Voluntari din fostele republici sovietice luptă cot la cot cu ucrainenii: ,,Ajutăm poporul în lupta sa pentru libertate”

Pe lângă ucraineni, voluntari străini luptă în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei. Printre aceștia se numără reprezentanți ai fostelor republici sovietice – azeri, georgieni, bieloruși, tătari din Crimeea, scrie The New York Times.

După cum scrie publicația, toate aceste popoare au propria lor istorie de opoziție față de Moscova și conducerea președintelui Vladimir Putin.

„Am văzut ce se întâmplă ”, a spus Muslim Madiev, comandantul adjunct al batalionului cecen. Ucraina nu duce lipsă de bărbați, dar trebuie să ne alăturăm și să fim parte din acest război.

Mulți voluntari locuiau sau lucrau deja în Ucraina sau căutau refugiu împotriva opresiunii politice din țara lor natală. Unii dintre ei au fost nevoiți să obțină vize și permise de ședere, iar dorința lor de a se alătura luptei a stârnit suspiciunea oficialilor și comandanților ucraineni, cărora le este frică de sabotori.

Batalionul cecen

Madiev, un veteran al celor două războaie ale Ceceniei împotriva Moscovei, ce a luptat sub conducerea lui Djokar Dudaiev, fostul general sovietic care a condus lupta Ceceniei de obținere a independenței față de Rusia în anii 1990 a fost expulzat din Cecenia și s-a stabilit în Ucraina în 2016.

Batalionul său, numit după regretatul lider cecen, este una dintre cele câteva unități cecene care s-au alăturat Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei în ultimii ani. Madiev nu a spus câți luptători activi are, precizând doar: „Avem destui”.

El a vorbit despre invazia rusă la fel ca mulți ucraineni, spunând că, dacă Moscova nu este oprită în Ucraina, va amenința multe alte țări din Europa. Dar luptătorii mai tineri ai batalionului său merg mai departe.

„Scopul nostru este eliberarea Republicii Cecene Ișkeria”, a spus un luptător cecen cu indicativul „Maga”, „ și să ajutăm toate popoarele care doresc să obțină libertate”.

Regimentul belarus

Luptătorii din Belarus au format, de asemenea, un regiment cu mai multe mii de oameni. Alți voluntari vin din Caucaz și Asia Centrală, precum și din minoritățile etnice ale Rusiei: ceceni, tătari și grupuri vorbitoare de turcă. Cei mai mulți dintre ei sunt motivați amintirile istorice de oprimare din partea Moscovei.

Există, de asemenea, un număr mic de exilați ruși, printre ei naționaliști ruși care se opun lui Putin. Există mulți oponenți ai dictatorului belarus Aleksandru Lukașenko, în regimentul din Belarus.

Participarea lor la război poate fi bună pentru Ucraina, dar este, de asemenea, o problemă potențial explozivă pentru autoritățile de la Kiev, deoarece majoritatea dintre ei au ambiții politice pe termen lung de a se întoarce acasă și de a răsturna guvernele Rusiei și Belarusului. Oficialii militari ucraineni au refuzat să comenteze cu privire la utilizarea grupurilor de voluntari.

Voluntarii înșiși spun că acționează în deplină cunoștință și sub comanda și controlul armatei și serviciilor speciale ucrainene. Multe dintre operațiunile lor sunt ascunse, inclusiv misiuni periculoase de recunoaștere sau sabotaj în spatele liniilor rusești.

Potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, alăturarea luptătorilor străini creează o situație de câștig reciproc de experiență în ceea ce privește uneltele războiului modern.

Avantajul alăturării voluntarilor din fostele republici sovietice

Pe de altă parte, avantajul alăturării voluntarilor din fostele republici sovietice este mai important, iar asta din mai multe motive.

În primul rând, există avantajul lingvistic, ceea ce ușurează comunicarea cu armata ucraineană. Apoi, mulți au și experiență de luptă, cum este cazul georgienilor din Legiunea Kavkaz care a servit alături de forțele NATO în Afganistan.

