Mai multe colete aduse din străinătate, confiscate la vama Leușeni

Funcționarii postului vamal Leușeni au supus controlului vamal două microbuze ce se deplasau din Uniunea Europeană spre Republica Moldova, care transportau colete neînsoțite.

În urma controlului fizic detaliat al bagajelor neînsoțite, au fost depistate: un lot comercial de încălțăminte și o pompă de căldură (valoarea preliminară a căreia se ridică la peste 120.000 de lei), nedeclarate controlului vamal.

Bunurile au fost ridicate şi sunt pasibile confiscării, iar persoanele riscă să fie sancționate contravențional în conformitate cu prevederile art. 43¹, 287 alin. (10) Cod contravențional.

sursa: www.stiri.md

O placă comemorativă, inaugurată la Chișinău în memoria intelectualilor și gospodarilor din Basarabia condamnați în gulagul sovietic

O placă în memoria primarilor, preoților, intelectualilor și a gospodarilor din Basarabia, condamnați ilegal în gulagul sovietic, în 1941, a fost inaugurată pe 29 iunie.

84 de ani de la ocupația sovietică: O placă comemorativă, inauguratăFoto: radiomoldova.md

Această a fost amplasată pe piatră comemorativă din scuarul gării feroviare în preajma monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste. La eveniment au participat mai mulți deportați care au comemorat victimele represiunilor, la 84 de ani de la ocupația sovietică. Oamenii și-au amintit cu durere momentele grele prin care au trecut, transmite Radiomoldova.md.

Vera Florea împreună cu sora, părinții și bunicii săi au fost victimele celui de-al doilea val de deportări staliniste. Femeia povestește cu lacrimi în ochi că avea doar șase luni, iar sora ei doar doar ani și jumătate când au fost încărcate în vagoane și duse în Siberia. Au reușit să revină acasă abia peste zece ani de la deportări.

„Casa noastră era chiar la drum, iar pe noi ne-au deportat. Din spusele bunicii mele, pe mine m-au luat ca pe un câine de piept și m-au aruncat în mașină, eram un copil nevinovat. Tot după spusele bătrânilor, am ajuns acolo, în bracuri, fără uși și ferestre, la marginea pădurii. Era mizerie, nevoie. S-au dus părinții și au strâns fân cosit și l-au așternut pe jos, iar noi dormeam acolo, în fânul cela”, a relatat Vera Florea.

Dumitru Cebanu povestește că a fost adus pe lume în Kazahstan, acolo unde părinții săi au fost deportați în iunie, 1941. El spune că această amprentă îi va rămâne în suflet pentru tot restul vieții.

„Au fost timpuri grele pentru părinții noștri, au suferit. Atunci au fost deportați oamenii cei mai culți, învățați și muncitori. A fost dusă toată intelectualitatea poporului nostru. Amprenta asta va rămâne în suflet toată viața, noi am reușit să ne întoarcem în Moldova când eu deja aveam un an și jumătate”, a povestit Dumitru Cebanu.

Președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova spune că noua placa instalată pe Piatra comemorativă din preajma monumentului deportaților completează lista victimelor represiunilor comuniste. Iar scuarul gării feroviare ar trebui dedicat acestor victime.

„Solicitările sunt ca acest scuar, care este unul destul de mare, să fie redenumit în „Scuarul victimelor respresiunilor comuniste”, iar în al doilea rând să fie amenajat un complex în memoria tuturor victimelor regimului comunist de ocupație”, a menționat Alexandru Postica, președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova. Reportajul video poate fi vizionat aici.

Elevii moldoveni au obținut cinci medalii și o mențiune de onoare la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, desfășurată în Turcia

Lotul olimpic al R. Moldova a obținut o medalie de argint, patru medalii de bronz și o mențiune de onoare la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, desfășurată în Antalya, Turcia.

Olimpiada Balcanică de Matematică: Elevii moldoveni, pe podiumFoto: mec.gov.md

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliat cu argint este Daniel Tricolici, elev al Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău, iar medaliile de bronz au fost obținute de Anastasia Corsac, Leahu Bogdan, Francu Andreea, elevi ai Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău, și Paulina Danu, elevă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău.

Mențiunea de onoare a fost obținută de Dominic Viziru, elev a Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 28-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori au participat 135 elevi din 22 de țări, R. Moldova fiind reprezentată de șase elevi și doi conducători.

Moldova marchează astăzi Ziua Portului Popular. Ce evenimente sunt organizate în Capitală

Ziua Națională a Portului Popular este sărbătorită în ultima duminică a lunii iunie. În această zi, este adus un tribut portului popular, hainelor și accesoriilor moștenite, care ne reprezintă ca neam și ne diferențiază de alți locuitori ai lumii.

Astfel, astăzi, 30 iunie, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi inaugurată Expoziția „Perpetuarea portului tradițional în creațiile meșterilor populari”, cuprinzând piese din patrimoniul muzeului, transmite Moldova1.md.

Potrivit Ministerului Culturii, expoziția va fi o oportunitate pentru vizitatori de a se bucura de frumusețea și diversitatea portului popular, oferind o incursiune în universul bogat al meșteșugurilor tradiționale.

„Aceste costume au fost și rămân a fi o sursă de inspirație pentru meșterii populari contemporani. Tradiția confecționării elementelor de port este reinterpretată în creațiile actuale, păstrându-și totodată autenticitatea și valoarea culturală. În cadrul Zilei Naționale a Portului Popular, muzeul anunță un concurs pentru cea mai veche cămașă purtată de vizitatori în cadrul evenimentului și cel mai frumos cuplu îmbrăcat în port tradițional”, se arată în mesaj.

Sărbătoarea, va fi însoțită de un program artistic, cu evoluarea artistelor de muzică populară din țara noastră. Totodată, la ora 14:00 toți vizitatorii vor avea ocazia să admire parada portului popular, prezentat de comunitatea „Ciocârlia”, administratoare Diana Roșca din satul Costești din Ialoveni, la care se vor alătura și membrii Șezătoarea Basarabiei.

Descoperire macabră în Căușeni! O familie și-a găsit caprele sfâșiate
Articolul anterior
Caz groaznic la Călărași! Un tânăr de 22 de ani și-ar fi omorât fostul profesor
Articolul următor