Categoriile de cetățeni care nu vor beneficia de compensații în facturi la iarnă

Pentru a beneficia de compensații la facturile pentru perioada rece a anului cetățenii vor trebuie să se înregistreze pe platforma „Vulnerabilitatea energetică” pe platforma online compensatii.gov.md. Astfel, după completarea unei cereri, fiecărei persoane i va atribui o categorie de vulnerabilitate, iar în funcție de aceasta va fi stabilită și suma compensațiilor în facturi, scrie zdg.md.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat un regulament prin care explică modul în care cetățenii vor putea beneficia de compensații la energie, dar și cine anume va primi sau nu ajutor din partea statului. Proiectul de hotărâre în acest sens este supus consultărilor publice.

Cetățenii vor beneficia de compensații diferite ca și sumă în funcție de categoria de vulnerabilitate stabilită de autorități.

Gradul de vulnerabilitate va fi stabilit în funcție de raportul, exprimat în procente, dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei:

Atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică

Atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică consumatorilor casnici se efectuează după cum urmează:

a) consumatorilor cu coeficientul R mai mare sau egal cu 70% li se atribuire categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
b) consumatorilor cu coeficientul R mai mare sau egal cu 40% dar mai mic decât 70% li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică ridicată;
c) consumatorilor cu coeficientul R mai mare sau egal cu 20% dar mai mic decât 40% li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică medie;
d) consumatorilor cu coeficientul R mai mare sau egal cu 10% dar mai mic decât 20% li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică scăzută;
e) consumatorilor cu coeficientul R mai mic de 10% li se atribuie categoria de consumatori non-vulnerabili.
* R – raport

Cetățenii care NU vor beneficia de compensații în facturi

Familiilor sau persoanelor singure, în baza informației declarate și/sau a celei extrase automat prin intermediul platformei M-Connect din alte sisteme informaționale guvernamentale, le va fi atribuită categoria de non-vulnerabilitate în cazul prezenței unuia dintre următoarele criterii:

a) familia deține 4 sau mai multe apartamente;
b) familia deține unul sau mai multe apartamente sau bunuri imobile în valoare
cadastrală mai mare de 10 milioane de lei cumulativ;
c) familia dispune de venituri lunare mai mari de 75000 lei pe persoană din cadrul
familiei;
d) familia a solicitat să-i fie atribuită categoria de consumator non-vulnerabil.

Proiectul conține și plafonul eligibil pentru calculul cheltuielilor gospodăriei casnice pentru achitarea energiei pentru fiecare tip de energie.

a) Pentru gazele naturale: maximum 300 m3/lună;
b) Pentru energia termică, în cazul în care gospodăria poate regla consumul individual: maximum 2 Gcal/lună
c) Pentru energia electrică: maximum 3000 kWh/lunar dacă energia electrică constituie sursa principală de încălzire și 200 kWh/lunar dacă energia electrică nu constituie sursa principală de încălzire.

Pentru consumatorii casnici din asociații de locatari pentru care nu sunt disponibile date privind consumul individual al gospodăriilor, volumul consumat în precedenta perioadă rece a anului va fi estimat în baza consumului mediu al gospodăriilor din asociațiile respective, prin împărțirea volumului lunar global consumat la numărul de locuințe.

Pentru locurile de consum neîncadrate în asociații de locatari pentru care nu sunt disponibile date sau fără istoric de consum, volumul consumat în precedenta perioadă rece a anului se va considera mediana consumului în precedenta perioadă rece a anului al gospodăriilor casnice racordate la furnizorul respectiv în limita plafoanelor eligibile pentru fiecare tip de energie.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a inițiat procesul de consultare, avizare a proiectului Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire şi plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie.

Proiectul integral poate fi găsit AICI.

