Oleksandra Matviciuk, recompensată cu premiului Nobel pentru Pace, cere înființarea unui tribunal internațional care să-l judece pe Putin

Oleksandra Matviciuk, o avocata ucraineana care conduce Centrul pentru Libertati Civile – recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace in acest an – cere instituirea unui tribunal international, pe modelul Proceselor de la Nurnberg, care sa-l traga la raspundere pe Vladimir Putin pentru crimele de razboi din Ucraina, dar si din Libia sau Siria. Altfel, aceste crime de razboi vor ramane nepedepsite, avertizeaza ea, potrivit The Guardian.

Organismul pe care il conduce a documentat peste 21.000 de exemple de crime de razboi comise de fortele rusesti de ocupatie incepand din 2014, inclusiv multe dupa invazia din februarie. „Nu am niciun instrument legal pentru a opri atrocitatile rusesti – nicio modalitate imediata de a-i aduce pe faptasi in fata instantei”, spune ea.

„Dupa invazia pe scara larga, am documentat in fiecare zi diferite tipuri de crime de razboi, cum ar fi bombardarea intentionata a cladirilor rezidentiale, a bisericilor, spitalelor, scolilor, bombardarea coridoarelor de evacuare”, a continuat Matviciuk. „Am primit cereri de ajutor de la persoane din teritoriile ocupate pentru ca au fost rapite, torturate; am documentat violente sexuale, omoruri extrajudiciare.”

Personalul de la Centrul pentru libertati civile s-a numarat printre cei care au calatorit prin Irpin, Bucea si prin orasele si satele din nord-vestul Kievului dupa ce Rusia a renuntat la incercarea de a cuceri capitala, in martie. „Va voi reaminti, spune ea, ca au fost gasite cadavre care zaceau pe strazi, lasate acolo, sau aruncate in gropi comune”.

Oleksandra Matviciuk relateaza povestea unei tinere insarcinate care a fost batuta crunt in captivitatea rusa dupa razboiul din 2014. „Ea i-a implorat sa nu o mai bata pentru ca asteapta un copil. Dar i s-a spus: Ai simpatii pro-ucrainene si, prin urmare, copilul tau nu are dreptul sa se nasca”.

Avocata afirma ca detine „un material urias colectat – 21.000 de episoade de crime de razboi”, astfel incat poate afirma foarte clar ca „Rusia a folosit crimele de razboi ca metoda de razboi” si a incercat sa supuna Ucraina unui „experiment psihologic” prin „durerea imensa provocata populatiei civile”.

In opinia sa, aceste actiuni inumane au devenit un model de comportament pentru Rusia in ultimii 20 de ani. „Acest iad prin care trecem acum este rezultatul de care Rusia s-a bucurat timp de decenii, deoarece rusii au comis crime oribile in Cecenia, in Moldova, in Georgia, in Mali, in Libia si in Siria pentru care nu au fost niciodata pedepsiti”, spune ea. „Au crezut ca pot face ce vor pentru ca sunt membri ai Consiliului de Securitate al ONU”.

Organizatia lui Matviciuk a castigat premiul Nobel pentru pace in 2022 impreuna cu Memorial, un grup rus pentru drepturile omului interzis de Kremlin, si cu veteranul activist belarus Ales Bialiatski, care este tinut in inchisoare fara proces in tara sa natala.

Oleksandra Matviciuk este de parere ca, in conflictul actual, crimele de razboi risca sa ramana neexaminate si nepedepsite, chiar si tinand cont de toata atentia internationala. „Ne aflam intr-o situatie in care sistemul national este supraincarcat de un numar extrem de mare de crime, iar Curtea Penala Internationala isi va limita investigatia doar la cateva cazuri proeminente. Asadar, avem un decalaj in ceea ce priveste responsabilitatea.”

„Trebuie sa gasim curajul si sa infiintam un tribunal international pentru a-i trage la raspundere pe Putin, Alexander Lukasenko si alti criminali de razboi”, spune Matviciuk. Dar sugestia ei ar fi ca acesta sa inceapa sa lucreze acum, nu asa cum a facut Nurnbergul „doar dupa ce regimul nazist s-a prabusit”. Justitia „trebuie sa fie independenta de puterea lui Putin. Nu putem sa asteptam”, a mai declarat aceasta, potrivit The Guardian.

România, țara cu cea mai tânără bunică. Are 23 de ani

România este ţara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani, cu minore însărcinate la 12 ani şi fete de 14 ani cu câte doi copii, scrie presa de peste Prut.

Potrivit Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), inclusiv din acest motiv, printre prevederile noului contract-cadru, intrat în vigoare la 1 iulie, figurează şi o serie de capitole care privesc adolescentul.

