Râul Nistru, mai bogat cu peste două tone de pește: crap, cosaș, novac și alte specii

Râul Nistru a fost îmbogățit vineri cu peste două tone de pește! S-a făcut pentru prima oară în ultimii cinci ani, deși fluviul ar avea nevoie de asemenea sprijin mult mai des. Agenția de Mediu a revărsat în lacul de acumulare Dubăsari puiet de crap, cosaș, novac și alte specii.

Nistrul are nevoie de ajutorul cetățenilor și autorităților

2,5 tone de pește au fost aduse de la crescătorie din Telenești. Cantitatea este prea mică pentru suprafața lacului, de peste 6000 de hectare. Pentru a organiza mai intens popularea cu pește e nevoie de mai mulți bani, dar din bugetul statului au fost cu greu scoase 240 de mii de lei.

„Cantitățile de pește sunt calculate și în funcție de dimensiunile sectorului. Cantitatea necesară anuală pentru lacul de acumulare ar fi de vreo 23 de tone. Acum facem popularea cu 11% din cantitatea necesară, dar și asta este benefic”, a spus șeful Direcției monitorizarea resurselor naturale, Marius Caț.

Experții afirmă că popularea bazinelor acvatice e posibilă doar primăvara și vara, când condițiile climaterice sunt favorabile.

„Toamna, peștele dat are vârsta de o vară, așa se spune. El se revarsă în Lacul de acumulare Dubăsari și nu sunt cheltuieli pentru iernarea lui. E mai rentabil. El iese din iernare și trece la nutriția activă. Respectiv, există și sporul de greutate, a precizat șeful de laborator a Institutului de Zoologie, Dumitru Bulat.

Lacul a fost populat cu specii de crap, sânger, novac și cosaș, care combat înverzirea apei. Problema este că e prima acțiune de acest fel din ultimii cinci ani.

„Din păcate, pandemia care a năvălit, a condiționat negativ acest lucru. banii au fost returnați în bugetul de stat pentru alte necesități”, a mai precizat șeful Direcției monitorizarea resurselor naturale.

Și asta în timp ce starea bazinelor acvatice este deplorabilă. Poluarea apei, schimbarea regimului termic și braconajul sunt cele, care dăunează cel mai mult.

„Braconajul în special în zona Dubăsari persistă și lacul de acumulare este un loc mai vulnerabil. De la începutul acestui an, doar de către aparatul central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului au fost întocmite în jur de 350 de procese verbale”, a menționat șeful adjunct al Direcției control resurse piscicole, Ion Botnariuc.

Potrivit unui studiu al PNUD Moldova, influențează negativ asupra Nistrului și existența hidrocentralelor. În partea medie a râului de exemplu, adică între Naslavcea și până la rezervorul de apă din Dubăsari, au dispărut 19 specii de pește, iar alte 44 și-au redus populația.

„În trecut, pentru râurile noastre dacă erau caracteristice speciile migratoare, sturionul. Când i-ați văzut ultima dată? Erau numeroase. De asemenea, sabița. Practic, multe specii economic valoroase autohtone sunt incluse în Cartea Roșie”, a spus șeful de laborator al Institutului de Zoologie.

În ultimii ani, au scăzut de circa 40 de ori populațiile de crap, știucă sau șalău, iar alte specii au dispărut în totalitate. Scade și nivelul apei. Nistrul devine neprotejat. Razele solare pătrund mai ușor la adâncime, iar algele se dezvoltă mai activ. În consecință, râul „înverzește”.

Râul Nistru izvorăşte din Carpaţii ucraineni, dintr-un izvor de pe versantul de nord-vest al muntelui Rozluci, lângă satul Volcie şi se varsă în limanul Nistrului din Marea Neagră, la 35 km spre nord-vest de or. Odesa. Lungimea râului este de 1.362 km, iar suprafaţa bazinului este de 72.100 km2.

Nouă deputați au anunțat crearea grupului parlamentar „Victoria”

Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și lider al partidului „Renaștere”, a anunțat, astăzi, înființarea grupului parlamentar „Victoria-Победа”. În conformitate cu regulamentul Parlamentului, acest grup a fost constituit pentru a promova viziuni și obiective comune între deputații independenți și neafiliați, care nu sunt membri ai altor partide politice, scrie unimedia.info.

Grupul parlamentar „Victoria-Победа” este format din 9 deputați, printre care se numără Marina Tauber, Reghina Apostolova, Irina Lozovan, Vadim Fotescu, Denis Ulanov, Petru Jardan, Alexandr Suhodolskii, Alexandr Nesterovschii și liderul său, Vasile Bolea.

Grupul „Victoria-Победа” se angajează să aducă în prim-plan preocupările și nevoile cetățenilor, abordând diverse probleme sociale, economice și politice în cadrul legislativului. Prin unirea eforturilor acestor 9 deputați, grupul „Victoria-Победа” își propune să devină un actor influent în procesul decizional al Parlamentului Republicii Moldova și vor pleda pentru reforme și o guvernare mai transparentă și responsabilă.

”Astăzi anunțăm despre crearea grupului parlamentar ”Victoria- Победа”. În conformitate cu regulamentul Parlamentului, în vederea promovării unor viziuni și obiective comune, deputații independenți, cât și cei neafiliați, care nu fac parte din alte partide, pot constitui grupuri parlamentare din cel puțin 5 deputați.

