Rețete din carne de miel

Tradiția noastră recomandă pentru masa de Paște bucate din carne de miel. Iată câteva idei de preparare a mielului – gustoase, aromate și aranjate cu gust.

separator

1Costițe de miel la tavă
Ingrediente: 16 bucăți coaste de miel, rozmarin, 50 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper negru şi roşu, condimente speciale pentru carne de miel, 100 ml vin roşu demisec, 4-5 căţei usturoi, 6 cartofi, 4 morcovi.

Mod de preparare: Pentru început, curăţă costițele de pieliţe, spală-le bine, lasă-le să se scurgă, condimentează-le cu sare, piper şi condimente speciale pentru carne de miel şi lasă-le câteva minute la macerat.

După care, se pun la prăjit în uleiul încins. Lasă-le să se rumenească la foc mic, cât să-şi schimbe culoarea şi apoi pune-le în tavă, stropește-le cu vin şi cu puţină apă şi bagă-le în cuptor, la 120° C.

În acest timp, taie cartofii şi morcovii rondele şi pun-i în tavă împreună cu costiţele de miel. Stropește cu vin ca să nu se usuce.
Spre sfârşit, cu 15 minute înainte de a opri cuptorul, presară crenguţe de rozmarin şi usturoi pisat sau măcinat. Costiţele se servesc ornate cu rozmarin verde şi cu salată de crudităţi sau salată verde.

Sursa

Friptură de miel

Ingrediente: pulpă de miel cu os (1.6 kg), 3 căței usturoi.

Ingrediente pentru marinată: 2 linguri cu vârf muștar cu semințe, 3 căței usturoi, 3 fire cimbru, 1 fir rozmarin, 8 fileuriansoa în ulei de măsline, coaja de la 1 lămâie, 2 linguri suc lămâie, 2 linguri sos de soia, 2 linguri ulei măsline, piper.

2.2 2

Mod de preparare: Mixează în blender toate ingredientele pentru marinată (de la verdețuri rupeți frunzulițele de pe tulpină), până obții o pastă.
* nu se pune sare în marinată deoareceansoa și sosul de soia sunt suficient de sărate.

În pulpa de miel, spălată și uscată bine cu șervețelele, fă incizii cu un cuțit bine ascuțit și introdu felii de usturoi.

Frecă apoi pulpa pe ambele părți cu pasta obținută. Deasupra să fie un strat generos de marinată. Pune pulpa într-un bol și acoperă-o cu o folie. Ai grijă, folia să nu atingă suprafața cărnii ca să nu strice crusta. Pune bolul la frigider minim 4 ore.

Scoate pulpa și lasă-o jumătate de oră afară ca să ajungă la temperatura camerei.

O așezi într-o tavă și o introduci la cuptor la 220 °C pentru 20 minute. Apoi coboară temperatura la 150°C și mai lasă 2 ore să se coacă. Din când în când stropește pulpa  cu sucul din tavă.

Acoperă friptura cu folie de aluminiu și lasă să stea 15 minute înainte de a o tăia.

Sursa

05_Flatbed_2 - MARCHPulpă de miel cu mentă

Ingrediente: 1⁄4 ceașcă ulei de măsline, 1/3 cană de oțet de malț, 2 linguri de zahăr brun, 1 pumn de mentă, frunze alese și tocate, 1 picior de miel, sare și piper negru, 2 legături sparanghel verde, 2 legături sparanghel alb.

Pentru sosul de mentă: 1/3 cană de oțet de malț, 2 linguri de zahăr brun, 1 pumn de frunze de mentă tocate.

Mod de preparare: Pentru a face sosul de menta, pune într-un castron oțetul, zahărul și menta și amestecă-le bine. Pune carnea de miel într-un vas termoizolant de dimensiuni mari, înțeapă-o cu un cuțit ascuțit și adaugă sarea și piperul peste.

