Autoritățile Republicii Moldova întreprind eforturi pentru a scăpa de dependența de Gazprom

Ar putea fi ultima iarnă în care Kremlinul şantajează energetic Republica Moldova. Este declaraţia deputatului PAS, Dumitru Alaiba, care dă asigurări că autorităţile vor identifica alternative la gazul rusesc. Alaiba a mai sugerat că, din 2023, Republica Moldova nu va mai avea nevoie de un contract cu Gazprom. Şeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a reacţionat rapid la declaraţiile lui Alaiba şi spune că acordul cu gigantul rus nu poate fi reziliat atât de uşor.

Gazprom, la rampă. A dezvăluit de ce nu livrează tot volumul de gaze  naturale Moldovei. Amenință cu sistări totale - Realitatea.md

DUMITRU ALAIBA deputat, PAS: „Depunem toate eforturile ca această iarnă să fie ultima în care Kremlinul ne poate șantaja energetic pentru că începând cu anul viitor această presiune să aibă eficienţă zero. Anul acesta e primul în care Republica Moldova şi-a făcut deja rezerve pentru perioada rece de gaze naturale. O să diversificăm sursele de energie. O să migrăm la alte surse decât gazele naturale. O să trecem la regenerabile într-o măsură tot mai mare”.

La scurt timp de la declaraţia deputatului PAS, a urmat şi reacţia şefului Moldovagaz. Vadim Ceban i-a reamintit lui Dumitru Alaiba că „Moldovagaz” și „Gazprom” au semnat un contract pe un termen de cinci ani.

REACŢIA ŞEFULUI MOLDOVAGAZ, VADIM CEBAN: „Contractul poate fi reziliat, poate fi condiționat doar de normele stabilite și în conformitate cu anumite proceduri. Conform regulilor pieței energetice a Republicii Moldova, furnizorii și consumatorii au dreptul de a schimba furnizorul principal în cazul în care condițiile pieței sunt mai atractive decât cele ale aprovizionării Gazprom”.

Deputatul PAS mai admite că, în plină iarnă, ne-am putea pomeni fără gaz de la Gazprom, din acest motiv Republica Moldova trebuie să devină independentă din punct de vedere energetic, mai spune Alaiba.

DUMITRU ALAIBA deputat, PAS: „Fix aşa cum lasă în beznă o ţară întreagă – Ucraina, aruncând rachete peste infrastructura energetică, eu cred că nu trebuie să excludem şi un scenariu mai sumbru pentru noi atunci când în mijloc de iarnă să ne închidă în general gazul”.

Între timp, situaţia în domeniul electroenergetic din Republica Moldova se ameliorează. Deficitul de curent a scăzut semnificativ, de la 33%, cât era la începutul lunii, până la 4-5%, în prezent. Peste 80 la sută de electricitate este importată din România.

SERGIU APARATU director, Moldelectrica: „La moment deficitul în sistemul electroenergetic este de 4%, care e acoperit prin ajutorul de avarie din România. Activarea sau neactivarea lui depinde se situaţia în timp real. Avem o cotă mai mare care putem să o importăm pe contracte comerciale. Noi acum avem posibilitatea să acoperim până la 500 MW consumul malului drept prin contractele comerciale de pe piaţa OPCOM”.

În luna octombrie, consumul de gaze naturale în Republica Moldova s-a redus cu 57%, iar cantitatea de energie electrică cu 14 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a anunţat acum o săptămână Ministerul Infrastructurii.

sursa: www.tvrmoldova.md

Marocul a trimis Spania acasă. Africanii merg în sferturi la FIFA 2022

Marocul s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Qatar, după ce a trecut dramatic de Spania, la loviturile de departajare, informează Gazeta Sporturilor. Ibericii au ratat toate penalty-urile, iar tabela s-a închis la 3-0.

Maroc se califică în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Qatar! Spania, eliminată la loviturile de departajare pentru a doua oară consecutiv.

