Ministrul Spînu îi răspunde edilului Ion Ceban: ”Toate troleibuzele trebuie să circule”

Ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a venit cu o reacție după ce primarul Capitalei a declarat că orașul ar putea rămâne fără transport public din cauza crizei energetice.

”Toate troleibuzele trebuie să meargă în continuare în Chișinău. Economiile de electricitate ale municipiului nu trebuie făcute din contul spitalelor, școlilor și al unor condiții normale de transport pentru locuitori. Existe multiple metode de a reduce consumul de energie electrică în oraș care să nu afecteze dramatic viața cetățenilor”, a reproșat ministrul, transmite Știri.md

Într-o postare pe o rețea de socializare Spînu a declarat că Ceban și-ar dori mult acest lucru, însă l-a rugat să acționeze rațional și să economisească.

”Din păcate, orice chișinuian poate vedea strălucirea de lumini, beculețe de Crăciun și alte instalații care ard fără noimă pe străzile Chișinăului. Îl rog pe domnul Ion Ceban să acționeze rațional, ca un primar responsabil și nu ca un politician egoist care profită de nenorocirea oamenilor pentru a-și face capital politic. 

Nu m-aș mira ca domnul Ceban să vrea ca Moldova să rămână în întuneric, doar ca să-și poată împlini poftele politice. Scopul lui este identic cu cel al Grupării Hoție și Război conduse de Șor, Cavcaliuc, Platon și alți fugari – ca oamenii să o ducă cât mai greu și în țara noastră să fie haos. În contextul în care fiecare familie face ce poate acasă pentru a economisi, un primar care consumă în exces, cu intenția de a arunca apoi vina pe alții, arată lipsă de respect și cinism față de cetățeni. 

Săptămâna trecută am avut o discuție cu primari din localitățile Republicii Moldova, unde am vorbit despre faptul că suntem într-o situație mai grea din cauza războiului, dar și a faptului că Gazprom a redus livrările de gaz. Primarii înțeleg cât este de important să acționăm ca o țară unită și că economisirea nu este acum în beneficiul unui partid, ci este pentru toți moldovenii. Regret că domnul primar Ion Ceban nu a venit la ședința organizată de minister pe 20 octombrie. Poate ar fi văzut exemple bune la ceilalți primari care acționează în interesul locuitorilor. Ar fi aflat că toată țara economisește și că doar așa, îndeplinindu-ne fiecare datoria de cetățean, putem ajuta toată Moldova să treacă de greutăți”, a mai spus ministrul.

Elevii moldoveni au obținut cinci medalii și o mențiune de onoare la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, desfășurată în Turcia

Lotul olimpic al R. Moldova a obținut o medalie de argint, patru medalii de bronz și o mențiune de onoare la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, desfășurată în Antalya, Turcia.

Olimpiada Balcanică de Matematică: Elevii moldoveni, pe podiumFoto: mec.gov.md

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliat cu argint este Daniel Tricolici, elev al Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău, iar medaliile de bronz au fost obținute de Anastasia Corsac, Leahu Bogdan, Francu Andreea, elevi ai Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău, și Paulina Danu, elevă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău.

Mențiunea de onoare a fost obținută de Dominic Viziru, elev a Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 28-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori au participat 135 elevi din 22 de țări, R. Moldova fiind reprezentată de șase elevi și doi conducători.

Moldova marchează astăzi Ziua Portului Popular. Ce evenimente sunt organizate în Capitală

Ziua Națională a Portului Popular este sărbătorită în ultima duminică a lunii iunie. În această zi, este adus un tribut portului popular, hainelor și accesoriilor moștenite, care ne reprezintă ca neam și ne diferențiază de alți locuitori ai lumii.

Astfel, astăzi, 30 iunie, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi inaugurată Expoziția „Perpetuarea portului tradițional în creațiile meșterilor populari”, cuprinzând piese din patrimoniul muzeului, transmite Moldova1.md.

Potrivit Ministerului Culturii, expoziția va fi o oportunitate pentru vizitatori de a se bucura de frumusețea și diversitatea portului popular, oferind o incursiune în universul bogat al meșteșugurilor tradiționale.

„Aceste costume au fost și rămân a fi o sursă de inspirație pentru meșterii populari contemporani. Tradiția confecționării elementelor de port este reinterpretată în creațiile actuale, păstrându-și totodată autenticitatea și valoarea culturală. În cadrul Zilei Naționale a Portului Popular, muzeul anunță un concurs pentru cea mai veche cămașă purtată de vizitatori în cadrul evenimentului și cel mai frumos cuplu îmbrăcat în port tradițional”, se arată în mesaj.

Sărbătoarea, va fi însoțită de un program artistic, cu evoluarea artistelor de muzică populară din țara noastră. Totodată, la ora 14:00 toți vizitatorii vor avea ocazia să admire parada portului popular, prezentat de comunitatea „Ciocârlia”, administratoare Diana Roșca din satul Costești din Ialoveni, la care se vor alătura și membrii Șezătoarea Basarabiei.

Italia părăsește EURO 2024. Deținătoarea trofeului a fost eliminată de Elveția

Echipa națională de fotbal a Italiei a pierdut meciul cu reprezentativa Elveției din optimile de finală, scor 0-2. În meciul de pe Olympiastadion din Berlin, campioana europeană din 2021 a încasat câte un gol în fiecare repriză.

Italia părăsește EURO 2024: Deținătoarea trofeului, eliminată de Elveția

Elvețienii au avut prima ocazie a meciului. Breel Embolo a scăpat singur cu portarul Gianluigi Donnarumma și a șutat, dar goalkeeperul a avut o intervenție de zile mari. În minutul 37, echipa din Țara Cantoanelor a deschis scorul, transmite Moldova1.md.

Remo Freuler, deschis foarte bine în careul de 16 metri de pasa lui Ruben Vargas și a finalizat pe colțul scurt. Ce-i drept, Donnarumma a fost puțin încurcat și de devierea nefericită a lui Gianluca Mancini. Aproape de sfârșitul primei reprize, Elveția a ratat ocazia de a-și dubla avantajul. Fabian Rieder a șutat direct pe poartă, din lovitură liberă, pe colțul scurt, portarul italian a intervenit și a respins, mingea a lovit bara stângă, iar mai apoi pericolul a fost îndepărtat.

Chiar la începutul reprizei secunde, trupa lui Murat Yakin a marcat al doilea gol. Vargas a înscris cu o execuție de mare efect, de la marginea careului, la care Donnarumma nu a avut nimic de făcut. În minutul 52, elvețienii au tras o sperietură. Fabian Schar a deviat nefericit un balon, care a nimerit bara. În minutul 75, Italia a mai avut o ocazie de gol. Gianluca Scamacca a șutat promițător, dar a lovit bara porții lui Yann Sommer.

În sferturile de finală, Elveția va da piept cu câștigătoarea meciului Anglia – Slovacia.

Relația dintre prințesa Norvegiei și un șaman pune în pericol supraviețuirea Coroanei
Articolul anterior
România a livrat Republicii Moldova cea de-a cincea tranșă de păcură
Articolul următor