Legumele și fructele oferă vitamine, minerale și fitonutrienți esențiali, ce protejează celulele împotriva îmbătrânirii și sprijină funcționarea sistemului imunitar. Iată 6 ingrediente sănătoase care te vor ajuta să dai gust salatei și să beneficiezi mai mult în urma combinației de nutrienți esențiali.
1. Verdețuri
Orice salată are nevoie de o bază, pentru care foarte bune sunt verdețurile cu frunze cât mai închise la culoare, deoarece conțin mai multe fitochimicale, pe lângă vitaminele A și C, care susține sistemul imunitar prin proprietățile sale antibacteriene. În acest sens, spanacul conține mai multă vitamina E decât orice altă legumă, dar foarte bune sunt și salata kale și loboda, care sunt bogate în folați, luteină și zeaxanthin.
2. Ouă
Ouăle oferă senzația de sațietate și conțin proteine. Ouăle sunt o alegere excelentă într-o dietă sănătoasă și echilibrată. Pe lângă faptul că sunt o sursă de proteine, ele conțin și vitamine și minerale. Adăugarea unui ou fiert în orice salată de crudități va spori valoarea nutritivă a mesei și absorbția vitaminelor liposolubile la nivelul intestinului.
3. Citrice
Lămâile, rodiile, lime-urile, portocalele și restul citricelor sunt bogate în antioxidanți și vitamina C, fiind perfecte în salate. Acestea te fac mai puțin predispusă la infecții și pot fi folosite ca toppinguri sau dressinguri.
4. Ardei gras roșu
Dacă vrei într-adevăr să sporești cantitatea de vitamina C pe care o consumi, pe lângă citrice, poți adăuga ardei gras, de preferat roșu, deoarece are de două ori mai multă vitamina C decât portocalele, conține vitamina E și beta-caroten, toate având un rol foarte important în fortifierea imunității. De asemenea, ardeiul promovează înmulțirea celulelor albe, care au un rol important în protejarea împotriva microbilor.
5. Nuci
Nucile vor adăuga o textură crocantă salatei tale și sunt pline de nutrienți. Ele conțin vitamina E, care îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar prin activarea celulelor T și mai conțin acizi grași omega-3, cu proprietăți antiinflamatorii.
6. Fructe de pădure
Dacă vrei să adaugi un pic de dulceață salatei tale și o doză importantă de antioxidanți, poți pune o mână de fructe de pădure, precum zmeură, mure, afine sau căpșuni, care sunt bogate în fitonutrienți și vitamine. Afinele conțin și pterostilben, un fitonutrinet dovedit eficient în lupta cu multe boli.