Surse FSB: Rusia ar fi plănuit să atace Japonia în 2021

Rusia ar fi plănuit să atace Japonia în vara anului 2021, este susținut într-un e-mail care conține o scrisoare din partea unui informator din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), fostul KGB.

Publicația americană Newsweek menționează că e-mailul datat pe 17 martie a fost trimis de un agent supranumit „Wind o change” (n.trad. – Vântul schimbării) lui Vladimir Osechkin, un activist rus pentru drepturile omului care conduce site-ul anticorupție Gulagu.net și care este acum exilat în Franța, transmite protv.ro.

Astfel, agentul FSB îi scrie des lui Osechkin, exprimându-și astfel furia și nemulțumirea din interiorul FSB cu privire la războiul pe care Vladimir Putin l-a provocat în Ucraina, la data de 24 februarie.

Igor Sushko, directorul executiv al Wind of Change Research Group, o organizație non-profit cu sediul la Washington, a tradus corespondența din rusă în engleză de când aceasta a început la 4 martie.

El a împărtășit toate e-mailurile în întregime pentru Newsweek, inclusiv memoriul din 17 martie.

Scrisoarea a fost publicată de Osechkin și analizată de Christo Grozev, un expert în FSB. Acesta a declarat că a arătat scrisoarea „la două contacte reale (actuale sau foste) ale FSB”, care nu au avut „nicio îndoială că a fost redactată de un coleg”.

În august 2021, Rusia „se pregătea destul de serios pentru un conflict militar localizat cu Japonia”, a declarat agentul FSB într-un e-mail trimis lui Osechkin în martie.

Agentul FSB a sugerat că, în schimb, Rusia a ales să invadeze Ucraina câteva luni mai târziu.

„Încrederea că țările vor intra în stadiul de confruntare acută și chiar de război era mare. De ce a fost aleasă Ucraina pentru război în cele din urmă este o alegere pentru ca alții să răspundă”, au scris aceștia.

Agentul FSB menționa printre rândurile sale că Moscova pregătise un atac cibernetic la adresa Japoniei, în timp ce mașina de propagandă a Rusiei a fost, de asemenea, inițiată, cu un efort uriaș pentru a-i cataloga pe japonezi drept „naziști” și „fasciști”.

Rusia și Japonia nu au semnat niciun acord de pace

Un tratat de pace care să pună capăt în mod oficial celui de-al Doilea Război Mondial nu a fost niciodată semnat de Rusia și Japonia, în mare parte din cauza disputelor legate de un grup de insule revendicate de Japonia, dar ocupate de Rusia.

Insulele Kunashiri, Etorofu, Shikotan și Habomai din lanțul insulelor Kuril au fost confiscate de URSS la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Tokyo revendică insulele ca fiind „teritoriile sale nordice”, iar problema a tensionat relațiile dintre Rusia și Japonia de-a lungul timpului.

Potrivit denunțătorului, o „piatră de poticnire-cheie” între Moscova și Tokyo este reprezentată de Insulele Kurile.

Datorită amplasării lor între marea insulă japoneză Hokkaido și peninsula rusă Kamchatka, insulele oferă o serie de avantaje militare și politice.

„Pentru Japonia, există aici o piatră de temelie a geopoliticii sale moderne: statutul său de învins în cel de-al Doilea Război Mondial îi împiedică încă pe japonezi să aibă o forță militară oficială, un serviciu de informații externe și o serie de alte lucruri. Pentru Țara Soarelui Răsare, returnarea Insulelor Kuril ar însemna de fapt o revizuire (sau chiar o anulare) a statutului său postbelic”, se mai arată în scrisoare.

De partea cealaltă, spune agentul FSB, insulele în cauză reprezintă pentru Moscova drept „o mendă de schimb”.
„Regatul Ceresc (China) ia foarte negativ orice încercare de revizuire a acordurilor postbelice, iar o potențială victorie a Tokyo în disputa privind Insulele Kurile este inacceptabilă pentru Beijing. Este atât de inacceptabil încât China ar complica cu ușurință viața Rusiei pentru că ar face un astfel de ‘cadou’”.

Denunțătorul a precizat că fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe punea deja, la acea vreme, un accent puternic atât pe încercarea de a „negocia” cu Rusia în problema Insulelor Kurile, cât și pe reformarea serviciului de informații al țării.

„Din punct de vedere istoric, serviciile de informații militare ale Japoniei au fost întotdeauna la un nivel înalt, dar după înfrângerea din al Doilea Război Mondial au fost pur și simplu desființate la cererea învingătorilor”, conform documentului.

