Romanul distopic „1984” al lui George Orwell este cea mai populară carte a momentului în Rusia, anunță CNN.
„1984” se petrece într-un viitor imaginar în care conducătorii totalitari își privează cetățenii de orice inițiativa pentru a menține sprijinul pentru războaie fără sens. Romanul este cea mai descărcată carte pe 2022 de pe platforma librăriei online rusești LitRes, a relatat agenția de presă de stat Tass.
Romanul a fost publicat în 1949, când nazismul tocmai fusese învins, iar Războiul Rece al Occidentului cu fostul sau aliat Iosif Stalin și cu blocul comunist sovietic abia începea. Cartea a fost interzisă în Uniunea Sovietică până în 1988.
Orwell a declarat că a folosit dictatură lui Stalin că model pentru cultul personalității lui Big Brother, a cărui „poliție a gândirii” ii forțează pe cetățeni să se angajeze în „gândire dublă” pentru a crede că „Războiul este pace, libertatea este sclavie”.
Dar unii văd ecouri contemporane ale cărții în guvernarea președintelui rus Vladimir Putin, care a eradicat opoziția politică și presă critică în cele două decenii de la putere, precum și reabilitarea memoriei lui Stalin.
Invadarea Ucrainei, în februarie, a dus la apariția unor noi legi care au transformat în infracțiune publicarea oricăror informații despre război care erau în dezacord cu declarațiile oficiale. Kremlinul evita chiar cuvântul „război”, referindu-se în schimb la „operațiunea să militară specială”.
Săptămâna trecută, politicianul rus de opoziție Ilia Iashin a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare sub acuzația de răspândire de „informații false” despre armata – pentru că a discutat despre dovezile descoperite de jurnaliștii occidentali privind atrocitățile rusești de la Bucea, în apropiere de Kiev, despre care Rusia a spus că au fost fabricate.
Iar luna trecută, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că nu au avut loc atacuri asupra țintelor civile, în ciuda valurilor de bombardamente asupra instalațiilor energetice ucrainene, care au lăsat milioane de oameni fără căldură sau lumina în plină iarnă.
Cu toate acestea, traducătorul în limba rusă al unei noi ediții a „1984” vede paralele cu romanul lui Orwell în altă parte.
„Orwell nu ar fi putut visa nici în cele mai negre coșmaruri ale sale că în Occident va veni epoca ‘totalitarismului liberal’ sau a ‘liberalismului totalitar’ și că oamenii – indivizi separați, mai degrabă izolați – se vor comportă că o turmă furioasă”, a declarat Darya Tselovalnikova pentru editura AST în luna mai.