Tradiția noastră recomandă pentru masa de Paște bucate din carne de miel. Iată câteva idei de preparare a mielului – gustoase, aromate și aranjate cu gust.
Costițe de miel la tavă
Ingrediente: 16 bucăți coaste de miel, rozmarin, 50 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper negru şi roşu, condimente speciale pentru carne de miel, 100 ml vin roşu demisec, 4-5 căţei usturoi, 6 cartofi, 4 morcovi.
Mod de preparare: Pentru început, curăţă costițele de pieliţe, spală-le bine, lasă-le să se scurgă, condimentează-le cu sare, piper şi condimente speciale pentru carne de miel şi lasă-le câteva minute la macerat.
După care, se pun la prăjit în uleiul încins. Lasă-le să se rumenească la foc mic, cât să-şi schimbe culoarea şi apoi pune-le în tavă, stropește-le cu vin şi cu puţină apă şi bagă-le în cuptor, la 120° C.
În acest timp, taie cartofii şi morcovii rondele şi pun-i în tavă împreună cu costiţele de miel. Stropește cu vin ca să nu se usuce.
Spre sfârşit, cu 15 minute înainte de a opri cuptorul, presară crenguţe de rozmarin şi usturoi pisat sau măcinat. Costiţele se servesc ornate cu rozmarin verde şi cu salată de crudităţi sau salată verde.
Friptură de miel
Ingrediente: pulpă de miel cu os (1.6 kg), 3 căței usturoi.
Ingrediente pentru marinată: 2 linguri cu vârf muștar cu semințe, 3 căței usturoi, 3 fire cimbru, 1 fir rozmarin, 8 fileuriansoa în ulei de măsline, coaja de la 1 lămâie, 2 linguri suc lămâie, 2 linguri sos de soia, 2 linguri ulei măsline, piper.
Mod de preparare: Mixează în blender toate ingredientele pentru marinată (de la verdețuri rupeți frunzulițele de pe tulpină), până obții o pastă.
* nu se pune sare în marinată deoareceansoa și sosul de soia sunt suficient de sărate.
În pulpa de miel, spălată și uscată bine cu șervețelele, fă incizii cu un cuțit bine ascuțit și introdu felii de usturoi.
Frecă apoi pulpa pe ambele părți cu pasta obținută. Deasupra să fie un strat generos de marinată. Pune pulpa într-un bol și acoperă-o cu o folie. Ai grijă, folia să nu atingă suprafața cărnii ca să nu strice crusta. Pune bolul la frigider minim 4 ore.
Scoate pulpa și lasă-o jumătate de oră afară ca să ajungă la temperatura camerei.
O așezi într-o tavă și o introduci la cuptor la 220 °C pentru 20 minute. Apoi coboară temperatura la 150°C și mai lasă 2 ore să se coacă. Din când în când stropește pulpa cu sucul din tavă.
Acoperă friptura cu folie de aluminiu și lasă să stea 15 minute înainte de a o tăia.
Ingrediente: 1⁄4 ceașcă ulei de măsline, 1/3 cană de oțet de malț, 2 linguri de zahăr brun, 1 pumn de mentă, frunze alese și tocate, 1 picior de miel, sare și piper negru, 2 legături sparanghel verde, 2 legături sparanghel alb.
Pentru sosul de mentă: 1/3 cană de oțet de malț, 2 linguri de zahăr brun, 1 pumn de frunze de mentă tocate.
Mod de preparare: Pentru a face sosul de menta, pune într-un castron oțetul, zahărul și menta și amestecă-le bine. Pune carnea de miel într-un vas termoizolant de dimensiuni mari, înțeapă-o cu un cuțit ascuțit și adaugă sarea și piperul peste.
Pregătește într-un alt vas amestecul de ulei cu zahărul, oțetul și menta și apoi toarnă-l peste carnea de miel. Acoperă vasul și pune-l la frigider timp de 1 ora pentru marinare.
Încălziți cuptorul la 390 grade și puneți friptura la cuptor.
Friptura de miel are nevoie aproximativ de 45 de minute pentru a se coace mediu. Servește-l apoi cu sparanghelul fiert (se fierbe în apă clocotită cu sare 2-3 minute, trebuie să rămână verde și crocant) și sosul de mentă.
Se poate folosi ca și carne, coaste de miel și în loc de sparanghel proaspăt și fiert, sparanghel din conservă. Oțelul de malț este un oțet mai ușor din orz și malț, dar pentru cine nu are la îndemână poate folosi și altfel de oțet, dar să aibă grijă să-l dilueze, dacă este prea puternic.
Pulpă de miel în sos de vin cu spanac
Ingrediente: 1 bucată pulpă de miel, 750ml de vin roșu, 500ml supă de miel, 500 ml supă de vită, 140g ceapă roșie, 150g morcovi, 80g țelină, 3 căței de usturoi, 1 crenguță de cimbru, 1 crenguță de rozmarin, 2 frunze de dafin, 2 linguri de ulei vegetal, hârtie de copt.
Mod de preparare: Încălzește cuptorul la 170 ° C. Curăță morcovii și ceapa roșie. Taie bucăți mici. La fel și țelina. Curăță usturoiul și taie-l în jumătate. Pulpa de miel se taie în două. Se rulează fiecare bucată și se leagă cu sfoară. Într-o tigaie la foc mediu încălzește o lingură de ulei și gătește carnea de miel până se rumenește bine.
