Vladimir Zelenski acuză Rusia de ecocid: ”Zeci de mii de delfini din Marea Neagră au murit”

Vladimir Zelenski lansează noi acuzații față de Rusia. Liderul de la Kiev acuză țara vecină de ecocid și spune că zeci de mii de delfini au murit de la debutul invaziei.

Volodimir Zelenski acuza Rusia de ecocid Zeci de mii de delfini din Marea Neagra au murit

Agresiunea declanșată de Rusia în Ucraina nu a adus moarte și distrugere doar în Ucraina. Războiul armatei lui Putin are un impact grav și asupra faunei marine din Marea Neagră.

Miercuri, 7 decembrie, Vladimir Zelenski a spus că Rusia este responsabilă de un veritabil ecocid (n.r. distrugerea mediului înconjurător).

Acuzațiile președintelui ucrainean vin după ce mai mulți biologi au anunțat moartea a zeci de mii de delfini în Marea Neagră. Acest fenomen grav ar fi legat în mod direct de efectele invaziei ruse în Ucraina asupra mediului marin, potrivit liderului ucrainean, scrie Anews.com.

”Mii de delfini morţi au eşuat pe ţărmurile Mării Negre”, a spus Vladimir Zelenski într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Postarea acestuia este însoţită de un reportaj difuzat de United24, o platformă online de finanţare participativă, pe care preşedintele Ucrainei a lansat-o la începutul lunii mai.

”Războiul rus a avut un impact enorm asupra faunei din ţara noastră”, a mai spus Zelenski, care și-a exprimat regretul în legătură cu ”consecinţele devastatoare” asupra ecosistemelor.

În același mesaj, preşedintele Ucrainei a mai adăugat că autorităţile competente în materie de protecţie a mediului ”colectează dovezi ale acestor crime” şi intenţionează ”să tragă la răspundere Rusia pentru acest ecocid în Ucraina”.

În clipul postat de Zelenski apare o declarație a directorului Parcului Naţional ”Limanele Tuzlei” din sud-vestul Ucrainei.

Acesta spune că decesul delfinilor din Marea Neagră are drept cauză principală ”prezenţa submarinelor şi a ambarcaţiunilor de război” în aceste ape începând cu sfârşitul lunii februarie.

”Estimăm că cel puțin 50.000 de delfini au murit din cauza războiului”, a declarat Ivan Rusev.

Bilanţul este unul catastrofal, ținând cont de faptul că reprezintă 20% din populaţia acestor cetacee în Marea Neagră, recenzată la 250.000 de exemplare în 2020.

Același Ivan Rusev a mai spus că, tot din cauza războiului rușilor, anumite specii de păsări au fost forţate să migreze mai devreme.

sursa

Isprava unui tânăr s-ar putea încheia cu închisoare după ce a răpit o mașină de lux

Un tânăr din capitală a fost reținut de polițiști la scurt timp după ce ar fi răpit o mașină.

Poliția a fost sesizată de un bărbat de 46 de ani, care a comunicat că pe timp de zi i-a fost sustras din parcarea subterană din sectorul Ciocana un automobil de marca ,,Toyota”, în valoare de 60 000 de euro. Ca urmare a măsurilor de investigație întreprinse de polițiști, automobilul a fost depistat în apropierea raionului Strășeni, accidentat, totodată fiind identificată și persoana care a sustras mijlocul de transport.

Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni. Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar tânărul a fost arestat pentru 30 de zile. Conform legii penale, persoana vinovată de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Se schimbă procedura de înmatriculare a vehiculelor! Obligațiile care au fost eliminate definitiv

Agenția Servicii Publice amintește că în martie 2024 Executivul  a aprobat o hotărâre de Guvern prin care a fost simplificată procedura de înmatriculare a vehiculelor. Potrivit modificărilor aprobate pentru a reduce numărul vizitelor la ghișeu, un șir de acte nu vor mai fi obligatorii, iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins. 

