Patru membri ai unei familii din Căușeni s-au intoxicat cu ciuperci culese din pădure. Unul dintre copii este în stare gravă

Inoxicație cu Ciuperci la Căușeni. Patru persoane, membri ai unei familii, dintre care trei adulți și un minor au ajuns la spital, după ce au consumat ciuperci culese din pădurea de lângă sat. Cazul a avut loc la data de 3 octombrie în satul Grădinița, raionul Căușeni, scrie realitatea.md.

După ce au consumat ciupercile, toți membrii familiei au ajuns la spital, iar doi adulți și copilul au nimerit la terapia intensivă. Ulterior, toți patru au fost transferați cu serviciul Aviasan într-un spital din Capitală. Medicii din Căușeni spun că la moment starea pacienților este stabilă.

De la începutul acestui an, în Moldova au fost înregistrate 11 cazuri de intoxicații cu ciuperci, 14 persoane au fost afectate, dintre care 2 copii. Datele au fot prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Așadar, pentru a evita intoxicațiile, medicii ne recomandă să consumăm doar ciupercile cumpărate în locuri autorizate; să evităm procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate, care le comercializează în preajma traseelor auto.

Totodată, nu este recomandat ca bucatele cu ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 de ore, iar ciupercile comestibile trebuie preparate bine, minim 30 de minute.

Recomandări generale privind consumul ciupercilor:

  • consumaţi doar ciuperci cumpărate în locuri autorizate;
  • evitaţi procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate, care le comercializează în preajma traseelor auto;
  • evitaţi recoltarea ciupercilor de pe terenurile care au fost tratate cu pesticide sau din preajma autostrăzilor;
  • ciupercile bătrâne, degradate şi viermănoase nu trebuie să fie culese şi consumate, deoarece în ciupercile bătrâne se acumulează dejecţiile larvelor de insecte;
  • nu este recomandat ca bucatele cu ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 de ore;
  • ciupercile comestibile se consumă în stare tânără, suficient de bine preparate termic (minim 30 minute);
  • pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile şi necomestibile şi pentru a exclude orice nesiguranţă pe care o aveţi atunci când le culegeţi, neapărat consultaţi o persoană competentă.

,,Românii au talent”. O fetiță din Chișinău a emoționat-o până la lacrimi pe Andra cu vocea sa

Mia Rusu are 12 ani, este din Chișinău, Moldova, și a dovedit că este talentată și foarte ambițioasă. Pasiunea pentru muzică a descoperit-o la vârsta de 5 ani, când a început să cânte melodiile din filmele și desenele animate pe care le urmărea. 

Mia Rusu a cântat pe scena „Românii au talent” piesa Le Temps des cathédrales, de Riccardo Cocciante. Fata a reușit să ridice în picioare publicul și pe cei patru membri ai juriul cu prestația sa.

„Este o fată foarte, foarte drăguță și curajoasă pentru că a ales o melodie atât de grea, cu foarte multe schimbări de tonalitate. (…) Ai atins toate notele astea, acutele. Bravo!”, a spus jurata Andra, după evoluția tinerei artiste.

„Mie mi se pare că ești genul de copil care zâmbește, dă din cap, acceptă tot ce i se spune, dar de fapt știe exact ce vrea. Da, eu cred că ești făcută pentru muzică! Îți face mare plăcere să fii pe scenă. Ai în față un drum lung, greu, cu suișuri și coborâșuri, dar foarte frumos dacă reușești să își îndeplinești tot ce ți-ai pus în minte”, a menționat, la rândul său, juratul Dragoș Bucur.

Ulterior, cei patru membri ai juriului i-au acordat câte un „Da”. Astfel, Mia Rusu a trecut în următoarea etapă a concursului de talente.

Leul moldovenesc va avea o nouă față. Guvernatorul BNM: ,,Va fi un proiect foarte frumos”

Banca Națională a Moldovei ia în calcul schimbarea designului bancnotelor naționale. Guvernatorul BNM, Anca Dragu, a confirmat că există un plan de actualizare a aspectului leului moldovenesc. Urmează consultări și discuții suplimentare pe această temă, transmite IPN.

„Nu o să comunic acum, vom lăsa surprizele pentru discuții viitoare la această temă, dar anul acesta, da, ne vom uita la designul bancnotelor leului moldovenesc”, a declarat Anca Dragu pentru TV8.

Întrebat dacă va fi schimbat și materialul din care sunt făcute bancnotele naționale, guvernatorul a spus că este o fază ulterioară la care se va discuta despre suportul pe care este imprimată bancnota.

„Dar va fi un proiect foarte frumos o să vedeți, un proiect participativ pentru a decide cum să arate bancnotele”, a adăugat Dragu.

Leul moldovenesc a fost pus în circulație pe 29 noiembrie 1993. În prezent, bancnotele sunt realizate din hârtie, iar designul acestora a fost creat de regretatul artist plastic Gheorghe Vrabie, cel care a realizat și stema de stat. Pe bancnote sunt reprezentați domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt și mai multe monumente de importanță națională.

Ideea actualizării designului leului moldovenesc și îmbunătățirea calității materialului din care sunt fabricate nu este una nouă. Acest subiect a mai fost discutat și acum șase ani.

Cum ar putea arăta scuarul din faţa Centrului Comercial „UNIC” după renovare

Centrul comercial „UNIC” trece printr-un proces de renovare și modernizare. Acesta include modernizarea fațadei edificiului, scuarului și zonei înconjurătoare.

În zonă, au fost eliminate toate construcțiile ușor demontabile, cum ar fi piața de flori, terasa de vară etc.

Proiectul, dezvoltat de compania de prestigiu Chapman Taylor, are ca obiectiv transformarea scuarului într-un spațiu modern și atrăgător, și include construcția unei parcări subterane cu aproximativ 1000 de locuri.

Copil de doi ani, mort din cauza unei supradoze de droguri. Părinții spun că le-a găsit la o plimbare prin parc, iar poliția are altă versiune
Articolul anterior
O familie de români, ameninţată cu drujba de un vecin pentru că nu avea loc să treacă cu tractorul. Individul nici nu avea permis de conducere
Articolul următor