Toyota își închide fabrica din Sankt Petersburg și încetează producția din Rusia

Producătorul auto Toyota își va închide fabrica din Sankt Petersburg, care funcționează de 15 ani, și va înceta producția din Rusia, anunță Kommersant, care susține însă că firma nu va părăsi Federația Rusă.

Toyota plans to begin production of Lexus in US | Mint

În ultimele câteva luni, uzina companiei din Sankt Petersburg a fost inactivă din cauza problemelor logistice apărute după începerea operațiunilor militare din Ucraina. Potrivit surselor Kommersant, decizia actuală are legătură cu imposibilitatea de a relua livrările regulate. Importurile de vehicule ale mărcii în Rusia au fost suspendate până în prezent.

Pe lângă renunțarea la producția din Federația Rusă, compania optimizează și operațiunile biroului său din Moscova. Conform surselor Kommersant, compania vrea să se despartă în mod normal de angajații atât de la uzină, cât și de la birou. Mai mulți interlocutori ai Kommersant spun că aceștia vor primi compensații care vor începe de la 12 salarii.

În prezent, fabrica va fi scoasă din uz și posibil vândută, dar producția Toyota nu va fi reluată acolo.

Cu toate acestea, nu se vorbește despre continuarea producției de mașini Toyota, subliniază un alt reprezentant.

Cu toate acestea, compania nu va părăsi Federația Rusă.

Astfel, pentru proprietarii de mașini Toyota și Lexus, nimic nu se va schimba, spun sursele Kommersant, citate de Economedia: compania va continua să ofere servicii post-vânzare. În plus, această decizie nu afectează funcționarea rețelei de distribuitori.

Producția Toyota în Rusia a început în 2007. Președintele Vladimir Putin a participat în 2005 la ceremonia de punere a primei pietre pe locul viitoarei uzine și apoi la lansarea acesteia. O altă uzină la a cărei inaugurare a participat președintele, Mercedes din regiunea Moscovei, este acum de vânzare.

Uzina Toyota a fost prima dintre fabricile de automobile din Sankt Petersburg, iar Nissan și Hyundai sunt acum, de asemenea, situate acolo, cu producția suspendată.

La Sankt Petersburg se produceau modelele Camry și RAV4, care se numărau în mod tradițional printre cele mai bine vândute modele de pe piață. Capacitatea a fost proiectată pentru a produce 100.000 de mașini pe an. În 2021, fabrica a crescut producția cu 20%, până la 80,8 mii de mașini, în aceeași perioadă compania a vândut 117,3 mii de mașini pe piața rusă (luând în considerare Lexus). De asemenea, compania a livrat mașini în Kazahstan, Belarus și Armenia: conform rezultatelor de anul trecut, cota de export a fost de 11,9% din producția uzinei din Petersburg. În perioada ianuarie-august a acestui an, potrivit AEB, vânzările Toyota și Lexus au totalizat 20.900 de mașini. Toyota a mai produs Land Cruiser Prado în Rusia, la uzina Sollers din Vladivostok, între 2013 și 2015.

sursa

Oficial și în Moldova! Înscrierea la universitate se va face exclusiv online

În acest an, înscrierea la programele de licență și masterat din universități se va face exclusiv online. Ministerul Educației spune că acum se fac ultimele ajustări la softul e-Admitere – o platformă unică unde vor fi depuse dosarele. Candidații vor putea aplica la cel mult trei universități, scrie EuropaLibera.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Educației, pentru a participa la concursul de admitere, candidații vor trebuie să-și facă un cont online, unde vor introduce doar codul personal din buletinul de identitate.

„Sistemul va extrage datele din bazele deja existente, precum diploma de bacalaureat și notele din diplome. Se vor face excepții pentru candidații din stânga Nistrului. Ei vor trebui să anexeze și diploma, deoarece noi nu avem aceste informații”, a spus Europei Libere consultanta Direcției politici în domeniul învățământului superior, Tatiana Pașa.

În cazul în care candidații nu se vor descurca singuri, ei vor putea veni la universități, unde vor fi organizate centre de informare. „Noi ne dorim ca totul să decurgă bine, dar oricum ar putea să mai apară ceva, având în vedere că este primul an”, a precizat funcționara.

Dosarele pentru facultate trebuiau să fie depuse exclusiv online începând cu 2023, însă autoritățile spuneau atunci că universitățile și candidații încă nu sunt pregătiți, așa că anul trecut admiterea a avut loc în format mixt: electronic și fizic.

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, spune că platforma comună de admitere va permite instituțiilor superioare de învățământ să gestioneze mai bine procesul de admitere.