Pune într-o tigaie ulei, morcovii, ceapa, țelina și usturoiul și se gătesc până devin aurii. Pune legumele într-un vas mare cu capac. Apoi adaugă mielul, cimbrul, rozmarinul și frunzele de dafin.
Se încorporează supa de vită și cea de miel. Mielul trebuie să fie acoperit. Pune o hârtie de copt, apoi pune un capac. Dă la cuptor pentru 4 ore. Scoate carnea de miel din oală și fierbe lichidul până când lichidul s-a redus la trei sferturi și s-a îngroșat.
Adaugă mielul, toarnă deasupra sosul și reîncălzește ușor pentru aproximativ zece minute. Se taie carnea de miel și se servește cu spanac.
Pulpă de miel cu ciuperci
Ingrediente: Ciuperci (1 kilogram), măsline fără sâmburi (200 de grame), lămâie (2 bucăți), usturoi, vin roșu (400 ml), ulei de măsline (50 ml), cimbru.
Mod de preparare: Pulpa de miel se împănează cu usturoi, se presară cu cimbru, se așează într-un bol, se adaugă 300 ml de apă și se introduce la cuptor 1 ora.
Între timp, ciupercile se feliază se călesc în tigaie cu sare (fără ulei) pentru a își reduce din volum. Într-un vas se adaugă cele 2 lămâi feliate, măslinele fără sâmburi și usturoiul pisat. Se adaugă 400 de ml de vin roșu și 50 ml de ulei. Se scoate vasul de la cuptor. Se adaugă sosul din vin, uleiul, măslinele, usturoiul și lămâile, și se introduce vasul la cuptor încă 30 de minute. După care se adaugă ciupercile și se mai introduce vasul la cuptor încă 30 de minute, fără capac.
Ingrediente: 6 bucăți carne de miel cu os, 1 pâine neagră de casă, 4 linguri ulei măsline, 1 lingură făină, 2 linguri smântână,1 legătura tarhon verde, pătrunjel verde, 1 lingură oțet, sare, piper.
Mod de preparare: Se rumenește carnea de miel în două linguri de ulei de măsline încins. După ce s-au rumenit ușor, se adaugă o jumătate de ceșcuță de apă fierbinte, sare după gust și se lasă să fiarbă înăbușit, la foc potrivit aproximativ 20 minute.
În celelalte 2 linguri de ulei se rumenește făina, amestecânt repede până capătă o culoare aurie. Stinge apoi cu puțină zeamă din care fierbe carnea, se adaugă tarhonul tocat, oțetul și smântâna. Se potrivește după gust de sare și piper și apoi se trage vasul de pe foc.
Se taie un capac la pâinea neagră, se scobește miezul, se așează carnea și se toarnă apoi sosul de tarhon. Se învelește pâinea cu o folie de aluminiu și se dă la cuptor, la foc potrivit, pentru circa 20 minute.
Se servește fierbinte, garnisit cu pătrunjel verde tocat.
Drob de miel
Ingrediente: 2 kg organe miel, 8 ouă, 1 legătură ceapă verde, 1 legătură usturoi verde, 1 legătură mărar, 1 legătură pătrunjel, condimente pentru drob, sare, piper.
Mod de preparare: Se fierb organele de miel în apă cu un praf de sare. Se toacă mărunt verdețurile. Organele fierte se dau prin mașina de tocat (sau la robotul de bucătărie) și se amestecă cu verdețurile. Se adaugă gălbenușurile, albușurile bătute spumă și condimente după gust și se amestecă până se omogenizează compoziția.
Se pune compoziția în tavă. În mod normal pe fundul tăvii se pune prapurul de la miel sau hârtie pentru copt. Se bat două gălbenușuri și se toarnă deasupra.
Se dau la cuptor la foc potrivit aproximativ 1 oră. Se lasă să se răcească apoi se taie felii.
Friptură de miel la cuptor
Ingrediente: 1.5-1.8 kg carne de miel (pulpa din spate), 1 legătură usturoi verde, 4-5 căţei de usturoi, 50 g unt, 2 linguri ulei de măsline sau 3 linguri cu ulei de floarea soarelui, 2 foi dafin, 2 rămurele de cimbru sau de rozmarin, 100 ml vin alb, sare, piper.
Mod de preparare: Carnea se spală cu apă rece şi se curăţă de pieliţe. Nu se desface de pe os, dar se sparge osul în două sau trei locuri, pentru a se tăia cu uşurinţă când carnea este friptă. Se tapetează cu un şervet, apoi se unge cu unt şi cu ulei şi se presară cu sare, piper şi verdeaţă tocată mărunt. Se pune într-un vas mare, se acoperă şi se lasă la rece o oră.
Între timp, se încinge cuptorul, iar usturoiul se curăţă şi se toacă mărunt. Se alege o tavă potrivit de mare pentru bucata de carne şi se unge cu puţin ulei. Se presară apoi usturoiul trecut printr-un jet de apă fierbinte. Se aşază carnea şi se adaugă vinul îndoit cu apă. Se pune în cuptorul încins şi se coace, la foc iute, 55-65 minute. Se întoarce friptura şi se stropeşte din când în când cu sosul din tavă, iar în ultimele 15 minute se reduce focul la potrivit.
Se serveşte imediat cu salată verde sau salată de castraveţi.