Angajații din domeniul culturii riscă să rămână fără salarii

Situație fără precedent. Mai mulți angajați din domeniul culturii riscă să rămână fără salarii. Asta după ce, la îndemnul autorităților centrale, Consiliile Raionale au premiat oamenii din domeniu, iar la sfârșitul anului au rămas cu deficit bugetar, scrie tvn.md.

Mai mult, președintele raionului Glodeni a sesizat mai multe ministere despre situația creată, însă drept răspuns a fost anunțat că „rezolvarea problemelor de cultură din teritoriul Glodeni este pe seama autorităților locale și nu au nimic comun cu asta”.

Ion Rusu, vicepreședintele raionului Glodeni pe domeniul cultură: „Sperăm ca Ministerul Culturii să se implice către Ministerul Finanțelor, care la rândul său să ne restabilească înapoi acești bani, fiindcă lucrătorii din domeniul cultură deja mulți sunt nemulțumiți și spun că în caz contrar vor și pleca din funcție”.

Ion Cojocari, președintele raionului Glodeni: „La îndemnul autorităților centrale din resursele financiare care au fost preconizate pentru anul 2022, acestor angajați li s-a dat premiu anual pentru anul precedent, de activitate, cu garanțiile că în 2022 o să se compenseze din bugetul de stat aceste cheltuieli. Este clar că aceste garanții au fost doar la nivel verbal și deja la sfârșitul lunii august ne-am adresat către toate instituțiile la nivel central”.

Potrivit președintelui raionului Glodeni, suma necesară pentru a acoperi deficitul bugetar este extrem de mare.

Ion Cojocari, președintele raionului Glodeni: „Dilema noastră și problema noastră cea mai mare este că nu avem resurse financiare și nu mai avem de unde să le identificăm de la alte capitole, deoarece este o sumă destul de mare. 500 de mii de lei. Iarăși venim și am venit cu un îndemn către autoritățile centrale să ne ajute.

Am mai făcut acum recent o solicitare către Ministerul Culturii, noi suntem conștienți că ei nu au bani și finanțare ca să ne dea nouă, dar ei, ca instituție responsabilă de politici din domeniu, pot să intervină și să întoarcă cu fața către oamenii din cultură”.

Angajații din domeniu speră totuși că autoritățile centrale vor interveni și că își vor ridica salariile la timp.

Ion Ursachi, șef Secția cultură și turism Glodeni: „Eu sunt un optimist, niciodată nu am fost pesimist și cred în ziua de mâine, cred că va fi mai bine, va fi mai frumos și oamenii vor fi satisfăcuți de activitatea pe care o prestează. Oamenii trebuie să fie și ei încrezuți cum sunt și eu că mâine va fi mai bine”.

Vitalina Maican, director Centrul de Cultură: „Este păcat ca toată activitatea unui centru să fie sistată din cauza deficitului, noi suntem optimiști și sperăm că vom avea ajutorul acesta financiar în continuare și ne vom continua activitatea și vom bucura toți spectatorii și toți cei care vin să vadă spectacolele noastre”.

Lilia Gurscaia, director artistic: „Ceea ce avem, ce am obținut este la înălțime și nu aș vrea să pierdem totul. Noi, oameni ai culturii și acest ansamblu, acest colectiv eu l-am creat, cum ar fi copilul meu pe care l-am crescut și așa simplu nu mă voi da bătută”. 

Mariana Iațco, conducător artistic: „Nu ne-am gândit la așa ceva, noi totuși sperăm ca Guvernul să soluționeze această problemă. Ne străduim să facem față lucrului, să arătăm bine, să ne prezentăm bine unde suntem invitați și să aducem locuri de frunte”.

Cu aceeași problemă se confruntă mai multe raioane din nordul țării.

Haos în aeroporturi din Europa, după ce zeci de zboruri au fost anulate sau amânate din cauza caniculei

E haos în aeroporturile din Europa, inclusiv în România. În prezent, mai multe zboruri au întârzieri uriașe, atât la Plecări, cât și la Sosiri. Din cauza curselor întârziate sau anulate, mulți turiști și-au ratat vacanțele, potrivit digi24.ro.

În zona de Plecări sunt peste 25 de zboruri care sunt și au fost marcate pe parcursul zilei ca fiind întârziate.

Principalele cauze pentru care s-a ajuns la această situație țin de vreme. Temperaturile foarte ridicate au cauzat probleme companilor aeriene, inclusiv sistemului de climatizare.

Totuși, s-au găsit soluții provizorii pentru ca toți călătorii să aibă condiții decente.

Oamenii trebuie să știe însă că pot cere despăgubiri, dar, vident, cu respectarea mai multor reguli.

