Chișinăul transmite condoleanțe după accidentul de elicopter din Kiev, în care au murit 17 oameni, inclusiv ministrul ucrainean de Interne și colegi de-ai săi

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a venit cu un mesaj de condoleanțe pentru Guvernul și poporul din Ucraina, după tragicul accident de elicopter, în urma căruia a decedat întreaga conducere a Ministerului ucrainean de Interne.

„Am aflat cu multă tristețe vestea prăbușirii unui elicopter în regiunea Kiev. Ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei și colegi de-ai săi, precum și civili, inclusiv copii, au căzut victime acestei tragedii. 

Adresez, în numele Guvernului Republicii Moldova și al meu personal, cele mai sincere condoleanțe Guvernului și poporului ucrainean. Sunt cu gândul la familiile îndoliate. Celor răniți le urez o recuperare rapidă”, se arată în mesajul premierului, transmite stiri.md.

Și Ministerul de Interne de la Chișinău a venit cu un mesaj.

„Informația dispariției conducerii MAI al Ucrainei în tragicul accident de elicopter, produs în această dimineață, a marcat profund angajații sistemului afacerilor interne din Republica Moldova.

Pe această cale, Ministerul Afacerilor Interne transmite condoleanțe Ucrainei, pentru pierderea celei mai profesioniste echipe, aflată la conducerea Ministerului de Interne al Ucrainei.

Condoleanțe familiilor celor decedați – ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Denis Monastîrski, adjunctul, Evgheni Yenin, secretarul de stat, Iuri Lubkovici, echipajul aparatului de zbor, precum și familiilor copiilor și educatorilor care au decedat în tragicul accident produs de prăbușirea elicopterului.

MAI încurajează sistemul afacerilor interne ucrainean să continue lupta de rezistență și de apărare a patriei, în onoarea celor dispăruți, care au făcut ca țara lor să reziste în fața războiului, chiar prin sacrificiul suprem.

Dumnezeu sa-i ierte pe toți cei care au decedat în tragicul accident din această dimineață”, a transmis MAI.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, la fel s-a arătat profund întristat de noutate și a transmis condoleanțe conducerii țării vecine și poporului ucrainean.

„O nouă veste tragică de la Kiev. 18 persoane au decedat și cel puțin 29 de răniți după ce un elicopter a căzut peste o grădiniță din Brovarî, o suburbie a capitalei Ucrainei. Toate cele nouă persoane aflate la bord, printre care ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Denis Monastîrski, primul său adjunct, Evgheni Yenin, și secretarul de stat, Iuri Lubkovici, au decedat. Transmit condoleanțe conducerii ucrainene și poporului ucrainean pentru această pierdere”, a transmis șeful Legislativului.

Amintim că elicopterul s-a prăbușit în dimineața zilei de miercuri, 18 ianuarie, în perimetrul unei grădinițe din orașul Brovarî, regiunea Kiev. Bilanțul celor decedați a crescut la 17, printre care doi copii. Totodată, 22 de răniți se află la spital, inclusiv 10 copii.

,,Crenguță de Iederă” și ,,Plăieșii”, vor evolua în data de 8 mai în scuarul Catedralei Mitropolitane din Capitală

Primăria municipiului Chișinău în colaborare cu Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova vă invită în data de 8 mai, ora 16:00, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, la Festivalul de Muzică Populară și Religioasă – Pasca 2024.

În scenă vor evolua colective artistice din întreaga țară și laureații Festivalului – Concurs municipal de cântec popular pascal ,,Pentru Tine, Doamne”.

Invitați speciali: Marin Ganciu, Maria Iliuț și Ansamblul Etnofolcloric ,,Crenguță de Iederă”, Ansamblul Etnofolcloric ,,Plăieșii”

Evenimentul este organizat cu scopul de a valorifica tezaurul creației populare cu caracter religios, a susține activitățile artistice ale colectivelor etnofolclorice din țară, dar și de a promova tinerele talente.

De Paște și Paștele Blajinilor, transportul public din Capitală va activa în regim special

Primăria Municipiului Chișinău informează că în zilele de Paști și Paștele Blajinilor, transportul public municipal va activa în regim special.

Astfel, pe data de 05.05.2024, în Noaptea Învierii, troleibuzele de pe rutele: nr. 2, și nr. 25 și autobuzele de pe ruta nr. 5 și nr. 26 vor circula până la ora 01:00. Iar rutele de troleibuz nr. 8, nr. 10, nr. 12, nr. 22 vor circula pe parcursul întregii nopți, cu interval de 30 minute.

Pe data de 5, 6, 11, 12 și 13 mai a.c., va fi stabilit, la necesitate, numărul de autobuze circulante pe rutele nr. 10, str. Vasile Alecsandri – sat. Grătieşti (str. Prieteniei), nr. 26, str. Liviu Deleanu – str. Doina şi nr. 28, str. Vasile Alecsandri – sat. Grătieşti – sat. Hulboaca.

