Reacția Președinției după ședința, în toiul nopții, la care s-ar fi discutat despre demiterea mai multor miniștri

La ședința de duminică seara, desfășurată la Președinție, s-a discutat îmbunătățirea performanțelor unor ministere, anunță PAS. Deputații fracțiunii și miniștrii au discutat inclusiv cu Maia Sandu, anunță PAS.

„În contextul informațiilor apărute în presă, fracțiunea parlamentară PAS anunță că ieri a avut loc o ședință a deputaților din majoritatea parlamentară cu președintele Republicii Moldova și cu prim-ministrul. În contextul șantajului energetic împotriva Republicii Moldova pus la cale de Rusia și a încercărilor grupării hoției și războiului de a crea haos în țară, au fost discutate soluțiile care vor fi adoptate în cel mai scurt timp pentru a asigura liniștea și pacea în țară. S-a discutat și despre modul în care poate fi îmbunătățită performanța unor ministere. Deciziile luate vor fi anunțate în cel mai scurt timp”, anunță formațiunea.

Duminică, în spațiul public se vehicula că Guvernul ar urma să demisioneze in corpore, iar noul cabinet să fie format de Dorin Recean. Primul care a abordat subiectul a fost Jason Jay Smart, corespondent Kiyv post și politolog american cu legături în Republica Moldova.

La scurt timp, la Președinție s-au adunat mai mulți membri ai PAS la o ședință, iar după ora 22:00 Radu Marian a spus presei că informațiile apărute în spațiul public despre schimbarea cabinetului de miniștri sunt zvonuri, însă nu a exclus remanierile.

Luni dimineața, Sorina Ștefârță, purtătoare de cuvânt a șefei statului, comunica pentru bani.md că instituția a găzduit o ședință a formațiunii. De ce a trebuit să se desfășoare acolo întrunirea, deși Maia Sandu nu mai este membră a partidului, iar alte fracțiuni nu au fost invitate, nu se cunoaște.

sursa: www.realitatea.md

Premierul Dorin Recean pleacă la Bruxelles săptămâna viitoare. Se va întâlni cu șeful diplomației europene Josep Borell

Dorin Recean pleacă la Bruxelles săptămâna viitoare, alături de o delegație din care face parte și viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov. Oficialii moldoveni vor participa la cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Consiliul se va întruni marți, 21 mai.  Conform Biroului Integrare Europeană, reuniunea va fi co-prezidată de șeful diplomației europene Josep Borell și prim-ministrul Moldovei Dorin Recean, iar la întrunire va participa și Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

„La Bruxelles va fi discutată evoluția relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, prin prisma implementării Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, precum și mersul pregătirilor pentru deschiderea formală a negocierilor de aderare”, informează Biroul pentru Integrare Europeană.

Agenda cuprinde discuții despre dialogul politic și reforme, justiția, libertatea și securitatea, colaborarea și convergența în domeniul politicii externe şi de securitate, precum și cooperarea economică și sectorială, în prim-plan fiind domeniul energetic și cel al comerțului.

Autoritățile de la Chișinău mai anunță că vor fi semnate Parteneriatul în domeniul de Securitate și Apărare RM-UE și Acordul privind participarea Republicii Moldova în Programul pentru Ocupare și Inovații Sociale (EaSI), care va permite accesarea de fonduri pentru implementarea politicilor sociale.

Piața locuințelor, din nou în declin. Vânzările de apartamente au scăzut

Agenții imobiliari susțin că vânzările de apartamente în ultimele două luni sunt în scădere cu aproximativ 20 la sută decât se așteptau.

Cauza principală rămâne războiul, dar și deoarece construirea de noi blocuri e în stagnare, care la rându-i a generat prețuri exagerate. Managerii speră ca situația să se revigoreze pe parcursul verii, când ar urma să fie date în exploatare mai multe locuințe noi și ar urma să fie relansat Programul „Prima Casă”, transmite tv8.md.

