Femeile din Moldova vor fi identificate și notificate automat privind efectuarea screening-ului de col uterin

Femeile din Moldova vor fi identificate și notificate automat privind efectuarea screening-ului de col uterin prin intermediul unui sistem informațional automatizat „Registrul de screening cervical”.

Femeile vor fi notificate automat privind efectuarea screening-ului cervical

Registrul va oferi posibilitatea să urmărească fiecare caz în mod organizat și va contribui la identificarea etapei de pre-cancer sau cancer la paciente, transmite IPN.

Femeile eligibile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 ani urmează să ajungă la tratamentul necesar în limita unor termeni prestabiliți. 

Despre aceasta a anunțat medicul ginecolog Diana Văluță, șefa Unității de Coordonare a Implementării Screening-ului de Col Uterin, Institutul Mamei și Copilului.

În cadrul evenimentului de prezentare a rezultatelor Maratonului virtual „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!”, medicul a menționat că registrul se bazează pe sistemul informațional al asistenței medicale primare unde toată populația este introdusă conform listelor medicilor de familie. 

Fiecare femeie eligibilă va fi anunțată prin intermediul unui apel telefonic, sms sau prin rețele de socializare. În discuție cu medicul de familie, pacienta va anunța decizia sa privind modalitatea de invitație la screening de col uterin. Screening-ul va fi efectuat o dată la trei ani, atunci când persoana este testată negativ. În cazul în care rezultatul este pozitiv, femeia va fi chemată o dată la șase luni sau mai des.

„Am intrat în faza de implementare a programului. Noi instruim medicii de familie să utilizeze acest instrument. Am reușit să învățăm asistența medicală primară din Chișinău, continuăm în teritoriu. Atunci când vom familiariza toate instituțiile medicale cu acest instrument, mecanismul va deveni funcțional pentru femeile noastre. Ne-am propus termeni de implementare a mecanismului de la jumătate de an până la 12 luni”, a explicat medicul.

Natalia Plugaru, reprezentanta adjunctă a Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), a menționat importanța prevenirii cancerului de col uterin și încurajării femeilor de a face testul citologic în scop profilactic. Prin intermediul Maratonului virtual „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!” desfășurat recent în Moldova a fost făcut un apel către femei ca ele să facă testul și să informeze din surse veridice.

Reprezentanta UNFPA Moldova a spus că mai există provocări în rândul femeilor și frica de rezultatul testului. 

„Noi ne-am dorit să transmitem prin mesaje simple informații către femei ca să meargă și să facă acest screening. Indiferent de rezultatul primit, pozitiv sau negativ, ele trebuie să fie sigure că la etapele pre-canceroase acest lucru poate fi tratat. Noi vom continua să investim în sistemul de sănătate, pentru că este important să menținem calitatea serviciului, vom investi în echipament, în calitatea prelevării, în specializarea medicilor, în sistemul de colectare a datelor și în monitorizare”, a spus ea.

Natalia Plugaru a afirmat că prin intermediul partenerilor și mass-media campania de informare va continua, mai ales în mediul rural. 

„Aceasta campanie ne-a arătat că femeile din mediul rural fie nu au acces la sursele de informație, fie se află în zone mai distanțate de unitățile medicale. Ele sunt cele mai vulnerabile în acest sens. Este important să ajungem la aceste femei cu informație și mesajul necesar ca să-și facă testul citologic și să prevină cancerul de col uterin”, a conchis reprezentanta UNFPA Moldova.

Anual, în Republica Moldova, cu stări pre-canceroase ale colului uterin sunt diagnosticate 600-700 de femei, iar 300–350 de femei primesc diagnosticul de cancer cervical.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Facturile la gaz și electricitate „se dublează aproape în toate capitalele europene”. Care sunt orașele cu cele mai mari costuri
Articolul anterior
Parlamentul de la Chișinău va adopta o lege antioligarhică
Articolul următor