O stațiune de schi din Franța devine prima din Europa care interzice fumatul

Țigările vor fi interzise în zona de schi Les Gets, în Haute-Savoie, Franța. Stațiunea amintește că un muc de țigară răspândește în natură peste 150 de substanțe toxice.

În încercarea de a preveni aruncarea la întâmplare a mucurilor de țigară, stațiunea franceză de schi Les Gets a interzis fumatul pe pârtii, o premieră în Europa, potrivit Le Figaro. A făcut acest anunț în urmă cu câteva zile, la deschiderea sezonului de schi.

„Les Gets, teritoriu fără mucuri de țigară” , spune noul slogan de campanie al autorităților locale. În 2022, peste 3.000 de mucuri au fost găsite în zona de schi și în satul Les Gets în timpul unei zile de curățenie, potrivit site-ului stațiunii.

Anterior, stațiunea a distribuit scrumiere de buzunar schiorilor, fără prea mare efect asupra mucurilor aruncate pe jos.

„Au trecut ani de zile de când am început să împărțim scrumiere de buzunar gratuite și nu s-a schimbat nimic [în privința] numărului de mucuri de țigară pe care le găseam la sfârșitul sezonului de schi” , a declarat Benjamin Mugnier, director de marketing al stațiunii de schi Les Gets.

3.000 de țigări colectate anul trecut

„Am avut o zi de curățenie primăvara trecută cu 100 de voluntari și, după ce am străbătut muntele, am găsit 3.000 de mucuri de țigară. ”

Mugnier a adăugat că este sigur că sunt mai multe pe care nu le-au găsit încă. Acesta a fost momentul în care a decis să sugereze interzicerea fumatului.

Poliția locală va efectua patrule de-a lungul pârtiilor, iar cei care vor fi prinși aprinzându-se ar putea fi amendați.

Stațiuni de schi în care nu se fumează funcționează deja în alte părți ale lumii, precum Japonia, Noua Zeelandă și Canada. Dar Les Gets intră pe un teritoriu nou.

Aproximativ 32% dintre adulții francezi cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani se identifică drept fumători, potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul francez al Sănătății, față de numai 12,5% în SUA.

Mugnier a declarat că decizia de a renunța la țigări a fost grea, dar necesară.

Iar regula nu se aplică doar schiorilor și snowboarderilor. Les Gets, situat în estul Franței, în apropiere de granița cu Elveția, are un sezon activ pe tot parcursul anului, cu drumeții, escaladă și camping.

De asemenea, a găzduit Campionatul Mondial de Mountain Bike din 2022.

Cu toate acestea, Les Gets nu implementează o interdicție totală a fumatului. Stațiunea a amenajat cinci zone desemnate pentru fumat în partea de sus a telescaunelor pentru cei care poftesc la gustul tutunului în timpul pauzelor de schi.

Toate mucurile de țigară colectate în aceste zone vor fi reciclate pentru utilizarea energiei, a precizat stațiunea într-un comunicat de presă.

Deși au existat temeri că unii vizitatori și-ar putea anula rezervările sau nu s-ar mai întoarce anul viitor din cauza interdicției de fumat, Mugnier a spus că nu a fost o problemă.

Atunci când stațiunea și-a informat prima rundă de oaspeți despre această nouă interdicție, majoritatea covârșitoare și-a exprimat sprijinul – chiar și fumătorii au fost în favoarea interdicției.

„Sunt unii care au spus „nu vom veni să schiem cu voi” , dar nu au fost cei care au făcut o rezervare la noi”, a spus Mugnier.

sursa

Amenzi după ce au purtat panglica interzisă! Câte persoane riscă sancțiuni

Se poate lăsa cu amenzi, în Republica Moldova, pentru 189 de persoane care au încălcat legea, joi. Mai exact, cei ce ar putea fi sancționați contravențional au purtat panglica Sfântului Gheorghe. Care este interzisă prin lege în Basarabia.

Așadar, această informație a fost confirmată pentru TRM de șefa Secției comunicare și protocol a Inspectoratului General al Poliției (IGP), Diana Fetco. Din ceea ce arată datele preliminare, peste 70 de persoane au fost deja identificate. Identitatea celorlalte persoane care au încălcat prevederile legale urmează a fi stabilită „în următoarele zile”.

Sancțiuni după parada de 9 mai, din Republica Moldova

„189 de persoane au fost fixate pentru încălcarea prevederilor art. 365-5, Codul Contravențional al Republicii Moldova (purtarea panglicii bicolore). În cazul a 73 de persoane dintre acestea, a fost deja stabilită identitatea. În următoarele zile, vor fi identificate și restul”, a declarat Diana Fetco pentru TRM.

Ofițera de presă a IGP a precizat că oamenii legii au pornit, pe 9 mai, 16 proceduri contravenționale. Patru – au fost intentate la Chișinău, iar alte 12 – în restul țării.

Pe de altă parte, numărul polițiștilor care au monitorizat ordinea publică pe tot teritoriul Republicii Moldova a fost majorat cu 30 la sută, pe 9 mai.

