Franța rămâne fără combustibil! Cozi uriașe de mașini la benzinării

15% dintre benzinăriile din Franța s-au închis din cauza lipsei de carburant provocată de greva declanșată de mai multe rafinării. Între timp, șoferii stau la cozi interminabile și tot mai numeroase, scrie digi24.ro.

Greva de la o serie de rafinării franceze a început să se facă simţită la benzinăriile din unele regiuni, care au trebuit să închidă din lipsă de carburanţi, în timp ce în altele cozile făcute de şoferi s-au înmulţit, relatează agenţia EFE. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Oliver Veran, a declarat vineri că „tensiunea va dura câteva zile”, dar a refuzat să spună că ar fi vorba de un deficit, deşi a recunoscut existenţa problemelor de aprovizionare din anumite regiuni.

În declaraţiile pentru postul de televiziune BFM, Veran a menţionat că 15% dintre benzinăriile din ţară au trebuit să pună semnul „închis”, însă această situaţie se concentrează în anumite regiuni, precum cea a Parisului. Executivul, care a deschis rezervele strategice şi a crescut importurile, a anunţat că sfârşitul săptămânii se „anunţă dificil” în aceste regiuni, în timp ce asociaţiile benzinarilor cred că situaţia nu va reveni la normalitate mai devreme de zece zile, deşi se va îmbunătăţi treptat.

Cauza problemei este greva ce are loc de mai bine de o săptămână la o serie de rafinării ale grupului TotalEnergies, unde angajaţii cer majorări salariale pentru a face faţă creşterii preţurilor şi argumentează că grupul petrolier a obţinut profituri record. Principala rafinărie a ţării, situată în Normandia, de unde provine mai mult de o cincime din combustibilul consumat în Franţa, este una dintre cele mai afectate de grevă.

La aceasta se adaugă o creştere a cererii în benzinăriile TotalEnergies, care a adăugat o reducere de 20 de cenţi pe litru celei deja aplicate de Executiv, de 30 de cenţi, ceea ce a făcut ca în ultimele zile să crească semnificativ numărul şoferilor care alimentează la aceste staţii. Grupul petrolier, care la rândul său refuză să admită că există o penurie, recunoaşte că „există probleme de aprovizionare” în unele staţii, în special în interiorul ţării, pe care intenţionează să le rezolve treptat. 

Zeci de tineri au participat la un marş pentru a-şi exprima ferm dorinţa pentru un viitor în UE

Zeci de tineri din Republica Moldova au participat astăzi la un marş pe străzile Chişinăului, pentru a-şi exprima ferm dorinţa PENTRU un viitor în Uniunea Europeană. Participantii au vorbit despre importanţa aderării la marea familie europeană, iar la eveniment a participat şi europarlamentarul Siegfried Mureşan.

La eveniment au participat mai mulţi deputaţi de la Chişinău, dar și europarlamentarul Siegfried Mureşan, transmite TVR Moldova.

SIEGFRIED MUREŞAN europarlamentar, România: „Am ieşit cu un mesaj foarte clar: Tinerii şi copiii din Republica Moldova merită un viitor european. Îi vedem, sunt frumoşi, sunt cu steagul Uniunii Europene în mână şi vor să trăiască la fel ca tinerii şi copiii din restul Uniunii Europene şi mesajul pe care îl aud şi eu ca europarlamentar este unul puternic din restul Uniunii Europene, am să-l duc mai departe în UE şi spun la rândul meu tuturor oamenilor din Republica Moldova că Moldova are viitor european.”

RADU MARIAN deputat, Parlamentul Republicii Moldova: „Unica modalitate de a garanta pacea şi prosperitatea în Republica Moldova şi de a oferi oportunităţi pentru tineri, ca Moldova să fie membră a Uniunii Europene şi avem în faţă o oportunitate istorică.”

 Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană pe 23 iunie 2023 iar, in decembrie, Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare. Pe 20 octombrie 2024, în republica moldova va fi organizat un referendumul privind integrarea în UE.

,,Dorul de fetița mea”! Lenuța Gheorghiță topește inimi cu o nouă piesă

Lenuța Gheorghiță își cucerește fanii cu o nouă producție muzicală. Artista a lansat cea mai nouă piesă din acest an care este dedicată dragostei și dorului unei mame pentru fetița sa.

În videoclip, artista apare cu însăși fiica sa, Magda.

Piesa a apărut în colaborare cu Orchestra de muzică populară ,,Rapsozii Moldovei”, condusă de Vitalie Dorin. Textul și melodia sunt semnate de Viorel Martin, iar de producția video s-a ocupat Nicolae Matei.

Cetățenii moldovenii care muncesc sau au muncit în Spania pot solicita pensii și indemnizații sociale

Începând cu 1 iunie, a intrat în vigoare Acordul dintre Republica Moldova și Spania în domeniul securității sociale împreună cu Aranjamentul de implementare a acestuia. Astfel, oficial, moldovenii care muncesc sau au muncit în Spania pot solicita pensia pentru limita de vârstă, pensii de dezabilitate și alte garanții sociale. Același lucru pot face și cetățenii spanioli care lucrează sau au lucrat în țara noastră. 

Acordul și Aranjamentul de implementare a acestuia dintre Moldova și Spania au fost semnate la Madrid pe 21 iulie 2022.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, scopul celor două documente este de a asigura un cadru de garanții în domeniul asigurărilor sociale pentru cetățenii care muncesc sau au muncit în Republica Moldova și în Spania. Beneficiarii acestui acord vor avea dreptul să solicite pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzate de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale, precum și pensii de urmaș.

Conform prevederilor acordului, perioadele de asigurare realizate pe teritoriul ambelor țări vor fi cumulate la stabilirea dreptului la pensie. Fiecare stat contractant va calcula și achita partea de pensie corespunzătoare perioadei de activitate realizate pe teritoriul său. Aceste sume vor fi transferate beneficiarului în statul de domiciliu.

Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acord, persoanele eligibile vor trebui să depună o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) din Republica Moldova sau la instituția competentă din celălalt stat contractant. Informații detaliate privind procedura de solicitare, țările cu care Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială, și tipurile de prestații disponibile pot fi găsite aici sau pe site-ul CNAS, la secțiunea Relații Internaționale.

De asemenea, cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate pot solicita suport consultativ și prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Datele de contact ale acestor instituții le puteți găsi pe site-ul ministerului.

Conform datelor oficiale, în prezent, în Spania sunt stabiliți circa 22 000 de cetățeni ai Republicii Moldova.

8.000 de tone de păcură din rezervele de stat, eliberate pentru SA „Termoelectrica”
Articolul anterior
Anomalie în Capitală! A înflorit liliacul la început de octombrie
Articolul următor