VIDEO șocant! Schemă inedită de escrocherie aplicată de un cetățean străin în stațiile PECO din țară

Un cetățean străin, cu vârsta de 40 de ani, a fost reținut de către polițiști fiind suspectat de săvârșirea escrocheriilor în serie pe întreg teritoriul țării, scrie punctul.md.

Acesta, prin  abuz de încredere, la data de 20 septembrie a obținut de la angajata unei stații PECO din satul Peresecina, raionul Orhei, mijloace bănești în sumă de 5 000 de lei din aparatul de casă al entității comerciale.

Pe acest caz, de către Inspectoratul de poliție Orhei a fost pornită o cauză penală pentru escrocherie. 

Suspectul, sub pretextul că ar fi persoana de încredere al directorului sau altor angajați ai unităților comerciale solicita de la colegii acestora, în mare parte casieri, mijloace bănești.

Bărbatul se informa din timp despre cei care urmau să devină victime.

La 29 septembrie, individul a fost localizat și reținut de către angajații Inspectoratului de poliție Ialoveni, ulterior fiind preluat și etapat la Inspectoratul de poliție Orhei.

Suspectul a fost anterior judecat la el în țară pentru infracțiuni analogice, iar pe teritoriul țării noastre ar fi intrat la 19 august curent.

Conform, informațiilor deținute, la moment acesta ar mai fi implicat în infracțiuni similare, pe teritoriul raioanelor Comrat, Rîșcani, Ialoveni, Hîncești și Anenii Noi.

Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă  amendă de la 42 500 la 67 500 de lei  sau închisoare de până la 5 ani.

La deconspirarea schemei și localizarea suspectului au activat angajații Inspectoratului de poliție Orhei,  în colaborare cu Direcția Investigații Criminale și Direcția Analitică a INI sub conducerea Procuraturii Orhei.

18 persoane au fost rănite de fulger într-un parc din Cehia. Cinci victime, resuscitate

Un fulger a lovit un copac sub care se aflau oameni, duminică, într-un parc la nord de Praga, care găzduia un eveniment cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului. 18 persoane au fost rănite, relatează AFP.

Incidentul a avut loc în parcul castelului Liberec-Vratislavice, la aproximativ 90 de kilometri nord-est de capitala Praga.

„18 persoane au fost rănite, dintre care şapte grav”, a declarat pentru AFP Michal Georgiev, purtător de cuvânt al serviciilor locale de urgenţă, adăugând că răniţii au fost transportaţi la spital.

Purtătorul de cuvânt al spitalului din Liberec, Vaclav Ricar, declarase iniţial pentru AFP că 13 persoane au fost rănite, dintre care cinci copii, în timp ce poliţia a menţionat 15 persoane pe X.

Mulțumiri echipei Unica.md, din partea Ambasadei Republicii Moldova în Franța

Echipa Unica.md, între care jurnaliști, producători, cameramani, însoțiți de îndrăgita interpretă Aura, a mers în vizită la conaționalii stabiliți în Franța. Deplasarea și activitatea timp de o săptămână, pe tărâmul francez, a venit cu cele mai frumoase surprize, interviuri și momente pline de vis. La Paris, echipa noastră a fost întâmpinată de înșiși reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova în Franța.

Încântați de echipa sosită din Moldova, reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova în Franța au transmis acesteia un mesaj de mulțumire, pe pagina oficială de Facebook.

,,Luna lui Cireșar a debutat, în Franța, cu o frumoasă sărbătoare dedicată Zilei internaționale a copiilor, cu genericul „În grădina copilăriei”. Aceasta a fost organizată în „Poiana verde” din Bonneuil en Valois de către echipa de creație formată din Ecaterina Costaș si Adriana Fală, împreună cu revista „Unica””, comunică Ambasada Republicii Moldova în Franța.Ar putea fi o imagine cu 8 persoane

,,Copiii din comunitatea moldovenilor ne-au încântat cu poezii și melodii în grai matern, care au fost întregite de cântecele venind din copilăria părinților lor, aduse în Franța de îndrăgita interpretă Aura. Felicitări organizatorilor și părinților, care au adus atmosfera de sărbătoare în pofida temperaturii de afară!

Le dorim tuturor copiilor, din toată lumea, o copilărie zglobie și fericită, cu energie și multe șotii, și o vară care să le aducă noi cunoștințe și descoperiri. Iar adulților le dorim să nu-și piardă curiozitatea, pentru că așa își vor păstra spiritul de copil“.

Ministerul Educației a lansat o amplă campanie de prevenire a corupției în universități

Șapte instituții de învățământ superior au lansat astăzi, 3 iunie, campania de informare „Toleranță zero față de corupția din universități”.

MEC a lansat o amplă campanie de prevenire a corupției în universitățiFoto: Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

Scopul acțiunii este de a reduce acest fenomen în universități, prin mecanisme interne de promovare a integrității.

Decizia a fost luată de administrațiile celor șapte instituții după analiza datelor unui studiu amplu privind nivelul de integritate academică realizat în premieră în universitățile din Republica Moldova. Cercetarea a fost efectuată de compania Magenta Consulting la solicitarea Ministerului Educației și Cercetării și a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).  

