Conducerea țării a depus flori la Complexul Memorial „Eternitate”, în memoria celor căzuți în război

În această dimineață, 9 mai, conducerea țării a depus flori la Complexul Memorial „Eternitate”, pentru a-i comemora pe cei căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial.

La ceremonie au participat șefa statului, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn.

„Astăzi îi comemorăm pe pământenii noștri care au luptat în Al Doilea Război Mondial pentru a readuce pacea pe continent. Astăzi sărbătorim pacea. Pentru că 9 mai 1945 a fost prima zi de pace pe continentul nostru. Și astăzi sărbătorim Europa. Europa fiind cel mai durabil și cel mai de succes proiect de pace. (…) Este o zi care ne amintește cât de vulnerabilă este pacea, cât de dramatic este războiul și că trebuie să facem absolut totul ca să nu permitem războaie pe continent și în lume. Pentru Republica Moldova cel mai scurt drum spre o pace sustenabilă este integrarea în Uniunea Europeană. Sărbătorim pacea și Uniunea Europeană astăzi, în același timp ne amintim de sacrificiul făcut de înaintașii noștri pentru ca noi să putem trăi în pace”, a declarat șefa statului, Maia Sandu.

„Omenirea trebuie să învețe o lecție că în orice război nu există învingători, pierd toate părțile și cel mai tragic sunt viețile omenești care se pierd și nu se mai recuperează, și rămân durerea și amintirea care marchează generații și destine. Lecție pe care trebuie să o învățăm, uitându-ne și la ceea ce se întâmplă în proximitatea noastră. Astăzi este o ocazie în plus să ne amintim de cei care într-adevăr au contribuit să aducă pacea în Europa, să o păstrăm, să vorbim cât mai mult despre asta și să transmitem acest mesaj generațiilor viitoare”, a menționat Igor Grosu.

Mai mulți angajați ai Serviciului Vamal, în vizită de lucru în Italia

În perioada 20 – 24 mai, un grup de angajați ai Serviciului Vamal al Republicii Moldova și reprezentanți ai programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova au efectuat o vizită de studiu în Italia pentu preluarea celor mai bune practici în acest domeniu.

Mai mulți angajați ai Serviciului Vamal, în vizită de lucru în ItaliaFoto: customs.gov.md

Pe parcursul vizitei, au fost studiate și analizate structura, principiile de funcționare și activitățile specifice ale departamentelor responsabile de analiza riscurilor și informații din cadrul Agenției Italiene a Vămilor și Monopolurilor.

Un aspect esențial a fost experiența de aplicare a analizei riscurilor care acoperă atât aspecte comerciale, cât și de securitate și siguranță, cu un accent deosebit pe instrumentele specifice utilizate în acest proces.

Experiența de organizare și de dezvoltare a funcțiilor de analiză a riscurilor în cadrul instituției vamale italiene, drept parte a administrației vamale a Uniunii Europene, sunt extrem de valoroase pentru adoptarea de către Republica Moldova a celor mai bune practici de control vamal și practici avansate de gestionare a riscurilor vamale. 

În cadrul aceleiași vizite, delegația a examinat modul în care departamentul italian gestionează informațiile conform regulamentelor privind protecția datelor, asigurând astfel alinierea activităților desfășurate cu experiența avansată din Uniunea Europeană. 

Această vizită de studiu este parte a eforturilor de consolidare a capacităților Serviciului Vamal al Republicii Moldova, prin oferirea perspectivei europene asupra proceselor vamale. În acest context, colaborarea strânsă cu Agenția Italiană a Vămilor și Monopolurilor va facilita implementarea unor experiențe eficiente, aliniate la standardele europene, contribuind astfel la îmbunătățirea securității și eficienței vamale în Republica Moldova.

Moldova va deveni membră a Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului

În cadrul celei de-a 20-a reuniuni a statelor părți la Convenția cu privire la Drepturile Copilului, candidatura Republicii Moldova, Mariana Ianachevici, a fost aleasă în calitate de membră a Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului (CRC) pentru mandatul 2025-2029, care va începe de la 1 martie 2025.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, Mariana Ianachevici a fost aleasă cu 113 voturi din partea celor 190 de țări care au participat la alegeri.

În cursa pentru nouă locuri vacante la CRC au concurat candidați din 17 state: Republica Moldova, Bhutan, Kenya, Georgia, Macedonia de Nord, Zambia, Malta, Mauritania, Belgia, Haiti, Chad, Ethiopia, Burkina Faso, Malawi, Nigeria, Benin și Burundi

„Alegerea Marianei Ianachevici la CRC reprezintă o dovadă a aprecierii și recunoașterii internaționale a experienței și expertizei candidatului din Republica Moldova în domeniul protecției drepturilor copilului, precum și a angajamentului ferm al țării noastre de a contribui la îmbunătățirea și eficientizarea metodelor de lucru, mecanismului de raportare și implementare a recomandărilor Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului”, se arată în mesajul MAE.

Ansamblul ,,Hecenii”, calificați în marea finală de la Românii au Talent

Ansamblul de dansuri populare „Hecenii”, din satul Heciul Nou, raionul Sângerei, s-a calificat în marea finală a concursului „Românii au talent”.

Ansamblul Hecenii s-a calificat în marea finală de la Românii au TalentImagine simbol

În cadrul ediției emisiunii din 24 mai, Ansamblul „Hecenii” au reușit din nou să impresioneze juriul și publicul care au votat pentru ca acesta să ajungă în finala marelui concurs, transmite Protv.ro.

„Doamne, cât de frumos a fost! Mi s-a făcut piele de găină! Simt bucuria pe care voi ați transmis-o. Meritați să fiți în finală”, a spus Andra.

Astfel, Ansamblul de dansuri populare Hecenii vor concura vinerea viitoare, 31 mai, în finala „Românii au Talent”, pentru marele premiu de 120.000 de euro.

#unicLifeHacks: 7  haine și accesorii care te îngrașă și te îmbătrânesc
Articolul anterior
Concert, expoziții, excursii și invitați speciali. Cum va fi marcată Ziua Europei
Articolul următor