„Candidatul nu aduce copia buletinului, dar introduce IDNP-ul și automat sunt generate toate datele. Nu aduce copia diplomei de absolvire, pentru că automat apare că studentul a luat BAC-ul, notele lui, reședința, părinții și chiar putem prelua fotografia lui din buletin”, explică Bostan.

El spune că UTM reușea să gestioneze fluxul de candidați și anii trecuți, pentru că are propriul site de admitere. Chiar dacă tinerii vor depune solicitările online, ei vor trebui să vină, ulterior, la universitate să aducă actele în original. De asemenea, ei pot veni la centrul de informare, dacă au anumite întrebări legate de specialități.

„Pentru că noi îi ajutăm să facă decizia corectă. Unii vin și habar nu au care e diferența dintre Contabilitate și Business și administrare sau Marketing, IT ori Inginerie”, a spus Bostan.

Rectora Universității Pedagogice „Ion Creangă”, Alexandra Barbăneagră, speră că, datorită platformei comune, procesul de admitere va fi simplificat.

„Acum se face o singură bază de date, care e a Ministerului Educației, și toate universitățile introduc datele. Vom vedea ce va fi, sperăm să fie mai ușor”, a precizat rectora.

Sistemul informațional unificat e-Admitere a costat peste 790.000 de dolari. Banii au fost alocați de Ministerul Educației în cadrul proiectului „Învățământul superior din Moldova”, finanțat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

Admiterea în universitățile din Moldova începe, tradițional, la sfârșitul lunii iulie și se încheie în august.

ATENȚIE! O nouă escrocherie

Ministerul Finanțelor avertizează despre scrisori false transmise din numele instituției cu scop de înșelăciune, care se manifestă prin pretinsa solicitare de a achita impozitul pe venit, urmare a blocării unor transferuri financiare.

Ministerul Finanțelor informează publicul că nu a contactat și nu va contacta prin responsabilii săi persoane private în vederea solicitării unor asemenea acțiuni sau a datelor personale și/sau financiare.În cazul recepționării unor astfel de notificări, rugăm să informați imediat organele de drept și Ministerul Finanțelor, sau alte instituții vizate.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari

În anul 2024, Republica Moldova are, în total, 12 sărbători legale, iar cele mai multe sunt în luna mai, scrie evz.ro.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari în Republica Moldova

Luna mai aduce cinci zile de sărbătoare oficială, iar agențiile guvernamentale nu vor avea program de lucru cu această ocazie.

Astfel, instituțiile guvernamentale vor avea zile libere pe 1, 6, 9 și 13 mai. De asemenea, bugetarii nu vor lucra nici în weekenduri, dacă nu se prevede altfel în program.

Unde este închis în zilele de sărbătoare

De exemplu, la  Poșta Moldovei, zilele de 1, 6, 9 și 13 sunt libere în toată țara. De asemenea, medicii de familie nu vor lucra, iar centrele de sănătate vor rămâne închise și în zilele de sărbătoare din 1, 6, 9 și 13 mai.

Și Inspectoratul General pentru Migrație este închis în cele patru zile, iar Agenția Servicii Publice, care este responsabilă cu emiterea documentelor, precum și alte agenții guvernamentale și majoritatea organizațiilor bugetare, vor avea zile libere 1, 6, 9 și 13 mai.

Care sunt sărbătorile din luna mai:

1 mai – Ziua Muncii (miercuri); 5 și 6 mai – prima și a doua zi de Paști (duminică și luni); 9 mai – Ziua Europei și Ziua de Comemorare a Victimelor celui de-al Doilea Război Mondial (joi); 13 mai – Radonița (Paștele Blajinilor), zi de pomenire (luni).

În Găgăuzia, încă o sărbătoare

În regiunea autonomă Găgăuzia, pe lista de sărbători legale se adaugă, în data de 6 mai, Sărbătoarea Hederlez (luni). Anul acesta însă, sărbătoarea specifică va coincide cu a doua zi de Paști.

În Republica Moldova există, potrivit legii în vigoare – pe lângă cele 104 zile libere regulate, adică sâmbete și duminici, într-un an bisect – 12 sărbători oficiale pentru care angajații din sectorul public au zile libere.

Dar, cum unele dintre sărbătorile legale cad sâmbătă sau duminică, anul acesta se va ajunge la un total de 113 zile libere pentru angajații bugetari. Astfel, în 2024, în Republica Moldova vor fi doar 253 de zile lucrătoare.

Germania amplifică ajutorul acordat Republicii Moldova: 60 de milioane de Euro vor fi oferiți în vederea gestionării crizei energetice
Articolul anterior
La Chișinău va avea loc premiera filmului „pandemia.md”, în regia moldoveanului Valeriu Jereghi
Articolul următor