Pe data de 12 și 13 mai 2024, de Paștele Blajinilor, va fi se prelungit itinerarul rutei de autobuz nr. 19 până la str. Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, după cum urmează: tur – de pe bd. Moscova pe str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina, până la poarta centrală a Cimitirului „Sf. Lazăr”. Retur – str. Doina, str. Socoleni, str. Studenților și în continuare pe traseul stabilit. Se stabilesc stațiile intermediare, cele situate pe acest itinerar. Ruta va activa în regim obișnuit conform orarelor de circulație aprobate.

De asemenea, pe data de 12 și 13 mai, a.c., curent va fi asigurat transport gratuit pentru călătorii rutelor de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, după cum urmează: ruta suplimentară de autobuz „C”, str. Vasile Alecsandri – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”), cu următorul itinerar: tur – str. Vasile Alecsandri, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Alexandr Puşkin, str. Ierusalim, bd. Grigore Vieru, bd. Renaşterii Naţionale, str. Poştei, str. Putnei, str. Vasile Badiu, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); retur – str. Doina, str. Vasile Badiu, Calea Orheiului, bd. Renaşterii Naţionale, str. Albişoara, str. Vasile Alecsandri. Pe traseul rutei „C” se stabilesc în ambele direcţii staţii intermediare cele existente.

Ruta suplimentară de autobuz „D” „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: tur – bd. Renașterii Naționale, Calea Orheiului, str. Ceucari, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); retur – pe același traseu. Pe traseul rutei în cauză se stabilesc stațiile intermediare după cum urmează: în sens direct – str. Florilor, str. Ceucari și str. Doina 106; în sens opus – str. Doina 106, str. Ceucari, Calea Orheiului și bd. Renașterii Naționale.

Ruta de autobuz nr. 27 „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: tur – bd. Renașterii Naționale, str. Tudor Vladimirescu, str. Kiev, bd. Moscova, str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); retur – pe același traseu. Pe traseul rutei în cauză se stabilesc în ambele direcții stații intermediare cele existente.

Programul de circulaţie al autobuzelor pe ruta „D” se va stabili de la ora 07:00 şi până la ora 20.00, iar pe rutele: „C”, nr. 19 și nr. 27 – conform orarelor aprobate.

Pe data de 11, 12 și 13 mai, a. c., numărul de troleibuze de pe rutele nr. 12, nr. 25, nr. 26, nr. 27 și nr. 28 va fi stabilit după necesitate.

În zilele de 12 și 13 mai 2024, circulaţia microbuzelor pe rutele nr. 134, 162 şi 184 va fi stabilită până la Cimitirul „Sfântul Lazăr” (poarta III).

Incendiu devastator la o mănăstire în Săptămâna Mare!

Mănăstirea Văratec din România, un loc sacru și plin de istorie, a fost zguduită de un tragic incident în timpul Săptămânii Mari, când două chilii ale măicuțelor au fost mistuite de flăcări. Incendiul, declanșat de un scurtcircuit electric, a adus îngrijorare și tristețe în rândul credincioșilor, scrie presa română.

Iată detaliile! Incendiu devastator la Mănăstirea Văratec în Săptămâna Mare Conform informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț, incendiul a avut loc în seara zilei de luni și a afectat două chilii, cu o suprafață totală de aproximativ 380 mp. Eforturile de stingere a focului au fost coordonate de patru autospeciale de intervenție, o autospecială pentru salvare de la înălțime și un echipaj SMURD, mobilizate din detașamentele din Piatra-Neamț și Târgu-Neamț. Intervenția a durat peste trei ore, însă, din fericire, nu au fost înregistrate victime sau răniți.

În ciuda eforturilor susținute ale pompierilor, pagubele materiale au fost semnificative, iar comunitatea mănăstirii este profund afectată. De-a lungul nopții, un echipaj cu autospecială a rămas la fața locului pentru a asigura zona și a preveni eventualele reizbucniri ale incendiului. Cauza probabila a tragediei a fost identificată drept un scurtcircuit electric produs la motorul unei mașini de cusut. Aceasta este o mustrare care aduce aminte de importanța monitorizării și întreținerii periodice a instalațiilor electrice, în special în locurile cu un grad ridicat de vulnerabilitate la incendii, cum ar fi mănăstirile și alte lăcașuri de cult.

”Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul electric produs la motorul unei mașini de cusut”, a anunțat ISU Neamț.

Accident tragic la Anenii Noi! Un bărbat a murit după ce s-a izbit cu motocultorul într-un gard
Articolul anterior
Dansatoare celebră din România fără auz. Medicii au salvat-o în ultimul moment
Articolul următor