Astfel, prin simplificarea procedurilor de înmatriculare a vehiculelor a fost exclusă obligativitatea prezentării multiplelor formularelor în cazurile în care datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate, și anume:

  • se elimină necesitatea prezentării în format fizic a documentelor ce confirmă asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule),  dovada inspecției tehnice periodice valabile și dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor. 

Totodată, a fost stabilit termenul de 30 de zile în care este valabil raportul de identificare a vehiculului (anterior termenul a fost doar de 5 zile lucrătoare).

De asemenea, prin hotărârea aprobată a fost exclusă obligativitatea prezentării vehiculului la ASP pentru prestarea serviciilor  de:

  • transcrierea transmiterii dreptului de proprietate;
  • eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare;
  • radierea din evidență a vehiculului.

Prin urmare, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară  de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilării vehiculului

Proiectul Hotărârii a fost elaborat de Agenția Servicii Publice cu suportul Ministerului Afacerilor Interne al RM  în vederea implementării recomandărilor din Raportul de evaluare SIGMA din octombrie 2023 care vizează digitalizarea serviciilor și simplificarea procedurilor de reînnoire a documentelor de identificare personală, înregistrarea unui vehicul, etc. Totodată, elaborarea și aprobarea Hotărârii a fost condiționată de obiectivele din Programului de activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, cum ar fi  extinderea accesului la servicii electronice pentru cetățeni și antreprenori, promovarea digitalizării serviciilor publice, excluderea obligativității prezentării pe suport fizic de către cetățeni și antreprenori a actelor emise de autorități și implementarea serviciilor publice automatizate, fără necesitatea solicitării explicite a acestora, simplificând interacțiunea cu statul, anunță ASP într-un comunicat.

Caz șocant la o maternitate! Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. După ce le-a dat alt copil la externare, doctorul a fost obraznic

Cazul petrecut la Maternitatea din Ploiești, România la începutul acestui an, a stârnit revoltă în spațiul public. După ce că li s-a dat alt copil la externare, unul dintre medici le-a răspuns obraznic părinților, scrie presa română.

Echipa medicală a unității spitalicești a încurcat doi nou-născuți, fiecare dintre aceștia ajungând în alte familii. Deși au trecut câteva luni de la incident, părinții cer ca medicii să plătească pentru faptele sale.

Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. În urma incidentului, părinții unuia dintre bebeluși au depus o plângere penală. Asistenta vinovată a primit o sancțiune disciplinară, constând în reducerea salariului pe o perioadă de trei luni. Totodată, acesteia i s-au atribuit alte responsabilități la aceeași unitate medicală.

Mama care a rămas în spital, după ce copilul ei a fost luat din greșeală, a observat că fetița adusă nu este a sa.  Aceasta a alertat imediat personalul medical, iar femeia care s-a externat mai devreme a fost contactată și înștiințată. Conducerea secției de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești a confirmat oficial incidentul.

Revolta părinților

Conducerea unității medicale a inițiat o anchetă internă în acest sens. Totodată, managerul spitalului și a anunțat că va revizui procedurile de externare și va stabili un program de pregătire mai riguroasă a personalului.

„În timp ce îmbrăca copilul, noi i-am spus că nu e copilul nostru. I-am arătat poze cu copilul nostru și doamna a început să îi facă la față, să o modeleze, ca să semene cu copilul din poză”, a precizat tatăl uneia dintre cele două fetițe născute.

După incident, soții Ioniță, părinții uneia dintre fetițe își caută dreptatea în instanță. Aceștia au depus o plângere penală împotriva Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești-Maternitatea Ploiești, acuzând instituția de rele tratamente aplicate minorului și neglijență în serviciu.

„Frustrant este și faptul că doctorul Călin Boieru mi-a spus în față că trebuie să zic mersi că mi-am găsit copilul și că la noi a fost o situație ușoară, pentru că a fost vorba despre o naștere care a fost precedată de o procedură de fertilizare in vitro”, a mai spus acesta.

Pirotehnicele, la mare căutare în prag de sărbători
Articolul anterior
Moldovagaz, precizare privind facturile pentru noiembrie: ”Erorile financiare identificate vor fi înregistrate ca plată în avans”
Articolul următor