Un fost președinte al raionului Anenii Noi, încătușat de ofițerii CNA. Ar fi trucat licitații în interes propriu

Un fost președinte al raionului Anenii Noi a fost reținut, în această dimineață, de ofițerii CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de trafic de influență. Acesta este bănuit că ar fi organizat trucarea unor licitații în interes propriu.

Potrivit materialelor cauzei, în perioada 2018-2019, președintele raionului, exercitând influență asupra unor subalterni, ar fi inițiat licitații publice pentru construcții și reparații în unele instituții publice, scrie realitatea.md.

„Urmărind un scop personal și aflându-se în conflict de interese, fostul președinte al raionului Anenii Noi ar fi favorizat un șir de companii și agenți economici, ale căror beneficiar efectiv este, fără să asigure concurența tratamentul egal și nediscriminatoriu al celorlalți participanți la licitații”.

Astăzi, 3 noiembrie, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliile și sediile persoanelor implicate. În urma acestora, fostul președinte al raionului Anenii Noi a fost reținut pentru 72 de ore.

Volodimir Zelenski vrea ca și românii să monitorizeze încetarea focului în Marea Neagră: „Își cunosc regiunea, asta e clar”

Încetarea focului din Marea Neagră, asupra căreia Ucraina și Rusia au convenit în negocierile cu SUA, poate fi monitorizată, în special, de reprezentanții țărilor rivarane Mării Negre. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat de ce, la un briefing pentru jurnaliști vineri, relatează European Pravda.

Zelenski a afirmat că regimul de încetare a focului din Marea Neagră impune monitorizarea respectării acestuia, pentru că „fără monitorizare nu este nimic de spus”.

El a spus că problema responsabilității pentru monitorizare a fost ridicată și în timpul discuțiilor din Arabia Saudită și a citat Turcia ca exemplu de stat care ar putea face acest lucru.

„SUA pot monitoriza acest lucru („armistițiul” din Marea Neagră. – n.r), britanicii pot, francezii pot”, a enumerat Zelenski. „Și o pot face și țările de pe litoralul Mării Negre – atât românii, cât și bulgarii, asta ne este absolut clar, pentru că își cunosc regiunea și s-au implicat în coaliția de deminare a Mării Negre”, a mai spus șeful statului.

Președintele interimal al României, Ilie Bolojan, a anunțat după summitul de la Paris că România va fi parte din grupul de monitorizare

De altfel, Ilie Bolojan a declarat, joi, la Paris, după reuniunea liderilor UE și NATO, că România va fi parte a grupului de monitorizare a armistițiului în Marea Neagră.

„O zonă sigură la Marea Neagră e un lucru bun pentru comerțul și dezvoltarea în această zonă”, a spus președintele interimar.

Bolojan s-a referit la deciziile luate de cei 31 de lideri prezenți la Paris. Aceștia au salutat angajarea Ucrainei în discuțiile de pace, însă au constatat că Rusia nu respectă angajamentele. Astfel, a fost luată decizia ca țările UE și NATO să susțină în continuare Kievul și să își întărească flancul estic al NATO.

„În ceea ce privește partea de monitorizare a armistițiului, urmează să se formeze un grup de lucru pentru a coopera în vederea monitorizării. În acest sens, pentru că înțelegerea se referă la Marea Neagră, o zonă care este strategică pentru România, pentru că avem investiții, pentru portul Constanța e cel mai important port la Marea Neagră, România va participa la acest grup de lucru.

Prin infrastructură pe care o avem, radare, drone, poliția aeriană, dar și colaborarea cu Turcia și Bulgaria pe partea de deminare, vom colabora astfel încât acest acord să fie respectat pentru că o zonă sigură la Marea Neagră e un lucru bun pentru comerțul și dezvoltarea în această zonă”, a declarat Bolojan.

Ce s-a decis în CSAT

„România, ca țară vecină, cu cea mai lungă graniță terestră și maritimă cu Ucraina, este direct interesată de încheierea războiului.

Dorim ca Ucraina să se bucure de pace și să-și poată urma parcursul european, conform deciziilor adoptate la nivelul Uniunii Europene.

Sprijinul nostru pentru Ucraina va continua. Poziția României rămâne consecventă în ceea ce privește faptul că încetarea focului trebuie urmată de un acord de pace care să ofere garanții solide de securitate și să descurajeze orice agresiune viitoare a Rusiei. Cooperarea transatlantică este vitală în acest proces”, se arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale din România, de la încheierea ședinței CSAT de vineri, prezidată de Ilie Bolojan, la care s-a decis continuarea ajutorului pentru Ucraina.

„Acțiunile concrete ale țării noastre au ca obiectiv consolidarea contribuției europene la asigurarea securității Ucrainei, a regiunii noastre și a Europei Ca stat riveran la Marea Neagră, România urmărește cu maximă atenție toate discuțiile legate de armistițiu, monitorizarea acestuia și asigurarea siguranței navigației în zonă. România își va aduce contribuția la acțiunile de monitorizare, prin infrastructura sa și alte capabilități.