O echipă de medici din Marea Britanie au reușit să îi redea auzul unei fetițe de 18 luni. Cum funcționează noua terapie revoluționară

O fetiță în vârstă de 18 luni din Marea Britanie a devenit prima persoană din lume care a participat la un studiu clinic revoluționar de testare a unei noi terapii genice. Micuța, născută complet surdă, și-a căpătat simțul simțul auzului.

O fetiță surdă şi-a recăpătat auzul datorită unei terapii revoluţionareFoto: Profimedia

La naștere, Opal Sandy nu auzea deloc, din cauza unei afecțiuni numite neuropatie auditivă. Aceasta este cauzată de perturbarea impulsurilor nervoase care circulă de la urechea internă la creier. Fetița a devenit subiectul de testare a unei noi terapii medicale uimitor, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Spitalul Addenbrooke din Cambridge a fost locul unde a avut loc terapia genică, parte a unui studiu clinic care ar putea revoluționa tratamentul surdității. Profesorul Manohar Bance, chirurgul care a condus acest studiu, a declarat că rezultatele sunt „mai bune decât am sperat sau decât mă așteptam”, deschizând calea către vindecarea acestui tip de surditate.

Neuropatia auditivă este adesea cauzată de un defect al genei OTOF, care afectează producerea unei proteine numite otoferlină. Terapia genică furnizată de compania de biotehnologie Regeneron introduce o copie a genei în ureche, remediind astfel acest defect.

După ce Opal a primit această genă în urechea dreaptă, în timpul unei intervenții chirurgicale, părinții ei, Jo și James Sandy, au observat îmbunătățiri semnificative în patru săptămâni. Fetița a reacționat pentru prima oară la un zgomot puternic, o experiență emoționantă pentru familia sa.

Testele ulterioare au confirmat că Opal poate auzi și sunete mai blânde, precum o șoaptă. Profesorul Bance a explicat că auzul ei este acum „aproape de normal”, oferind speranță că va reveni complet la normal în următoarele teste.

Opal nu este singura beneficiară a acestei terapii; un al doilea copil a primit, de asemenea, tratamentul și a înregistrat rezultate pozitive la șase săptămâni după intervenție.

Studiul clinic, numit 1/2 Chord, este desfășurat pe un eșantion de până la 18 copii din Marea Britanie, Spania și Statele Unite.

Dacă se dovedește că terapia este sigură, mai mulți copii ar urma să beneficieze de acest tratament.

Putin a amenințat din nou Occidentul la parada de la Moscova: Forțele nucleare strategice sunt „întotdeauna” în alertă

Rusia marchează joi victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, la două zile după ce Vladimir Putin şi-a reconfirmat dominaţia autocrată printr-un al cincilea mandat prezidenţial, în timp ce relaţiile cu Occidentul se prăbuşesc şi mai mult din cauza intervenţiei trupelor ruseşti în Ucraina.

Vladimir Putin şi-a început discursul de Ziua Victoriei reluând atacurile asupra Occidentului. „Occidentul încearcă să denatureze adevărul despre cel de-al Doilea Război Mondial, deoarece se amestecă în politica colonială”, a declarat Vladimir Putin.

Cu toate acestea, el a dat asigurări că Rusia va face totul pentru a preveni o conflagraţie globală.

„Ştim la ce duce exacerbarea unor astfel de ambiţii. Rusia va face totul pentru a preveni o ciocnire globală”, a spus Putin în Piaţa Roşie, după ce ministrul apărării Serghei Şoigu a trecut în revistă trupele, scrie Reuters. „Dar, în acelaşi timp, nu vom permite nimănui să ne ameninţe. Forţele noastre strategice sunt întotdeauna într-o stare de pregătire de luptă”, a adăugat acesta, conform Agerpres.

Vladimir Putin a apărut pe podiumul din faţa Pieţei Roşii, iar parada în cinstea celei de-a 79-a aniversări a Victoriei a început cu salutul ministrului apărării, Serghei Şoigu, şi uralele soldaţilor. La Moscova ningea.

