Raed Arafat a făcut recomandări pentru români în cazul unui atac nuclear

Raed Arafat a făcut recomandări pentru români în cazul unui atac nuclear.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a sfătuit populația să nu intre în panică, să rămână în case cu ferestrele închise şi să asculte recomandările venite pe căi oficiale, transmite Protv.ro.

Arafat a mai anunţat că autorităţile vor organiza exerciţii privind protecţia civilă şi pregătirea adecvată pentru situaţii de urgenţă.

Arafat a anunțat „exerciții”

„Lucrăm şi cert este vom veni şi cu alte exerciţii care au un aspect integrat, nu numai al protecţiei civile, nu numai pe partea de informare şi evacuare, dar şi pe partea medicală de urgenţă. Suntem foarte preocupaţi să avem pregătirea adecvată la nivelul serviciilor de urgenţă care sunt în prima linie, în linia de front când apare aşa ceva”, a spus Arafat.

Întrebat care trebuie să fie reacţia în caz de pericol nuclear, medicul a spus că „poate cel mai important este ce nu trebuie să faci”.

„În primul rând, să nu panichezi, asta e clar! Doi: dacă ţi se spune: ‘stai acasă pentru următoarele cinci-şase ore’, să nu ieşi şi să stai acasă cu geamurile închise. Trei – dacă ţi se spune: ‘nu pleca cu maşina proprie, stai acasă’, să faci acest lucru! Riscul panicii duce ca unii care ar putea să plece dintr-o zonă care cred că nu e ok şi să ne trezim cu un alt impact pe trafic şi să se blocheze traficul fără motiv. Deci important este, în astfel de situaţii, să asculţi. (…) Dar totul pe baza informaţiilor care vin oficial”, a spus Arafat.

Șeful DSU avertizează asupra manipulării în situații de urgență

El a atras atenţia asupra faptului că în situaţii de urgenţă apar „modalităţi de manipulare” care încearcă să inducă panica în populaţie.

„Rugămintea este ca populaţia, orice situaţie ar fi, că e cutremur, că e alta, să asculte şi să respecte indicaţiile date pentru că în momentul în care ele nu se mai respectă şi ascultăm diferite dezinformări, atunci riscul este să se producă un haos şi să nu mai putem nici noi să ne facem treaba corect”, a adăugat Arafat.

Şeful DSU a mai spus că s-au făcut deja exerciţii privind protecţia civilă, un astfel de exerciţiu public desfăşurându-se chiar anul acesta în domeniul CBRN – chimic, biologic, radiologic şi nuclear.

A plecat la ceruri actrița româncă Ileana Stana Ionescu

Actrița Ileana Stana Ionescu s-a stins din viață duminică, 30 iunie, la vârsta de 87 de ani. Aceasta s-ar fi confruntat cu probleme grave de sănătate, scrie presa română.

„Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București anunță cu tristețe că astăzi, 30 iunie, actrița Ileana Stana Ionescu a plecat într-o lume mai bună. Cei care vor să aducă un ultim omagiu îndrăgitei actrițe pot merge marți, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic.

Ileana Stana Ionescu va rămâne în istoria teatrului românesc, ca una dintre cele mai dăruite actrițe ale generației sale. A debutat ca actriță in l955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșita, cu rolul Agnes în “Școala femeilor” de Molière.

În anul 1959, a intrat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, iar din 1965 a devenit actrița Teatrului Național ”I.L.Caragiale”, pe scena căruia a jucat roluri importante, printre care: Fraulein – „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, regia Horea Popescu (1977), Hecuba – „Troienele”, Doica – „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, regia Andrei Şerban (1990), Stăvăroaia – „Iolul şi Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar (2006), Soacra – „Micul infern” de Mircea Ștefănescu, regia Mircea Cornișteanu (2013).

Dumnezeu s-o odihnească, condoleanțe familiei”, se spune în postare.

Actriţa Ileana Stana Ionescu, cu o carieră de peste şase decenii, va rămâne în inimile spectatorilor cu roluri celebre precum Liubov Ranevskaia în „Livada de vişini” de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban, 1992, şi Hecuba – „Troienele”, Doica – „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, regia Andrei Şerban, 1990. Dar şi pentru interpretări remarcabile în pelicule precum: „Cuibul de viespi” (1987), „Cucoana Chiriţa” (1986), „Aici nu mai locuieşte nimeni” (1995), „Dumbrava minunată” (1980).

