Un sat cu peste 200 de locuitori a fost evacuat, după explozia puternică la conducta de gaz care leagă Lituania şi Letonia

O explozie urmată de un uriaş incendiu a avariat o conductă de gaz din nordul Lituaniei, care face legătura cu ţara vecină, Letonia.

Iniţial, flăcările au ajuns la înălțimea de 50 de metri şi puteau fi văzute de la peste 15 kilometri, potrivit localnicilor. Nimeni nu a fost rănit şi nicio clădire nu a fost afectată, dar un sat cu peste 200 de locuitori a fost evacuat temporar ca măsură de precauţie. 

Incendiul s-a stins după aproximativ patru ore, când s-a epuizat gazul rămas în conductă. Alimentarea a fost reluată printr-o altă conductă, paralelă. Specialiştii cred că explozia a fost urmarea unei defecţiuni tehnice şi nu sunt indicii ale unui act criminal, dar ancheta va examina toate cauzele posibile. 

Evghenia Guțul, la Moscova: Reprezint Moldova la parada din Piața Roșie

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, aflată la Moscova la invitația liderului rus, Vladimir Putin, a publicat un clip video în care îi felicită pe găgăuzi cu ocazia Zilei Victoriei. Ea se declară onorată că va reprezenta Găgăuzia și „întreaga Moldovă” la parada din Piața Roșie.

În mesajul său, Guțul îi mulțumește președintelui rus Vladimir Putin pentru invitația de a participa la parada organizată cu ocazia zilei de 9 mai, numind acest gest „un semn înalt de prietenie și încredere între popoarele noastre”.

„În doar o oră va începe parada din Piața Roșie. Este o mare onoare pentru mine să reprezint Găgăuzia și întreaga Moldovă la acest eveniment”, spune Guțul, potrivit moldova.europalibera.org.

Ea îndeamnă locuitorii din autonomia găgăuză să participe la procesiunea festivă de la Comrat și să depună flori la Memorialul Eliberatorilor.

„Este puținul pe care îl putem face în cinstea soldaților care au salvat omenirea de fascism. Vă doresc tuturor pace, armonie și înțelegere”, a adăugat bașcana.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a transmis un mesaj cu ocazia Ziua Europei

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a venit cu un mesaj de felicitare cu ocazia zilei de 9 mai.

Într-un mesaj video publicat pe rețelele de socializare, ambasadorul a spus că, în acest an, Ziua Europei are o semnificație specială pentru că, în 2024, moldovenii vor avea ocazia de a-și exprima opinia în cadrul referendumului privind aderarea țării la UE.

„Anul acesta are o semnificație specială pentru Moldova, deoarece veți avea prilejul de a vă exprima opinia în cadrul referendumului privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Vă încurajăm să participați și să vă faceți auzite vocile, căci împreună construim calea spre un viitor mai luminos și mai european pentru Moldova. Ziua Europei este despre și pentru oameni!”, a declarat Jānis Mažeiks.

Șefa statului l-a vizitat pe veteranul de război Ion Mereacre, din satul Costești, Ialoveni

Ion Mereacre este unul dintre cei 500 de oameni din satul Costești, raionul Ialoveni, care au fost recrutați în cel de-al Doilea Război Mondial. Doar 170 dintre ei au revenit acasă.

Azi am avut o discuție emoționantă cu domnul Mereacre, care, la doar 18 ani, în 1944, a fost trimis pe front. Speranța lui este ca cei 4 copii, 10 nepoți și 19 strănepoți ai săi, dar și întreaga Moldovă, să nu mai cunoască niciodată ororile războiului și să se bucure de viață, în pace. I-am mulțumit lui Ion Mereacre pentru sacrificiul făcut, pentru dragostea de patrie și pentru că, alături de nenumărați eroi, a contribuit la readucerea păcii pe continentul european”, a menționat Președinta Maia Sandu.

Pe 8 mai 1945, a fost anunțată victoria asupra nazismului și s-a pus capăt unui război sângeros. Foarte puțini au rămas în viață care să povestească tragedia războiului trăită pe viu. „Domnul Mereacre este unul dintre ei – i-am ascultat istoria de viață, lecțiile învățate de la tatăl său despre omenie și cinste. Azi în Moldova mai sunt în viață 37 de veterani din cel de-al Doilea Război Mondial. În cinstea lor și a celor căzuți, vom face tot ce ne stă în puteri ca în țara noastră să fie bună înțelegere și oamenii să trăiască în pace”, a punctat șefa statului.

Uimitor! Cercetătorii au inversat procesul de îmbătrânire la șoareci! Cum ar putea efectul ”Benjamin Button” să fie folosit în rândul oamenilor
Articolul anterior
Varianta actualizată a vaccinului anti-COVID Pfizer ar putea fi legată de un tip de AVC la vârstnici. ”Este important să facem publice aceste informaţii”
Articolul următor