Turcia a atacat cu drone o bază a Rusiei din Siria. Erdogan: „Este dreptul nostru cel mai legitim să mergem acolo unde securitatea noastră este amenințată”

Turcia a atacat miercuri cu drone o poziție kurdă în interiorul unei baze rusești din nord-estul Siriei, ucigând un luptător kurd și rănind trei, a declarat pentru AFP un oficial militar kurd.

Victimele sunt luptători ai Forțelor Democratice Siriene, conduse de kurzi, care lupta împotriva grupării Stat Islamic în regiune, a precizat ofițerul SDF. Drona a atacat un „birou de relațîi” cu forțele ruse al SDF, precizează syriahr.com.

Președintele Turciei a făcut din nou aluzie marți la o posibilă nouă ofensivă terestră în Siria împotriva militanților kurzi, însă Rusia a îndemnat la reținere și a cerut Ankarei să evite o escaladare.

Trimisul prezidențial rus în Siria, Alexander Lavrentyev, a declarat că Turcia ar trebui „să dea dovadă de o anumită reținere” pentru a preveni o escaladare în Siria, unde tensiunile s-au accentuat în weekend după ce lovituri aeriene turcești au ucis și rănit mai mulți soldați sirieni, informează ABC.

Lavrentyev – a cărui țară este un aliat puternic al guvernului sirian – și-a exprimat speranța că „va fi posibil să îi convingem pe partenerii noștri turci să se abțînă de la utilizarea excesivă a forței pe teritoriul sirian”.

Turcia a efectuat lovituri aeriene asupra unor ținte  ale militanților kurzi din nordul Siriei și Irakului în weekend, că represalii la un atentat mortal cu bombă din 13 noiembrie de la Istanbul, pe care Ankara îl atribuie grupurilor militante. Grupările au negat implicarea în atentat.

Loviturile aeriene au atins, de asemenea, mai multe pozițîi ale armatei siriene în trei provincii de-a lungul graniței cu Turcia și au ucis și rănit mai mulți soldați sirieni, au declarat oficialii sirieni.

„Desigur, vom face apel la colegii noștri turci să dea dovadă de o anumită reținere pentru a preveni o escaladare a tensiunilor și o escaladare a tensiunilor nu doar în nord, ci și pe întregul teritoriu al Siriei”, a declarat Lavrentyev, citat de agențiile de presă de stat rusești, în capitală Kazahstanului, Astana, înaintea discuțiilor privind Siria.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că acțiunile Turciei nu se vor limita la lovituri aeriene, sugerând o posibilă nouă incursiune .

„Am fost deasupra teroriștilor în ultimele zile cu avioanele, artileria și dronele noastre”, a declarat Erdogan. „Cât mai curând posibil, îi vom eradica pe toți împreună cu tancurile și soldații noștri”.

Erdogan a continuat: „De acum încolo, există o singură măsură pentru noi. Există o singură granița. (Și această este) siguranță propriei noastre țări, a propriilor noștri cetățeni. Este dreptul nostru cel mai legitim să mergem acolo unde această securitate este asigurată”.

Turcia a lansat trei incursiuni majore în nordul Siriei din 2016 și controlează deja o parte din teritoriul sirian din nord.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că Moscova privește preocupările de securitate ale Turciei „cu înțelegere și respect”, dar, de asemenea, îndeamnă Ankara să „se abțînă de la pași care ar putea duce la o destabilizare gravă a situației în general”. „Se poate întoarce că un bumerang”, a spus Peskov.

sursa

Taximetriști amendați de Fisc pentru lipsa bonurilor și transportare ilicită de pasageri

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a efectuat 33 de controale fiscale în zona adiacentă a Aeroportului Internațional Chișinău, în perioada ianuarie-mai curent, în privința contribuabililor din domeniul transportului rutier în regim de taxi.

Astfel, în opt cazuri s-a depistat că șoferii nu au eliberat bonul de casă în cazul plății în numerar. SFS a aplicat amenzi în sumă de 40.000 de lei.

„De asemenea, au fost întocmite 29 de procese verbale contravenționale, fiind aplicate amenzi în sumă totală de 69.000 lei, inclusiv 20 de procese întocmite pe domeniul de activitate desfășurat de către Agenția Națională de Transport Auto. Totodată, au fost constatate cinci cazuri de activitate ilicită în domeniul transportului de persoane în regim de taxi, fiind întocmite procese verbale și aplicate amenzi în sumă totală de 8.500 de lei”, comunică SFS.

