Singurul animal de pe Terra care poate rezista unui atac nuclear. Se găsește și în România

Este evident că planeta are o mulțime de secrete pe care puțini le cunosc. Există, totuși, o fiinţă care face parte din cele mai rezistente creaturi de pe Pământ, acestea putând supraviețui aproape în orice condiţii, poate chiar şi în cazul unui atac nuclear. Totuși, se găsește un singrul animal de pe Terra care poate rezista și la un atac nuclear, iar acesta se găsește și în România.

Tardigradele sunt cunoscute și sub numele de urşi de apă. Ele sunt creaturi microscopice care pot supraviețui în condiții extreme de temperatură sau chiar lipsă de aer. Cu atât mai mult, oamenii de știință susțin că tardigradele pot fi trimise pe alte planete și îşi pot începe viața acolo, mai ales că dețin un mecanism prin care îşi opresc aproape complet metabolismul.

Singrul animal de pe Terra care poate rezista și la un atac nuclear

Tardigradele sau urşii de apă sunt creaturi microscopice care pot supraviețui în condiții extreme de temperatură și lipsă de aer. Așadar, acestea pot fi trimise pe alte planete și pot începe viața acolo. Acestă abilitate le permite ființelor de dimensiuni milimetrice să treacă peste condițiile periculoase și să revină la viaţă odată ce împrejurimile devin din nou favorabile.

Pentru a demonstra asta, biologul Jessica Sieger, împreună colegii săi, au expus tardigradele la perioade săptămânale alternante de îngheț la -30 °C și hrănire la 20 °C. Un alt grup a fost menținut la temperatura camerei. Așadar, dintr-un total de 716 tardigrade, cele care au fost înghețate periodic au trăit de două ori mai mult. Cea mai longevivă a reușit să supraviețuiască 169 de zile.

Ambele grupuri au petrecut aceeași perioadă activă în viață, demonstrând că îmbătrânirea biologică a tardigradelor a fost încetinită foarte mult. Misterul pe care nu-l pot dezlega biologii face referire la modul în care au reuşit aceste ființe să supraviețuiască în condiţiile create până acum doar în laborator şi care nu constituie mediul lor firesc de viaţă.

Tardigradele trăiesc în muşchi, licheni, în nisip şi în praf şi se hrănesc cu alge şi alte nevertebrate foarte mici. Ele aproximativ 0,5 mm lungime şi opt picioare. Grupul din care fac parte, Ecdysozoa, a apărut pe Pământ în urmă cu 530 de milioane de ani, în perioada Cambriană.

Secretele celor mai rezistente ființe de pe Terra

Există o mulțime de alte ființe care ar putea supraviețui în condiții extreme şi chiar în cazul unui atac nuclear sunt.

Gândacii

Cu toate că nu pot supraviețui prea mult într-o bucătărie, gândacii pot face faţă condițiilor extreme şi chiar în cazul unui atac nuclear. Gândacii au fost găsiți bine sănătoși la doar 300 de metri distanță de locul unde a fost aruncată bomba atomică de la Hiroshima.

Musculițele

Dimensiunea lor le împiedică să absoarbă radiațiile. Așadar, ciclului lor de viață este de doar 30 de zile. Din acest motiv, dacă ar exista un atac nuclear, musculițele ar reuși să ducă la final cele 30 de zile de viaţă.

Viespile Braconidae

Acest grup de viespi, parazite, sunt unele dintre cele mai dure creaturi în viață. Pot suporta de 300 de ori mai multe radiații decât oamenii. Cercetătorii au descoperit că acest grup de viespi poate fi antrenat să simtă și să identifice substanțele nocive.

Mummichogul

Sunt singurii pești care au fost trimiși şi în spațiu. Mai mult de atât, pot trăi în cele mai murdare și mai poluate părți ale oceanului. Pot supraviețui unei cantități mari de radiații prin apă și sare.

Deinococcus Radidurans

Această bacterie poate rezista la expuneri mari de radiații nucleare. Cercetătorii au descoperit că această bacterie şi-a refăcut complet ADN-ul după o expunere îndelungată la radiații nucleare.

sursa: www.spynews.ro

Zelenski anunță că a refuzat deocamdată semnarea unui acord cu Washingtonul asupra mineralelor ucrainene

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă că a refuzat semnarea unui acord cu SUA asupra zăcămintelor minerale ucrainene, estimând că acesta „nu ar proteja” în acest stadiu țara sa, informează Agerpres.

„Nu i-am autorizat pe miniștri să semneze acordul pentru că el nu este gata. În opinia mea, el nu ne protejează”, a declarat Zelenski în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, adăugând că un asemenea acord ar trebui să comporte „garanții de securitate” pentru Ucraina.

