Ex-procuror: Putin trebuie judecat anul acesta pentru crimele din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin ar trebui să fie judecat în acest an pentru crimele de război din Ucraina, susține Geoffrey Nice, fost procuror la Tribunalul Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie, cel care a condus ancheta penală împotriva fostului lider sârb Slobodan Milosevic, scrie BBC.

Ex-procuror: Putin trebuie judecat anul acesta pentru crimele din Ucraina

Geoffrey Nice a susținut că Putin este „vinovat” pentru atacurile asupra țintelor civile comise în timpul războiului, transmite digi24.ro.

El și-a exprimat surprinderea că procurorii și politicienii nu „vorbesc mult mai liber și mai deschis despre acest lucru”.

Rusia neagă că a săvârșit crime de război. Geoffrey Nice a descris însă acțiunile Moscovei din timpul invaziei drept „crime împotriva umanității” – deoarece au fost atacate ținte civile.

Crimele împotriva umanității sunt considerate a fi printre cele mai grave infracțiuni conform „regulilor” de război, care interzic atacurile asupra civililor – sau asupra infrastructurii vitale pentru supraviețuirea acestora – și sunt prevăzute în tratate internaționale precum Convențiile de la Geneva.

Atacurile repetate ale Rusiei asupra rețelei energetice ucrainene în timpul iernii au fost descrise drept crime de război din cauza prejudiciului adus civililor.

Pe de altă parte, Rusia insistă că lovește doar ținte militare.

Trupele Moscovei au fost acuzate de comunitatea internațională de mii de abuzuri de la începutul invaziei.

Procurorul general de la Kiev spune că până acum au fost înregistrate peste 62.000 de crime de război, victime fiind inclusiv 450 de copii.

Aceste cifre nu au putut fi verificate în mod independent de BBC.

Sir Geoffrey a lucrat la Tribunalul Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie între 1998 și 2006.

El a condus ancheta împotriva fostului lider sârb Slobodan Milosevic, care a fost judecat la Haga în 2002 pentru crime de război comise în Croaţia, Bosnia şi Kosovo.

Numit la vremea respectiv „măcelarul din Balcani”, Milosevic a murit în închisoare înainte de încheierea procesului.

Vorbind despre războiul din Ucraina, Geoffrey Nice a spus că acest caz este mult mai clar cu privire la Putin și că nu există „nicio îndoială” că el este cel care conduce lanțul de comandă de la Kremlin.

Potrivit fostului procuror, aceasta înseamnă că „cel mai important lucru” este ca cel judecat să fie președintele rus însuși, mai degrabă decât soldați de rang inferior.

Un proces „ar putea avea loc chiar și mâine dimineață, în ceea ce mă privește”, a spus el, adăugând că ar trebui să fie ținut de ucraineni în limba ucraineană. Putin nici nu ar trebui să fie prezent, a spus Geoffrey Nice.

Pe de altă parte, fostul procuror a speculat că este posibil ca liderul rus să nu fie confruntat cu acuzații mai dure și a sugerat că ar putea exista o strategie a el să nu fie urmărit penal ca parte a unui acord de pace. 

Potrivit acestuia, Curtea Penală Internațională (CPI) „nu a făcut încă o declarație cu privire la responsabilitatea lui Putin pentru crimele din Ucraina”, iar reticența ridică întrebarea dacă ar exista un „avantaj politic” în a nu-l acuza pe președintele rus.

În opinia fostului procuror, ipoteza unui acord de pace care să împiedice un proces al lui Putin este o „perspectivă îngrozitoare”, care ar fi „o negare completă a dreptului poporului ucrainean de a i se face dreptate”.

În replică, CPI a respins orice afirmație legată de „presiune sau influență” asupra procurorului Karim Khan, pentru a amâna investigațiile.

Karim Khan a lucrat pe teren în Ucraina pentru a aduna dovezi ale crimelor de război, iar mandatele de arestare vor fi emise atunci când se vor aduna suficiente dovezi, a subliniat CPI.

Autoritățile promit măsuri de sprijin imediate dacă se scumpește curentul electric

Guvernul va veni imediat cu măsuri clare de sprijin pentru oameni, iar săptămâna viitoare – pentru afaceri. Declarația aparține purtătorului de cuvânt al executivului, Daniel Vodă, și a fost făcută în contextul în care astăzi, Agenția Naționale pentru Reglementare Energetică va decide noile prețuri la lumină, transmite IPN.

„Astăzi, pe malul drept al Nistrului, avem lumină și gaz datorită deciziilor responsabile pe care le-am luat împreună. Ca să fie clar pentru toată lumea: pe lângă resursele noastre de generare, lumina, căldura și gazul vin la noi din România, Ucraina și piața europeană”, susține purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit lui Daniel Vodă, Rusia încearcă să șantajeze prin Gazprom, îi ține în frig pe oamenii din regiunea transnistreană și distribuie dezinformare, învinuind propria subsidiară de datorii invalidate de un audit internațional.

„ANRE va anunța în curând ajustările pentru prețurile la electricitate, iar noi, cum a solicitat și premierul Dorin Recean, vom veni imediat cu măsuri clare de sprijin pentru oameni, iar săptămâna viitoare – pentru afaceri. Vom discuta cu autoritățile locale și despre situația din regiuni”, a precizat Daniel Vodă.

El a menționat că, în condițiile stării de urgență, autoritățile au toate pârghiile la îndemână. CSE colectează în permanență informații privind situația din toată țara, iar celula interinstituțională de la Guvern asigură un răspuns coordonat în sectorul energetic.