9.000 de militari iau parte la paradă şi, în premieră, inclusiv soldaţi care participă la „operaţiunea specială” din Ucraina, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Anterior, susţine agenţia TASS, un tanc T-70, al cărui echipaj a luat parte la asaltul asupra oraşului (ucrainean) Melitopol din 1943, a străbătut străzile oraşului în cadrul festivităţilor de Ziua Victoriei. Melitopol este unul dintre oraşele cucerite de ruşi după invazia asupra Ucrainei din februarie 2022.

Înainte de parada de Ziua Victoriei din Piaţa Roşie, Vladimir Putin s-a întâlnit personal cu liderii străini invitaţi ca oaspeţi în Sala Armelor de la Kremlin.

Printre spectatorii nelipsiţi de la parada de 9 Mai este şi patriarhul Kirill, un ajutor de nădejde pentru Putin.

La Moscova este neobişnuit de frig, cu temperaturi spre zero grade. Purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, a dat însă asigurări că vremea nu a fost niciodată un obstacol pentru desfăşurarea ceremoniilor din Piaţa Roşie, potrivit agenţiei TASS.

Putin prezintă acum războiul ca parte a unei lupte sacre cu Occidentul, despre care spune că nu ţine seama de rolul jucat de Uniunea Sovietică în înfrângerea Germaniei naziste şi nici de lecţia că nici Napoleon Bonaparte şi nici Adolf Hitler nu au putut învinge Rusia.

„Vreau să mă înclin în faţa eroilor noştri, a participanţilor la operaţiunea militară specială, în faţa tuturor celor care luptă pentru Patrie”, a declarat Putin în momentul în care a depus marţi jurământul pentru un nou mandat de preşedinte.

Şeful Kremlinului, în vârstă de 71 de ani, a promis victoria în acest război, în care forţele ruseşti avansează împotriva forţelor ucrainene, în ciuda ajutorului de sute de miliarde de dolari din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi.

Ucraina şi Occidentul spun că Putin este angajat într-o acaparare de teritorii în stil imperial şi au promis să învingă Rusia, care controlează în prezent aproximativ o cincime din Ucraina, inclusiv Crimeea, şi părţi din patru regiuni din estul Ucrainei. Moscova spune că aceste teritorii, care au făcut parte cândva din Imperiul Rus, fac acum din nou parte din Rusia.

Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv multe milioane în Ucraina, dar în cele din urmă a împins forţele naziste înapoi la Berlin, unde Hitler s-a sinucis, iar steagul roşu al victoriei sovietice a fost ridicat deasupra Reichstagului în 1945. Capitularea necondiţionată a Germaniei naziste a intrat în vigoare la ora 23:01 la 8 mai 1945, marcată ca „Ziua Victoriei în Europa” de către Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite. La Moscova însă era deja 9 mai, care a devenit „Ziua Victoriei” Uniunii Sovietice în ceea ce ruşii numesc Marele Război Patriotic din 1941-45.

Paradele de Ziua Victoriei au loc în toate marile oraşe de pe cele 11 fusuri orare ale Rusiei.

Spre deosebire de unele dintre paradele din trecut, nu sunt prezenţi lideri din Occident. Rusia a precizat că ambasadorii ţărilor „neprietenoase” – în general Occidentul şi cele care sprijină Ucraina – nu au fost invitaţi la paradă.

Sunt în schimb prezenţi liderii din Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Cuba, Laos şi Guineea-Bissau.

Între timp, în Ucraina, rachete ruseşti au lovit peste noapte infrastructuri, iar în paralel au avut loc mai multe atacuri cu drone pe teritoriul rusesc.

Nici Rusia, nici Ucraina nu publică date fiabile privind numărul de oameni pe care i-au pierdut în război, deşi estimările serviciilor de informaţii occidentale plasează numărul total de morţi şi răniţi la câteva sute de mii.

