Locuitorii oraşului Călăraşi se bucură de servicii renovate de aprovizionare cu apă și canalizare, grație sprijinului financiar al Uniunii Europene

În orașul Călărași a fost inaugurată rețeaua de apeduct și canalizare reabilitată și extinsă. Locuitorii orașului Călărași au fost asigurați cu servicii calitative de alimentare cu apă și îmbunătățirea accesului la sistemul de canalizare grație unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

May be an image of 4 people and outdoors

Joi, 08 decembrie 2022, la evenimentul de inaugurare în orașul Călărași a rețelei de apeduct și canalizare reabilitată și extinsă au participat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, reprezentantul Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, conducerea ADR Centru, directoarea de țară a GIZ Moldova, reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), autorități publice locale, reprezentanți ai companiei de construcții, locuitori ai orașului Călărași, precum și reprezentanți ai societății civile.

Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Acest proiect ne face să fim încrezători că lucrurile se mișcă în direcția în care trebuie, iar cu ajutorul UE și Germaniei lucrurile se pot mișca cu o viteză mai bună, pentru ca cetățenii noștri să beneficieze de servicii de calitate. Apa de calitate bună va îmbunătăți și starea de sănătate a consumatorilor, lucru pentru care le suntem recunoscători partenerilor de dezvoltare. Ne angajăm plenar să continuăm identificarea și valorificarea de resurse pentru ca toți oamenii, din toate regiunile țării, să se poată bucura de condiții bune de viață și acces sporit la servicii publice de calitate.”

ES Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Uniunea Europeană este alături de cetățenii Republicii Moldova întru sporirea accesului la servicii publice de calitate la nivel local. Sunt mândru să văd aceste rezultatele aici la Călărași, și mă bucur să constat că prin acest proiect am participat nemijlocit la îmbunătățirea vieții călărășenilor. Totodată, prin aceste investiții venim în susținerea și protejarea mediului înconjurător, și faptul că suntem aici este un mesaj clar de susținere a Rebublicii Moldova în drumul său spre dezvoltare și crearea condițiilor mai bune pentru o viață calitativă.”

May be an image of 2 people, people standing and indoor
May be an image of 2 people, people standing, suit and indoor

Steffen Lohmann, co-șeful pe cooperare din cadrul Ambasadei Germaniei în Republica Moldova: „Sunt bucuros să mă aflu astăzi, aici, și să vă transmit un salut călduros în contextual acestui eveniment atît de important pentru noi toți. UE, și nemijlocit Germania, a demonstrat în repetate rînduri că este aici pentru a vă susține și a vă împărtăși din experiențele și bunele practice pe care le are. Vă mulțumim pentru încredere și suntem convinși că împreună vom reuși să construim o lume mai bună. Sistemul de alimentare cu apă și de canalizare în orașul Călărași va genera un mediu mai sănătos pentru buna funcționare și dezvoltarea localității. Îmbunătățirea serviciilor este cheia care va deschide poarta spre noi proiecte de care va beneficia întreaga comunitate.”

Claudia Hermes, Directoarea de țară a GIZ Moldova: „Îmbunătățirea infrastructurii de apă este un domeniu-cheie al Cooperării Germane pentru Dezvoltare în Moldova. Uniunea Europeană, Germania și Moldova muncesc în comun pentru asigurarea unui progres în acest sens. Modernizarea serviciului de aprovizionare cu apă de calitate, dar și extinderea sistemului de canalizare în acest oraș au fost asigurate prin lucrările de infrastructură executate în cadrul acestui proiect. Aici se mai adaugă și consolidarea capacității operatorului local de apă, care, alături de autoritățile locale, va reuși să asigure mentenanța și buna funcționare a acestor investiții.”

Pavel Trofin, Director al Agenției de Dezvoltare Regională Centru: „Astăzi, marcăm finalizarea lucrărilor de îmbunătățire a sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare în orașul Călărași, măsuri realizate prin intermediul partenerilor noștri fideli GIZ, și cu suportul financiar al Uniunii Europene. Suntem mândri că am reușit să ne conjugăm eforturile și să le putem oferi locuitorilor de aici acces îmbunătățit la servicii de primă necesitate. În acest context, ne exprimăm recunoștința față de reprezentanții UE pentru aportul financiar și susținerea proiectelor de dezvoltare regională, alături de care contribuim la creșterea nivelului de trai pentru pentru locuitorii din Regiunea Centru.”

May be an image of 8 people, people standing and indoor

Valoarea totală a proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare în orașul Călărași” este de cca 1,5 mil. euro, dintre care  cca 1,4 mil. euro – oferiți cu titlu nerambursabil de Uniunea Europeană, și circa 174 mii euro – contribuția Primăriei or. Călărași.

Grație acestui proiect, la Călărași au fost reabilitate și extinse rețelele de apeduct, 15,9 km și canalizare, 4,9 km. Prin cele 875 de branșări noi la apa potabilă, și 234 racordări noi la sistemul de canalizare, 16.500 de locuitori ai orașului au parte de servicii publice îmbunătățite.

May be an image of 3 people, people standing and outdoors

Totodată, cu sprijinul Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Î.M. „Gospodăria comunal locativă Călărași” a beneficiat de un suport financiar în valoare de circa 30.000 euro, care include: un laborator dotat cu echipament pentru monitorizarea calității apei, echipament pentru detectarea scurgerilor de apă, personal dotat cu îmbrăcăminte și echipamente de protecție. Specialiștii ÎM au fost instruiți cum să gestioneze diverse aspecte legate de managementul calității, planificarea afacerii, relații cu clienții și extinderea în continuare a serviciilor către comunele învecinate.