Încă din 2022, purtarea panglicii Sfântul Gheorghe și promovarea însemnelor războiului „Z” și „V” sunt interzise pe teritoriul Republicii Moldova. În ajunul zilei de 9 mai, ministrul de Interne, Adrian Efros, declara ca persoanele care vor purta panglica Sfântul Gheorghe sau însemnele „Z” și „V”, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina, la evenimentele dedicate Zilei Victoriei, vor fi documentate și amendate.

Astfel, persoanele fizice care sfidează legea riscă amenzi de la 4500 la 9000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. Referitor la persoanele cu funcție de răspundere, amenda va fi de până la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice – amenzile sunt de până la 30 de mii de lei, după cum notează moldova1.md.

Mii de oameni au manifestat în Malmo faţă de participarea Israelului la Eurovision

Mii de manifestanţi pro-palestinieni s-au adunat în oraşul suedez Malmo pentru a protesta faţă de participarea Israelului la concursul Eurovision, scrie BBC citat de stirileprotv.ro.

Manifestaţia are loc în timp ce oraşul găzduieşte joi seară cea de-a doua semifinală a concursului, în care va cânta Eden Golan, participanta Israelului.

Miercuri, Golan a fost huiduită în timpul unei repetiţii a cântecului său „Hurricane”.

De asemenea, a avut loc o demonstraţie mai mică de susţinere a Israelului.

Activista pentru climă Greta Thunberg s-a numărat printre cei care au participat la protestul pro-palestinian.

Ea a declarat pentru BBC că există o „obligaţie morală de a acţiona” şi de a se exprima împotriva operaţiunii militare israeliene din Gaza.

„Dacă suntem zeci de mii de oameni care inundăm străzile din Malmo atunci când are loc Eurovisionul, spunând că nu vom accepta ca acest lucru să continue, atunci este un semnal foarte puternic – şi face diferenţa”, a spus Thunberg.

O altă protestatară, Matilda Varatta, a declarat pentru agenţia de ştiri Reuters că şi-ar dori ca Israelul să fie descalificat, aşa cum a fost cazul Rusiei în 2022, în urma invaziei sale la scară largă în Ucraina.

„Nu este adevărat că Eurovisionul nu este politic, a fost întotdeauna politic şi va fi întotdeauna”, a spus ea.

Anterior, Golan a declarat că este „mândră să îşi reprezinte ţara” şi că „nimic nu o va descuraja”.

„Sunt concentrată pe muzică, pe energia bună şi sunt atât de mulţi oameni care mă susţin şi simt că am o mare onoare să îmi reprezint ţara, mai ales în aceste vremuri”.

La demonstraţia pro-Israel, oamenii au putut fi auziţi cântând „Hurricane” în sprijinul artistei, în mijlocul unei prezenţe semnificative a poliţiei.

„Nu sunt atât de interesată de Eurovision”, a declarat o demonstrantă, Yael Sages Wahlström, pentru ziarul suedez Svenska Dagbladet. „Dar, din moment ce a fost o furtună de ură atât de mare împotriva Israelului, am vrut să susţin”.

Societatea israeliană de radiodifuziune, care organizează participarea ţării la concurs, a declarat că a cerut Uniunii Europene de Radio şi Televiziune să împiedice repetarea incidentului de miercuri.

Autorităţile suedeze spun că au instituit măsuri de securitate sporite şi că sunt pregătite pentru posibile tulburări.

În prezent, Israelul este implicat într-o campanie militară în Gaza, lansată ca răspuns la atacul transfrontalier al Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie.

Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise şi alte 252 au fost luate ostatice. De atunci, peste 34.900 de persoane au fost ucise în Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriu, administrat de Hamas.

A doua semifinală Eurovision 2024, mai interesantă. Ce țări s-au calificat în marea finală

În această săptămână a început lupta pentru premiul concursului muzical Eurovision, iar aseară a avut loc a doua semifinală. Se pare că aceasta a fost mai interesantă, spun internauții.

Letonia, Austria, Olanda, Norvegia, Israel, Grecia, Estonia, Elveția, Georgia și Armenia s-au calificat, joi, în finala Eurovision.

Concursul este găzduit de orașul suedez Malmo, iar Marea Finală va avea loc sâmbătă.

După prima semifinață, s-au calificat Cipru, Croația, Finlanda, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Portugalia, Serbia, Slovenia și Ucraina. În schimb, Azerbaidjan, Australia, Islanda, Moldova și Polonia au fost eliminate.

Calificate automat în finală sunt Marea Britanie, Franța, Spania, Germania, Italia și Suedia (gazdă).

Calificările sunt decise 100% de televot.

Controversele ediției

Apariția reprezentantei Israelului la repetiția cu public pentru cea de-a doua semifinală a fost primită atât cu aplauze, cât și cu dezaprobare.

Eden Golan a interpretat pentru prima dată „Hurrycane” în fața spectatorilor, iar unii dintre aceștia au scandat “Palestina Liberă/ Free Palestine”.

Forțele de poliție prezente în incinta Arenei Malma au intervenit imediat.

Putin spune că sistemele Patriot americane sunt „vechi” și Rusia le va doborî
Articolul anterior
Joe Biden către Zelenski: Este o onoare să fiu alături de tine
Articolul următor