Horia Brenciu vrea să cucerească definitiv Chișinăul!

Pentru al doilea an consecutiv, Horia Brenciu și HB orchestra, ajung la Chișinău. Și în acest an, Horia și invitații săi, sau mai bine zis echipa sa, au venit să ne bucure cu un show de excepție, ce face parte din turneul ”Fac ce-mi spune inima”.

IMG_9460

Turneul a început pe 4 martie cu un concert la Pitești (România), iar mâine Horia Brenciu cu orchestra, fermecătoarea finalistă de la Vocea României și alți invitați vor concerta la Chișinău. Fiecare oraș prin care trece Horia și echipa sa, are parte de un spectacol inedit, dar toate au, printre multe alte surprize, un numitor comun: lansarea noului album “40”. Pe acest album sunt incluse și câteva duete cu Julie Mayaya.

Și dacă vă întrebați ce va fi diferit de concertul de anul trecut, care a fost intitulat la fel, atunci iată explicația interpretului:

“Ei bine, dragii mei, doar titlul spectacolului, „Fac ce-mi spune inima”, se păstrează, în rest, invitații, vestimentația, efectele, dar în special piesele din cadrul fiecarui show, se schimbă în proporție de 95%. Turneu am vrut, turneu mi-am căpătat! Ce-ar fi spectacolul fără puțină emoție, nu-i așa? Sincer, abia aștept să vă văd!”, a declarat artistul pe pagina lui de Facebook.

IMG_9432 IMG_9472

Amintim că spectacolul este parte a turneului “Fac ce-mi spune inima”, desfăşurat de Horia Brenciu şi HB band în perioada 4 martie – 23 aprilie, în 14 oraşe din România şi la Chișinău. Concertul are loc mâine, la Palatul Național ”Nicolae Sulac”, începând cu ora 19.00. Prețul biletelor variază între 120 și 450 de lei.

Pentru a vă convinge și mai mult că merită să veniți mâine la Palatul Național, iată cel de al doilea single de pe albumul ”40”, intitulat ”DACĂ AI ȘTI”.

În 2002, Horia Brenciu formează HB orchestra, fiind liderul vocal al acesteia.
HB orchestra are un repertoriu de peste 400 de piese, creaţii proprii sau coveruri, abordând genuri muzicale precum: swing, pop, rock, gospel, jazz, latino sau country. Horia Brenciu lansează în anul 2007, albumul “35″, în 2010 – albumul intitulat “37″ și iată că în această primăvară vede lumina zilei albumul ”40”.

Natalia Bodiu

Revoluție în industria panourilor fotovoltaice. Un nou material crește eficiența celulelor solare la 190%

Cercetătorii de la Universitatea Lehigh au dezvoltat un material cu potențialul de a crește semnificativ eficientă panourilor solare, relatează Interesting Engineering.

Inovațiile constante care îmbunătățesc eficientă au devenit cruciale, în special pentru a satisface nevoile energetice globale.

Echipa de cercetători a prezentat în premieră un prototip care utilizează un material cuantic că strat activ într-o celulă solară. Materialul respectiv a prezentat o absorbție fotovoltaică de 80% și o eficientă cuantică externă (EQE) de până la 190%.

Această performanță este remarcabilă deoarece depășește limita teoretică stabilită de eficientă Shockley-Queisser pentru celulele solare tradiționale pe baza de siliciu. În comparație, celulele solare convenționale au o EQE maximă de 100%.

„Această lucrare reprezintă un salt semnificativ în înțelegerea și dezvoltarea de soluții energetice durabile. Evidențiază abordări inovatoare care ar putea redefini eficientă și accesibilitatea energiei solare în viitorul apropiat”, a declarat Chinedu Ekuma, profesor de fizică la Universitatea Lehigh și autor al lucrării de cercetare, într-un comunicat.

sursa

Peste 21% din populația Germaniei trăia în 2023 în pragul sărăciei sau excluziunii sociale

Puţin peste 17,7 milioane de persoane, sau 21,2% din populaţia Germaniei, trăiau în pragul sărăciei sau excluziunii sociale în 2023, practic acelaşi număr ca în urmă cu un an, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), preluate de EFE, relatează Agerpres.

În 2022, aproximativ 17,5 milioane de persoane, sau 21,1% din populaţie, se aflau în această situaţie.

Potrivit datelor de la Destatis, pe baza rezultatelor iniţiale ale Sondajului privind veniturile şi condiţiile de viaţă (EU-SILC) publicat de Eurostat, în 2023 aproximativ una din şapte persoane – 14,3% din populaţie sau aproape 12 milioane – era expusă riscului de sărăcie în Germania, faţă de 14,8% în 2022.

EU-SILC consideră că o persoană este expusă riscului de sărăcie dacă are mai puţin de 60 % din venitul mediu echivalent al întregii populaţii, care în 2023 a fost de 1 310 de euro net pe lună pentru o persoană singură din Germania şi de 2 751 euro pentru un cuplu cu doi copii cu vârsta sub 14 ani.

În 2023, 6,9% din populaţie sau 5,7 milioane de persoane din Germania – în creştere de la 6,2% în 2022 – s-au confruntat cu privaţiuni materiale şi sociale semnificative, adică condiţiile lor de viaţă au fost restricţionate semnificativ de lipsa resurselor economice.

Astfel, de exemplu, cei afectaţi nu şi-au putut permite să plătească chiria casei, ipoteca sau anumite servicii, să plătească pentru o călătorie de vacanţă de o săptămână, să înlocuiască mobilierul uzat sau să iasă să mănânce sau să bea cu prietenii sau familia o dată pe lună.

Ca şi în anul precedent, 9,8% din populaţia cu vârsta sub 65 de ani – adică 6,2 milioane de persoane – trăiau în 2023 într-o gospodărie cu o rată foarte scăzută de participare la forţa de muncă, adică rata de participare la forţa de muncă a membrilor în vârstă de muncă – între 18 şi 64 de ani – era sub 20%.

Acesta este cazul, de exemplu, dacă, într-o gospodărie cu două persoane din această grupă de vârstă, una dintre ele nu a fost angajată deloc, iar cealaltă a fost angajată doar patru din cele douăsprezece luni ale anului.

Un cutremur puternic a zguduit Taiwanul

Un cutremur de magnitudinea 6,1 a avut loc sâmbătă dimineaţa (ora locală) în Taiwan, anunţă Agenţia meteorologică taiwaneză, fără să declanşeze o alertă de tsunami pe insulă, care a fost zguduită luni şi marţi de numeroase seisme, relatează AFP, transmite News.ro.

Cutremurul a avut loc în apropierea zonei de coastă, sâmbătă, la ora locală 2.21 (vineri, 21.21, ora României), la o adâncime de 24,9 kilometri. Seismul a declanşat alerte pe telefoanele mobile în capitală, la Taipei, potrivit unui jurnalist AFP. Taiwanul a fost zdruncinat marţi dimineaţa de o nouă serie de zeci de seisme, care nu s-au soldat cu victime, potrivit autorităţilor, dar au făcut să se clatine clădirile, inclusiv în capitala Taipei, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit agenţiei meteorologice centrale taiwaneze, seria de seisme – peste 200, începând de luni după-amiaza, şi cu o magnitudine maximă de 6,3 – sunt replici ale cutremurului major din 3 aprilie, care a avut magnitudinea 7,4 şi a provocat circa 17 decese şi peste 1100 de răniţi.

Picioare „periculos” de frumoase!
Articolul anterior
4 ponturi ca să-ți înțelegi mai bine iubitul!
Articolul următor