Cristi Pitulice, consultant în turism: „Avem aceste restricții cu pistele, condițiile din aeroporturi generate de încălzirea globală. Liniile aeriene au zborurile împinse la capacitate maximă. Dacă avem o avarie sau avion la sol, nu poate fi foarte repede înlocuit și va trebui să așteptăm o perioadă de timp. În general, e bine să plecăm dimineața. Avem toată ziua la dispoziție și dacă avem întârziere să recuperăm și să ne reorganizăm, să aplicăm, să luăm bilet pentru alt zbor.”

Ramona Colea, reprezentant al unei agenții privind drepturile pasagerilor: „E important ca pasagerii să știe că în astfel de situații au drepturi. Ca să le fie respectate, trebuie să rămână în posesia documentelor de călătorie. Când se întorc, e important să aibă bani în posesie, pentru că s-ar putea să-și asigure cazare, masă, transport. Să știe că întârzierea mai mare de trei ore la aterizare generează compensații de 250 euro, pot ajunge la 600 euro. Sunt în plus față de rambursările de cheltuieli pe care pasagerii le au din cauza acestor anulări.”

În grădinițele din 15 localități vor fi deschise grupe de creșă

15 grădinițe vor putea deschide grupe de creșă pentru copii de până la doi ani, în baza unui proiect implementat de Banca Mondială, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL).

Sălile pentru viitoarele grupe vor fi renovate capital și dotate cu echipamente și mobilier. Suma investițiilor se ridică la peste 2 milioane de dolari, lucrările urmând să demareze anul viitor. Serviciile vor fi disponibile pentru cel puțin 15 copii în fiecare localitate, informează MEC. 

Lista instituțiilor beneficiare a fost aprobată de membrii Consiliului Coordonator pentru monitorizarea procesului de construcție, reabilitare și modernizare a infrastructurii instituțiilor de învățământ, și poate fi consultată aici.

Pentru a participa la concurs, grădinițele au întrunit un șir de criterii, inclusiv: numărul minim de 150 de copii înscriși, spațiu liber, disponibil pentru renovare, angajamentul APL de a asigura servicii pentru copii de 0-2 ani, numărul de  solicitări de la mame care stau în rând și care s-ar angaja în cazul apariției locurilor vacante disponibile, numărul de copii defavorizați (copii cu dizabilități, din familii social-vulnerabile, romi, refugiați).

Renovarea și dotarea grupelor de creșă în 15 instituții preșcolare se va face în cadrul proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”. 

Doi profesori universitari din Moldova, apreciați cu distincții de stat

Profesorilor universitari din Republica Moldova Anatolie Petrenco și Dumitru Patrașcu le-au fost conferite „Ordinul de Onoare” și, respectiv, „Meritul civic”. Două decrete în acest sens au fost semnate pe 26 iunie de președinta Maia Sandu, relatează Newsmaker. 

„Ordinul de Onoare” pentru Anatol Petrenco

Lui Anatolie Petrenco i-a fost conferit „Ordinul de Onoare”. Potrivit decretului prezidențial, Petrenco a fost apreciat cu această distincție „în semn de profundă apreciere a activității îndelungate și prodigioase în domeniile învățământului și științelor istorice, pentru abnegația și profesionalismul manifestate în salvgardarea și valorificarea patrimoniului istoric național, precum și pentru contribuție substanțială adusă la formarea specialiștilor de înaltă calificare”.

Anatolie Petrenco este doctor habilitat în istorie. Acesta activează în calitate de profesor la Universitatea de Stat din Moldova (USM).

În perioada 1990-1992, Anatolie Petrenco a fost decanul Facultății de Istorie din cadrul USM, iar din 1998 până în 2006 a condus Asociația Istoricilor din Republica Moldova. De asemenea, timp de patru ani, între 2006-2010, Anatolie Petrenco a fost președintele Mișcării „Acțiunea Europeană”.

Dumitru Patrașcu, apreciat cu „Meritul Civic”

Iar Dumitru Patrașcu a fost apreciat cu medalia „Meritul Civic”. Potrivit decretului semnat de președinta țării, lui Patrașcu i-a fost conferită medalia „pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul educației, pentru profesionalismul demonstrat în dezvoltarea științelor pedagocice, precum și pentru contribuția substanțială adusă la pregătirea specialiștilor de înaltă calificare”.

Dumitru Patrașcu este doctor habilitat în științe pedagogice. Este profesor la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

În 1991, în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, acesta a înființat Catedra de Pedagogie și Psihologie Inginerească și Centrul de Dezvoltare Profesională al Pedagogilor.

O copilă de 11 ani a ajuns la spital după ce a fost lovită în cap de un vițel
Articolul anterior
VIDEO! Un individ a pretins 15.000 euro de la o femeie pe care o șantaja cu publicarea imaginilor filmate pe ascuns, în timp ce întrețineau relații sexuale
Articolul următor