„Salut decizia administrațiilor universitare de a-și asuma concluziile acestui studiu și de a lansa un amplu proces de îmbunătățire a indicatorilor de integritate și de reducere a corupției în universități. Studiu confirmă anumite percepții care există în societate referitor la carențele legate de asigurarea integrității, dar și la nivelul destul de ridicat al toleranței față de copiat, mită și alte practici ilegale. Având un mecanism de asigurare a calității, universitățile pot garanta calitatea studiilor și pot crește încrederea în rândul tinerilor că ei pot obține studii universitare bune aici, acasă”, a menționat ministrul Dan Perciun. 

Studiul arată că, peste 46% dintre participanți ar recomanda cunoscuților sau prietenilor să își urmeze studiile la universitatea la care sunt studenți, față de 13% care nu ar recomanda. În același timp, 58% dintre respondenți sunt total satisfăcuți de materialele didactice pregătite de profesori, 55% – acordă note între 9 și 10 pentru interacțiunea dintre profesori și studenți în procesul de învățare-predare, în timp ce doar 29% dintre respondenți sunt total satisfăcuți de condițiile din cantine și doar 14% sunt satisfăcuți de condițiile din cămine. 

Ce ține de percepția față de plagiat, fraudă și corupție în învățământul superior, majoritatea studenților intervievați sunt de părerea că acțiunile de corupție sunt foarte grave în cadrul procesului educațional în universități. Totodată, 80% au menționat faptul că hărțuirea sexuală a studenților de către cadrele didactice este o acțiune foarte gravă.  

Majoritatea respondenților au afirmat cu siguranță că acțiunile de corupție nu s-au întâmplat cu colegii lor la universitate. Totodată, 30% consideră mai puțin grav fenomene precum copiatul, iar 15% consideră că mita nu este un fenomen grav sau foarte grav. 

În ce privește raportarea cazurilor de corupție și hărțuire sexuală, 56% dintre studenții intervievați consideră că dacă ar raporta un caz de hărțuire sexuală, persoanele vinovate vor fi pedepsite corespunzător, în timp ce în cazurile de corupție doar 42% dintre respondenți au această certitudine. 82% dintre studenți au menționat că ar raporta instituțiilor sau persoanelor responsabile dacă ar fi martori la un caz de hărțuire sexuală, în timp ce doar 52% ar reacționa la fel într-un caz de corupție.

Totodată, 75% dintre studenți cunosc unde trebuie să raporteze un caz de hărțuire sexuală, față de 70% care știu unde să se adreseze când se confruntă cu un caz de corupție. 

34% dintre respondenți au declarat că au participat la cel puțin o instruire cu privire la plagiat sau copiat, 38% susțin că au participat la instruire cu privire la politica anticorupție din universitate, iar 21% – că au participat la cel puțin o instruire cu privire la hărțuirea sexuală în mediul universitar.

Majoritatea intervievaților (90%) nu a raportat anterior cuiva din cadrul universității un act de corupție, pe când 3%  au menționat că au raportat. În același timp, 18% dintre studenții intervievați care au raportat anterior cuiva din cadrul universității un act de corupție au menționat că nu au fost informați despre faptul cum s-a finalizat acest proces, 18% afirmă că nimic nu a fost întreprins, pe când 43% relatează despre pedepsirea cadrului didactic într-un oarecare mod (mustrare – 12%, eliberare din funcție – 16%, examinarea cazului de CNA – 12%, amendă – 3%).

Studiul a fost realizat în perioada 2 februarie – 21 martie 2024, pe un eșantion de 4209 studenți de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Studii Economice, Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport. În total la aceste instituții își fac studiile 42 281 studenți. 

Studiul a fost prezentat și analizat în cadrul senatelor a două instituții – ASEM și USMF „Nicolae Testemițanu”, iar în perioada următoare acesta va fi prezentat detaliat și senatelor celorlalte instituții vizate în studiu. 

În baza constatărilor studiului, universitățile vor aproba planuri anticorupție cu măsuri concrete de prevenire a acestui fenomen, inclusiv adoptarea unor mecanisme interne de raportare a ilegalităților de acest fel și monitorizare externă la examene etc.

Ministerul va repeta studiul peste 12 luni, va achiziționa un soft național antiplagiat, va corela nivelul de finanțare al universităților cu eforturile depuse pentru asigurarea integrității, va monitoriza constant implementarea planurilor aprobate de către senatele universităților și va desfășura campanii  naționale de instruire și sensibilizare a studenților și cadrelor didactice, inclusiv în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție. 

Studiul privind nivelul de integritate academică în universitățile din Republica Moldova poate fi consultat aici.

MAI neagă informația că ar pune sarcini poliției cu privire la protestele organizate de Partidul ȘOR
Articolul anterior
Ambulanță răsturnată după ce s-a ciocnit cu o mașină. Pompierii au fost ajutați de trecători să o ridice
Articolul următor