Șase persoane, printre care și un polițist de frontieră, reținute pentru organizarea migraţiei ilegale. Luau până la 11.000 de dolari de la clienți

Procurorii PCCOCS și polițiștii au destructurat un grup  infracțional din nordul țării, specializat în transportarea ilegală a cetățenilor din Ucraina în Moldova, pentru a ajunge în UE, contra sumelor care variau între 4000 – 11000 dolari americani.


În speță, cei șase suspecți cu vârstele cuprinse între 32 și 54 ani, originari din nordul țării, au acționat în acest scop infracțional din februarie 2022 până în prezent, timp în care se aflau atât în Moldova, cât și în Ucraina. Mai exact, aceștia creau condiții în vederea organizării intrării în Moldova, tranzitării și cazării în diferite locații din țară.

Migranții din Ucraina traversau ilegal râul Nistru cu barca, iar angajații Poliției de Frontieră le aplicau ștampila de intrare în Moldova

În cadrul acțiunilor întreprinse, oamenii legii au stabilit  că din grupul infracțional fac parte atât moldoveni, cât și ucraineni și era organizat pe paliere. O parte dintre suspecți aveau rolul de a identifica ucraineni, care aveau intenția de a părăsi hotarele Ucrainei spre UE. Însă, din cauza situației din regiune, li se propunea traversarea ilegală a hotarelor dintre Ucraina și Moldova.

Persoanele erau preluate de către suspecți din diferite localități de pe teritoriul Ucrainei și aduși într-o locație comună, în apropierea râului Nistru.  Aceștia erau  urcați într-o barcă, unde erau însoțiți de un membru al grupului, traversând ilegal hotarul, ulterior ajungând în Moldova. Aici imigranții erau preluați de alți complici moldoveni și transportați în localitățile din partea de nord a țării, unde erau cazați pe un termen nedeterminat. După care, prin intermediul angajaților Poliției de Frontieră, cetățenilor ucraineni în pașaport li se aplica ștampila de intrare în Moldova, pentru a evita impedimente la traversarea frontierei către țările Uniunii Europene.

Percheziții și șase persoane reținute

Ca urmare a documentării și acumulării probatoriului, grupul de investigație și urmărire penală au descins cu percheziții la domiciliile și în transportul suspecților, unde au fost depistate și ridicate trei automobile destinate transportării imigranților, telefoane mobile, 12.000 EUR și un pistol pneumatic.

De asemenea, au fost reținute șase persoane, printre care o angajată a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Acțiunile de documentare și reținere au fost desfășurate de ofițerii de investigație ai Direcției investigații criminalitate organizată a INI, în comun cu angajații Direcției urmărire penală a IGPF, sub conducerea procurorilor PCCOCS, cu suportul angajaților BPDS „Fulger”, precum și cu participarea a doi specialiști din cadrul Europol și a unui angajat al DCPI a IGP.

Investigațiile continuă, în vederea deconspirării activității tuturor membrilor grupului infracțional și tragerii lor la răspundere penală, timp în care cei vizați se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Lucrările de reabilitare a Parcului Catedralei Mitropolitane sunt în toi
Articolul anterior
Igor Dodon și Mișcarea de Alternativă Națională a edilului Ion Ceban, pe lista celor 21 care au adus prejudicii grave țării și cetățenilor ei
Articolul următor