Suntem 9 deputați care au sebsemnat și creat acest grup parlamentare.

Este vorba despre Marina Tauber, Reghina Apostolova, Irina Lozovan, Vadim Fotescu, Denis Ulanov, Petru Jardan, Alexandr Suhodolskii, Alexandr Nesterovschii și eu, Vasile Bolea”, a menționat deputatul Vasile Bolea.

Scandal în sportul moldovenesc! CNOS ar fi limitat numărul de antrenori pentru sportivii care vor reprezenta țara la Jocurile Olimpice de la Paris

Scandal în sportul moldovenesc după ce Compitetul Național Olimpic Sportiv ar fi anunțat că va permite câte un singur antrenor pentru doi luptători ai R. Moldova care vor reprezenta țara la Jocurile Olimpice de la Paris. Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS) dezminte acuzațiile precum că ar fi lansat inițiativa prin care, va fi un singur antrenor pentru doi luptători ai Republicii Moldova care vor reprezenta țara la Jocurile Olimpice de la Paris. Contactați de UNIMEDIA, reprezentanții comitetului au declarat că formula privind numărul de antrenori pentru fiecare probă a fost prezentată de comitetul organizatoric al Jocurilor Olimpice de la Paris. Totodată, președintele CNOS, Nicolae Juravschi, a refuzat să comenteze acuzațiile lui Ivan Gheorghiu, ex-secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC), calificându-le drept aberații, scrie unimedia.info.

colaj foto: noi.md

CNOS dezminte acuzațiile că ar veni din partea sa inițiativa privind numărul de antrenori pentru luptătorii care vor reprezenta Moldova la JO de la Paris și afirmă că formula privind numărul de antrenori pentru fiecare probă a fost creată de comitetul organizatoric al JO.

„Există o formulă clară, care limitează numărul de antrenori pentru fiecare probă. Formula a fost creată de comitetul organizatoric al JO de la PARIS, nu este adevărat că la Paris va merge un singur antrenor la 2 luptători”, a declarat, pentru UNIMEDIA, Eugen Draganov, persoana responsabilă de relațiile cu mass media a Comitetului Național Olimpic și Sportiv.

„Nicolae Juravschi nu dorește să răspundă la declarațiile și aberațiile lui Ivan Gheorghiu. În plus, lotul final pentru JO încă nu a fost definitivat. Numărul de antrenori depinde și de numărul total al delegației, cu cât mai mulți sportivi sunt calificați, cu atât mai mulți antrenori vor fi”, a mai precizat, pentru UNIMEDIA, Eugen Draganov.

Scandalul ar fi apărut după ce Compitetul Național Olimpic Sportiv ar fi anunțat că va fi un singur antrenor pentru doi luptători ai R. Moldova care vor reprezenta țara la Jocurile Olimpice de la Paris. Anunțul a fost făcut de Ivan Gheorghiu, ex-secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC), pe pagina sa de Facebook. În context, luptătoarea Anastasia Nichita, calificată la JO, a comentat: „Mă așteptam la diferite metode de dezorientare înainte de Jocurile Olimpice, dar chiar într-atât…”.

Parisul va găzdui Jocurile Olimpice după o pauză de 100 de ani. În acest an, la JO vor participa cel puțin 13 sportivi din R. Moldova, care s-au calificat deja. Cu acest prilej, Comitetul Național Olimpic și Sportiv a organizat o conferință de presă, în cadrul căreia au fost prezentați primii sportivi calificați la evenimentul care se va desfășura în Franța, începând cu 26 iulie.

Natalia Gordienko a strălucit pe covorul roșu de la Cannes: „M-am simțit o adevărată prințesă”

Natalia Gordienko a făcut senzație la Festivalul de film de la Cannes. Cu o apariție îndrăzneață și plină de stil, cântăreața a captat privirile tuturor pe covorul roșu într-o rochie roșie elegantă, ornamentată cu pene, scrie SHOK.md.

colaj foto: shok.md

Evenimentul, cunoscut pentru eleganța și prestigiul său, a găzduit o mulțime de celebrități și personalități importante din industria filmului. Natalia Gordienko a reușit să se evidențieze prin alegerea sa vestimentară elegantă.

Rochia roșie a artistei a fost o combinație perfectă de eleganță și senzualitate. Ornamentată cu pene, aceasta a adăugat un element de lux apariției sale.

„Momente de pe covorul roșu. Cu siguranță unul dintre cele mai memorabile momente din viața mea. M-am simți o adevărată prințesă”, a scris Natalia Gordienko.

Natalia Gordienko a confirmat încă o dată talentele sale multiple, reușind să fie în centrul atenției și să impresioneze într-un alt domeniu decât cel muzical.

Natalia Gordienko este o artistă din Republica Moldova născută la 11 decembrie 1987. Artist Onorat al Moldovei care a reprezentat Moldova la concursul Eurovision-2006 și Eurovision-2021. Natalia are un băiat pe nume Christian.

Kievul s-ar putea confrunta cu întreruperi de curent, apă și căldură din cauza atacurilor ruse, atenționează Kliciko
Articolul anterior
Jennifer Aniston a dezvăluit cum își aranjează părul în fiecare zi. Aproape un milion de fani au apreciat postarea actriței
Articolul următor