Povestea lui Dikson, ursul polar care a rămas paralizat, după ce a fost împușcat de 30 de ori: „Nu va mai putea să meargă niciodată”

Un veterinar a dezvăluit povestea tragică a unui urs polar care nu va mai merge niciodată, după ce a fost împușcat de peste 30 de ori. Animalul a intrat într-un sat, în căutare de hrană.

O grădină zoologică din Moscova are grijă de un urs polar rămas pe jumătate paralizat, după ce a fost împușcat de peste 30 de ori. Ursul rănit, numit „Dikson”, a fost dus la o grădina zoologică din Moscova, din Siberia, după ce un bărbat l-a împușcat, lăsându-l pe deplin în imposibilitatea de a-și mai folosi picioarele din spate. Este probabil că Dikson să fi fost împușcat când a intrat într-un sat din insula arctică, în timp ce căuta hrană, relatează Mirror.

Ursul are răni multiple de la împușcături. Gloanțele au fost găsit în cavitatea toracică, cap și coloană vertebrală. Medicii au determinat, de asemenea, miozită extinsă, probabil dintr-un impact secundar”, a declarat directorul grădinii zoologice,  Svetlana Akulova.

Animalul este nevoit să se târască pe picioarele din față

Animalul a fost supus la diferite scanări CT și RMN, unde s-a stabilit că rănile nu pot fi vindecate prin intervenție chirurgicală, în ciuda speranțelor inițiale de recuperare completă.

Animalul nu va mai putea să meargă niciodată din cauza unor astfel de răni. Poate că situația se va îmbunătăți puțin prin fizioterapie și înot. Specialiştii vor dezvolta un program de reabilitare pentru urs”,  a declarat Svetlana.

Dikson cântărea de trei ori mai puțin decât trebuia la sosirea la grădina zoologică, dar starea s-a de sănătate s-a îmbunătățit după mai multe diete speciale pe care le ținea. Ursul care este în curs de recuperare, trebuie acum să se târască pe labele din față.

„Continuăm să luptăm pentru salvarea ursului. În ciuda tuturor prognozelor dezamăgitoare, ursul este foarte activ. Are un apetit excelent și și-a petrecut noaptea în liniște. Grădina zoologică i-a dat deja un nume, Dikson. Sănătate lui este una bună, deși labele din spate sunt încă imobilizate, a adăugat Svetlana.

Urșii polari, vulnerabili în fața atacurilor armate 

Urșii polari sunt catalogați ca „vulnerabili” de Fondul Mondial pentru Natură sălbatică (WWF), așa că rapoartele cu privire la rănirea acestora prin împușcături, au crescut alarmant în ultima perioadă. Poliția investighează dacă ursul a fost împușcat ilegal.

Protecția habitatului urșilor polari sunt probleme urgente pentru WWF. În octombrie 2019, Grupul de specialiști în urși polari a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) a lansat o nouă evaluare a populațiilor de urși polari, care arată că numărul subpopulațiilor de urși polari care suferă de scăderi a crescut la patru, opt populații fiind încă deficiente”, a spus orgnizația de caritate.

57 tone de produse alimentare, colectate într-o singură zi la „Masa Bucuriei” 

În acest an, la colecta națională de alimente, evenimentul culminant al campaniei „Masa Bucuriei”, a fost donată o cantitate record de alimente în sprijinul oamenilor nevoiași – e vorba de 57 811 kilograme de produse. Evenimentul este la cea de-a 15-a ediție și a fost organizat în această sâmbătă, pe 27 aprilie de către Misiunea Socială „Diaconia”.

Toate donațiile acumulate vor fi distribuite sub formă de pachete alimentare în preajma Sfintelor Sărbători de Paști și vor deveni prânzurile calde oferite anul întreg oamenilor nevoiași prin intermediul cantinelor sociale.

Colecta a implicat cca 1000 de voluntari și s-a desfășurat în 103 magazine din Chișinău și alte 25 de localități: Peresecina, Cetireni, Soroca, Căușeni, Hîncești, Strășeni, Dondușeni, Cimișlia, Cahul, Cupcini, Telenești, Cantemir, Cania, Măgdăcești, Orhei, Bălți, Stăuceni, Cricova, Călărași, Puhoi, Bubuieci, Ștefan Vodă, Sîngerei, Edineț, Comrat.

Igor Belei, Director Executiv Misiunea Socială „Diaconia”:

 „În acest an am avut cea mai prolifică campanie socială cu cea mai mare prezență de până acum pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Drept dovadă avem rezultatele remarcabile cu un record absolut în ceea ce privește donația de alimente pentru oamenii nevoiași, semn că această colectă a devenit parte dintr-o abordare firească care este indispensabilă la nivelul societății în preajma sărbătorilor pascale. Credem cu desăvârșire că “Masa Bucuriei” este mai mult decât despre generozitate și implicare, este o acțiune de educare a tinerei generații pentru a fi mai buni și empatici.”

