retragerea forțelor ruse dincolo de râul Oskil, în estul regiunii Harkov, la o zi după ce ministerul a confirmat că trupele sale au părăsit zona Balaklia și Izium din Harkov, mișcare pe care a numit-o „regrupare”.

De atunci, ucrainenii au făcut publice victoriile armatei, ultimele informații vorbind despre 6.000 km pătrați de teritoriu eliberat.

În localitățile eliberate însă, oamenii se întreabă dacă luptele s-au încheiat cu adevărat. „Numai Dumnezeu știe dacă se vor întoarce”, a spus Tamara Kozinska, în vârstă de 75 de ani, al cărei soț a fost ucis de o explozie.

În niciun caz nu s-a terminat, au avertizat experții militari. Rusia deține încă aproximativ o cincime din Ucraina și în weekend a continuat bombardamentele puternice în mai multe regiuni. Nimic nu garantează că Ucraina poate păstra în siguranță zonele recuperate. „O contraofensivă eliberează teritoriul, dar după aceea trebuie să-l controlezi și să fii gata să-l aperi”, a avertizat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu pentru Financial Times.

În Zaliznichne, locuitorii încercau să revină la viața de dinainte de război. Au ieșit din subsolurile unde s-au ascuns și după luni de zile au dormit în casă și au luat legătura cu prietenii.

Kozinska nu și-a văzut fiica din februarie – chiar dacă locuiește în apropiere. Femeia, care este bolnavă de plămâni, a declarat că i-a fost teamă că nu va trece peste această iarnă pentru că nu avea putere să adune lemne de foc.

Ea a povestit că, la început, rușii care au ocupat satul nu erau atât de agresivi, dar pe măsură ce perioada de ocupație s-a prelungit, au devenit tot mai violenți și au început să îi hărțuiască pe localnici. Unul dintre ei i-a cerut telefonul lui Kozinska sub pretext că voia să își sune mama, dar apoi i-a luat cartela și nu i-a mai dat-o înapoi, așa că femeia nu a mai putut vorbi cu fiica ei.

În această zonă, apropiată de granița cu Rusia, locuitorii vorbesc cu toții limba rusă și spun că au avut parte de un tratament mai uman din partea rușilor, față de ucrainenii din teritoriile ocupate în vestul țării. Oamenii spun că au fost îngroziți când au aflat despre faptul că la Bucea au fost descoperite peste 450 de cadavre ale ucrainenilor, mare parte având urme de tortură.

Incendiu de proporții în apropierea lacului Dănceni, unde 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări

Circa 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări în apropierea lacului Dănceni din raionul Ialoveni. Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, incendiul a izbucnit în dimineața zilei de 6 mai, scrie deschide.md.

La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri.

La scurt timp, incendiul a fost localizat și lichidat. Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.

Finala Eurovision 2024, sub amenințare teroristă

Manifestații cu aproximativ 40.000 de oameni, propalestinieni și proisraelieni, au fost anunțate în Suedia, țară care găzduiește în această săptămână concursul Eurovision 2024, în urma prezenței cântăreței israeliene Eden Golan. Au fost primite inclusiv amenințări teroriste, astfel că autoritățile suedeze sunt în alertă, cerând și întăriri din țările vecine, relatează Bild citată de libertatea.ro.

Semifinale Eurovision 2024 au loc marți și joi, sâmbătă este programată finala în care vor concerta artiști din 26 de națiuni. Potrivit autorităților locale, orașul Malmö este în „alertă roșie”. De altfel, vineri, un bărbat și o femeie au dat foc unui Coran în Suedia, înaintea începerii concursului Eurovision La concurs participă pentru Israel Eden Golan, 20 de ani. 

Ea s-a calificat cu piesa „October Rain”, dar melodia a fost interzisă pentru că este „prea politizată” și avea presupuse referiri la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. A rescris versurile, melodia se numește acum „Uragan” și a fost aprobată.

Anterior, 1.000 de artiști suedezi și 1.400 de artiști finlandezi au cerut excluderea Edenei Golan din cel mai mare festival de muzică din Europa. Eden Golan, cazată într-o locație secretă, păzită de bodyguarzi Serviciul secret israelian Shin Bet a fost la Malmö cu săptămâni în urmă pentru a verifica toate locațiile. Artista ar trebui să părăsească hotelul doar pentru repetiții, întâlniri cu presă și pentru concursul oficial.

Locația ei exactă este secretă, mai mulți bodyguarzi sunt tot timpul cu ea. Există informații furnizate de serviciile secrete că teroriştii islamişti au ameninţat că vor ataca scena finalei.

Cred că participarea noastră la Eurovision Song Contest în acest an este foarte importantă. Și are chiar mai multă semnificație decât oricare alt an.


Un tânăr care venea din Franța a vrut să intre în țară cu un lot uriaș de produse cosmetice de contrabandă

A tăinuit un lot comercial de produse cosmetice, însă a fost depistat în cadrul controlului vamal.

Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, urmare a controlului unui autoturism ce se deplasa din Franța spre Republica Moldova, condus de un conațional în vârstă de 24 de ani.

Urmare a controlului fizic efectuat, a fost depistat un lot de comercial de produse cosmetice, nedeclarate organului vamal.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana riscă să fie sancționată contravențional.

Bulgaria va exporta energie electrică în schimbul gazelor naturale din Azerbaidjan
Articolul anterior
Balerinul ucrainean Aleksandr Șapoval și-a pierdut viața în lupte la Donețk, apărându-și țara
Articolul următor