Pregătește într-un alt vas amestecul de ulei cu zahărul, oțetul și menta și apoi toarnă-l peste carnea de miel. Acoperă vasul și pune-l la frigider timp de 1 ora pentru marinare.

Încălziți cuptorul la 390 grade și puneți friptura la cuptor.

Friptura de miel are nevoie aproximativ de 45 de minute pentru a se coace mediu. Servește-l apoi cu sparanghelul fiert (se fierbe în apă clocotită cu sare 2-3 minute, trebuie să rămână verde și crocant) și sosul de mentă.

Se poate folosi ca și carne, coaste de miel și în loc de sparanghel proaspăt și fiert, sparanghel din conservă. Oțelul de malț este un oțet mai ușor din orz și malț, dar pentru cine nu are la îndemână poate folosi și altfel de oțet, dar să aibă grijă să-l dilueze, dacă este prea puternic.

Sursa

Pulpă de miel în sos de vin cu spanac

Ingrediente: 1 bucată pulpă de miel, 750ml de vin roșu, 500ml supă de miel, 500 ml supă de vită, 140g ceapă roșie, 150g morcovi, 80g țelină, 3 căței de usturoi, 1 crenguță de cimbru, 1 crenguță de rozmarin, 2 frunze de dafin, 2 linguri de ulei vegetal, hârtie de copt.

4.1 4.2 4.3 4.4 4

Mod de preparare: Încălzește cuptorul la 170 ° C. Curăță morcovii și ceapa roșie. Taie bucăți mici. La fel și țelina. Curăță usturoiul și taie-l în jumătate. Pulpa de miel se taie în două. Se rulează fiecare bucată și se leagă cu sfoară. Într-o tigaie la foc mediu încălzește o lingură de ulei și gătește carnea de miel până se rumenește bine.

Pune într-o tigaie ulei, morcovii, ceapa, țelina și usturoiul și se gătesc până devin aurii. Pune legumele într-un vas mare cu capac. Apoi adaugă mielul, cimbrul, rozmarinul și frunzele de dafin.

Se încorporează supa de vită și cea de miel. Mielul trebuie să fie acoperit. Pune o hârtie de copt, apoi pune un capac. Dă la cuptor pentru 4 ore. Scoate carnea de miel din oală și fierbe lichidul până când lichidul s-a redus la trei sferturi și s-a îngroșat.

Adaugă mielul, toarnă deasupra sosul și reîncălzește ușor pentru aproximativ zece minute. Se taie carnea de miel și se servește cu spanac.

Sursa

 Pulpă de miel cu ciuperci

Ingrediente: Ciuperci (1 kilogram), măsline fără sâmburi (200 de grame), lămâie (2 bucăți), usturoi, vin roșu (400 ml), ulei de măsline (50 ml), cimbru.

5.1 5.2 5.3

Mod de preparare: Pulpa de miel se împănează cu usturoi, se presară cu cimbru, se așează într-un bol, se adaugă 300 ml de apă și se introduce la cuptor 1 ora.

5.4 5.5 5

Între timp,  ciupercile se feliază se călesc în tigaie cu sare (fără ulei) pentru a își reduce din volum.  Într-un vas se adaugă cele 2 lămâi feliate, măslinele fără sâmburi și usturoiul pisat. Se adaugă 400 de ml de vin roșu și 50 ml de ulei. Se scoate vasul de la cuptor. Se adaugă sosul din vin, uleiul, măslinele, usturoiul și  lămâile, și se introduce vasul la cuptor încă 30 de minute. După care se adaugă ciupercile și se mai introduce vasul la cuptor încă 30 de minute, fără capac.

Sursa

 

6Cuib cu carne de miel

Ingrediente: 6 bucăți carne de miel cu os, 1 pâine neagră de casă, 4 linguri ulei măsline, 1 lingură făină, 2 linguri smântână,1 legătura tarhon verde, pătrunjel verde, 1 lingură oțet, sare, piper.