O placă comemorativă, inaugurată la Chișinău în memoria intelectualilor și gospodarilor din Basarabia condamnați în gulagul sovietic

O placă în memoria primarilor, preoților, intelectualilor și a gospodarilor din Basarabia, condamnați ilegal în gulagul sovietic, în 1941, a fost inaugurată pe 29 iunie.

84 de ani de la ocupația sovietică: O placă comemorativă, inauguratăFoto: radiomoldova.md

Această a fost amplasată pe piatră comemorativă din scuarul gării feroviare în preajma monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste. La eveniment au participat mai mulți deportați care au comemorat victimele represiunilor, la 84 de ani de la ocupația sovietică. Oamenii și-au amintit cu durere momentele grele prin care au trecut, transmite Radiomoldova.md.

Vera Florea împreună cu sora, părinții și bunicii săi au fost victimele celui de-al doilea val de deportări staliniste. Femeia povestește cu lacrimi în ochi că avea doar șase luni, iar sora ei doar doar ani și jumătate când au fost încărcate în vagoane și duse în Siberia. Au reușit să revină acasă abia peste zece ani de la deportări.

„Casa noastră era chiar la drum, iar pe noi ne-au deportat. Din spusele bunicii mele, pe mine m-au luat ca pe un câine de piept și m-au aruncat în mașină, eram un copil nevinovat. Tot după spusele bătrânilor, am ajuns acolo, în bracuri, fără uși și ferestre, la marginea pădurii. Era mizerie, nevoie. S-au dus părinții și au strâns fân cosit și l-au așternut pe jos, iar noi dormeam acolo, în fânul cela”, a relatat Vera Florea.

Dumitru Cebanu povestește că a fost adus pe lume în Kazahstan, acolo unde părinții săi au fost deportați în iunie, 1941. El spune că această amprentă îi va rămâne în suflet pentru tot restul vieții.

„Au fost timpuri grele pentru părinții noștri, au suferit. Atunci au fost deportați oamenii cei mai culți, învățați și muncitori. A fost dusă toată intelectualitatea poporului nostru. Amprenta asta va rămâne în suflet toată viața, noi am reușit să ne întoarcem în Moldova când eu deja aveam un an și jumătate”, a povestit Dumitru Cebanu.

Președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova spune că noua placa instalată pe Piatra comemorativă din preajma monumentului deportaților completează lista victimelor represiunilor comuniste. Iar scuarul gării feroviare ar trebui dedicat acestor victime.

„Solicitările sunt ca acest scuar, care este unul destul de mare, să fie redenumit în „Scuarul victimelor respresiunilor comuniste”, iar în al doilea rând să fie amenajat un complex în memoria tuturor victimelor regimului comunist de ocupație”, a menționat Alexandru Postica, președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova. Reportajul video poate fi vizionat aici.

Elevii moldoveni au obținut cinci medalii și o mențiune de onoare la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, desfășurată în Turcia

Lotul olimpic al R. Moldova a obținut o medalie de argint, patru medalii de bronz și o mențiune de onoare la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, desfășurată în Antalya, Turcia.

Olimpiada Balcanică de Matematică: Elevii moldoveni, pe podiumFoto: mec.gov.md

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliat cu argint este Daniel Tricolici, elev al Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău, iar medaliile de bronz au fost obținute de Anastasia Corsac, Leahu Bogdan, Francu Andreea, elevi ai Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău, și Paulina Danu, elevă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău.

Mențiunea de onoare a fost obținută de Dominic Viziru, elev a Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 28-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori au participat 135 elevi din 22 de țări, R. Moldova fiind reprezentată de șase elevi și doi conducători.

Putin a semnat în miez de noapte recunoașterea independenței regiunilor ocupate
Articolul anterior
Cel mai bun lunetist din lume s-a întors pe frontul din Ucraina, unde va antrena mai mulți lunetiști
Articolul următor