Eveniment emoționant la Kiev! Zelenski i-a premiat pe militarii ucraineni

Cu ocazia Zilei Forțelor Armate ale Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski a invitat mai mulţi militari ucraineni la Palatul Maryinskyi, pentru a-i decora şi premia pentru curajul lor de a lupta pe front împotriva Rusiei.

Preşedintele Ucrainei a afirmat, cu această ocazie, că atunci când o astfel de sărbătoare este una a recunoştinţei, un stat nu poate fi învins. „De opt ani şi 286 de zile, Forţele Armate ale Ucrainei apără frumoasa noastră ţară de ocupant, de agresiunea rusească. Mii de ucraineni şi-au dat viaţa pentru a veni o zi când niciun ocupant nu va mai rămâne pe pământul nostru şi toţi oamenii noştri vor fi liberi din nou”, a mai transmis Zelenski.

„Astăzi este ziua recunoştinţei noastre. Exact aceasta este însemnătatea lui 6 Decembrie – şi este pentru totdeauna. Acum, doar în acest fel va sărbători poporul nostru Ziua Forţelor Armate ale Ucrainei – cu cuvinte de recunoştinţă, sentimente de recunoştinţă, lacrimi de recunoştinţă”, a afirmat Zelenski, în mesajul transmis marţi seară, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Maryinskyi, potrivit news.ro.

El s-a declarat recunoscător luptătorilor, părinţilor acestora, medicilor şi asistentelor şi tuturor celor care întăresc apărarea şi le asigură luptătorilor ceea ce au nevoie.

„Când Ziua Forţelor Armate într-un stat este o sărbătoare a recunoştinţei, sunt sigur că un astfel de stat nu poate fi învins şi nu poate fi frânt. Şi astăzi vedem asta cu toţii şi am mai văzut-o. De opt ani şi 286 de zile, Forţele Armate ale Ucrainei apără frumoasa noastră ţară de ocupant, de agresiunea rusească. Mii de ucraineni şi-au dat viaţa pentru a veni o zi când niciun ocupant nu va mai rămâne pe pământul nostru şi toţi oamenii noştri vor fi liberi din nou”, a continuat preşedintele Ucrainei.

Zelenski a spus că a fost o onoare să îşi petreacă ziua cu militarii

Zelenski a spus că a fost o onoare să îşi petreacă întreaga zi împreună cu apărătorii.

Preşedintele ucrainean s-a deplasat marţi la Sloviansk, în Donbasul ucrainean, la circa 40 km de Bahmut, principalul câmp de luptă din regiune, a indicat preşedinţia ucraineană pe reţelele sociale, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Într-o înregistrare video, şeful statului ucrainean, filmat la intrarea în oraşul Sloviansk, îi salută „din toată inima” pe militarii din ţara sa cu ocazia Zilei forţelor armate.

„Începem întotdeauna prin a ne aduce aminte de eroii noştri căzuţi, de toţi cei care şi-au dat viaţa pentru Ucraina”, spune Zelenski, stând în faţa numelui oraşului sculptat în beton şi vopsit în culorile galben şi albastru ale Ucrainei.

El a menţionat că marţi au fost aduşi acasă alţi 60 de luptători care se aflau în captivitate la ruşi, scrie news.ro.

„Acum, aici, în Palatul Mariyinski, se află eroii noştri, rudele luptătorilor noştri, comandanţi şi reprezentanţi ai brigăzilor şi unităţilor de luptă care tocmai au sosit de pe front şi se întorc pe linia frontului. Unde este cu adevărat fierbinte. Unde ei luptă cu adevărat pentru libertatea noastră, pentru independenţa noastră, pentru copiii noştri. Şi vreau să le spun tuturor celor prezenţi ceea ce este cu siguranţă în inima fiecărui ucrainean astăzi: vă mulţumesc! Le mulţumesc absolut tuturor soldaţilor, marinarilor, sergenţilor, sergenţilor-major, ofiţerilor, eroilor, generalilor şi, desigur, tuturor taţilor şi mamelor voştri, dragii noştri luptători ucraineni. Vă doresc un singur lucru – victoria! Nouă tuturor. O meritaţi! Toţi oamenii noştri o merită. Toţi părinţii noştri, toţi copiii noştri o merită. Statul nostru şi istoria o merită. Să obţinem în sfârşit victoria”, a conchis Zelenski.