În plus, faptul că ei cunosc Rusia și poporul rus îi face buni operatori sub acoperire în măsura în care în Ucraina există și un oarecare sprijin politic pentru cauza lor împotriva Moscovei.

Totuși misiunea lor e în special periculoasă pentru că operează în special în spatele liniilor inamice, riscând să fie capturați.

Unul dintre cele mai recent formate batalioane de voluntari, Turan, este compus din grupuri etnice vorbitoare de limbă turcă provenite din Caucaz, Asia Centrală și Rusia. Este condus de un refugiat din Kîrgîzstan, Almaz Kudabek, care a lucrat ca frizer la bazele americane din țara sa natală și în orașul afgan Kandahar.

El spune că a recrutat azeri, tătari și uiguri chinezi și vorbește cu înflăcărare despre marginalizarea și opresiunea minorităților vorbitoare de limbă turcă în Rusia. În opinia lui, Moscova a atras în mod nedrept recruți pentru războiul din Ucraina preponderent din regiunile îndepărtate și mai sărace ale Rusiei, inclusiv din cele populate de minorități etnice vorbitoare de limbă turcă. Acestea din urmă care au fost ucise în număr mult mai mare decât etnicii ruși.

Kudabek e de părere că membrii unității sale ar putea folosi această nedreptate în avantajul lor, infiltrându-se în teritoriile ocupate de Rusia și efectuând misiuni de sabotaj și chiar dându-se drept soldați ruși.Ads

„Vrem doar să luptăm împotriva rușilor. Știm cine sunt ei”, a spus el.

În ciuda valorii lor evidente pentru armata ucraineană, comandanții batalioanelor etnice s-au plâns de lipsa de sprijin din partea Kievului. Liderul batalionului cecen, Madiev, a dezvăluit că, în afară de arme și muniție, unitățile trebuie să își asigure singure hrana, combustibilul și echipamentul.

Liderul unui regiment rusesc, un naționalist de extremă-dreapta care folosește numele de cod White Rex, a declarat că s-a lovit de multiple obstacole atunci când a format unitatea la scurt timp după ce rușii au invadat țara.

Deși el și camarazii lui voluntari locuiau în Ucraina de mai mulți ani, au fost întâmpinați inițial cu suspiciune din partea ucrainenilor, care erau în stare de alertă cu privire la sabotorii ruși. „Am fost ținuți sub amenințarea armelor”, a spus el. „Am avut multe întâlniri distractive și mai puțin distractive, dar eram hotărât să am acest regiment.”

Dar ei au găsit și sprijin în rândul ucrainenilor.

Un grup de voluntari ucraineni, Bratstvo, a ajutat în cele din urmă regimentul rusesc să își găsească un rol nu foarte diferit de cel al celorlalte batalioane formate din minorități, operând în spatele liniilor rusești și efectuând misiuni de recunoaștere și sabotaj pentru armata ucraineană.

Cu câteva minute înainte de a pleca într-o misiune de noapte recent, White Rex a declarat că scopul său a fost întotdeauna să găsească o modalitate de a se întoarce acasă, în Rusia. Dar a spus că războiul l-a învățat că modalitatea de a se întoarce în Rusia este de a-l răsturna pe Putin și regimul său.

„Corpul voluntarilor ruși intră și distruge actualul guvern – aceasta este singura cale”, a spus el. „Nu poți convinge un tiran să plece, iar orice altă forță ar fi văzută ca invadatoare”.

Noi detalii despre accidentul de la Căușeni: un mort și zeci de răniți

Un autocar cu 50 de pasageri la bord s-a răsturnat după ce ar fi fost tamponat în plin de un Nissan Qashqai, scrie Studio-L Căușeni. Șoferul mașinii a decedat la fața locului. Accidentul a avut loc în seara zilei de vineri, 26 aprilie, între localitățile Grigorievca și Baccealia din raionul Căușeni.

Autocarul era plin cu colaboratori ai Muzeului Național de Istorie. 25 dintre ei (doi dintre care în stare gravă, o pacientă fiind transferată la Chișinău), printre care și o femeie însărcinată, au ajuns la spitalul raional Căușeni, iar alți 5 pacienți au fost internați în spitalul raional Anenii Noi.