Oficialii ruşi avertizează că războiul din Ucraina intră în cea mai periculoasă fază de până acum – Putin a avertizat în repetate rânduri cu privire la riscul unui război mult mai amplu care să implice cele mai mari puteri nucleare ale lumii. Criza s-a adâncit în ultimele săptămâni: Preşedintele american Joe Biden a semnat un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina; Marea Britanie a declarat că Ucraina are dreptul de a lovi Rusia cu armele britanice; iar preşedintele francez Emmanuel Macron a refuzat să excludă trimiterea de trupe franceze pentru a lupta împotriva forţelor ruseşti.

Rusia a reacţionat luni, anunţând că va exersa desfăşurarea de arme nucleare tactice în cadrul unui exerciţiu militar, după ceea ce Moscova a spus că sunt ameninţări din partea Franţei, Marii Britanii şi Statelor Unite.

ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, mesaj de Ziua Europei

ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a transmis un mesaj de Ziua Europei.

ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, mesaj de Ziua Europei

„Preaiubiți credincioși,

Astăzi, cu ocazia Zilei Europei, ne unim într-un sentiment de recunoștință și aspirație pentru parcursul nostru european și pentru valorile pe care le îmbrățișăm. Biserica Ortodoxă Română din Republica Moldova depune eforturi neîncetate pe toate planurile pentru a susține calea europeană a țării noastre, o cale pavată cu valorile democrației, ale drepturilor omului, ale solidarității și ale libertății religioase.

Înțelegem că aderarea la valorile europene reprezintă nu doar o necesitate, ci și o oportunitate de a modela un viitor mai bun pentru noi și pentru generațiile viitoare. Astfel, prin acțiunile noastre sociale, misionare, pastorale și catehetice, ne străduim să construim o comunitate ortodoxă mai puternică, mai unită și mai prosperă.

Prin adoptarea valorilor europene, redescoperim lucruri prețioase de care am fost privați de-a lungul istoriei: pacea, solidaritatea, unitatea și ajutorul reciproc necondiționat. Diaspora noastră și mediul antreprenorial au găsit în sânul familiei europene sprijin și posibilități nelimitate pentru dezvoltare, contribuind astfel și la prosperitatea țării noastre.

Astăzi, în special, ne aducem aminte de înaintașii noștri care s-au jertfit în Războaiele crâncene pentru libertate, pentru posibilitatea de a ne decide propria soartă și de a trăi în pace cu vecinii noștri. Această zi marchează și sfârșitul Războiului Mondial, în care au căzut mulți români basarabeni, luptând pentru aceleași idealuri de pace și libertate.

Să nu uităm niciodată sprijinul pe care Comunitatea Europeană îl acordă Republicii Moldova, datorită eforturilor României, inclusiv a Bisericii Ortodoxe Române. Fiecare demers comun pe care îl întreprind oficialii de la București și Chișinău, ne apropie de materializarea visului european, un vis de prosperitate, de respect reciproc și de colaborare transfrontalieră.

În această zi plină de semnificație, vă îndemnăm să ne rugăm și să mulțumim Domnului pentru binecuvântarea trimisă asupra poporului nostru și să continuăm să ne modelăm viața și întreaga societate, după principiile evanghelice ale iubirii, înțelepciunii și dreptății.

Cu nădejdea într-un viitor marcat de înțelegere, bunătate și prosperitate, vă urăm sănătate și bucurii sfinte!

Întru Hristos Domnul, al vostru părinte iubitor și către Domnul rugător, ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor“Întru Hristos Domnul, al vostru părinte iubitor și către Domnul rugător, ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor”, este mesajul clericului.

Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu secretarul general al NATO: „Am reiterat importanța evitării mai multor escaladări militare”
Articolul anterior
Creștinii ortodocși de stil vechi marchează astăzi Naşterea Maicii Domnului. În mai multe localități din țară este sărbătorit hramul
Articolul următor