Ucrainenii se tem de ”cea mai cumplită și întunecată iarnă”

Pe măsură ce iarna se apropie din ce în ce mai mult în Ucraina, Alla Melnychuk și vecinii ei se întrec în timp pentru a salva puținul care le-a mai rămas.

Clădirea lor din Irpin a fost lovită în timpul unora dintre cele mai grele lupte din martie. Majoritatea ferestrelor sunt încă sparte, acoperișul a dispărut, iar puțurile de canalizare au ars, ceea ce înseamnă că nu există alimentare cu apă și nici canalizare. Ploile abundente din septembrie au provocat și mai multe pagube, dar Melnychuk este hotărâtă să continue reparațiile. Încă plănuiesc să îmi petrec iarna în Irpin, a declarat ea pentru CNN.

Melnychuk, soțul ei și pisica lor, Murchyk, închiriază acum un apartament temporar în Kiev, dar speră să se întoarcă în Irpin, suburbia liniștită și plină de frunze a capitalei, care a devenit linia frontului în timpul încercării Rusiei de a înlătura conducerea Ucrainei în primăvară. Suntem în întârziere, reconstruim încet, am cumpărat lemne și instalăm acoperișul, dar nici măcar nu iau în considerare varianta că nu vom termina înainte de iarnă, a spus ea.

Pe măsură ce vremea se răcește, milioane de ucraineni precum Melnychuk încearcă să se pregătească pentru ceea ce știu că va fi o iarnă extrem de dificilă, grăbindu-se să își repare casele și să își asigure suficient combustibil pentru a se încălzi. Guvernul ucrainean a declarat în iulie că peste 800.000 de locuințe au fost avariate sau distruse de la începutul războiului în februarie, lăsând mii de oameni fără un acoperiș deasupra capului.

Aceste probleme au fost agravate în ultimele săptămâni de avalanșa de atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii de energie electrică și de încălzire a Ucrainei. Cererea de energie electrică a Ucrainei a scăzut cu aproximativ 40% de la invazia Rusiei, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, dar chiar și așa, guvernul pregătește populația pentru o iarnă grea care va urma.

Agenția ucraineană pentru energie a declarat că a fost nevoită să pună în aplicare tăieri de energie de urgență severe” și fără precedent în Kiev pentru a evita o pană de curent completă, în condițiile în care capitala se confruntă cu un deficit de energie de 30%. Aceasta a îndemnat locuitorii să folosească electricitatea cu moderație, în special dimineața și noaptea, în timp ce întreprinderilor li s-a cerut să stingă luminile din fața birourilor, restaurantelor și centrelor comerciale.

Penele de curent sunt imprevizibile, ceea ce înseamnă că oamenii trebuie să fie pregătiți în orice moment. Computerele și telefoanele se încarcă ori de câte ori există o șansă. Unele lifturi din numeroasele clădiri rezidențiale înalte din oraș sunt echipate cu cutii de provizii de urgență care conțin apă, gustări, șervețele igienice, medicamente și pungi pentru urgențe legate de gunoi și toaletă.

sursa: www.alephnews.ro

Titlu-premieră! Moldoveanca Oxana Crețu, creatoarea unui restaurant în Franța, a primit diploma de Ambasadoare a Gastronomiei R. Moldova

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan i-a înmânat conaționalei noastre Oxana Crețu, creatoarea restaurantului „Inima” din orașul francez Bordeaux, Diploma de Ambasadoare a Gastronomiei Republicii Moldova pentru anii 2024-2027, informează unica.md.

”Este un titlu simbolic instituit în premieră de Ministerul Culturii și de care sperăm ca, în timp, să se învrednicească un număr cât mai mare de maeștri ai artei gastronomice.”, se arată într-un comunicat.

Moldova a adoptat o declarație prin care își asumă pași concreți pentru integrarea Garanției Europene pentru Copii în politicile naționale

Aproape 200 de participanți – factori de decizie cheie, organizații internaționale, experți în drepturile copilului și tineri s-au reunit la Chișinău pentru Conferința dedicată Garanției Europene pentru Copii, organizată de UNICEF în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației și Cercetării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Conferința a avut ca scop dezvoltarea unor strategii pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor și a excluziunii sociale, prin alinierea politicilor naționale la inițiativa Garanției Europene pentru Copii.

