Școlile din România trec la program redus pe perioada de iarnă. Orarul se schimbă pentru elevi

Multe școli din România vor să implementeze un program redus, cu ore și pauze mai scurte, odată cu trecerea la ora de iarnă. Unele școli au adoptat deja acest nou program, începând de marți. 

Mai multe școli din România vor să facă trecerea la un program redus, după schimbarea orei. Ba mai mult, începnd de marți, unele unități de învățământ au implementat deja noul program cu ore și pauze mai scurte cu câte cinci minute.

La scurt timp după implementarea programului redus în respectivele școli, Ministerul Educației a trimis o circulară prin care îi anunță pe directori că pot să facă asta doar în condiții meteo extreme și nu se pune problema unei astfel de situații deocamdată.

Imediat după trecerea la ora de iarnă, Consiliul de Administrație al unei școli a hotărât trecerea la programul redus. Decizia a fost motivată prin faptul că elevii trebuie să ajungă acasă pe lumină, adică să finalizeze cursurile la școală cel târziu la ora 16:30, ceea ce presupune că învață în mai multe schimburi.

Totuși, o astfel de schimbare se face doar în cazuri excepționale și cu argumente bine fundamentate. În caz contrar, școlile trebuie să revină de urgență la orarul anunțat la începutul anului școlar.

Părinții au intervenit

Părinții nu sunt deloc mulțumiți de decizia conducerii respectivelor școli și au semnat inclusiv o petiție în mediul online, în care se precizează că renunțarea la cinci minute din ora de 50 de minute și alte cinci din pauza de 10 minute ar duce la pierderea a 600 de minute lunar, adică 10 ore.

Din 400 de școli din București, în opt se învață în trei schimburi. În cele mai multe sunt câte două, dar copiii au cursuri până la opt seara.

Ministerul Educației atrage atenția asupra dezavantajelor educaționale aduse de o astfel de măsură, iar pe parcursul zilei de marți, mai multe școli au revenit asupra deciziei de a scurta orarul.

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

Irina Shayk poartă cizme create de un designer moldovean
Articolul anterior
ULTIMA ORĂ! Statele Unite trimit în Europa cel mai puternic portavion. „Monstrul” transportă 90 de avioane de luptă și mii de militari. VIDEO!
Articolul următor