„Printre prevederile pe care le anunţ în acest nou contract, în această prelungire, pentru că este o prelungire a contractului de la 01.07.2023, avem şi prevederi care privesc adolescentul. Putem consilia adolescentul împotriva bolilor cu transmitere sexuală, împotriva riscului de dependenţă de alcool, dependenţă de droguri, dependenţă de jocuri de noroc, dependenţă de jocuri video.

Avem, din păcate, fetiţe care sunt cu sarcini la 12 ani, la 14 ani au doi copii. Suntem ţara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani. Este cutremurător să vezi la ce sunt supuşi copiii noştri! Şi atunci, refuzul de a discuta despre sănătatea acestor fetiţe şi acestor copii, care îşi încep viaţa sexuală foarte devreme, rămâne încă sub semnul întrebării, încă rămâne sub semnul stigmei sociale”, a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.

„Ascultaţi-i pe tineri. Haideţi să încercăm să-i prevenim”

Experta a făcut un apel la părinţi şi la bunici să vorbească cu tinerii, să îi încurajeze pe copii să spună ce gândesc. „Vorbiţi cu ei pentru că noi, cei care poate că am fost altfel crescuţi, avem nevoie să ne aplecăm spre ei. Este ceea ce vă rog cel mai mult: Ascultaţi-i pe tineri!

Haideţi să încercăm să-i prevenim şi să prevenim îmbolnăvirile. Haideţi să recunoaştem că există nişte probleme. Nu pot să concep secolul 21 fără să vorbeşti cu copiii tăi. Sexualitatea nu este o ruşine, dar este o ruşine să nu vorbim despre sănătatea dentară, să nu vorbim despre sănătatea corpului, să nu vorbim despre ceea ce este normal fiziologic în organismul nostru.

E normal să avem cultură medicală în şcoli şi îmi menţin părerea fermă. Este obligatoriu să avem educaţie medicală în şcoli. Este obligatoriu să vorbim şi să ne asumăm să fim un exemplu pentru copiii noştri”, a mai declarat preşedintele CNAS, potrivit Agerpres.

Caz șocant într-un oraș din Turcia. Mai mulți oameni au fost răniți, după ce scara rulantă de la metrou și-a schimbat brusc direcția

Cel puțin 11 persoane au fost rănite într-o stație de metrou din Turcia, după ce scara rulantă și-a schimbat brusc direcția de mers.

Accidentul a avut loc în stația de metrou Uçyol, din Izmir, Turcia. Scara rulantă și-a aschimbat brusc direcția de mers din cauza unei defecțiuni, iar 11 oameni, care se aflau în acel moment pe scară, s-au dezechilibrat și s-au accidentat. 

Momentul a fost surprins de camerele de supraveghere.

Martorii au sărit imediat în ajutorul răniților, iar la fața locului au fost chemate echipaje de intervenție. 

Accidentul a avut loc în condițiile în care au fost efectuate lucrări de mentenanță a scărilor rulante din această stație cu doar o zi înainte.

Lucrările de reparație a podului din Basarabeasca au fost finalizate

La Basarabeasca a fost finalizată reparația podului de pe drumul R3. Circulația rutieră pe podul de șosea a fost redeschisă pe 5 iulie, informează Administrația de Stat a Drumurilor. 

(FOTO) Lucrările de reparație a podului din Basarabeasca au fost finalizate. Cât au costat

Podul reparat are o lungime de 89,1 m și o lățime totală de 11,30 m, incluzând parapetele de siguranță a traficului și parapetele pietonale. Lucrările de reparație au început în iulie 2023, fiind executate în termenii stabiliți. Reabilitarea podului a costat peste 22 milioane de lei. Banii au fost alocați din Fondul rutier.

(FOTO) Lucrările de reparație a podului din Basarabeasca au fost finalizate. Cât au costat

(FOTO) Lucrările de reparație a podului din Basarabeasca au fost finalizate. Cât au costat

(FOTO) Lucrările de reparație a podului din Basarabeasca au fost finalizate. Cât au costat

(FOTO) Lucrările de reparație a podului din Basarabeasca au fost finalizate. Cât au costat

(FOTO) Lucrările de reparație a podului din Basarabeasca au fost finalizate. Cât au costat

Kim Kardashian a dat o petrecere grandioasă. Cum și-a sărbătorit onomastica modelul internațional
Articolul anterior
Percheziții la domiciliul jurnalistei ruse Ksenia Sobciak, ultimul nume trecut pe ”lista neagră” a Kremlinului
Articolul următor