Însă „eu nu văd încă în document această legătură” între minerale și protecție, a adăugat el.

Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat joi că speră să ajungă la un acord asupra mineralelor ucrainene, care ar permite recompensarea, în parte, a SUA pentru ajutorul furnizat Ucrainei pentru a finanța apărarea ei în războiul cu Rusia.

„O parte din acești bani va servi la recompensarea contribuabilului american pentru miliardele de dolari care au fost cheltuite în această țară”, a declarat Rubio la o zi după convorbirea telefonică între Trump și Putin, care a schimbat datele în ceea ce privește războiul în Ucraina.

O altă parte „va fi reinvestită în Ucraina pentru a reconstrui tot ce a fost distrus”, a afirmat Rubio.

Donald Trump, care critică de mai multă vreme ajutoarele americane trimise Ucrainei de la începutul războiului cu Rusia, a dat de înțeles la începutul lunii că vrea un acord asupra accesului la resursele miniere ucrainene drept condiție pentru menținerea sprijinului SUA.

Ucraina deține importante resurse de litiu și titan, care sunt esențiale pentru tehnologiile de vârf, în special pentru industria aerospațială și pentru vehiculele electrice.

Detalii despre victimele accidentului de la Florești: șapte persoane sunt internate în stare gravă în spital, iar o femeie riscă să rămână fără antebraț

Noi detalii despre starea persoanelor care au avut de suferit în urma accidentului rutier din această dimineață. Șapte persoane sunt internate în stare gravă în spital, iar o femeie riscă să rămână fără antebraț, după ce autocarul de pe ruta Kiev-Chișinău s-a răsturnat și a fost proiectat într-un copac, în apropierea satului Ciripcău, raionul Florești. Responsabilii de la Spitalele din Soroca, Florești și Institutul Mamei și Copilului, au comunicat pentru Moldova 1 că victimele rămân sub supravegherea medicilor.

La Spitalul din Soroca a ajuns o ucraineancă, din Kiev, în vârstă de 42 de ani. Potrivit medicilor, starea acesteia este extrem de gravă.

„Pacienta a fost operată de leziunea splinei cu hemoragie intraabdominală. Starea pacientei este extrem de gravă. Este o problemă mare cu trauma antebrațului. A fost efectuată o amputație parțială a antebrațului în urma acidentului și ar putea fi amputat antebrațul”, a declarat Tatiana Babără, anesteziologă.

Fiind conștientă, pacienta a fost anunțată că ar putea rămâne fără antebraț, însă aceasta a fost împotrivă amputării. În acest sens, o comisie urmează să o examineze și să ia o decizie.

„Așteptăm decizia consultanților aviație sanitară în vederea intervenției chirurgicale asupra mâinii”, a precizat Veceslav Costin , chirurg.La Spitalul din raionul Florești rămân internate patru persoane. Potrivit Ludmilei Capcelea, directoarea spitalului, aceștia sunt internați în secția chirurgie și traumatologie.

Printre victimele accidentului sunt și doi copii de opt și 15 ani care au fost transferați de la Spitalul Raional Florești la Institutul Mamei și Copilului.

„Starea la internare a ambilor pacienți este de gravitate medie. Au anumite leziuni și contuzii. Fata o să fie readresată în secția neurochirurgie pentru supraveghere și îngrijiri, iar băiatul în secția de chirurgie urgentă”, a explicat Maxim Cazacu, purtător de cuvânt la Institutul Mamei și a Copilului.

Amintim că accidentul s-a produs astăzi dimineață în jurul orei 05:00, pe traseul R-14, în apropierea satului Ciripcău, raionul Florești. Potrivit oamenilor legii, autocarul transporta 68 de pasageri. Într-o curbă, pe carosabilul acoperit cu zăpadă, șoferul ar fi pierdut controlul volanului, ceea ce a dus la răsturnarea vehiculului.

Va ninge și duminică, și luni: Ger de până la minus 13 grade Celsius

După ninsoarea din noaptea de sâmbătă, care ne-a adus iarna adevărată în R. Moldova, va ninge și în zilele de duminică și luni.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe drumuri se va forma polei, iar carosabilul poate deveni alunecos.

Pe timpul nopții, temperaturile vor oscila între -8…-13°C, iar ziua între -5…0°C.

Dan Negru, reacție dură după ce Andreea Marin și Mihaela Rădulescu au rămas fără emisiuni TV
Articolul anterior
Cum arată Sonia, fiica actriței Anca Sigartău
Articolul următor