„Evenimentul de astăzi reprezintă un important angajament politic din partea Guvernului, din partea Ministerelor de a face mai mult în direcția asigurării drepturilor primare pentru fiecare copil din Republica Moldova și de a depune un efort mai mare pentru a reduce sărăcia în rândul copiilor, pentru a crește calitatea educației și a asigura acel mediu de trai benefic pentru toată lumea. Ceea ce oferă Garanția Europeană pentru Copii este un cadru decizional și o posibilitate de aliniere și mobilizare de resurse. Cu ajutorul UNICEF și susținerii Uniunii Europene vom integra un document comun de politici pentru a asigura șanse egale fiecărui copil din Republica Moldova”, a menționat Dan Perciun, Ministrul Educației și Cercetării, în deschiderea oficială a evenimentului.

„În cadrul Garanției Uniunii Europene pentru Copii, avem un scop clar: să ne asigurăm că fiecare copil, indiferent de trecutul sau circumstanțele sale, are acces la oportunitățile și sprijinul necesar pentru a prospera într-o societate justă și echitabilă. Garanția pentru Copii a Uniunii Europene nu este doar o politică, ci un angajament față de bunăstarea celor mai tineri și vulnerabili cetățeni. Această inițiativă urmărește să rupă ciclul sărăciei și al inegalității, garantând accesul copiilor la servicii esențiale, precum educație, sănătate, nutriție și locuințe echitabile. Moldova a făcut un pas crucial prin punerea bazelor propriului său cadru național de garantare a drepturilor copiilor, aliniindu-se valorilor fundamentale europene. Uniunea Europeană este mândră să fie alături de Republica Moldova pe această cale”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Angajamentul Moldovei de a implementa Garanția Europeană pentru Copii este un pas major către asigurarea faptului că toți copiii, în special cei mai vulnerabili, au acces la serviciile de care au nevoie pentru a prospera. Concentrarea pe educație incluzivă, sănătate și protecție socială poate contribui la ruperea ciclului sărăciei și excluziunii. UNICEF este pregătit să sprijine Moldova în transformarea acestor angajamente în acțiuni concrete, asigurându-se că fiecare copil are oportunitatea de a crește sănătos, educat și în siguranță”, a adăugat Octavian Bivol, Directorul Regional Adjunct pentru UNICEF ECARO.

Mai mulți taximetriști au fost amendați pentru nerespectarea legislației fiscale în domeniul transportului

Serviciul Fiscal de Stat a stabilit, de la începutul anului 2024 până în prezent, 68 de cazuri de nerespectare a prevederilor legislației în vigoare de către contribuabilii din domeniul transportului rutier în regim de taxi, ca rezultat al acțiunilor desfășurate împreună cu echipele mobile de control în trafic ale Agenției Naționale de Transport Auto, în adiacentul Aeroportului Internațional Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma acțiunilor întreprinse față de operatori de transport în regim de taxi, cele mai frecvente încălcări stabilite sunt:

  • neeliberarea bonului de casă sau eliberarea bonului de casă de o valoare ce nu corespunde sumei achitate real la decontarea mijloacelor bănești în numerar;
  • practicarea activității de transport ilicit de persoane în regim de taxi.

Astfel, au fost aplicate amenzi fiscale în sumă de circa 45,0 mii lei. Suplimentar, au fost întocmite 17 procese verbale contravenționale, fiind aplicate amenzi în sumă totală de 18 mii lei.

De asemenea, au fost constatate 10 cazuri de activitate ilicită în domeniul transportului de persoane în regim de taxi, fiind întocmite procese verbale și aplicate amenzi în sumă totală de 23 mii lei .

Reamintim că, Serviciul Fiscal de Stat desfășoară continuu măsuri de promovare a utilizării echipamentelor de casă și control în cazul decontării mijloacelor bănești în numerar și eliberarea bonului de casă în domeniul transportului rutier în regim de taxi, cât și de combatere a fenomenului de transport ilicit de persoane în regim de taxi, prin efectuarea controalelor fiscale prin metoda verificării operative.

Serviciul Fiscal de Stat manifestă toată deschiderea pentru a oferi asistența necesară tuturor contribuabililor pentru conformarea voluntară la respectarea legislației fiscale în vigoare și reamintește despre obligația eliberării bonurilor fiscale la decontările în numerar, înregistrării activității de întreprinzător, declararea și achitarea obligațiilor fiscale față de buget în termen și în volum deplin.

Doar împreună putem să construim o societate prosperă și onestă!

Un vulcan uriaș adormit de 800 de ani „pare să se trezească”, spun oamenii de știință
Articolul anterior
Cura drastică pe care o ține Anna Lesko. Care e dieta la care vedeta apelează doar o dată sau de două ori pe an
Articolul următor