Mod de preparare: Se rumenește carnea de miel în două linguri de ulei de măsline încins. După ce s-au rumenit ușor, se adaugă o jumătate de ceșcuță de apă fierbinte, sare după gust și se lasă să fiarbă înăbușit, la foc potrivit aproximativ 20 minute.

În celelalte 2 linguri de ulei se rumenește făina, amestecânt repede până capătă o culoare aurie. Stinge apoi cu puțină zeamă din care fierbe carnea, se adaugă tarhonul tocat, oțetul și smântâna. Se potrivește după gust de sare și piper și apoi se trage vasul de pe foc.

Se taie un capac la pâinea neagră, se scobește miezul, se așează carnea și se toarnă apoi sosul de tarhon. Se învelește pâinea cu o folie de aluminiu și se dă la cuptor, la foc potrivit, pentru circa 20 minute.

Se servește fierbinte, garnisit cu pătrunjel verde tocat.

Sursa

Drob de miel

Ingrediente: 2 kg organe miel, 8 ouă, 1 legătură ceapă verde, 1 legătură usturoi verde, 1 legătură mărar, 1 legătură pătrunjel, condimente pentru drob, sare, piper.

7.1 7.2 7

Mod de preparare: Se fierb organele de miel în apă cu un praf de sare. Se toacă mărunt verdețurile. Organele fierte se dau prin mașina de tocat (sau la robotul de bucătărie) și se amestecă cu verdețurile. Se adaugă gălbenușurile, albușurile bătute spumă și condimente după gust și se amestecă până se omogenizează compoziția.

Se pune compoziția în tavă. În mod normal pe fundul tăvii se pune prapurul de la miel sau hârtie pentru copt.  Se bat două gălbenușuri și se toarnă deasupra.

Se dau la cuptor la foc potrivit aproximativ 1 oră. Se lasă să se răcească apoi se taie felii.

Sursa

Friptură de miel la cuptor

Ingrediente: 1.5-1.8 kg carne de miel (pulpa din spate), 1 legătură usturoi verde, 4-5 căţei de usturoi, 50 g unt, 2 linguri ulei de măsline sau 3 linguri cu ulei de floarea soarelui, 2 foi dafin, 2 rămurele de cimbru sau de rozmarin, 100 ml vin alb, sare, piper.

8

Mod de preparare: Carnea se spală cu apă rece şi se curăţă de pieliţe. Nu se desface de pe os, dar se sparge osul în două sau trei locuri, pentru a se tăia cu uşurinţă când carnea este friptă. Se tapetează cu un şervet, apoi se unge cu unt şi cu ulei şi se presară cu sare, piper şi verdeaţă tocată mărunt. Se pune într-un vas mare, se acoperă şi se lasă la rece o oră.

Între timp, se încinge cuptorul, iar usturoiul se curăţă şi se toacă mărunt. Se alege o tavă potrivit de mare pentru bucata de carne şi se unge cu puţin ulei. Se presară apoi usturoiul trecut printr-un jet de apă fierbinte. Se aşază carnea şi se adaugă vinul îndoit cu apă. Se pune în cuptorul încins şi se coace, la foc iute, 55-65 minute. Se întoarce friptura şi se stropeşte din când în când cu sosul din tavă, iar în ultimele 15 minute se reduce focul la potrivit.

Se serveşte imediat cu salată verde sau salată de castraveţi.

Sursa

ATENȚIE CONSUMATORI! A fost retras acest produs dintr-un supermarket din Chișinău

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a retras de pe rafturile unui supermaket file de păstrăv sărat, motivu retragerii fiind contaminarea cu Listeria monocytogenes, informează unica.md.

Ce este Listeria monocytogenes?

Este o bacterie Gram-pozitiva, care cauzeaza listerioza. Este o bacterie facultativa anaeroba, capabila sa supravietuiasca in prezenta sau absenta oxigenului. Se poate dezvolta si reproduce in interiorul celulelor gazda si este unul dintre agentii patogeni ai virusului alimentar  cel mai virulent, cu 20-30% dintre infectiile cu listerioza alimentara, scrie www.reginamaria.ro

Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele maduvei spinarii si/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat sau alimente crude.

