Ce declară bunicul fetiței din Moldova dispărute în SUA. Pe cine crede el vinovat

La aproape 30 de zile de la dispariția Mădălinei, fetiței de 11 ani, care locuia împreună cu mama sa în Statele Unite ale Americii, bunicul acesteia nu-și poate găsi liniștea.

Ce declară bunelul fetiței dispărute în SUA. Pe cine crede el vinovat

Chiar dacă nu a văzut-o demult nici pe fiica sa Diana și nici pe Mădălina, acesta vorbea cu ele prin intermediul rețelelor de socializare, iar vestea că nepoata lui ar fi dispărut l-a lăsat stupefiat, transmite tvn.md.

Victor Cojocari a spus că de fiecare dată când vorbea cu fetele, acestea păreau fericite, așa că nu avea suspiciuni. Bărbatul recunoaște însă că soțul Dianei era împotrivă ca ea să comunice cu rudele ei din Moldova și de cele mai dese ori ei vorbeau când bărbatul nu era în preajmă.

VICTOR COJOCARI, bunelul, „Toată vremea mai sunam și era la volan, îmi spunea că mergem la munte, iaca aici e aproape oceanul, nu departe sunt munții. Deci ca o familie fericită? Da, mergem în parcul cutare, mergem să ne odihnim acolo.”

Victor Cojocari spune că a comunicat cu fiica sa la sfârșit de octombrie, iar de atunci ea nu l-a mai sunat.

VICTOR COJOCARI, bunelul, „Dar cu nepoata nu ați discutat niciodată? Am discutat, ea puțin știe română, mă saluta, toată vremea venea și mă saluta, bunelul salut, nu am avut probleme așa, ultima dată undeva la sfârșit de octombrie am vorbit. Ceva a fost la mijloc că ea totuși a fost furată, a fost luată de cineva.”

Bunicul Mădălinei spune că fiica lui a fost cea care a comunicat la școală că fetița a dispărut, doar că el nu a putut să spună de ce totuși a făcut-o la aproape o lună după dispariția copilei. Bărbatul bănuiește că nepoata sa a fost răpită, iar tatăl ei vitreg ar putea ști mai multe decât a comunicat polițiștilor.

VICTOR COJOCARI, bunelul, „Acolo a fost ceva la mijloc între ambii soți, fiind-că așa am înțeles că el nu ia dat voie să comunice să se ducă și să vină nicăieri și ea până la urmă a reușit să anunțe la școală profesorii, fiind-că fata nu era ore și după profesorii au anunțat autoritățile.”

Părinții Dianei au divorțat încă de pe când ea era o copilă. După divorțul lor aceasta a plecat din localitate cu mama sa. Vecinii care o țin minte spun că au rămas șocați când au aflat că fiica ei a dispărut în asemenea circumstanțe. Majoritatea au aflat despre dispariția copilei de pe internet sau de la televizor.

„Nu știm nimic. -Dar pe fiica lui cea mai mare nu o cunoașteți? – Tot nu, știu că ei au trăit la etaj, pe urmă au trecut la Chișinău, nu vă pot spune nimic.”„Am auzit ceva în privința la asta, dar pe facebook am văzut și atât, în rest nu știu nimic.”

„Băieții la lucru, ei îmi spuneau că iată a dispărut fetița de 11 ani. Dar așa, de unde să știm noi, dacă noi aici și ea acolo peste hotare, peste ocean.”

Menționăm că fetița de 11 ani nu a fost găsită până în prezent. Aceasta ar fi dispărut pe 23 noiembrie. Agenții FBI au efectuat săpături în curtea casei și au extins căutările cu o barcă pe lacul Cornelius, din localitatea în care trăia fetița cu mama și tatăl său vitreg. Părinții sunt acuzați că nu au anunțat la timp dispariția copilei. Pentru fiecare dintre ei a fost stabilită o cauțiune de 100.000 de dolari. Recent autoritățile din SUA au publicat ultimele imagini cu fetița în autobuzul școlar, care au fost făcute pe data de 21 noiembrie, în jurul orei 17.00.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Bucuria din Argentina s-a transformat în tragedie. Imagini dramatice filmate pe străzile din Buenos Aires. Un fan a murit
Articolul anterior
Președinta Maia Sandu la Gala studenților originari din Republica Moldova: „Putem face multe lucruri, împreună!”
Articolul următor