Propaganda rusă anti-Japonia și experimentele niponilor pe soldați sovietici

În august 2021, FSB a declasificat informații grafice despre modul în care cetățenii sovietici au fost torturați de serviciile speciale japoneze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Denunțătorul FSB a declarat că serviciul a fost însărcinat cu lansarea unei „campanii de informare împotriva Japoniei în societatea rusă”.

Materialul declasificat a inclus date din interogatoriul lui Otozo Yamada, un general al Armatei Imperiale Japoneze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Inițial, încă din 8 august, mass-media rusești au fost destul de zgârcite în comentariile lor privind știrile: au susținut că Japonia se pregătea de război cu URSS încă din 1938, că se puneau la cale planuri de atac, că se făceau diversiuni etc.”, a scris denunțătorul.

„Dar pe 16 august, presa rusă a explodat literalmente în același timp, discutând documentele declasificate pe un ton complet diferit: Japonezii ar fi efectuat experimente biologice teribile pe prizonierii sovietici și i-ar fi tratat extrem de rău pe prizonierii sovietici.

Detaliile despre păduchii de ciumă care au fost folosiți pentru a tortura prizonierii au fost mâzgălite peste tot. Russia Today, principala portavoce a propagandei internaționale, s-a alăturat și ea”.

În e-mailul cu pricina, denunțătorul a inclus mai multe link-uri de la mass-media pro-Kremlin pe această temă, inclusiv unul intitulat „Cum a salvat URSS lumea de războiul biologic pe care îl pregătea Japonia” și altul intitulat „Dovezi ale pregătirilor Japoniei pentru război cu URSS declasificate”.

Un raport al RBC, publicat la 20 august 2021, citând documentele FSB declasificate, afirmă că au fost efectuate experimente pe prizonieri într-un lagăr de concentrare din regiunea Harbin și că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, „japonezii au testat arme bacteriologice și ‘noi substanțe chimice otrăvitoare’ pe aceștia”.

ATENȚIE, șoferi! Ceață densă în unele zone din centrul țării

ATENȚIE, șoferi! În unele zone din Centrul țării persistă, în această dimineață, ceața densă, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

”Amintim, că în astfel de condiții vizibilitatea în trafic scade considerabil, iar orice manevră neasigurată poate fi periculoasă.

Vă îndemnăm să sporiți atenția în timpului șofatului, circulați cu viteză redusă și nu uitați de obligativitatea conectării luminii de întâlnire și a celor anticeață.”, anunță Poliția.

Republica Moldova exportă tot mai multe fructe pe piața României. Ce preferă consumatorii de peste Prut

Republica Moldova exportă anual o cantitate tot mai mare de fructe pe piața României. Astfel, în primele 10 luni ale acestui an, în România au fost exportate 20 de mii de tone de mere, 16 mii tone de struguri și 12 mii tone de prune, scrie evz.ro.

Membrii Asociației Moldova Fruct, cu suportul Proiectului USAID Competitivitatea și Reziliență Rurală, au participat la Forumul „RO Fruits & Vegetables Show” ediția 2024. Evenimentul, marcă în industria legumelor și fructelor proaspete, a fost organizat de Modern Buyer pentru profesioniști din întreaga industrie. Acesta a fost dedicat noilor tendințe de consum, inovațiilor și strategiilor de colaborare în domeniu.

Piața română, aproape de producătorii din Republica Moldova

Director Fani SRL, Ștefan Bîtlan, a specificat că piața României constituie o destinație importantă. Aceasta este tratată ca piață locală, datorită proximității logistice și preferințelor similare ale consumatorilor.

„M-am bucurat să am ocazia de a interacționa direct cu reprezentanții lanțurilor de retail din România. Este vorba de Metro Cash&Carry, Carrefour, Lidl, Profi, Auchan, Diana. Totodată, am remarcat că în comerțul modern din România, merele sunt pe locul doi ca produse comercializate. La fel, se atestă o creștere a cererii pentru soiurile de club. Comparativ cu anul trecut pe piață s-a înregistrat o cerere în creștere cu 23% pentru struguri și caise”, a menționat Ștefan Bîtlan.

Astfel, Carrefour a prezentat experiența lor în cooperarea cu producătorii români reușind să își asigure necesarul de produse proaspete din surse locale. În acest sens, lucrează cu 29 cooperative de producători de fructe și legume (peste 350 de fermieri), dintre care 11 au fost create de Carrefour. Un aspect important îl constituie dezvoltarea capacității de stocare și producție în paralel.