Astăzi, începând cu ora 11.00, ANRE se convoacă în ședință pentru a examina solicitările de majorare a tarifelor la energia electrică. Potrivit demersului Premier Energy, consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (consumatorii casnici) ar urma să achite un tarif de 5,13 lei/kWh, în comparație 2,34 lei/kWh (fără TVA) în prezent. Consumatorii casnici deserviți de FEE-Nord ar putea achita un tarif de 4,53 lei/kWh. În prezent, aceștia achită pentru lumină un tarif de 2,84 lei/kWh.

Criza se acutizează pe zi ce trece în regiunea transnistreană, iar pâinea s-a scumpit

Criza din regiunea transnistreană, provocată de oprirea gazului livrat de Federația Rusă, continuă să dea bătăi de cap localnicilor și autorităților. Populația s-a pomenit, din prima zi a noului an, în frig și fără gaze în case. Salvatorii au asigurat transportarea lemnelor către un șir de gospodării. La linia fierbinte a așa-zisului Minister de Interne apelurile nu încetează: majoritatea solicitanților cer lemne de foc. Rămase fără gaze, multe gospodării au început să folosească sobel, scrie ipn.md.

În regiunea transnistreană s-a scumpit pâinea, de la 1 ianuarie. Prețurile au fost majorate cu 10-15 copeici transnistrene. Cel mult a crescut prețul la franzele, cu 45 de copeici (echivalentul a circa 40 de bănuți), transmite IPN citând presa din stânga Nistrului.

Potrivit sursei citate, de la 1 ianuarie, pâinea de prima calitate s-a scumpit cu 15 copeici, iar cea de calitate superioară cu 40 de copeici. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la franzele, care sunt mai scumpe cu 45 de copeici. Prețul la chifle a crescut cu 5-10 copeici.

Reprezentanții Combinatului de produse de panificație din Tiraspol spun că majorarea prețurilor nu are legătură cu criza gazelor și sistarea livrărilor, dar este cauzată de scumpirea materiilor prime. „Anterior, drojdia era procurată din Ucraina, dar acum este adusă din Chișinău. Sarea, de asemenea, este importatăˮ, explică presa transnistreană.

Combinatul de produse de panificație din Tiraspol lucrează în regim normal. Deocamdată utilizează gazul rămas în țevi, dar este pregătit să treacă la cuptoare electrice, precizează presa din regiunea transnistreană.

Între timp, rețelele de electricitate sunt suprasolicitate, de aceea unele localități, parțial, au rămas în beznă. Între timp, așa-zisul ministru al dezvoltării economice din regiune, Serghei Obolonik, a declarat că, în ciuda situației dificile, tariful la energia electrică nu va fi majorat. Iar liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, dă asigurări că situația privind criza energetică este mereu sub control și că nu va permite un colaps în regiunea transnistreană.

Chiar din primele zile ale noului an, transportul public și serviciile de taxi s-au redus considerabil. Mai mult, deplasările cu mașinile de taxi s-au scumpit, acestea fiind anterior alimentate cu gaz, iar acum – cu benzină și motorină. Între timp, doar automobilele care aparțin întreprinderilor și organizațiilor de stat își pot face plinul cu metan la benzinăriile din stânga Nistrului, decizia fiind luată de autoritățile regiunii.

Activitatea instituțiilor este paralizată. Potrivit presei din regiune, încetarea furnizării de gaze a dus la închiderea întreprinderilor industriale, cu excepția fabricilor de produse alimentare, iar mii de oameni s-au pomenit șomeri.

MGRES a trecut la cărbune și, în comun cu stația de la Dubăsari, poate acoperi necesarul de curent pentru cel mult 50 de zile, anunță administrația de la Tiraspol.

Rezervele de gaze din conductele din regiunea transnistreană sunt, în prezent, de 13 milioane de metri cubi. Această cantitate ajunge până la 20 ianuarie sudului regiunii și până la 10 ianuarie – nordului (raioanele Rîbnița și Camenca), iar 116 mii de consumatori din blocuri locative mai pot folosi gaze la prepararea mâncării, transmite IPN.

Majorarea indemnizației la nașterea copilului a intrat în vigoare

Începând cu 1 ianuarie 2025, a intrat în vigoare o nouă majorare a cuantumului indemnizației unice la nașterea copilului, care a crescut cu 1.350 de lei, ajungând la suma de 21.350 de lei, scrie tvrmoldova.md.

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2024, au fost implementate noi reglementări care stabilesc automat acordarea unor indemnizații pentru părinți. 

Astfel, indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la vârsta de trei ani și indemnizația lunară de suport pentru creșterea copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină sunt stabilite de către Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), din oficiu, fără a mai fi necesară depunerea unei cereri din partea părinților. 

Acestea se acordă mamei copilului, iar în cazul în care mama nu întrunește condițiile de eligibilitate, indemnizația este acordată tatălui, pe baza datelor din Registrul de Stat al Populației.

Mai mult, CNAS îndeamnă părinții, imediat după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova. Aceasta va permite beneficiarilor să primească indemnizațiile direct în conturile lor bancare, facilitând astfel accesul rapid la ajutoarele financiare, indiferent de locația lor, chiar și din afacerea țării.

25 de ani de închisoare pentru că și-a bătut câinele. Un bărbat a primit cea mai dură sentință într-un caz de cruzime față de animale
Articolul anterior
Secretul lui Pelé. Fotbalistul a ascuns un obiect misterios într-un dulap din Vila Belmiro
Articolul următor