Un risc crescut il reprezinta femeile insarcinate, nou-nascutii, pacientii imunodeprimati sau persoanele cu afectiuni, cum ar fi diabetul zaharat. Daca este contactata in timpul sarcinii, infectia poate cauza avort. Prezenta infectiei inaintea sau in timpul nasterii poate determina listerioza neonatala.

Perioada de incubatie variaza intre cateva zile si cateva saptamani. Simptomele sunt dependente de poarta de intrare: oculara, cutanata, infecta amigdalelor, etc.

Complicatiile listeriozei sunt reprezentate de: septicemie, endocardita sau meningoencefalita. Listerioza poate afecta orice organ, pe cale limfatica sau hematogena.

Diagnosticul de certitudine al infectiilor listeriene se bazeaza pe izolarea germenului in cultura, din sange, lichid amniotic si lichid cefalo-rahidian.

Așa arată ciupercile otrăvitoare. Asta îți poate salva viața

Pe lângă sortimentele comestibile, există foarte multe ciuperci otrăvitoare, care ne pot pune viața în pericol. Iată cum arată ciupercile otrăvitoare.

1. Ciuperca albă

Ciuperca albă poate fi confundată cu ușurință cu alte ciuperci comestibile. Ea nu trebuie consumată niciodată, având un nivel ridicat de toxicitate și putând cauza probleme grave la nivel gastrointestinal.

2. Muscăriță sau Pălăria Șarpelui

Muscărița sau buretele muștelor, așa cum este cunoscută în popor această ciupercă, conține acid ibotenic și muscimol, substanțe care au efecte neurotoxice și care pot cauza halucinații.

3. Buretele pestriț

Buretele pestriț este un alt tip de ciupercă ce trebuie evitat. Acesta conține o sumedenie de toxine, care atunci când ajung în organism produc halucinații, probleme digestive și intoxicații.

4. Buretele viperei

Această ciupercă este letală. Acesta conține o toxină numită amanitină, care atunci când ajunge în organism provoacă reacții dintre cele mai grave, care pot ajunge să fie letale.

5. Văloasă delicată

Ciuperca cunoscută în popor sub denumirea „Văloasă delicată” este letală și asta pentru că pe lângă alte toxine, aceasta conține orelanină, o substanță care poate duce la insuficiență renală și hepatică.

6. Cortinara de munte

O altă ciupercă ce conține substanța letală orelanină este Cortinara de munte. Aceasta nu trebuie ingerată și asta pentru că poate pune în pericol viața celui ce o consumă.

7. Gheba de brad

Gheba de brad are un aspect comun  și poate fi confundată cu alte ciuperci comestibile. Atunci când este consumată, efectele acesteia sunt letale.

8. Burete porcesc

Buretele porcesc este responsabil pentru apariția Sindromului Paxillus, fiind letal pentru organismul uman.

Dovleacul îți oferă o imunitate ,,de fier’’ şi o piele tânără!

Sănătos şi popular în sezonul de toamnă-iarnă, dovleacul reprezintă o sursă perfectă de vitamina A, care întăreşte imunitatea, păstrează vederea, întinereşte pielea. 100g de miez crud de dovleac conţine 7385 UI de vitamina A, pe când necesarul zilnic recomandat este de 5000 UI pentru bărbaţi şi 4000 UI pentru femei.

orez-copt-dovleac

Aportul vitaminei A din alimente este important, întrucât aceasta:

• Măreşte acuitatea vizuală pe timp de noapte
• Întăreşte imunitatea, previne infecţiile virale mai ales în perioada de tranziţie dintre vară –toamnă, toamna şi iarnă
• Are grijă de sănătatea pielii, părului, danturii și gingiilor, ajută în tratamentul acneei, al ridurilor superficiale
• Vitamina A participă la sinteza hormonului uman de creştere – somatotropina, de aceea este necesară pentru dezvoltarea scheletului şi a oaselor.

dovleac

Dovleacul conţine un spectru larg de vitamine şi minerale

Pe lângă vitamina A, dovleacul mai conţine cantităţi bune de vitamina C, E, vitaminele grupului B, kaliu, dar şi cantităţi mici de fier, calciu, magneziu, zinc, cupru, mangan.

