Ministrul Justiției către Șor: „Nu mor caii când vor câinii”. Ce crede Litvinenco despre protestele din ultima perioadă

Protestele organizate de Partidul „Șor” sunt finanțate din „bani murdari”, iar prin acestea, Ilan Șor ar intenționa „să destabilizeze situația”. O spune ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, potrivit căruia Șor va reuși doar ca, „într-un final, legea să triumfe”.

„Lucrurile cred că sunt foarte clare. Șor este disperat, îi fuge pământul de sub picioare. Toată lumea știe cine este Șor. Acum, aruncă practic banii pe care i-a furat de la cetățeni pentru a încerca să destabilizeze situația, pentru a scăpa de justiție. Banii cu care se finanțează aceste proteste sunt bani murdari”, a declarat ministrul în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV, transmite tv8.md.

Totuși, oamenii care vin la proteste nu pot fi judecați, fiindcă au ajuns în pragul sărăciei, susține Litvinenco.

„Din păcate, oamenii care vin au ajuns la pragul sărăciei din cauza unor astfel de personaje care au furat de-a lungul timpului bugetul Republicii Moldova de la cetățeni și acum aruncă acești bani către oameni. Noi nu avem o problemă cu oamenii, îi înțelegem, noi avem o problemă cu fugarii”, a subliniat ministrul Justiției. 

Litvinenco mai spune că Șor nu va putea să destabilizeze situația.

„Dar Șor trebuie să înțeleagă că doleanțele lui sunt iluzorii, lui nu îi va reuși nimic, nu-i va reuși destabilizarea. Ceea ce va obține el e doar ca legea, într-un final, să triumfe. Dacă vina lui va fi dovedită în mod corespunzător, în instanța judecătorească, indiferent ce ar face, el va fi condamnat și averea va fi confiscată”, a menționat ministrul.

„Apropo, lui Șor vreau să-i transmit o zicală românească pe care sunt sigur că o știe: Nu mor caii când vor câinii. Faptul că el încearcă să destabilizeze, dincolo de proteste, încercările lui de destabilizare sunt un atentat la securitatea statului și a cetățenilor. Din punct de vedere juridic, ar trebui să știe că răspunderea pentru astfel de acțiune este chiar mai mare decât răspunderea pentru furturile pe care le-a comis: furtul miliardului și tot așa mai departe”, a punctat Sergiu Litvinenco.

Trei mașini au ajuns într-un șanț, în urma unui accident în lanț, la Anenii Noi

Trei mașini au fost avariate, după ce au fost implicate într-un accident în lanț, care s-a produs cu puțin timp în urmă pe drumul care face legătura dintre satele Chetrosu și Todirești, din raionul Anenii Noi, scrie pulsmedia.md.

În urma impactului, cele trei automobile au ajuns într-un șanț de pe acostament.

Maia Sandu, mesaj după atacul terorist din Germania

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj pe platforma X, după atacul terorist de ieri, de la un târg de Crăciun din orașul german Magdeburg, soldat cu cel puțin doi morți și zeci de răniți. „Ne îndreptăm gândurile către victime și condamnăm ferm violența sub orice formă”, a scris șefa statului, astăzi dimineață, scrie unimedia.info.

„Sunt profund întristată de tragedia din Piața de Crăciun din Magdeburg, Germania. Gândurile mele sunt îndreptate către victime și către cei dragi lor. Ceea ce ar fi trebuit să fie un moment de bucurie și de unire s-a transformat în tristețe”, a scris Maia Sandu, pe platforma X.

Cel puțin șase persoane au fost ucise și 205 au fost rănite, dintre care 41 se află în stare critică, după ce un bărbat a intrat cu mașina în mulțimea de la Piața de Crăciun din Magdeburg, Germania. Bilanțul tragediei a fost actualizat, iar autoritățile au transmis că atacatorul, reținut imediat după incident, s-ar fi aflat sub influența drogurilor, în momentul tragediei. Poliția investighează în continuare circumstanțele acestui atac violent.

Primul oraș italian care interzice fumatul în spațiul public

De la 1 ianuarie 2025, Milano va interzice fumatul de tutun în spaţii exterioare, la mai puţin de 10 metri de alte persoane, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea aerului, fiind însă permisă utilizarea ţigărilor electronice, scrie democracy.md.

Potrivit autorităților italiene, această măsura face parte din ”Planul pentru Aer şi Climă”, care vizează reducerea emisiilor de substanţe nocive în oraş după ce ”numeroase studii clinice au demonstrat că expunerea la poluanţii din aerul oraşului Milano dăunează sănătăţii”.

”De la 1 ianuarie 2025, interdicţia de a fuma va fi extinsă la toate spaţiile publice exterioare, cu excepţia locurilor izolate unde este posibil să se respecte o distanţă de cel puţin 10 metri faţă de alte persoane”, se arată în text.

Totodată, fumatul a fost interzis și în parcuri, stații de transport public, zone în care se practică activităţi sportive şi cimitire, iar la începutul anului 2025 măsura va fi extinsă la toate locurile publice în aer liber, inclusiv trotuarele.

Media locală menționează că deocamdată nu se știe cum va fi reglementată aplicarea acestor reguli, însă totul pare să indice că va fi vorba mai degrabă de o măsură de descurajare decât de una punitivă.

În cazul în care Consiliul Municipal din Milano menţine amenzile din interdicţiile actuale, persoanele care încalcă reglementările riscă sancţiuni cuprinse între 40 şi 240 de euro. Interdicţiile exceptează utilizarea ţigărilor electronice, foarte răspândite în Italia, care pot fi utilizate în continuare fără limitări.

Conform celor mai recente date publicate de Institutul Italian de Statistică (ISTAT), în 2023, în Italia, 18,7% dintre persoanele de 11 ani şi peste această vârstă se declarau fumătoare, un procent ce creşte semnificativ în rândul tinerilor, atingând vârfuri la grupa de vârstă 25-34 de ani (26,9%).

Fumatul de tutun se numără printre principalele surse de emisii de PM10, alături de transportul rutier, utilizarea solvenţilor şi „arderea cauzată de pizzerii cu cuptoare pe lemne”, printre altele. Municipalitatea continuă punerea în aplicare a Planului pentru Aer şi Climă, în pofida faptului că în 2021 şi 2022 Curtea Regională de Apel (TAR) din Lombardia a anulat unele dintre propunerile sale, cum ar fi interzicea focurilor de artificii.

Începe a opta ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău
Articolul anterior
Maia Sandu la Summit-ul ONU: „Vrem să le dăm copiilor noștri o lume în care liderii vorbesc despre educație, nu despre conflicte”
Articolul următor