Medicul care a plecat din Rusia, pleacă și din Moldova: ”Am obosit! După 4 luni de luptă stupidă – o valiză, o gară și țara următoare”

Un tânăr medic din orașul Krasnodar, care s-a mutat în Moldova cu intenția de a-și găsi un loc de muncă și de a învăța limba, pleacă din țară după o „luptă stupidă” cu reglementările Ministerului Sănătății.

DoctorAlexEat, terapeut și student absolvent – așa se prezintă pe rețeaua de socializare – a postat regulat videoclipuri pe TikTok cu povești despre călătoria și viața sa în Moldova. Într-unul dintre cele mai recente videoclipuri, acesta și-a cerut scuze pentru absența îndelungată, explicând-o prin nevoia de a conștientiza tot ceea ce se întâmplă.

Point.md, citat de stiri.md scrie că medicul a citat celebra frază a lui Boris Elțin „Sunt obosit, plec” și a spus că pleacă din Moldova pentru un loc de muncă în care să poată lucra după specialitatea sa. „După 4 luni de luptă stupidă – o valiză, o gară și țara următoare”, a spus el.

Medicul a continuat să descrie exact cu ce a avut de-a face. Explicând alegerea Moldovei ca loc de reședință, tânărul specialist a remarcat că căuta o țară în care să fie înțeles, în care să aibă suficiente resurse financiare și în care să-și poată găsi un loc de muncă.

„Am fost indus în eroare de informațiile de pe internet – sunt foarte limitate – despre muncă. Adică se pare că există o recunoaștere reciprocă a diplomelor și o lipsă frenetică de medici”, a menționat el, adăugând cu regret că a greșit când s-a axat pe această informație, deși „posturi medicale vacante nu sunt doar multe, ci sunt un număr foarte mare” în toată Moldova.

Potrivit lui, un loc de muncă într-o clinică privată pentru un medic rus a fost găsit chiar a doua zi, iar apoi a urmat traducerea diplomelor și a altor documente, certificarea acestora de către un notar și trei luni de așteptare a unei scrisori din partea Ministerului Sănătății.

După ce a primit răspunsul, medicul Tiktoker a fost extrem de surprins. S-a dovedit că va trebui să plătească aproape 10.000 de euro pentru doi ani de studii în sistemul sanitar din Moldova. 

„Costul educației și potențialul salariu – nu sunt deloc compatibile! Plătește 10.000 de euro pentru a primi 10.000 de lei?”, s-a mirat acesta.

Cetățenii moldoveni care au studiat în străinătate nu sunt supuși unor reguli atât de stricte, iar un originar din Rusia ar fi mulțumit de o abordare similară. În decursul povestirii sale, el și-a exprimat recunoștința față de deputatul din Parlamentul Republicii Moldova, Radu Marian, pentru că a încercat să-i acorde asistență. Drept urmare, medicului i s-a explicat: este imposibil să-și rezolve problema din cauza legilor țării care acționează conform standardelor europene.

„Desigur, înțeleg totul perfect, dar având o lipsă nebună de personal!… Am un număr uriaș de cunoștințe care s-au întors în Moldova și au plecat aici – analiști de afaceri, specialiști IT, ingineri… Oameni, pentru a căror cunoștințe se plătește foarte mult, au plecat din Moldova. Care reguli și legi europene, când țările se luptă acum pentru specialiști, se luptă pentru creier și creează condiții pentru specialiști?”, este surprins migrantul.

În concluzie, el a spus că pleacă miercuri din Chișinău, însă nu a menționat destinația. Medicul și-a exprimat din nou regretul față de soarta Moldovei și a instituțiilor sale medicale.

Accident tragic la Cimișlia! Un șofer de 24 de ani a murit pe loc, după ce s-a răsturnat cu mașina

O persoană a murit, iar alta a ajuns la spital, după ce mașina cu care se deplasau a derapat de pe traseu și s-a răsturnat. Tragedia a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 01:00, la intrarea în satul Mihailovca, din raionul Cimișlia, sscrie PulsMedia.MD.

