Meteo. Mase de aer cald din Sahara ne vor încălzi în săptămâna care urmează! Se anunță temperaturi generoase

Un val de aer cald, din Sahara, va aduce temperaturi neobişnuite în ţara noastră. Meteorologii anunţă maxime de până la +27 de grade.

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, însă nopţile vor fi în continuare reci, cu minime de +10.. +13 grade.

Începând cu data de 10 octombrie, temperaturile se vor apropia de normalul perioadei.

12 morți și 43 de răniți în urma atacului rusesc asupra unui hipermarket din Harkov

Bilanţul loviturilor ruseşti asupra unui hipermarket de produse de bricolaj din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a crescut duminică la 12 morţi, la o zi după acest atac care a fost descris drept „josnic” de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP și Agerpres.

Douăsprezece persoane au fost ucise şi 43 rănite în atac, conform unui nou bilanţ comunicat de ministrul de interne Igor Klimenko.

În plus, 16 persoane sunt date dispărute, a adăugat Klimenko.

„Pentru ei (ruşii), este o plăcere să dea foc. Ştim cu toţii cu cine avem de-a face. Rusia este guvernată de oameni care vor să fie o normă să ardă vieţi, să distrugă oraşe şi sate, să divizeze popoarele şi să şteargă graniţele naţionale prin război”, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit ministrului de Interne, „au fost prelevate probe biologice de la zece cetăţeni şi rudele acestora care au contactat deja poliţia. Trei dintre victime au fost identificate. Identificarea (celorlalte) cadavre este în derulare”. Klimenko a subliniat că „a fost nevoie de mai mult de 16 ore pentru a stinge incendiul din hipermarket (…) cauzat de loviturile ruseşti ţintite”.

Imaginile care au circulat pe reţelele sociale ucrainene au arătat clădirea hipermarketului Epitsentr cu un acoperiş distrus din care ieşea o coloană uriaşă de fum negru, pompierii stropind cu apă focul declanşat de lovituri.

Potrivit pompierilor, incendiul a ars 10.000 de metri pătraţi.

Agenţia rusă de stat TASS a citat o sursă de securitate rusă spunând că un atac cu rachete a distrus un „depozit militar şi un post de comandă” din clădire.

„Doar nebuni ca Putin sunt capabili să ucidă şi să terorizeze oameni într-un mod atât de josnic”, a criticat Zelenski, atacându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin, care a ordonat trupelor sale să atace Ucraina în februarie 2022.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a numit atacul rusesc „inacceptabil”. „Franţa împărtăşeşte durerea ucrainenilor şi rămâne pe deplin mobilizată alături de ei”, a scris şeful statului francez pe X, deplângând „numeroasele victime, copii, femei, bărbaţi” şi „familii”.

La rândul său, comandantul forţelor aeriene ucrainene, Mikola Oleşciuk, a raportat duminică un atac rusesc cu rachete şi aerian peste noapte în care au fost utilizate „14 rachete aeriene şi peste trei duzini de drone de atac”, adăugând că „ţinte aeriene (ruseşti) au fost distruse în mai multe regiuni, în special în Odesa”.

Sâmbătă noaptea, un alt atac a lovit centrul Harkovului, rănind 18 persoane într-o zonă în care se află un oficiu poştal, un salon de coafură şi o cafenea, potrivit primarului Igor Terehov.

Preşedintele ucrainean a cerut din nou aliaţilor săi occidentali să furnizeze mai multe sisteme de apărare aeriană ţării sale.

„Dacă Ucraina ar fi avut suficiente sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă moderne, astfel de lovituri ruseşti ar fi fost imposibile”, a spus el. „În fiecare zi facem apel la întreaga lume: daţi-ne o apărare aeriană, salvaţi oamenii”, a adăugat Zelenski.

Harkov, care avea o populaţie de 1,5 milioane de locuitori înainte de război şi este situat în apropierea graniţei cu Rusia, în nord-estul Ucrainei, este vizat în mod regulat de forţele Moscovei, care au lansat, de asemenea, o ofensivă terestră în regiune pe 10 mai.

Această ofensivă le-a permis trupelor ruse să ocupe mai multe localităţi şi să forţeze Kievul să trimită întăriri în zonă. Cu toate acestea, Ucraina a dat asigurări vineri că acest asalt a fost „oprit”.

Forţele ruse au lansat, de asemenea, alte atacuri sâmbătă în zonă.

Ele au bombardat satul Kupiansk-Vuzlovi, un nod feroviar din regiunea Harkov, în apropiere de graniţă, rănind cinci persoane, a declarat procuratura regională.

În aceeaşi regiune, Rusia a bombardat districtul Kupiansk, avariind o fabrică şi clădiri rezidenţiale, conform procuraturii.

În est, în regiunea Doneţk, bombardamentele au ucis sâmbătă o femeie de 40 de ani şi au rănit patru persoane, potrivit guvernatorului regional Vadim Filaşkin.

În Rusia, guvernatorul regiunii Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a declarat sâmbătă că două persoane au fost ucise în bombardamente ucrainene.

