Antreprenorii pot beneficia de compensare a șomajului tehnic în situații de reducere a activității

În atenția mediului de afaceri, Ministerul Economiei reamintește că antreprenorii pot beneficia de compensare a șomajului tehnic în situații de reducere a activității.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „e-raportare@sfs.md Ajutor online RAPORTARE ELECTRONICĂ SISTEDE.PRTREEI RO CENTRULDEAPEL CENTRUL 0 8000 1525 Raportează on line GhiÈeu unic de raportare electronică Informații utile Contacte Autentificare 131 74 74780 disponibile pentru prezentareonline online cetățeni dețin Ghişeu unic de raportare 57 146 agenți economici dețin acces Ghişeu unic de raportare”

Care este procedura șomajului tehnic?

Procedura șomajului tehnic este descrisă în HG 316/2021, Anexa 2:

Angajatorul, până la data de 25 a lunii imediat următoare lunii în care a fost stabilit șomajul tehnic, prezintă, prin intermediul ghișeului unic de raportare electronică – raportare.gov.md, solicitarea acordării din bugetul de stat a indemnizației pentru șomaj tehnic.

Cuantumul indemnizației pentru șomaj tehnic acordate din bugetul de stat este calculat prin înmulțirea numărului de zile libere acordate cu 50% din salariul de bază al salariatului divizat la numărul de zile din luna pentru care este depusă solicitarea, dar nu mai mult de 150 de lei pe zi. Detalii, aici: https://www.legis.md.

De asemenea, există posibilitatea pentru angajatori să instituie regim redus de activitate.

Procedura este descrisă în HG 333/2021:

Pentru solicitarea regimului de activitate redusă, angajatorul completează pe proprie răspundere un formular de solicitare semnat și îl depune prin intermediul Ghișeului unic de raportare electronică – www.raportare.gov.md.

Formularul de solicitare urmează să fie prezentată cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de data preconizată pentru instituirea regimului de activitate redusă.

Centrul de Apel al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (0 8000 1000) reprezintă punctul de contact telefonic pentru asistența angajatorilor și a salariaților. Detalii, aici: https://www.legis.md.

Cod galben de ceață pe întreg teritoriul Republicii Moldova

Meteorologii au emis COD GALBEN de ceață, valabil pentru mâine, 24 ianuarie, în toată țara, informează unica.md.

Avertizarea intră în vigoare vineri la ora 01:00 și va fi valabilă până la ora 12:00.

În această perioadă, pe arii extinse se prevede ceață cu vizibilitatea de 200 de metri și mai puțin.

Tot mâine se așteaptă precipitații slabe sub formă de ploaie și vânt slab.

Șoferii sunt îndemnați să dea dovadă de prudență.

Caz șocant la Iași! Un copil de 3 anișori a fost găsit mort în casă. Părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir, cât timp ei erau la băut

Incident de-a dreptul șocant într-o comună din Iași. Un copilaș de 3 ani a murit, după ce părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir. Cei doi ar fi mers să bea într-un alt loc, scrie observatornews.ro

Update: Potrivit primelor informații, copilul era mort de câteva ore când autoritățile au ajuns la fața locului. Nu se știe dacă cel mic avea probleme de sănătate. Familia ar fi fost cunoscută pentru problemele cu alcoolul. 

Știre inițială:

Potrivit informațiilor, părinții au ajuns acasă dar au sunat abia peste câteva la 112, asta pentru că au crezut că cel mic doarme. 

Poliţiştii şi medicii sunt prezenţi la faţa locului și urmează să stabilească cum s-a produs nenorocirea. 

Maia Sandu a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor europene și G7

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorii statelor europene și ai țărilor membre ale formatului G7, inclusiv SUA, Canada și Japonia, acreditați în Republica Moldova. În cadrul întrevederii, Președinta Maia Sandu a evedențiat  principalele provocări cu care se confruntă țara noastră. Șefa statului  a remarcat  și impactul crizei energetice provocate de Rusia, care afectează direct nivelul de trai al cetățenilor și urmărește să influențeze procesele electorale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În acest context, Președinta Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova își concentrează eforturile pe asigurarea securității energetice și reducerea vulnerabilității economice a cetățenilor. Șefa statului a mulțumit partenerilor internaționali pentru sprijinul acordat, subliniind că acest ajutor este esențial pentru stabilitatea Republicii Moldova, dar și pentru securitatea întregii regiuni.

Președinta a abordat, de asemenea, tema reformei justiției, subliniind că aceasta este nu doar o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană, ci și o așteptare clară a cetățenilor, care își doresc o justiție corectă, independentă și eficientă. „Reformele din domeniul justiției, în special evaluarea externă a judecătorilor, încep să aducă rezultate și trebuie să continue într-un ritm accelerat,” a punctat șefa statului. 

Un alt subiect important al discuțiilor a fost consolidarea eforturilor împotriva corupției politice. Maia Sandu a subliniat necesitatea de a întări arhitectura instituțională a organelor responsabile de combaterea corupției, și de îmbunătăți cadrul legal pentru aplicarea unor sancțiuni mai dure împotriva celor implicați în corupția politică și electorală. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea integrității alegerilor parlamentare.

Dialogul a reafirmat angajamentul Republicii Moldova de a continua reformele necesare pentru a face față provocărilor actuale și a construi un viitor mai sigur și mai prosper pentru cetățeni.

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova a fost convocat la Ministerul de Externe
Articolul anterior
Medicul vlogger din Rusia se plânge că este tratat cu ură în țara noastră
Articolul următor