Beta-carotenul, precursorul vitaminei A din alimente vegetale, vitamina C şi E au proprietăţi antioxidante, anti-inflamatoare, de aceea, cumulativ, luptă contra acţiunii radicalilor liberi, menţin sănătatea sistemului cardiovascular, previn degenerescenţa maculară a retinei la vârstnici, îmbâtrânirea precoce a organismului.

Consumul frecvent de bostan sporeşte imunitatea

Când suntem expuşi virozelor, consumul frecvent de dovleac şi alte alimente bogate în vitamina A (morcov, ardei gras, spanac, roşii), susţine şi măreşte răspunsul imun al organismului.

Dovleacul – ceva dulce în cura de slăbire, fără teama că te vei îngrăşa

Deşi este dulce, dovleacul are puţine calorii (cam 30/100g), iar carbohidraţii pe care îi conţine sunt cei complecşi, ceea ce înseamnă că digestia lor este ceva mai lentă şi nu produce oscilaţii bruşte ale nivelului de glucoză în sânge, astfel, dovleacul devine potrivit pentru dietele de slăbire.

dovleac-si-must-08

Dovleacul – sursă de kaliu

Dieta bogată în kaliu şi scăzută în natriu previne tensiunea arterială mărită, iar adulţii ar trebui să primească din alimente cel puţin 4,700mg de kaliu şi nu mai mult de 2,300mg de natriu pe zi, potrivit specialiştilor. 100g de bostan conţine 340 mg de kaliu.

De ce piureul de bostan este un aliment sănătos în dieta copilaşilor

  • Bostanul are gust plăcut, aromat şi un grad foarte scăzut de aciditate
  • Bostanul conţine un spectru larg de vitamine şi minerale
  • Este bogat în vitamina A, care îmbunătăţeşte vederea, dezvoltarea scheletului, a oaselor la copii
  • Sporeşte imunitatea, creşte rezistența la infecțiile respiratorii, scurtează durata de boală
  • Vitamina A are grijă de sanătatea dinților și gingiilor.
  • Atenţie la bebeluşii predispuşi către reacţii alergice; dovleacul, datorită conţinutului înalt de pigment galben beta-caroten, poate provoca manifestări alergice; orice aliment cu potenţial alergenic se introduce treptat în dieta copilaşilor.

Deficienţa vtaminei A în alimentaţie cauzează: piele uscată, coşuri pe faţă, gingivite, infecţii respiratorii frecvente, dezvoltarea întârziată a scheletului, a sistemului osos, orbire de noapte, procese infecţioase cronice.

supa-dovleac-reteteletale.ro-foter_com-1024x768

Cum să incluzi mai mult bostan în dietă, câteva idei:

• Bostanul se serveşte atât cald cât şi rece
• Pireul de bostan, copt la cuptor sau la aburi, cu scorţişoară este delicios
• Bostanul se asociază excelent în supa cremă cu morcov, roşii, ceapă, ţelină, busuioc , pătrunjel, rozmarin, conopidă
• Este binevenit în bucatele cu orez, cartofi, fasole, brânză, paste
• Deserturile cu dovleac sunt savuroase: plăcinte, prăjituri, ştrudel, checuri , tarte, pâine, gem.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, pe lângă multă mişcare!

Liasan Utiasheva a povestit despre pretențiile pe care le are Pavel Volea!
Articolul anterior
Carla’s Dreams și-au parodiat propria piesă. “Op op pițipoanca mea!”
Articolul următor