Maroc a învins-o pe Spania la loviturile de la 11 metri cu 3-0. Bono este erou. Africanii trimit acasă naționala lui Luis Enrique.

Proteste violente la Salonic şi Atena, după ce un băiat rrom a fost împuşcat de poliţie

Membri ai comunităţii rrome din Grecia au ieşit, marţi, pe străzile din Salonic pentru a protesta după ce un băiat rrom de 16 ani a fost împuşcat de un ofiţer de poliţie care îl urmărea pentru un presupus furt de benzină.

proteste salonic atena

Protestatarii au aruncat pietre către biroul din Salonic al Parchetului grec, în contextul în care ofiţerul de poliţie respectiv a compărut în faţa instanţei pentru a răspunde acuzaţiei de tentativă de omucidere, conform DPA.

Presa elenă a difuzat imagini în care forţele de ordine încercau să disperseze mulţimea furioasă.

Băiatul de etnie rromă a fost împuşcat în zona capului şi se află internat, în stare gravă.

Potrivit informaţiilor preliminare din anchetă, el îşi alimentase automobilul cu benzină în valoare de 20 de euro, după care a plecat fără a plăti.

Cotidianul Kathimerini a relatat că ulterior băiatul a condus periculos maşina în timp ce era urmărit de poliţişti pe motociclete.

După ce automobilul a fost oprit, un ofiţer de poliţie, în vârstă de 34 de ani, a tras un glonţ care a trecut prin geamul lateral şi prin tetieră şi a lovit capul băiatului.

Demonstraţii au avut loc şi la Atena, membrii comunităţii rrome acuzând autorităţile de discriminare.

Aceste acţiuni de protest au avut loc în ziua când se împlinesc 14 ani de la împuşcarea mortală a lui Alexandros Grigoropoulos (15 ani), în timpul unei operaţiuni a poliţiei. Poliţistul implicat în acel caz a fost ulterior condamnat pentru omucidere.

sursa

Cristiano Ronaldo, lăsat pe bancă la meciul cu Elveția. Explicația selecționerului portughez

Cristinao Ronaldo a fost lăsat pe bancă de selecționerul portughez Fernando Santos la meciul cu Elveţia, din optimile Cupei Mondiale din Qatar.

Cristiano Ronaldo

RTP şi SIC sunt cele două posturi TV din Portugalia care au anunţat primele că atacantul Cristiano Ronaldo ar începe meciul cu Elveţia pe banca de rezerve. Selecţionerul Fernando Santos nu ar fi digerat ieşirea lui CR7 după înlocuirea din meciul cu echipa Coreei de Sud şi i-a luat acestuia banderola de căpitan, care va ajunge pe braţul lui Pepe, celălalt veteran al echipei lusitane, scrie News.ro.

Santos a declarat înainte de meci că decizia de a îl lăsa rezervă pe Ronaldo nu este o pedeapsă, ci „o opțiune strategică”.

„Nicio legătură, subiectul acela este închis. A fost o opțiune strategică, pe care o pregăteam de câteva zile pentru acest joc, cu mutări diferite. O opțiune strategică, nimic mai mult de atât. Este un profesionist exemplar și dacă va trebuie să intre pe teren, va ajuta foarte mult Portugalia”, a spus Santos, potrivit Record.pt.

Gonçalo Ramos, atacantul de 21 de ani al Benficăi, i-a luat locul lui Cristiano Ronaldo în primul 11, la meciul cu Elveția.

Este pentru prima oară după Euro 2004 când Cristiano Ronaldo lipseşte din echipa de start a unui meci decisiv al echipei Portugaliei, în afara cazurilor când a fost accidentat sau suspendat.

sursa

Locuitorii din Crimeea vor fi la fel de fericiți să întâmpine armata ucraineană precum cei din Herson, susțin tătarii din peninsulă
Articolul anterior
Un soldat rus deghizat în localnic a fost arestat în Herson
Articolul următor