Medalie de onoare pentru Stretch

Stretch, un luptător american care serveşte în Legiunea Internaţională a Forţelor Armate Ucrainene, a primit medalia de onoare pentru serviciile sale în Ucraina din partea preşedintelui Volodimir Zelenski, relatează CNN, citat de news.ro.

Într-un videoclip publicat de preşedinţia ucraineană, preşedintele Volodimir Zelenski poate fi observat în timpul vizitei într-un spital militar din Kiev, marţi seară, unde a discutat cu soldaţii. Filmarea îl arată în timp ce oferă medalii soldaţilor, inclusiv lui „Stretch”.

Prenumele soldatului american este Eric, potrivit dialogului scurt care se poate auzi pe fundal.

„Eric, îţi mulţumesc foarte mult pentru curajul de care ai dat dovadă”, spune Zelenski în videoclip, iar Eric răspunde: „Este onoarea mea. Mulţumesc, domnule”.

Potrivit unui comunicat emis de Legiunea Internaţională, „Stretch” a primit o medalie de la preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, „în semn de recunoaştere a eforturilor sale eroice pe frontul ucrainean. Victoriile nu sunt ieftine. Nu se obţin uşor. Dar eforturile soldatului nostru sunt apreciate şi premiate cu recunoaştere oficială”.

De 9 mai, la Chișinău vor fi marcate două sărbători

De 9 mai, Primăria municipiului Chișinău va organiza, în toate sectoarele orașului, un șir de evenimente dedicate Zilei Europei. Despre acest lucru a informat Primarul General al Capitalei Ion Ceban, astăzi, 29 aprilie, în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei Chișinău, scrie breakingnews.md.

Astfel, și în acest an, a declarat edilul, Primăria Capitalei va fi parte a Orășelului European.

”Primăria Chișinău va fi parte, și în acest an, a Orășelului European, unde va avea două corturi cu informații despre proiectele pe care le desfășoară împreună cu partenerii dezvoltare. Amintesc că, în acest sens, avem un portofoliu de aproape trei miliarde de lei, care cuprind proiecte în domeniul eficienței energetice, reabilitarea drumurilor, Proiectul „Deșeuri Solide Chișinău”, restabilirea rețelelor de apeduct și canalizare, reabilitarea râului Bâc și multe altele ce cuprind domeniul social”, a mai spus Primarul General.

De asemenea, a adăugat Ion Ceban, pe 9 mai, la Chișinău, vor fi organizate și acțiuni, privind Ziua Victoriei asupra fascismului, activități în acest sens, urmând să aibă loc atât în sectoarele Capitalei, cât și la Complexul Memorial „Eternitate”, care, recent, a fost luat în gestiune de Primăria Chișinău.

„La Complexul Memorial „Eternitate”, de când a fost preluat de municipalitate, zilnic, au loc lucrări de reparație, curățarea spațiului verde, plantarea copacilor, repararea iluminatului, urnelor, băncilor. De altfel, municipalitatea efectuează evaluarea și expertiza tehnică, pentru că sunt multe lucruri deteriorate, iar noi să reușim să reabilităm în totalitate acest spațiu”, potrivit edilului.

În contextul celor două evenimente, Ziua Europei și Ziua Victoriei asupra fascismului, Primarul General a reiterat că, contează foarte mult pe implicarea tuturor pentru evitarea oricăror momente neplăcute.

„Rog poliția și toți colegii ca să fie asigurată ordinea publică. Foarte multe organizații, partide politice vor desfășura diferite activități, vor organiza marșuri, iar mai multe străzi vor fi închise”, a conchis Primarul General al municipiului Chișinău.

