Locuitorii din Crimeea vor fi la fel de fericiți să întâmpine armata ucraineană precum cei din Herson, susțin tătarii din peninsulă

Locuitorii din Crimeea vor fi la fel de fericiți să întâmpine armata ucraineană precum cei din Herson, afirmă Eskender Bariev, un membru al Mejlis, legislativul tătarilor din Crimeea, citat de revista The New Voice of Ukraine.

Politicianul tătar afirmă că în Crimeea locuiesc trei categorii de oameni. Prima este alcătuită din locuitorii pro-ucraineni, care nu au dispărut nici la 8 ani după anexarea ilegală a peninsulei de către Moscova în 2014, transmite Hotnews.

Potrivit acestuia, a doua categorie este formată din colaboratori.

„Aceștia sunt cetățeni ai Ucrainei care au început să susțină acțiunile Federației Ruse și acțiunile sale pe teritoriul Ucrainei, așa-zisa ‘operațiune militară specială’”, afirmă acesta cu privire la invazia declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie.

„Dar poziția lor se schimbă constant. Pe de-o parte există colaboratori care vor fugi din Crimeea. Iar apoi sunt colaboratorii care vor spune ‘am lucrat aici, acum vom lucra pentru Ucraina’”, afirmă Bariev.

A treia categorie de locuitori ai Crimeii sunt cetățenii ruși care locuiesc în peninsulă, Bariev afirmând că numărul acestora a ajuns să fie de 2,5 ori mai mare decât al întregii populații tătare din peninsulă.

„Peste 600.000 de ruși au sosit. Ei au încălcat dreptul internațional, au venit ilegal (…) când vor auzi că Forțele Armate Ucrainene se apropie de granițele Crimeii ei vor începe să plece mai activ, după părerea mea. Ei nu vor rămâne în Crimeea”, mai spune el.

Rusia a început să ocupe Crimeea în martie 2014, mulți dintre locuitorii pro-ucraineni ai peninsulei fugind din regiune în timp ce Moscova a început să își mute aici proprii cetățeni.

Peninsula a fost folosită pentru invadarea sudului Ucrainei în timpul primelor zile ale războiului însă forțele de invazie nu au reușit să ocupe orașele strategice Nikolaev și Odesa.

Orașul Herson, singura capitală regională pe care armata rusă a reușit să o cucerească de la declanșarea războiului, a fost eliberat vinerea trecută de forțele Kievului, la două zile după ce ministerul Apărării de la Moscova anunțase că își va retrage trupele de pe malul vestic al Niprului.

Deși are relații apropiate cu Moscova, Turcia nu recunoaște anexarea Crimeii de către Rusia din cauza situației etnicilor tătari musulmani, care se opun ocupației rusești.

Imediat după anexarea de către Moscova în 2014, tătarilor din Crimeea li s-a cerut să evacueze o parte a zonelor în care locuiau pentru a fi strămutați într-o altă parte a peninsulei.

Președintele turc Recep Erdogan a cerut în luna septembrie ca Rusia să returneze Ucrainei teritoriile ocupate dacă își dorește o pace durabilă.

Stema Moldovei și portretul lui Ștefan cel Mare, pe ținuta spectaculoasă a reprezentantei țării noastre la Miss Universe 2024

Prima reprezentantă a Republicii Moldova la Miss Universe 2024, Djulieta Calalb, a defilat într-un costum absolut superb pe podium. Ținuta avea elemente ale stemei țării și portretul lui Ștefan cel Mare. Tânăra a spus că ținuta pe care a ales-o reprezintă forța și eleganța femeilor moldovence și a dezvăluit unde a fost creată, informează unica.md. 

Pe 16 noiembrie, în Mexic s-a desfășurat finala concursului internațional „Miss Univers 2024”. Pentru prima dată în istoria țării, Moldova a fost reprezentată în acest concurs, de o tânără din Chișinău, Djulieta Calalb, care a atras atenția publicului prin originalitatea și simbolismul ținutei sale. 

”Costumul național este un omagiu adus tradițiilor profunde și frumuseții Moldovei. Reprezintă forța și eleganța femeilor moldovence, prin broderii complicate de roșu și auriu, care păstrează măiestria transmisă din generație în generație. Trandafirii roșii de pe rochie simbolizează frumusețea, dragostea și legătura strânsă cu natura, iar motivele geometrice amintesc de bogatul nostru folclor.
Acest costum, pe care îl consider cel mai frumos prezentat vreodată de o moldoveancă pe scena internațională, a fost creat în România, într-un proces rapid și solicitant, cu probe la București, dar efortul a meritat pe deplin.”, scrie tânăra.

VIDEO AICI!

Djulieta Calalb a fost încoronată Miss Universe Moldova în luna octombrie.