Unele dintre cauzele principale ale declinului pieței imobiliare este oferta mică de locuințe, prețurile excesiv de mari, dar și frica de a investi din cauza situației incerte legată de războiul din Ucraina.

Unii manageri se așteptau să dea lovitura de Paște, dar revenirea moldovenilor acasă de peste hotare nu a schimbat în mare parte lucrurile, spun managerii. 

În această vară se așteaptă să fie date în exploatare mai multe apartamente în complexele noi, asta va duce la revigorarea vânzărilor. Totodată, salvarea situației de pe piață ar putea fi și relansarea Programului „Prima Casă”, anunțat recent de Guvern. Citește tot articolul pe tv8.md.

Preşedinta Georgiei îi cere președintelui Franței să vină la Tbilisi

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, care s-a opus prin veto legii criticate a „influenţei străine”, i-a cerut sâmbătă preşedintelui francez, Emmanuel Macron, să vină la Tbilisi pentru a „scoate definitiv Caucazul (…) de sub influenţa rusă”, notează AFP.

„Să vină!”, a cerut ea, referindu-se la liderii Uniunii Europene.

„Emmanuel Macron mi-a promis practic încă de la alegerea mea, în 2018, că va veni. Trebuie să o facă înainte de începerea campaniei electorale (pentru alegerile legislative din Georgia) în septembrie”, a spus preşedinta, în conflict deschis cu guvernul, într-un interviu pentru jurnalul La Tribune Dimanche.

„Că Franţa nu este prezentă este o aberaţie. Spun asta în termeni foarte clari. I-am scris preşedintelui Macron, îl aştept pentru ziua independenţei Georgiei, 26 mai”, a spus Salome Zurabişvili, care este fost diplomat francez, scrie Agerpres.

„Nu este numai Georgia este în joc, ci este vorba de eliberarea definitivă a Caucazului de mentalităţile jugului sovietic şi influenţei ruse”, a subliniat ea.

Preşedinta pro-europeană a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii care a suscitat proteste masive în această ţară din Caucaz. Dar partidul la putere, „Visul Georgian”, dă asigurări că dispune de suficiente voturi în Parlament pentru adoptarea definitivă a textului.

Detractorii legii votate marţi o văd ca pe o încercare de a deturna Georgia de Europa pentru a o antrena spre Rusia. NATO, Comisia Europeană şi ONU au condamnat-o.

Legea impune ONG-urilor sau media a căror finanţare provine în proporţie de peste 20% din străinătate să se înregistreze ca „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine” şi să se supună unui control administrativ.

„Nimeni aici nu vrea să intre într-o confruntare cu Rusia. Este foarte important pentru viitorul Europei, inclusiv pentru o Europă a securităţii. Aici este Marea Neagră, zonă de tranzit energetic şi de comunicaţii”, a ţinut să adauge şefa statului.

Veto-ul prezidenţial „nu va schimba nimic. Cu toate acestea, este foarte important. (…) Sunt într-un fel vocea acestei societăţi care spune nu acestei legi”, a explicat ea.

Georgia, fostă republică sovietică, este candidat oficial la aderarea la UE din decembrie 2023 şi aspiră, de asemenea, să devină membru al NATO.

Salome Zurabişvili a făcut însă apel la calm. „Nimeni aici nu vrea să se îndrepte spre instabilitate”, a asigurat ea.

„Legea va fi adoptată (…). Nu putem continua să manifestăm. Să luăm notă şi să trecem la următoarea fază. Într-o democraţie, la urne trebuie decis viitorul”, a mai spus preşedinta Georgiei.

Comandant rus lovit de soldații revoltați, după ce i s-a suflat fum de țigară în față. ”Te nenorocesc chiar acum, îți zboară capul!”
Articolul anterior
Un ucrainean care ar fi ucis un om și i-a aruncat cadavrul într-o fântână din Grătiești, extrădat în Moldova
Articolul următor