„Scandal uriaș” în Rusia. Au fost scurse documente secrete despre reședința lui Putin

Această reședință este considerată unul dintre cele mai clasificate obiective din Rusia. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, „din cauza unui Dorel rus”, este în prezent subiectul unui scandal uriaș.

Serviciul a dezvăluit din greșeală toate secretele reședinței lui Putin din Novo-Ogaryovo („Obiectul 53”). Acesta este locul în care locuiește, ține ședințe ale Consiliului de Securitate etc., scrie canalul rus de Telegram al Cheka-OGPU și Adevărul.ro.

„Pentru delapidarea fondurilor alocate pentru reconstrucția acestei reședințe au fost condamnați un grup de angajați ai FSO și oameni de afaceri. Majoritatea materialelor cauzei au fost clasificate din motive evidente, în special partea care descrie în detaliu „măruntaiele” Obiectului 53. Cu toate acestea, SKR și FSO au decis să intenteze inculpaților și un proces civil și surpriză… Documentele din cauza penală cu o descriere a acelorași „interioare” ale lui Novo-Ogaryovo, specificațiile lor etc. pot acum să fie descărcate parțial de pe site-ul Tribunalului din Moscova, iar restul sunt disponibile spre consultare chiar în instanță”, spune unul dintre rapoartele referitoare la acest scandal.

Se observă că reședința lui Putin din Novo-Ogaryovo este considerată una dintre cele mai secrete facilități din Federația Rusă.

„Cazul în sine a fost clasificat din cauza secretului „Obiectivului 53”.

Acolo locuiește Putin, ține întâlniri (s-a făcut o copie a biroului de la Kremlin), acolo au loc ședințe ale Consiliului de Securitate, un buncăr poate fi localizat, etc… Din documentația secretă, puteți afla că în localuri, ca să spunem așa, pentru personal, sunt în permanență de gardă: patru medici, 111 gardieni sunt de serviciu în patru schimburi de 2 ore”, spune un alt paragraf din document.

De asemenea, este indicat faptul că în încăperile în care personalul și gardienii lui Putin primesc mâncare, o gardă de patru persoane este în permanență de serviciu, „asigurându-se probabil că nu locatarii vilei nu sunt otrăviți”.

„Există și o canisa chiar în Novo-Ogaryovo. Surse ale Ceka-ODPU spun că are un scop dublu. Pe lângă câinii de serviciu, există și câini făcuți cadou lui Putin, în special, de șefii altor state,”, se arată în mesaj.

Reamintim că bombardierul rusesc cu rachete strategice supersonice TU-160M, pe care Putin a zburat cu câteva săptămâni înainte, a luat foc în Federația Rusă .

Maia Sandu condamnă atacul Rusiei asupra hipermarketului din Harkov: ,,Este un act odios de agresiune”

Președinta Maia condamnă atacul rusesc asupra unui hipermarket din orașul ucrainean Harkov, soldat cu 12 morți și zeci de răniți. Într-postare pe platforma X, șefa statului a spus că statul nostru manifestă solidaritate neclintită cu țara vecină.

„Lovitura rusă asupra unui centrul comercial din Harkov, plin cu sute de oameni, inclusiv copii, este un act odios de agresiune. Moldova condamnă acest atac brutal asupra civililor nevinovați și își exprimă o solidaritate neclintită cu Ucraina”, a spus Maia Sandu, potrivit Deschide.md.

Amintim că mai multe persoane au fost ucise și rănite sâmbătă într-un atac rusesc asupra unui hipermarket de produse de construcţii din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, transmite France Presse.

Mulţi oameni sunt răniţi sau dispăruți, a declarat primarul Igor Terejov, în timp ce guvernatorul regional, Oleg Sinegubov, a afirmat că atacul a fost efectuat cu ajutorul a două bombe aeriene ghidate.

Imaginile postate pe reţelele sociale ucrainene arătau clădirea cuprinsă de o imensă coloană de fum negru. Potrivit autorităţilor, între 10.000 şi 15.000 metri pătrați sunt în flăcări. 

Oraşul Harkov, care avea o populaţie de 1,5 milioane de locuitori înainte de război şi este situat în apropierea frontierei ruseşti în nord-estul Ucrainei, este vizat în mod regulat de forţele Moscovei, care a lansat o ofensivă terestră în regiune la 10 mai.

Această ofensivă le-a permis să cucerească mai multe oraşe şi să forţeze Kievul să trimită întăriri în zonă. Cu toate acestea, Ucraina a dat asigurări vineri că asaltul a fost „oprit”. Aproximativ 15 rachete ruseşti au lovit joi oraşul Harkov, ucigând şapte civili şi distrugând o tipografie, potrivit autorităţilor locale.

Polițiștii Federației Ruse iau mită de la cetățenii care vor să ajungă mai rapid la granița cu Georgia
Articolul anterior
Cetățenilor ruși, care pot fi mobilizați, li se va interzice să părăsească țara
Articolul următor