Coroana Miss Universe 2024 a fost câștigată de o tânără din Danemarca. Victoria Kjaer Theilvig, de 21 de ani, a fost aleasă din 130 de concurente.

Ministrul Apărării, despre drona rusească care a speriat Chișinăul după ce a căzut lângă Port Mall

Republica Moldova. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spulberă misterul în cazul dronei rusești depistată în Chișinău. Oficialul menționează că modelul găsit în capitală este similar celor care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova în ultimele săptămâni, scrie evz.ro.

Nosatîi: Toate dronele sunt de același model

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spune că toate dronele depistate în Republica Moldova sunt de același model. Primele aparate de zbor au rătăcit ținta în timpul raidului rusesc masiv, care a avut loc pe 10 noiembrie în Ucraina.

În ceea ce privește drona depistată lângă un mall din capitală, oficialul a explicat că „dronele de modelul respectiv pot parcurge în jur de 1300 km”. Respectiv, nu există impedimente tehnice ca acestea să traverseze teritoriul Ucrainei pentru a ajunge în Republica Moldova.

Fără a da prea multe detalii, Nosatîi a anunțat că autoritățile planifică procurarea a două sisteme de detectare și distrugere a dronelor.

„Examinăm posibilitatea achiziţionării de noi sisteme care să ne permită să identificăm dronele şi să avertizăm în timp util populaţia. Când va fi posibil, voi da mai multe informaţii, dar fără multe detalii, întrucât inamicul le poate folosi împotriva noastră”, a spus ministrul.

Pentru a-şi proteja spaţiul aerian și teritoriul, Republica Moldova are nevoie de trei radare autopropulsate, dar și trei radare capabile să detecteze ţinte balistice, a completat Nosatîi.

Premierul Recean calmează spiritele

Premierul Dorin Recean a comentat subiectul pentru TV8. Oficialul a subliniat că dronele rusești nu sunt periculoase pentru că ar putea exploda. Acestea sunt periculoase pentru că ar putea cădea peste locuințe sau oameni.

„Dronele rusești care cad sunt de tipul celor care însoțesc dronele cu explozibil, cum ar fi dronele Shahed. Menirea lor este să fie acolo și să inducă în eroare mijloacele de apărare antiaeriană”, a menționat premierul,

Recean susține că populația nu trebuie să intre în panică, dar să-și păstreze vigilența.

„Republica Moldova a început să-și crească capacitatea de apărare. Noi am început să ne dezvoltăm sistemul de apărare împotriva celor mai periculoase mijloace aeriene: rachetele balistice, rachetele de croazieră, avioanele, alte tipuri de bombe și muniții care au o masă de explozibil mult mai mare”, a conchis Recean.

80 de copii din 22 de familii din programele CCF Moldova vor primi lemne de foc pentru perioada rece a anului

CCF Moldova în parteneriat cu EBA – Asociația Businessului European lansează campania ”Dăruiește căldură”, ce are drept scop sprijinirea a 80 de copii din 22 de familii.

Campania este lansată în cadrul Săptămânii Naționale a Bunătății, desfășurată pentru al patrulea an consecutiv de Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei, din care fac parte peste 50 de ONG-uri, printre care și CCF Moldova. 

Mesajul organizației noastre – Copil, Comunitate, Familie duce în prim-plan o idee esențială: binele, bunătatea și implicarea socială nu sunt doar alegeri frumoase, ci acțiuni necesare pentru viitorul nostru comun. 

„Săptămâna aceasta, ne dorim să aducem mai aproape de fiecare cetățean conștientizarea importanței responsabilității sociale. Este momentul să reflectăm asupra angajamentului nostru față de mediu, față de comunitate și față de oamenii din jurul nostru. Responsabilitatea socială nu este doar o opțiune, ci o datorie a fiecăruia dintre noi, pentru că de ea depinde o societate mai echitabilă și mai unită”, a menționat Tatiana Codreanu, director fundraising CCF Moldova.

Campania “Dăruiește Căldură” este demarată în parteneriat cu Asociația Businessului European. Această campanie își propune să ofere sprijin concret pentru cei care au cea mai mare nevoie în această iarnă. Vom ajuta 80 de copii din familiile cu posibilități reduse, oferindu-le lemne pentru a trece mai ușor prin frigul de afară. Împreună, putem strânge resursele necesare pentru a aduce căldură nu doar în casele celor care au nevoie, ci și în sufletele lor, oferindu-le un Crăciun mai bun și mai sigur! Apelul nostru este adresat tuturor agenților economici, precum și persoanelor fizice.

Haideți în această săptămână să răspândim spiritul filantropiei în întreaga țara, pentru că: Bunătatea începe cu tine!

Scumpirea curentului îi face pe cetățeni să renunțe la electrocasnice
Articolul anterior
Autoritățile Republicii Moldova întreprind eforturi pentru a scăpa de dependența de Gazprom
Articolul următor