Criză în sistemul educațional din Moldova! Mesajul autorităților pentru cei care vor să îmbrățișeze profesia de învățător

Guvernul acordă prioritate educației în Republica Moldova, oferind programe menite să îmbunătățească condițiile de muncă pentru învățători dar și în sine, procesul educațional, a declarat Prim-ministrul Dorin Recean la un eveniment de promovare a profesiei de cadru didactic. Potrivit oficialului, printre măsurile luate se numără acordarea unei alocații unice de 200 de mii de lei pentru tinerii specialiști dar și creșterea cu 15% a salariilor. Totodată, Dorin Recean a îndemnat tinerii prezenți la eveniment să îmbrățișeze profesia de învățător, notează radiomoldova.md.

„Vreau să încurajez pe toți să meargă să îmbrățișeze una dintre cele mai importante profesii, pentru că viitorul Republicii Moldova, se bazează pe oameni educați. Guvernul acordă foarte multă prioritate educației, de aceea avem programele pe care le avem și încurajarea prin cele 200 de mii de lei alocație unică pentru învățătorii noi și creșterea cu 15% a salariilor. Chiar dacă încă este insuficient, dar este doar un început. Toate programele care sunt menite să îmbunătățească condițiile de muncă pentru învățători, să le ofere cât mai multe instrumente moderne pentru a promova procesul educațional, dar și informațiile care sunt puse la dispoziția celor care învață. Noi vom continua în acest sens”, a subliniat Dorin Recean.

Sistemul educațional din Republica Moldova se confruntă cu un deficit de peste 7 mii de cadre didactice, a declarat, recent, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. El a mai precizat că, anual, din 1000 de absolvenți ai instituțiilor cu profil pedagogic doar o treime aleg să se angajeze în instituțiile de învățământ.

Schemă de obținere ilegală a terenurilor în Capitală! CNA efectuează 35 de percheziții

Mai multe percheziții sunt operate de ofițerii CNA într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită, în care este cercetat un președinte al Întovărășirii Pomicole din mun. Chişinău și un fost specialist al Direcției funciare a Primăriei mun. Chișinău. Cei doi bănuiți ar fi pus la cale o schemă de transmitere ilegală în proprietate a terenurilor, amplasate în mun. Chişinău. 

Potrivit materialelor cauzei, persoanele cointeresate să obțină în proprietate un teren din gestiunea Întovărășirii Pomicole, amplasate în intravilanul mun. Chişinău, ar fi apelat la persoanele din conducerea acesteia. După ce ar fi fost organizată transmiterea ilegală în proprietate a terenurilor contra mijloacelor bănești ce variau între 5000-7000 de euro. În vederea realizării schemei infracționale, bănuiții ar fi identificat terenuri neprivatizate și nefolosite, apoi, în baza unui proces-verbal fictiv, aceștia ar fi atribuiți în folosință unor persoane interpuse. Ulterior, ar fi organizată privatizarea și înstrăinarea a loturilor prin funcționari publici din cadrul Primăriei mun. Chişinău.

Astăzi, ofițerii CNA au desfășurat 35 de percheziții la 30 de persoane, vizate în organizarea schemei de preluare ilegală a terenurilor municipalității. În urma acțiunilor de urmărire penală, au fost ridicate telefoane mobile, purtători de informații și înscrisuri de ciornă. Ambele persoane sunt cercetate, în prezent, în stare de libertate. Totodată, urmează a fi stabilite rolurile tuturor participanților la schemă.

Procuratura mun. Chişinău asigură conducerea acțiunilor de urmărire penală.

Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

,,Întoarceți-vă acasă!”. Interpreta rusă Irina Allegrova a îngenuncheat în timpul unui concert
Articolul anterior
Stoltenberg: Rusia încearcă ,,să înghețe” războiul din Ucraina pentru a lansa o nouă ofensivă în primăvară
Articolul următor