Serviciul Fiscal de Stat precizează că desfășoară continuu măsuri de promovare a utilizării echipamentelor de casă și control în cazul decontării mijloacelor bănești în numerar și eliberarea bonului de casă în domeniul transportului rutier în regim de taxi, cât și de combatere a fenomenului de transport ilicit de persoane în regim de taxi, prin efectuarea controalelor fiscale prin metoda verificării operative.

Noi secretari de stat la Ministerul Finanțelor și Ministerul de Externe

Cabinetul de miniștri a decis în cadrul ședinței de astăzi, 29 mai, numirea în funcție a noi de secretar de stat la Ministerul Finanțelor și la Ministerul Afacerilor Externe. Totodată, a fost numit un alt șef-adjunct la Inspectoratul Control Financiar de Stat.

Astfel, Valeriu Mija a fost numit în calitate de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, fiind eliberat, conform cererii de demisie, din funcția de secretar de stat al Ministerului Apărării, transmite moldova1.md.

De asemenea, Guvernul a votat pentru numirea Maiei Sava, în funcția de secretară de stat la Ministerul Finanțelor.

Iar Cristina Sîromeatnicov-Boian va ocupa, începând de astăzi, funcția de șefă-adjunctă a Inspectoratului Control Financiar de Stat.

Râul Nistru a secat în zona orașului Hotin, Ucraina. Ce spun autoritățile

„Nu există vreun pericol”. Așa a comentat ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, imaginile video distribuite pe rețelele de socializare, care arată râul Nistru secat în zona orașului Hotin din Ucraina.

Reprezentanții întreprinderii de stat ucrainene, care administrează hidrocentralele din țară, spun că scăderea nivelului râului Nistru este cauzată de creșterea deversării de apă pentru a spori generarea de curent la Centrala hidroelectrică de la Novodnistrovsk, transmite Jurnaltv.md.

Potrivit reprezentanților Ministerului Mediului, R. Moldova nu este și nu va fi afectată de aceste fenomene hidrologice deoarece scurgerea este compensată din lacul de acumulare Nistrean ce asigură un volum suficient pentru acoperirea necesității atât pentru alimentarea cu apă a populației, cât și menținerea condițiilor de viață din ecosistemele acvatice.

„Deversările trebuie să fie 100 de metri cubi și asta se respectă. Respectiv, la această etapă nu sunt pericole, riscuri nu sunt. Eu mă bucur pentru deschiderea domnului ministru Streleț. Ambele echipe tehnice vor face o analiză în cel mai scurt timp și vom veni cu concluzii”, a spus ministrul Mediului.

Pe de altă parte, ministrul mediului din Ucraina, Ruslan Streleț, susține că una dintre cauze ar putea fi cea legată de schimbările climatice.

„Astăzi este foarte complicat de identificat un răspuns care este motivul, pentru că în prezent au loc schimbări climaterice care influențează inclusiv și asupra apei din Nistru”, a declarat ministrul Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Streleț.

Ministerul Mediului de la Chișinău a mai comunicat că situația s-a creat din cauza deversărilor din lacul de acumulare Nistrean în perioada aprilie-mai, a debitelor mici cauzate de lipsa precipitațiilor în munții Carpați și revenirii fluviului Nistru în albia sa naturală în această regiune.

Reprezentanții întreprinderii de stat ucrainene „Ukrhydroenergo” au confirmat luni că scăderea nivelului râului Nistru este cauzată de creșterea deversării de apă pentru a spori generarea de energie electrică la Centrala hidroelectrică de la Novodnistrovsk. Informația a fost confirmată pe surse de publicația ucraineană „Politika Stranî”.

„Deversăm acum cu 30% mai mult pentru a crește generarea”, au precizat sursele.

Descoperire macabră în Italia: un bărbat își ținea mama moartă în congelator pentru a-i încasa pensia
Articolul anterior
Maxim Galkin a subliniat încă o dată că ,,visul său este pacea în Ucraina”: Vreau ca Ucraina să fie independentă și fericită
Articolul următor