Diaconia apreciază efortul echipelor din cadrul companiilor: maib, Synevo Moldova, Premier Energy  Moldova, Ogilvy Moldova, GRAWE Carat Asigurări, Amdaris, Liceul Teoretic „Pro Succes”, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, pentru că s-au alăturat demersului campaniei și au ales să facă voluntariat corporativ pentru o cauză nobilă.

Mulțumim promotorilor care au dus mesajul nostru către sute de oameni și i-au îndemnat să facă un bine: Andrei Porubin, Sorina Obreja, Marin Cretu (Kapushon), Elena Popa, Ana Cernicova, Marco Ballerini, Pasha Parfeni, Olesea Sfecla, Anatol Durbală, Corina Dascălu, Ludmila Adamciuc, Stela Botez, Sergiu Beznițchi, Nicu Țărnă, precum și echipelor media care au relatat despre acțiune și nevoia de mobilizare națională.

Apreciem implicarea rețelelor de magazine: Kaufland, METRO, Linella, Supermarket Nr1, Local Discounter, Velmart, Green Hills Market, Fourchette, Family Market, Bonus, dar și altor magazine locale.

Colecta de pe 27 aprilie a fost realizată în parteneriat cu eparhiile și parohiile Mitropoliei Basarabiei, asociațiile HelpAge International Moldova și ASCOR Chișinău. Partenerul logistic al acțiunii a fost Banca de Alimente.

Toți cei care vor să susțină în continuare oamenii nevoiași asistați de Diaconia pot face o donație pe parcursul întregului an. Cu 100 de lei e asigurat un prânz cald unui bătrân timp de o săptămână, la cantina socială din Chișinău: https://masabucuriei.md/#pricing-section

În acest an, campania a fost sprijinită de Uniunea Europeană prin intermediul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”, co-finanțat și implementat de I.P. „Keystone Moldova”, A.O. „Concordia. Proiecte Sociale” și I.R.M.S. „Diaconia”.

100.000 de dolari, aduși prin contrabandă într-un autocar care venea din Odesa

$100.000 de contrabandă, într-un autocar din Odesa și o persoană reținută.

Ofițerii Serviciului Vamal sub conducerea procurorii PCCOCS anunță o captură de peste 100.000 dolari americani de contrabandă, depistați într-un autocar sosit din Odesa, Ucraina.

În valută națională suma cifrează aproape 2.000.000 lei. Aceștia erau ascunși în una din treptele autocarului. Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal.

În ceea ce-l privește pe șoferul cu vârsta de peste 50 de ani, care le-a comunicat funcționarilor din postul vamal Palanca că nu are nimic de declarat, acesta a fost reținut pentru 72 de ore.

Urmărirea penală continuă, inclusiv în vederea stabilirii provenienței și destinației acestor bani, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. De asemenea, urmează să fie investigată participarea altor persoane în tentativa de contrabandă.

Armata lui Putin face prăpăd în Ucraina! Atacuri neînvcetate în orașul Odesa

În ultimele zile, forțele ruse au intensificat atacurile asupra regiunii ucrainene Odesa și, implicit, a orașului cu același nume, scrie stirileprotv.ro.

Acesta este al treilea oraș ca mărime din Ucraina și se află la puțin peste 200 de kilometri în linie dreaptă de granița cu România.

În cel mai recent atac lansat asupra Odesei, forțele Moscovei au ucis cel puţin trei persoane, au anunțat, miercuri dimineața, autorităţile locale, potrivit AFP.

„Inamicul a atacat Odesa cu rachete balistice. În urma atacului, trei persoane au fost ucise şi alte trei au fost rănite”, a declarat primarul oraşului Odesa, Ghennadi Truhanov, pe reţeaua de socializare Telegram.

„Toată asistenţa medicală necesară este oferită răniţilor”, a declarat pe Telegram guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper. „Există daune la infrastructura civilă”, a adăugat acesta, fără a oferi alte informaţii.

Un atac cu rachete efectuat de forţele ruse, luni, la Odesa, a ucis cinci persoane, potrivit oficialilor locali.

Odesa, punct strategic pe harta Ucrainei

Supranumit „perla de la malul mării”, Odesa este unul dintre centrele industriale importante ale Ucrainei. Dacă orașul va cădea în mâinile forțelor ruse, Kievul ar pierde un punct strategic pe hartă. Odesa îi oferă Ucrainei o cale de acces la canalul fluvial de circulație Rin-Main-Dunăre-Marea Neagră, cu gura de vărsare în apropierea orașului Constanța.

În acest context, portul Odesa este vital pentru exporturile ucrainene. 

 

Femeie de 93 de ani, omorâtă accidental de propria fiică, după ce a călcat-o cu mașina
Articolul anterior
Zelenski a ridicat steagul ucrainean în orașul eliberat Izium
Articolul următor