Italia: salariile mai mari de 1.000 de euro primite de badante și bone nu vor mai putea fi plătite în numerar

Legislația care reglementează munca casnică prevede reguli diferite de cele stabilite pentru alți lucrători în ce privește plata salariului în numerar, deoarece angajatorul este practic o familie, persoană fizică și nu una juridică. Începând de anul viitor, plata salariului în numerar se va face până la 1.000 de euro, iar plățile mai mari vor trebui efectuate prin operațiuni bancare, precizează Informazione Oggi.

În 2022 s-a făcut multă confuzie cu privire la limita în care sunt permise plățile în numerar. Acest prag, de fapt, a fost redus inițial la 1.000 de euro, pentru a fi majorat din nou la 2.000 de euro odată cu aprobarea decretului „Milleproroghe”.

De la o mie de euro în sus, salariile nu le vor mai putea fi plătite în numerar

În prezent, salariile badantelor și în general ale lucrătorilor casnici, pot fi plătite în numerar dacă sunt mai mici de 2.000 de euro, dar începând cu 1 ianuarie 2023, această limită va reveni la 1.000 de euro și, prin urmare, salariile în numerar nu vor putea depăși suma de 999,99 euro.

Care sunt consecințele dacă angajatorul nu respectă limita legală pentru plățile în numerar?

Pedeapsa constă într-o sancțiune administrativă, al cărei cuantum este destul de mare. Acesta variază de la un minim de 3.000 de euro până la un maxim de 50.000 de euro, pentru cele mai grave încălcări. Prin urmare, este necesar să se acorde o atenție deosebită operațiunilor monetare care se vor efectua.

Impunerea acestor praguri are efecte foarte importante. În primul rând, în cazul retragerilor din contul bancar a unor sume mai mari de 1.000 de euro, banca este îndreptățită, dacă consideră că este cazul, să ceară clientului să justifice operațiunea (motivul retragerii). În cazul în care motivele nu sunt credibile, instituția de credit ar putea raporta acest lucru la Unitatea de Informații Financiare, care, la rândul său, ar putea emite o evaluare preliminară.

sursa

Un consilier local al PSRM a luat la pumni șoferul unei dubițe, la Sângera

Șoferul unui automobil de marca Mercedes a blocat o dubiță și l-a agresat pe șofer. Incidentul a avut loc în această dimineață la o spălătorie auto din orășelul Sîngera, municipiul Chișinău, iar scena a fost surprinsă de camerele de supraveghere. Potrivit surselor, șoferul agresiv s-a dovedit a fi un consilier local din partea Partidului Socialiștilor din R.Moldova, scrie pulsmedia.md.

Din imagini se vede cum un automobil de marca Mercedes, de culoare gri, iese de la spălătorie, iar în întâmpinare îi vine o dubiță. Șoferul Mercedesului s-a deplasat câțiva metri, după care a făcut o amenvră de întoarcere și s-a luat după dubița pe care a blocat-o la intrarea în spălătoria auto.

Ulterior, acesta a ieșit din dubiță și, cu un comportament huliganic, l-a coborât forțat din habitaclu pe șoferul dubiței, l-a bruscat, agresat și aplicat câteva lovituri.

Potrivit surselor PulsMedia.MD, șoferul agresiv s-a dovedit a fi nimeni altul decât Sergiu Brînzilă, președintele fracțiunii PSRM din cadrul consiliului local al Primăriei Sîngera.

Totodată, Brînzilă deține și funcția de director adjunct, responsabil de rețele edilitare, construcții, mașini și utilaje, a Î.M ”Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”.

Nu cunoaștem la moment motivul care l-a făcut pe Brînzilă să-și iasă din țîțîni și să-l atace în stil banditesc pe șoferul dubiței.

Șoferul agresat de Brînzilă nu a depus încă o plângere la poliție, iar oamenii din localitatea îl caracterizează pe consilierul socialist ca o persoană impulsivă și agresivă.