Potrivit sursei citate, șoferul de 48 de ani din Nissan Qashqai ar fi ieșit pe contrasens fără a se asigura și a intrat în autocar. Poliția urmează să stabilească circumstanțele producerii accidentului.

Atac cu rachetă asupra unui spital din Harkov: în blocurile instituției se aflau peste 1000 de oameni

În noaptea de 26 spre 27 aprilie 2024, ocupanții ruși au tras cu o rachetă S-300 asupra teritoriului unde se află mai multe clădiri ale unui spital de psihiatrie din Hrakov. O pacientă de 53 de ani a fost rănită, potrivit presei din Ucraina.

Acest lucru a fost anunțat de președintele Administrației Regionale de Stat din Harkov, Oleg Sinegubov. „La momentul bombardării, în cel mai afectat bloc, erau 60 de pacienți și 5 lucrători medicali. Explozia a deteriorat clădirea de catering, alimentarea cu apă și liniile electrice”, a menționat Sinegubov. Acesta a precizat că o pacientă de 53 de ani a fost rănită și a primit îngrijiri medicale pe loc. Toți ceilalți pacienți au fost repartizați între blocurile spitalului.

Valul de explozie a afectat mai multe clădiri și linii electrice adiacente.

Republica Moldova implementează votul prin corespondență. Care va fi procedura

Proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență a fost adoptat de Parlament în lectură finală. Documentul reglementează principiile de exercitare a dreptului la vot prin corespondență, procedurile electorale specifice, precum și atribuțiile organelor electorale care vor organiza această metodă alternativă de exercitare a dreptului la vot. Procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu buletinele de vot recepționate se vor stabili printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală.

Proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență a fost supus unui amplu proces de consultări publice la care au participat reprezentanți ai societății civile, ai partidelor politice și ai autorităților publice implicate în procesul electoral. Propunerile parvenite au fost luate în considerație la îmbunătățirea documentului.

Printre amendamentele acceptate figurează includerea criteriilor pentru identificarea țărilor în care urmează să fie implementat votul prin corespondență. Astfel, condițiile privind implementarea parțială a votului prin corespondență sunt lipsa secțiilor de votare în țara-gazdă sau distanța mare până la cea mai apropiată secție de votare constituită anterior; experiența implementării acestei metode alternative de vot; înregistrarea prealabilă la scrutinul electoral precedent a cel puțin 30 de cereri; siguranța și fiabilitatea serviciilor poștale.

Printre țările care întrunesc aceste criterii figurează Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda. Votul prin corespondență nu va putea fi realizat în țările în care Republica Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în țările aflate în conflicte militare și în țările în care nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte.

De asemenea, a fost eliminată incertitudinea privind vârsta alegătorilor. Respectiv, își vor exercita dreptul la vot prin corespondență persoanele care, la depunerea solicitării, au împlinit vârsta majoratului. O altă prevedere inclusă în document se referă la asigurarea securității votului. Astfel, plicul cu materiale pentru votare va conține o declarație pe propria răspundere. Alegătorii vor fi obligați să o semneze pentru a confirma exercitarea votului secret. Totodată, alegătorii care nu vor respecta secretul votului vor fi sancționați. Codul Contravențional a fost completat cu un articol care vizează nerespectarea caracterului secret al votului, divulgarea opțiunii de vot exprimate prin corespondență sau transmiterea buletinului de vot unei persoane terțe.

Pentru a vota prin corespondență, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. Documentul conține și prevederi privind procedura de numărare și totalizare a voturilor, precum și situațiile în care buletinele de vot se declară nevalabile.

De menționat că, la alegerile prezidențiale din 2021, au participat 212 434 alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.

Cinci jurnaliste de la cel mai mare site independent de știri din Belarus, arestate. „Dosarul a fost fabricat de la început până la sfârșit”
Articolul anterior
Inna a pozat goală în cadă și a stârnit reacții neașteptate. „Deja e prea mult”
Articolul următor