Potrivit surselor, în accident a fost implicat un automobil de marca Dacia, la volanul căruia se afla un șofer originar din localitatea Baimaclia, din raionul Căușeni, carea avea în calitate de pasageră o femeie de 32 de ani, originară din localitatea Valea Hîrtopului, din același raion.Din motive încă nestabilite de anchetă, șoferul a pierdut controlul volanului, iar mașina a derapat de pe traseu și s-a răsturnat în afara părții carosabile.

Automobilul Dacia era condus de un tânăr de 24 de ani, care în urma accidentului a decedat pe loc.

Acesta se deplasa cu viteză excesivă, iar când a ajuns într-o curbă periculoasă, nu a ținut cont de vizibilitatea redusă pe timp de noapte și traseu umed, astfel a pierdut controlul asupra volanului, iar  ca rezultat mașina a derapat de pe traseu și a ajuns într-un șanț de pe acosstament, după carea fost proiectată înapoi pe carosabil unde și s-a răsturnat”, susține Poliția.

Oamenii legii cercetează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Din 1 ianuarie, în România cresc alocațiile de stat: Câți bani urmează să primească copiii moldoveni care dețin cetățenie română

Alocațiile de stat pentru copii urmează să crească de la 1 ianuarie 2025 cu 10,4%, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Astfel, copiii cu vârsta peste doi ani urmează să primească 323 de lei pe lună, față de 292 de lei, suma pe care au primit-o până la sfârșitul anului 2024. Alocațiile de stat pentru copii au crescut ultima dată în ianuarie 2024, cu 13,8%, scrie digi24.ro.

Cum vor fi majorate alocațiile copiilor din România în anul 2025

Începând din luna ianuarie 2025, alocațiile de stat vor fi majorate astfel:

Pentru copiii care au peste doi ani, de la 292 de lei la 323 de lei/lună.

Pentru copiii sub doi ani sau copiii cu dizabilități, de la 719 lei la 794 lei/lună.

„Cei 3,6 milioane de copii, precum și tinerii care frecventează liceele și școlile profesionale vor primi alocații de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar plățile sunt gestionate de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale. Alocația pentru copii este o sumă de bani oferită de stat, care este distribuită părinților sau tutorilor copiilor, adolescenților și, în unele cazuri, adulților tineri. În România, alocația de stat pentru copii are caracter universal și constă într-o sumă de bani, acordată tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, care au reședința legală în România, precum și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora.

Trei cazuri de mituire la intrarea în țară

În această săptămână, polițiștii de frontieră din cadrul punctelor de trecere „Sculeni-Sculeni” și „Cahul-Oancea” au demonstrat dedicarea față de integritatea și respectarea legii, contracarând trei tentative de corupere activă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

24 decembrie 2024: un cetățean cu dublă cetățenie (ROU/MD) a încercat să ofere 50 RON pentru a evita aplicarea ștampilei de intrare în Republica Moldova.

26 decembrie 2024: un cetățean ucrainean a oferit 20 USD, încercând să evite prezentarea documentelor necesare pentru transportul pasagerilor.

27 decembrie 2024: un cetățean român cu document de identitate expirat a oferit 50 EUR pentru facilitarea trecerii frontierei.

Toate cazurile au fost raportate, iar cercetările sunt în desfășurare. Poliția de Frontieră rămâne fermă în aplicarea principiului „Toleranță Zero la Corupție”.

Evitați orice tentativă de mituire. Orice încercare de a influența ilegal deciziile autorităților se sancționează conform legii.

Dacă observați nereguli sau acte de corupție, vă încurajăm să le raportați autorităților competente pentru a contribui la menținerea unui climat de integritate.

Pentru denunțarea manifestărilor de corupție contactați Linia Anticorupție la numărul scurt 1520.Poliția de Frontieră este pentru a proteja, nu doar pentru a verifica. Cu sprijinul cetățenilor, putem construi împreună un mediu sigur și corect, unde legile sunt respectate de toți.” anunță Poliția de Frontieră.

Ucraina, deconectată de la energia electrică în urma atacurilor masive de azi! Se așteaptă deconectări și în Moldova
Articolul anterior
Întreruperi masive de curent în toată țara! Andrei Spînu: ”Se întâmplă în urma bombardamentelor asupra sistemului energetic ucrainean din ultima oră”
Articolul următor