Sergiu Brînzila anterior a fost candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar al orașului Sângera,  iar în carirea sa politică a schimbat cel puțin trei formațiuni politice.

Astfel, în 2003, el a acces în Consiliul Orășenesc Sângera pe listele Blocului Electoral Alianța Social-Liberală Moldova Noastră. Și-a păstrat mandatul de consilier local și patru ani mai târziu, fiind înaintat de aceeași formațiune politică. În 2011 aderă la echipa PLDM și ajunge din nou consilier orășenesc, pentru ca într-un final, la alegerile locale generale din 2015 să ajungă în Consiliul Orășenesc Sângera pe listele Partidului Socialiștilor.

Amintim că săptămâna trecută, un alt consilier local socialist, a fost reținut de oamenii legii, după ce a fost implicat într-o bătaie la Bălți.

Mai mulți pui de barză aflați în pericol au fost salvați

În urma unui apel telefonic primit de la localnici din satul Gura Bîcului, Inspecția pentru Protecția Mediului Anenii Noi a intervenit prompt pentru a salva patru pui de barză albă, care nu puteau zbura. Unul dintre pui era rănit la aripă, toți fiind căzuți din cuib, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

”Inspectorii de mediu s-au deplasat imediat la fața locului pentru a evalua situația. Puii de barză au fost transportați la Întreprinderea Municipală „Grădina Zoologică” pentru a primi îngrijirile necesare. Specialiștii de la grădina zoologică vor monitoriza starea puilor și le vor oferi tratamentul adecvat pentru a se asigura că se vor recupera complet și vor putea zbura înapoi în sălbăticie.

Această intervenție rapidă și eficientă a demonstrat importanța colaborării între comunitatea locală și inspectorii de mediu în protejarea faunei sălbatice.

Acțiunea a fost apreciată de localnici, care au contribuit la salvarea puilor prin apelul lor prompt și responsabil.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului îndeamnă cetățenii să continue să fie vigilenți și să raporteze orice situație similară pentru a asigura protecția și bunăstarea animalelor sălbatice.”, anunță Inspectoratul pentru Protecția Mediului.

O delegație a Comisiei Europene vine la Chișinău într-o primă rundă de expertiză în cadrul negocierilor de aderare la UE

O delegație a Comisiei Europene va ajunge la Chișinău, săptămâna viitoare, pentru prima rundă de screening în cadrul negocierilor de aderare la UE, acea radiografie a capitolelor pe care le realizează Guvernul, scrie ziua.md.

Experții care vor face o primă analiză a situației din R. Moldova se vor afla în Capitală în zilele de 10 și 11 iulie.

„Săptămâna viitoare, pe 10 iulie, avem prima sesiune de screening bilateral. Am primit calendar imediat după Conferința interguvernamentală. Prima sesiune va dura două zile, pe 10 și 11 iulie. De obicei, toate delegațiile țărilor candidate merg la Bruxelles, noi avem marea onoare să vină Comisia Europeană la Chișinău. Este prima dată în istorie. Noi am încercat ceva nou, în așa fel încât colegii din Comisia Europeană să poată să ne cunoască nu doar prin legislație, dar și prin felul nostru de a fi, cum reușim să organizăm acest screening la noi acasă”, a declarat vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în cadrul unei emisiuni de la Pro TV.

Demnitarul susține că urmează să fie acoperit capitolul ce ține de achiziții publice, acesta fiind din grupul tematic elemente fundamentale. Amintim, Conferința interguvernamentală pentru începerea negocierilor între Uniunea Europeană și Republica Moldova a avut loc în 25 iunie, la Luxemburg.

Premieră muzicală de la Cornelia și Marcel Ștefăneț! Cum sună noua lor piesă
Articolul anterior
Un preot din țară, revoltat de fotografiile cu copii deghizați de Halloween: ”Sunt categoric pentru renunțarea la orice manifestație în școli!”
Articolul următor