Criza economică mondială și inflația îi afectează și pe bogați. Topul Forbes a suferit schimbări. Vezi cine sunt miliardarii lumii

Criza economică mondială și inflația îi afectează nu doar oamenii de rând, dar și pe cei mai bogați. În topul Forbes sunt vizibile o serie de schimbări. Averea netă totală a celor mai bogați 400 de americani se ridică la 4 000 de miliarde de dolari, în scădere cu 11% față de anul trecut.     

Fiţe de miliardar. Cum arată o zi din viaţa oamenilor putred de bogaţi

Unul dintre puținii care nu par a fi afectați de problemele economice actuale este fondatorul SpaceX, Elon Musk, care a ocupat pentru prima data locul de frunte în clasamentul Forbes. Averea lui a crescut cu aproximativ 60,5 miliarde de dolari în acest an, datorită saltului de 11% al acțiunilor Tesla, dar și după ce a primit o nouă rundă de finanțare pentru SpaceX. 

Musk l-a detronat astfel pe fondatorul Amazon, Jeff Bezos, care a ajuns pe locul doi. Bezos a înregistrat pierderi semnificative după ce acțiunile companiei au scăzut cu 27 de procente.  Top trei a fost completat de Bill Gates, cofondatorul Microsoft.

Printre cei reveniți în clubul de elită al Forbes se numără legenda curselor de mașini Roger Penske, cofondatorul Uber Travis Kalanick și Donald Trump.  În schimb, cofondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, aflat anul trecut pe locul 3, a ieșit din top 10 pentru prima dată din 2015.

El este cu 76,8 miliarde de dolari mai sărac decât în urmă cu un an, fiind miliardarul din topul Forbes care a pierdut cei mai mulți bani în acest an. 

sursa

Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA, va vizita miercuri țara noastră

Primăria Municipiului Chișinău informează că, mâine, 29 mai, va fi limitat temporar accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală. Măsura este luată de poliție, în contextul vizitei oficiale în Republica Moldova a E.S. dl. Antony J. Blinken, Secretar de Stat al Statelor Unite ale Americii, care va vizita Guvernul și Parlamentul.

„În aceste condiții, miercuri, 29 mai 2024, între orele 08:00-21:00, va fi limitat temporar accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală, din centrul orașului și arterele care fac legătura cu Aeroportul Internațional Chișinău, inclusiv desfășurarea manifestărilor în masă, lucrărilor de reparație a drumurilor/a rețelelor electrice/termice, apeduct/canalizare și tăiere a arborilor, în perimetrul străzilor pe unde se va deplasa coloana oficială. 

Conducătorii auto sunt îndemnaţi să se conformeze cerințelor agenților de circulație, să manifeste răbdare și disciplină, fără abateri de la Regulamentul circulației rutiere”, se arată în comunicatul emis de reprezentanții de la Primăria Chișinău.

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, confirmă vizita secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, anunțată pentru miercuri, în Republica Moldova. „Această vizită este dovada relațiilor noastre strategice și mizăm, în continuare, pe o colaborare strânsă, iar această vizită va fi o piatră importantă în această construcție a relațiilor noastre bilaterale”, a declarat Popșoi.

Doliu la Academia „Ştefan cel Mare”. Fostul prorector al instituției s-a stins din viață la doar 54 de ani

Colonelul de poliţie în rezervă, Ghenadie Chiriţa, fost prorector al Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, s-a stins din viață, la doar 54 de ani.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții instituției de învățământ, care au transmis un mesaj de condoleanțe, scrie unimedia.info.

„În aceste clipe de tristețe profundă, colectivul Academiei „Ştefan cel Mare” cu regret trăieşte trecerea în nefiinţă a colonelului de poliţie în rezervă Ghenadie Chiriţa.

Luarea de rămas bun va fi organizată miercuri, 29 mai, între orele 13.00 – 15.00, în incinta Complexului „Ritus” (sala nr. 3) str. Doina 193, din adiacentul cimitirului „Sfântul Lazăr” (colocvial – „Doina”), ulterior regretatul va fi petrecut în ultimul său drum.

Ghenadie Chiriţa s-a născut în oraşul Chişinău la 17 octombrie 1970. În 1987 a absolvit Şcoala militară Suvorovistă din Leningrad, iar în 1991 – Şcoala superioară militară de comandă „S.M. Kirov” din Leningrad. Totodată, pe parcursul activității profesionale a absolvit și Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” a MAI în 2000, iar în 2004 a obținut titlul de master în drept în cadrul aceleiaşi instituţii.

Fiind un specialist militar de înaltă calificare, Ghenadie Chiriţa, în anul 1992, a participat la operaţiunile de luptă în războiul de pe Nistru, pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova. 

În diferite perioade a activat în mai multe funcții importante de conducere, printre care: Comandant-adjunct de companie al unităţii militare 1022 a Departamentului trupelor de carabinieri al MAI; Comandant de batalion al subdiviziunii batalioane a statului major al Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” a MAI; Şef al catedrei „Pregătire militară şi operativ-tactică” a Colegiului de Poliţie „Dimitrie Cantemir” al MAI; Şef stat major al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI; Şef-adjunct Direcţie generală pază de stat a MAI; Prim-adjunct al comandantului, şef stat major al Departamentului trupelor de carabinieri al MAI; Prorector pentru instruirea combatantă al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI; Prorector pentru cooperare internaţională al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI.

Ghenadie Chiriţa a fost prima persoană care a format şi a instruit, în perioada 1997-1998, Garda de Onoare a MAI. 

Succesele sale obţinute pe tărâmul profesional au fost apreciate printr-o mulţime de menţiuni, premii, cadouri de preţ, diplome, distincţii departamentale și de stat, printre care: „Colaborator eminent”, 1999; „Pentru serviciu impecabil”, gr. III, 1999; „Vulturul de Aur”, 2000; „Pentru serviciu impecabil”, gr. II, 2004; „Crucea pentru merit”, cl. II, 2007; „Pentru serviciu impecabil”, gr. I, 2009; „Crucea pentru merit”, cl. I, 2011; Medalia „Meritul Militar” 2012.

Este autorul şi coautorul studiilor ştiinţifice îmbrăcate în diverse forme precum: articole ştiinţifice, monografii, manuale.

Fiind profund marcaţi de pierderea ex-colegului și veteranului Ghenadie Chirița, întregul colectiv al instituţiei exprimă condoleanţe familiei îndurerate, rudelor şi tuturor celor care l-au cunoscut în clipele apogeului profesional.

Dumnezeu să-l odihnească în pace”, se arată în mesajul instituției.

Cod galben de averse puternice, emis în Moldova

Meteorologii au emis un cod galben de instabilitate atmosferică pentru astăzi, 28 mai 2024, în intervalul orar 13:50 – 24:00.

În țară, se prevăd descărcări electrice, ploi de scurtă durată Izolat, averse puternice (15-25 l/m²), grindină slabă, Intensificări ale vîntului în rafale de până la 15-18 m/s.

Un jurnalist britanic a filmat un documentar despre Penitenciarul nr.17 din Rezina. Serialul este disponibil pe Netflix
Articolul anterior
Secretarul general al NATO va ține un discurs neplanificat, în această seară
Articolul următor