Preferințele consumatorilor români

Consumatorul de peste Prut nu mai alege produse după criteriul – preț avantajos. Acesta s-a reorientat spre calitate, gust și avantajele care îi sunt oferite. Conform datelor prezentate de NielsenIQ – companie de cercetare de piață, fructele și legumele constituie 8,1% din coșul de consum al unui român. Totodată, în acest an, vânzările cu fructe și legume în România au cunoscut o creștere de 14%, comparativ cu anul precedent.

„În sezonul curent, s-a atestat o creștere semnificativă a exporturilor de fructe moldovenești în România. În special a merelor la începutul noului sezon. Trendurile care trebuie urmărite cu mare atenție de producători și exportatori sunt: inovația, modul sănătos de viață, sustenabilitate, marcă privată, comerțul online, protecția mediului. Doar prin aceste criterii se va putea menține fidelitatea clientului la raft. La fel, consumatorii români își doresc la raft produs fără plastic. Se pune accent tot mai mult pe ambalajul din carton, caserole, pungi de hârtie, tăvițe”, a subliniat Alexandra Bîcu, specialist marketing Moldova Fruct.

Peste două treimi din exporturile Moldovei merg în UE

Potrivit datelor statistice, peste 66% din exporturile moldovenești ajung pe piața Uniunii Europene. Acestea au o valoare de peste 1,74 miliarde de dolari SUA în doar nouă luni ale acestui an.

Top 10 destinații pentru mărfurile producătorilor moldovenești sunt: România – 32,2%, Ucraina – 9,3%, Italia – 7%, Cehia – 5,6%, Turcia – 5,6%, Germania – 5,1%,  Polonia – 4,4%, Federația Rusă – 3,6%, Statele Unite ale Americii – 2,6% și Bulgaria – 2,4%.

Contrabandă cu circa 100 de tone de alcool etilic în sudul țării

Ofițerii Direcției investigații ,,Sud” a INI în comun cu polițiștii Direcției de Poliție UTA Găgăuzia, sub conducerea Procuraturii UTA Găgăuzia, au destructurat activitatea infracțională a unui grup de persoane, specializat în contrabandă cu alcool etilic, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul urmăririi penale inițiate în anul 2022 pentru contrabandă cu mărfuri accizate s-a constatat că din vara anului 2023 și până în prezent, mai multe persoane din diferite localități ale țării au fost implicate în contrabandă cu produse accizabile (alcool etilic) pe teritoriul Republicii Moldova și Ucrainei, inclusiv erau implicate în producerea, păstrarea, transportarea și comercializarea alcoolului etilic și a băuturilor alcoolice contrafăcute.

În urma măsurilor speciale de investigație, pe șoseaua de centură a mun. Comrat de către oamenii legii a fost stopat un camion care tracta o cisternă, condus de un bărbat de 38 de ani, angajat al unui SRL în proprietatea căruia se află unitatea de transport.

În cadrul verificărilor, în rezervoarele cisternei au fost depistate aproximativ 15 mii de litri de lichid transparent cu miros specific de alcool etilic.

Ulterior, în baza autorizării judecătorului de instrucție, polițiștii au desfășurat percheziții la domiciliul administratorului firmei căreia îi aparține mijlocul de transport, inclusiv pe teritoriul SRL-ului amplasat în orașul Ialoveni.

În timpul perchezițiilor au fost depistate și ridicate recipiente și cisterne cu lichid transparent cu miros specific de alcool etilic, cu volumul total de aproximativ 25 de mii de litri.

Totodată, în cadrul perchezițiilor a fost depistat și ridicat lichid de culoare maronie, având același miros specific de alcool etilic, cu un volum total de aproximativ 60 de mii litri. La fel au fost ridicate mai multe obiecte care indică la activitate ilegală ce ține de producerea, păstrarea și comercializarea produselor alcoolice contrafăcute.

La fel, în cadrul perchizițiilor a fost ridicat un microbuz Mercedes, special adaptat cu un compartiment ascuns confecționat artizanal destinat transportului ilicit al lichidelor și un camion Volvo cu semiremorcă care se prezumă că au fost folosite la comiterea infracțiunii investigate.

Un membru al grupului infracțional este cercetat penal fiind plasat în arest la domiciliu. În privința a încă doi figuranți la moment se întreprind măsuri de investigație în vederea stabilirii locului aflării și tragerii la răspundere pentru fapta comisă.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 4 la 10 ani.

Deputatul Radu Marian și-a pierdut portmoneul în troleibuz
Articolul anterior
Podul peste Prut de la Albița, cea mai importantă vamă dintre România și Republica Moldova, urmează să fie demolat și reconstruit la patru benzi
Articolul următor