Concomitent cu acțiunile de implementare a înțelegerii de armistițiu, ne vom coordona strâns cu aliații din regiune și din NATO în ceea ce privește aspectele legate de securitatea și siguranța navigației la Marea Neagră. Întrucât aceste evoluții au impact și asupra Republicii Moldova, membrii Consiliului au discutat și despre sprijinul acordat în continuare pentru asigurarea viitorului european al acesteia”, conform sursei menționate.

Anterior, Bulgaria a propus crearea unui centru multinațional pentru a asigura siguranța navelor în partea de vest a Mării Negre.

Lucian și Daniel Advahov au oferit un spectacol de neuitat la vioară și acordeon. „Am văzut în voi mai mult decât viitorii Frații Advahov pe scenă…”

Lucian și Daniel pășesc pe urmele celebrului lor tată – Vasile Advahov. Pasionați de vioară și acordeon, copiii continuă drumul spre marile scene ale lumii cu muzica populară și cu instrumentele care i-au făcut cunoscuți în toată lumea pe frații Advahov. Au început de la „Românii au talent”, unde au reușit să câștige cei patru de DA, scrie stirileprotv.ro.​

Daniel are 14 ani și studiază acordeonul la Liceul Ciprian Porumbescu din Chișinău, atât muzică clasică, cât și muzică populară. Lucian studiază vioara la același liceu, cu accent pe muzica clasică.

Pe lângă instrumentele de bază, amândoi studiază pianul, iar Lucian face și canto. Tatăl și bunicii i-au ispirat să descopere folclorul și tradițiile strămoșești.

Cei doi sunt foarte buni prieteni, deși recunosc că se mai ceartă din când în când. Până în prezent, frații au cântat împreună, dar și separat, alături de orchestre de muzică populară și orchestre simfonice. De asemenea, au participat la concursuri atât în țară, cât și în străinătate, unde au obținut locuri de top. Le place să experimenteze împreună diverse stiluri muzicale.

Dacă ar câștiga concursul, ar dona banii unui orfelinat și unui adăpost de animale

Cel mai fericit moment din viața lor a fost atunci când părinții le-au adus acasă o cățelușă pe nume Jackie, care acum are șapte ani și este, fără îndoială, un membru drag al familiei.

Un alt moment important legat de Jackie a fost atunci când ea a adus pe lume patru cățeluși. Cel mai trist moment a fost când aceștia au crescut și au trebuit să plece fiecare la familia sa.

Visul fraților este să devină muzicieni profesioniști, să plece în turnee și să călătorească. 

Daniel, fratele mai mare, este pasionat și de sport. Adoră să meargă la schi. A învățat să gătească și de multe ori pregătește cina pentru familie. Lucian se poate mândri și cu talent actoricesc, iar în timpul liber învață să programeze un joc pe calculator. Băiatul adoră animalele, și, dacă ar putea, ar aduce acasă toate animalele fără adăpost pe care le întâlnește.

Au venit la Românii au talent cu dorința de a le demonstra copiilor de vârsta lor că pot învăța și în același timp se pot distra. Dacă ar câștiga, spun că în primul rând ar investi în instrumente de calitate. Restul banilor i-ar dona unui orfelinat și unui adăpost de animale.

Andra: „Pentru mine e un moment emoționant, pentru că am o colaborare foarte frumoasă cu orchestra Fraților Advahov și văzându-vă așa, cu acest moment, uite…sunt piele de găină. Bravo, copii!”

Mihai Bobonete: „Am văzut în voi mai mult decât viitorii Frații Advahov pe scenă…”

Dezastru în Myanmar după cutremur. Bilanțul morților a depășit 1.000, alte peste 2.000 de persoane au fost rănite

Junta militară birmană a declarat, sâmbătă, că un total de 1.002 de oameni au fost ucişi, 2.376 au fost răniţi şi 30 dispăruţi în urma cutremurului care a lovit vineri centrul Myanmarului, informează dpa şi EFE.

Regimul militar, care deţine puterea în Myanmar de la lovitura de stat din 2021, a publicat cifrele într-un comunicat difuzat pe canalul Telegram al serviciului naţional de radio şi televiziune (MRTV), după ce cu câteva ore mai devreme a raportat că aproape 700 de morţi s-au înregistrat numai în regiunea Mandalay, una dintre cele mai afectate de seism.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,7 a lovit centrul Myanmarului vineri, la o adâncime de 10 kilometri, a anunţat Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS). Seismul a fost urmat câteva minute mai târziu de o replică cu magnitudinea de 6,7.

Cutremurul au fost resimţit şi în Thailanda, unde există temeri că cel puţin 10 persoane au murit, dar şi în China, Vietnam şi Laos. Echipe internaţionale au început să sosească în Myanmar pentru a ajuta la eforturile de salvare.

Obţinerea de informaţii despre situaţia din Myanmar este o misiune dificilă, deoarece ţara se află într-o criză politică de când junta militară a preluat puterea în urma unei lovituri de stat în 2021.

Milioane de oameni au fost strămutaţi de luptele în desfăşurare.

Deputații au votat! Magazinele duty-free din aeroporturi și vămi nu vor mai fi!
Articolul anterior
Opt persoane reținute în urma perchezițiilor de ieri la Partidul ”Șor”
Articolul următor
Close menu