La început, orice relaţie este frumoasă, însă, din diverse motive, poate ajunge să se deterioreze, nemaiputând fi salvată. Chiar dacă fiecare cuplu este diferit, există câteva motive des invocate pentru solicitarea divorţului.
Comunicarea deficitară
Deşi ai putea crede că adulterul este cea mai întâlnită cauză care duce la divorţ, problemele de comunicare reprezintă motivul pentru care multe cupluri se despart, deoarece aceasta este un factor crucial în cadrul unui cuplu. De aceea, partenerii care nu sunt capabili să comunice eficient ajung să acumuleze resentimente şi frustrare, care vor afecta în mod negativ mariajul. Tonul ridicat al vocii, lipsa ascultării celuilalt, jignirile sau imposibilitatea de a dialoga ̶ căci te loveşti de un zid pot declanşa imediat un conflict. Pentru a îmbunătăţi comunicarea, partenerilor li se recomandă să se asculte cu atenţie, să aibă un ton calm şi să încerce să înţeleagă şi punctul celuilalt de vedere. „Comunicarea este importantă în orice tip de relaţie, dar cu atât mai mult în cadrul unei căsnicii. Dacă aceasta lipseşte, toate transformările, bucuriile, evenimentele pe care partenerii le trăiesc individual nu mai sunt împărtăşite, îi fac să se îndepărteze şi, în timp, toate acestea duc la nemulţumiri şi reproşuri“, afirmă psihologul Mădălina Mihaela Ţiriac.
Abuzurile
Acestea sunt de mai multe tipuri. De exemplu, o formă de abuz mascată, care are loc la nivel psihologic, este cea în care unul dintre parteneri este mereu tras la răspundere, chiar dacă nu există un motiv plauzibil, motivul fiind dorinţa de a domina şi de a controla totul. O altă formă de abuz este cea de ordin fizic, care nu ar trebui niciodată trecută cu vederea. În acest caz, singura soluţie este reclamarea cazului de violenţă domestică şi separarea de partener. „Când unul dintre parteneri are un comportament abuziv, relaţia nu mai este una de egalitate, iar partenerul abuzat va căuta resursele necesare pentru a ieşi din relaţie“, este de părere psihologul Mădălina Mihaela Ţiriac.
Neînţelegerile în privinţa banilor
Poate că zicala potrivit căreia „dragostea trece prin stomac“ nu se aplică în toate cazurile, însă discuţiile care apar pe seama banilor pot provoca, la un moment dat, ruptura în cuplu. Fie că este vorba de cum cheltuiţi banii, cum îi împărţiţi în casă sau cine câştigă mai mult, dacă acestea nu sunt gestionate la timp, consecinţele nu vor întârzia să apară. „Dacă partenerii nu au o perspectivă comună asupra stabilităţii financiare, tensiunile apărute, în timp, duc la distrugerea unei relaţii“, susţine specialistul. Pentru a soluţiona problemele, este indicat să se discute deschis şi cu calm despre acest subiect, pentru a găsiţi o variantă care să mulţumească ambii parteneri.
Lipsa intimităţii
În momentul în care intimitatea dispare, începe să apară separarea. Partenerii care nu mai au aceeaşi conexiune ca la început şi se simt, mai degrabă, ca doi străini, se pot distanţa atât de mult, încât şansele de a ajunge la divorţ cresc considerabil. Intimitatea nu se referă doar la cea fizică, ci la toate momentele care apropie un cuplu. „Deşi la începutul relaţiei partenerii sunt atraşi ca un magnet unul de celălalt, după ani de zile pot ajunge ca doi străini ̶ evită să îşi mai vorbească direct, să se mai atingă, să se mai bucure împreună sau să mai facă sex pentru că au pierdut conexiunea. Astfel apar insatisfacţia sexuală, incompatibilitatea şi respingerea partenerului care vor duce, în cele mai multe cazuri, la infidelitate“, menţionează psihologul Mădălina Ţiriac. În această situaţie, soluţia constă în implicarea activă a celor doi parteneri şi în încercarea de a se reapropia ̶ un exerciţiu care trebuie practicat zilnic.
Alegerea greşită a partenerului poate duce la divorţ, mai devreme sau mai târziu
Pentru a diminua, pe cât posibil, şansele ruinării mariajului trebuie să ţinem cont de anumite criterii când ne alegem partenerul. Este nevoie să îl cunoaştem bine înainte de a intra într-o relaţie, să ne identificăm nevoile şi să alegem din iubire, nu din teamă, o persoană matură, empatică, independentă, disponibilă emoţional şi responsabilă, cu care împărtăşim aceleaşi valori. Dacă, în timp, îți dai seama că relaţia nu merge în direcţia bună ̶ dispar comunicarea, afecţiunea, te simţi neglijat, dorinţele şi nevoile nu îţi sunt respectate şi de fiecare dată tu eşti cel care lasă cel mai mult de la el, acestea sunt semne clare că separarea poate fi o soluţie.