Măsurile de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Călărași au fost implementate în cadrul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi de eficiență energetică în clădirile publice”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Bugetul total al proiectului este de 39,8 milioane euro.

Votul la distanță rămâne valabil și la alegerile parlamentare

Cetățenii moldoveni din diaspora vor putea vota prin corespondență și la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025. Sistemul, introdus pentru prima dată la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 2024, va fi păstrat și adaptat pentru noul scrutin, a anunțat șeful Legislativului, Igor Grosu, scrie moldova1.md.

„Votul prin corespondență va fi menținut, este o decizie asumată”, a declarat Igor Grosu. Acesta a menționat că autoritățile vor merge „pe legea votată la scrutinul anterior”, iar detaliile vor fi ajustate în funcție de geografia și funcționarea sistemelor poștale din fiecare stat.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, instituția a recomandat „continuarea implementării parțiale a votului prin corespondență în aceleași țări, cu posibilitatea extinderii nesemnificative”. Decizia privind eventuale extinderi revine Parlamentului, care va stabili în ce state ar putea fi aplicat sistemul în plus față de cele utilizate anterior.

Cum s-a votat prin corespondență în 2024

Votul prin corespondență a fost pilotat în premieră la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie 2024. Legea a fost adoptată pe 26 aprilie 2024, în ciuda opoziției, care a contestat-o la Curtea Constituțională, acuzând discriminare prin limitarea aplicării doar în anumite țări.

Țările selectate pentru pilotare au fost SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda – alese pe baza criteriilor precum lipsa secțiilor de vot în apropiere, distanțe mari, servicii poștale fiabile și experiență anterioară cu acest tip de vot.

Până la termenul-limită de 6 septembrie 2024, s-au înregistrat 1.986 de alegători pentru votul prin corespondență. În primul tur al alegerilor prezidențiale au votat 1.344 de cetățeni: 705 în SUA, 438 în Canada și 201 în Suedia.

Buletinele de vot au fost expediate prin poșta diplomatică sau prin servicii poștale obișnuite și au fost numărate doar după închiderea urnelor, pentru a evita dublarea votului. Întregul proces a fost gestionat prin sistemul informatic al CEC.

Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care intenționează să participe la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025 din afara țării se pot înregistra începând de marți, 22 aprilie, prin intermediul platformei online inregistrare.cec.md.

Fraudă la adăpostul de animale din Bălți: Directorul, în izolatorul CNA

Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura mun. Bălți anunță despre efectuarea mai multor percheziții, la Bălți și la Chișinău, într-un dosar de delapidare a averii străine, săvârşită de două sau mai multe persoane cu folosirea situaţiei de serviciu care a cauzat daune în proporţii considerabile. Cauza a fost pornită în urma unei sesizări care vizează acțiunile pretins ilegale ale fostului director al Instituției Publice „Centrul de adăpost pentru animale fără stăpân din municipiul Bălți”, fondată de Consiliul Municipal Bălți, informează unica.md cu referire la un comunicat de presă.

Potrivit probatoriului acumulat, în perioada anilor 2021-2023, directorul Centrului, acționând cu alte persoane responsabile de evidența contabilă și cunoscând cu certitudine că două persoane au fost angajate fictiv în cadrul întreprinderii și care nu s-au prezentat niciodată la locul de muncă, ar fi calculat pe numele acestora plăți salariale și le-au dispus spre achitare prin transfer la cardurile bancare, perfectate în acest scop.  Prin urmare, șeful Centrului și-ar fi însușit mijloacele financiare transferate pe cardurile salariale și le-ar fi folosit în scopuri personale, cauzând astfel bugetului municipal Bălți o daună materială considerabilă în sumă totală de 367 188 de lei.

Astăzi, ofițerii CNA în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți desfășoară mai multe acțiuni de urmărire penală care vizează automobilul, domiciliul și alte locații ale bănuitului. La moment, bănuitul este reținut pentru 72 de ore și urmează a fi plasat în izolatorul CNA.

Precizăm că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Vaticanul activează măsuri drastice de securitate la înmormântarea Papei Francisc

Vaticanul activează măsuri drastice de securitate, în așteptarea a peste 500 de mii de pelerini la funeraliile Papei Francisc, transmite IPN.

Călătorii trebuie să fie pregătiți pentru controale amănunțite, cozi lungi și perioade mari de așteptare în apropiere de Vatican. Câteva regiuni ale Vaticanului ar putea fi închise temporar în scopuri ceremoniale, inclusiv aranjamente media, delegații oficiale și procesiuni religioase, relatează Antena 3 CNN.

Lideri şi personalităţi din întreaga lume şi-au anunţat prezenţa la ceremonia de sâmbătă. Printre aceștia sunt șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele francez, Emmanuel Macron, şi cel al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele interimar al României, Ilie Bolojan, la fel, au anunțat că vor participa la funeraliile Papei Francisc. Sâmbătă la funeralii va veni și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Și Țările Baltice vor fi reprezentate la ceremonie. Cuplul prezidențial al SUA, cel al Braziliei și cuplul regal al Belgiei de asemenea și-au anunțat participarea. Iar Prințul William va participa la funeralii în locul tatălui său, Regele Charles al Regatului Unit.

Republica Moldova nu va mai finanța televiziunea CSI-ului. Compania „MIR” nu va primi fonduri din bugetul de stat
Articolul anterior
Un bărbat și-a întâlnit iubita când aceasta era însărcinată și a rămas cu ea, în ciuda vorbelor urâte și descurajatoare care îi erau adresate
Articolul următor
Close menu